Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2024

Ενεργειακό: Από την Ούρσουλα η μπάλα στην... εξέδρα

Στόχος της νέας Επιτροπής είναι να χαμηλώσει τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, που είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε η Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου.

Επίσης, απάντησε σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού, μέσω της οποίας ζητείται μία ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας, με συνέπεια τις μεγάλες αποκλίσεις στην τιμολόγηση μεταξύ χωρών της Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο προφανές, πως δηλαδή στην ενεργειακή αγορά διαμορφώνονται ακραίες διαφοροποιήσεις -και λόγω του Ουκρανικού- με σοβαρές συνέπειες σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων (όπως και άλλων χωρών που γειτνιάζουν με την Ουκρανία). Ζητά δε το αυτονόητο και εύλογα ανάλογη διαχείριση του προβλήματος για τη χώρα μας.

Η απάντηση της Επιτρόπου, γενικόλογη, τύπου «πετάω την μπάλα στην εξέδρα», μιλώντας για υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη γενικά. Ομως η Γερμανίδα λέει τη μισή αλήθεια ή καλύτερα δεν αναφέρεται στην άλλη μισή. Ποια; Αυτήν που σύμφωνα με αποκαλυπτική έκθεση της Banco de Espana, την ώρα που στην Ιβηρική οι τιμές μειώνονται 40%, στην Ελλάδα εκτινάσσονται, δημιουργώντας ανισορροπίες υψηλής τάσης και κόστους.

Πρακτικά, έχει τύχη η επιστολή Μητσοτάκη; Να απαντηθεί ουσιαστικά/αποτελεσματικά και επί του πεδίου από την Επιτροπή; Κρίνοντας απ' όσα αποκάλυπτε η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σχετικά με το παρασκήνιο και τα πρόσωπα πίσω από τη μοιρασιά της νέας Κομισιόν, ειδικότερα στον ξεκάθαρα αντιρωσικό προσανατολισμό συνδυαστικά με την ανάλυση του ΧΑΜαιλέοντα για τον ορισμό του Νταν Γιόργκεσεν στο Ενέργειας, η απάντηση είναι απογοητευτική για τα ελληνικά συμφέροντα. Κυρίως της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Γνωστός, ο Δανός νέος Επίτροπος Ενέργειας για τις «πράσινες» προτιμήσεις του και το green/eco lobby.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v