Το δέλεαρ του τουρκικού τραπεζικού κλάδου

Το ενδιαφέρον της ισπανικής BBVA για την Garanti αποδεικνύει τη στροφή των ξένων για τις τουρκικές τράπεζες που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης και δεν προβληματίζονται από τους περιορισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ.

Το δέλεαρ του τουρκικού τραπεζικού κλάδου
Οι διεθνείς όμιλοι κατέβαλαν υψηλό τίμημα για να μπουν στον τουρκικό τραπεζικό κλάδο κατά τη διετία ανάπτυξης 2005 - 2007, αλλά για πολλούς αποδείχτηκε ότι άξιζε τον κόπο.

Η εξαγορά της Finansbank το 2006 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όταν η αγορά βρισκόταν κοντά στα υψηλά της, αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας. Η ανάπτυξη της τουρκικής θυγατρικής επέτρεψε στην ΕΤΕ να ανακοινώσει κέρδη σε επίπεδο ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, παρά τις ζημίες που κατέγραψε στην εγχώρια ελληνική αγορά. Τώρα, προχωρά σε πώληση του μεριδίου της στη Finansbank καθώς επανασυντάσσει τον ισολογισμό της.

Οι τουρκικές τράπεζες προχώρησαν σε ριζική αναδιάρθρωση μετά την κρίση του 2001 και συνέχισαν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ύφεσης του προηγούμενου χρόνου κυρίως χάρη στα ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματά τους, στη μικρή έκθεσή τους σε τοξικές τοποθετήσεις και στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της Τουρκίας.

Η σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου και η μεγάλη εγχώρια αγορά συμβάλλουν επίσης και στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, η οποία προβλέπεται φέτος να αγγίξει το 7%. Πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες περιπτώσεις ανάκαμψης μεγάλης χώρας.

Αρκετοί δυτικοί οργανισμοί επενδύουν στην Τουρκία ώστε να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, σε μία εποχή ανησυχιών ως προς τους νέους κανονισμούς κεφαλαιουχικών απαιτήσεων και την ευάλωτη ανάκαμψη της ευρωζώνης. Ανάμεσά τους η Citigroup, η οποία κατέχει το 20% της Akbank, η γαλλοβελγική Dexia, η οποία εξαγόρασε τη μικρότερη Denizbank, και η ιταλική Unicredit, που μαζί με τον όμιλο Koc ελέγχει τη Yapi Kredi.

"Όσον αφορά στην Τουρκία, οι κεφαλαιουχικές απαιτήσεις της Βασιλείας δεν αποτελούν θέμα", δηλώνει ο κ. Vittorio Ogliengo, επικεφαλής του τμήματος χρηματοδότησης της Unicredit στην Κωνσταντινούπολη και υπεύθυνος για την προώθηση των σχεδίων της ιταλικής τράπεζας σε τουρκικά deals υποδομών.

Η πώληση του μεριδίου που κατέχει η General Electric στην τράπεζα Garanti είναι για την BΒVA μια σπάνια ευκαιρία εισόδου σε μία αγορά όπου η ταχεία αύξηση του πληθυσμού και το χαμηλό ποσοστό διείσδυσης δημιουργούν καλές προϋποθέσεις ανάπτυξης. Ο κ. Funda Afacan, τραπεζικός αναλυτής της BGC Partners στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνει ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από το 20% του ΑΕΠ, έναντι περίπου 100% σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές.

Οι ευκαιρίες τοποθέτησης στον τουρκικό τραπεζικό κλάδο είναι σπάνιες. Αν και οι τοπικές αρχές ενδεχομένως να εκδώσουν νέες άδειες, είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς τους βασικούς παίκτες που αναπτύσσουν ταχύτατα τα δίκτυα των υποκαταστημάτων τους. Οι περισσότερες ξένες τράπεζες έχουν δεσμευτεί σε ισχύουσες συνεργασίες, ενώ η ιδιωτικοποίηση της Halk Bank (η μόνη μεγάλη τράπεζα που ίσως τεθεί προς πώληση) κατά πάσα πιθανότητα θα καθυστερήσει.

"H Garanti είναι ένα καλό brand name, ήταν πρωτοπόρος σε πολλές πτυχές του τραπεζικού κλάδου, αλλά προφανώς, εάν θέλουν να μοιραστούν τον έλεγχο της διοίκησης, θα πρέπει να αγοράσουν και από την Dogus", αναφέρει ο κ. Afacan.

Η προφανής διστακτικότητα της Dogus να παραδώσει τον έλεγχο ίσως δείχνει τις ευρύτερες αμφιβολίες των ιδιοκτητών των τουρκικών τραπεζών ως προς τη συνεισφορά των ξένων εταίρων τους, που μπήκαν γρήγορα στην αγορά πριν από το 2007.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ανησυχίας. Ο κ. Mustafa Koc, επικεφαλής της ισχυρής κοινοπραξίας Koc, φέρεται να δήλωσε σε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου φέτος πως η Υapi Kredi "έχει σχετικό μειονέκτημα λόγω της χαμηλής διάθεσης ανάληψης κινδύνου από τον εταίρο που κατέχει το 50%, τη Unicredit".

Ένας αναλυτής στην Κωνσταντινούπολη δηλώνει ότι υπάρχει χάσμα απόψεων ως προς την ανάληψη κινδύνου ανάμεσα στους Τούρκους ιδιοκτήτες τραπεζών και στους ξένους εταίρους τους. Αναφέρει ως παραδείγματα τον δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων στην Τουρκία και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων ομολόγων, όπου η Garanti πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο σημαντικά έσοδα trading.

"Σχεδόν όλες οι τράπεζες της Τουρκίας είναι δυσαρεστημένες με τους ξένους εταίρους τους", δήλωσε.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v