Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στον περιορισμό του προγράμματος δανεισμού για το 2025 προσανατολίζεται ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους. Εκμεταλλευόμενος τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες -οι λήξεις ομολόγων αλλά και δόσεων προς τον επίσημο τομέα δεν ξεπερνούν τα 5,6 δισ. ευρώ με τα σημερινά δεδομένα- σχεδιάζεται ένα ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού που δεν θα ξεπερνά (μαζί με τις επανεκδόσεις ομολόγων) τα 8 δισ. ευρώ.

Τι επιδιώκεται; Να συγκρατηθεί το χρέος σε απόλυτο επίπεδο και να εξασφαλιστεί η ταχεία αποκλιμάκωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ είτε χρεωθούν στο χρέος τον Οκτώβριο και οι αναβαλλόμενοι τόκοι είτε όχι, με πιθανότατο το πρώτο ενδεχόμενο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία «φρενάρει» την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Μεγαλύτερη στην Ευρώπη, τρίτη μεγαλύτερη σε ονομαστικό ΑΕΠ στον κόσμο και πέμπτη κατά ΑΕΠ.

Η συμμετοχή της στη διαμόρφωση του ΑΕΠ βαρύνουσα, ενδεικτικό το γεγονός πως ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης (0,4%) είχε καταγραφεί το 2013, επίσης σε περίοδο κρίσης της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σήμερα, ο ένας μετά τον άλλον οι όμιλοι προειδοποιούν για χαμηλότερα έσοδα (πρόσφατα η διοίκηση της Mercedes Benz προσάρμοσε την εκτίμηση στο 7,5%-8,5% από 11%, παράλληλα με την ανακοίνωση πως αποσύρεται από την κοινοπραξία που είχε στην Κίνα), αναγγέλλουν τεράστια προγράμματα περικοπών (στα 10 δισ. την ερχόμενη 3ετία προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση της VolksWagen) κ.α.

Συναλλαγές 211 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, στα 129,5 εκατ. τη Δευτέρα και στα 146 εκατ. εχθές Τρίτη, ισχυρή ένδειξη επανενεργοποίησης «ισχυρών χεριών» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημαντικά αυξημένος τζίρος, επικεντρωμένος ωστόσο στον τραπεζικό κλάδο και με κύριο εκπρόσωπο από τα blue chips τη Metlen. Προφανώς το placement για το 12% του μ.κ. της Εθνικής, οι παρουσιάσεις των τραπεζιτών σε διεθνή φόρα, ημερίδες κ.λπ., ακόμη και η (επαν)είσοδος της Τράπεζας Κύπρου εξηγούν αυτή τη θεαματική συναλλακτική αλλαγή.

Αναδρομική αύξηση, δηλαδή επιβάρυνση του χρέους μετά την απαίτηση της Eurostat για ενσωμάτωση 12,4 δισ. τόκων του 2ου Μνημονίου. Η Ελενα Λάσκαρη έχει το σχετικό ρεπορτάζ, το Euro2day.gr έχει καταγράψει το θέμα από την περασμένη Πέμπτη.

Εξέλιξη που παρότι δεν δημιουργεί επίπτωση στις χρηματοδοτικές ανάγκες, στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως σπεύδουν να τονίσουν πηγές του ΥΠΕΘΟ, γκριζάρει το κυβερνητικό αφήγημα για σταθερή μείωση χρέους/ΑΕΠ, πλήγμα κυρίως επικοινωνιακό/πολιτικό σε συγκυρία-καμπή για την οικονομία.
Γιατί εάν σε αυτήν προστεθούν λ.χ. τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος -ενισχύουν την εκτίμηση για κορύφωση της μετά Covid-19 επαναφοράς του τουρισμού διεθνώς-, οι ανησυχίες λ.χ. του Ευάγγελου Mυτιληναίου πως η Εκθεση Ντράγκι κινδυνεύει να αποτελέσει «φωτοβολίδα», η εμμονική τακτική της νέας (;) διοίκησης της Κομισιόν συνδυαστικά με τον υπόγειο(;) «πόλεμο» στο τραπεζικό πεδίο μεταξύ Ρώμης-Βερολίνου, η συνέχεια προοιωνίζεται δυσκολότερη.

«Πρώτη» σήμερα για την Τράπεζα Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών (μετά την «έξοδο» το 2017). Με διαφορετική διοικητική σύνθεση, με διαφορετικό προσανατολισμό και με διαφορετική μετοχική σύνθεση, που για μερίδα χρηματιστών είναι «κλειδί» για τη χρηματιστηριακή πορεία της στο ΧΑ.

Προεξοφλημένη στην κοινότητα η πρόθεση να μειώσουν (ή και μηδενίσουν) τις θέσεις τους το CarVal, private equity με έμφαση σε εναλλακτικές επενδύσεις και «βραχίονας» της Alliance Bernstein (ελέγχει το 9,07% του μ.κ) όπως και το fund Caius Capital (5,58%) που έχουν αναθέσει στην Jefferies τη διερεύνηση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Σε ανάλογη κατεύθυνση και o εκκαθαριστής της Λαϊκής (4,81%).

v