Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2024

Ο Τάκης και τα σφιγμένα χαμόγελα-Τα σήματα Μυτιληναίου για επενδύσεις-Tips για ΟΤΕ και... δυο χαρτιά της περιφέρειας

Ο Τάκης και τα σφιγμένα χαμόγελα-Τα σήματα Μυτιληναίου για επενδύσεις-Tips για ΟΤΕ και... δυο χαρτιά της περιφέρειας

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Sold out η χθεσινή εκδήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου στην Πινακοθήκη Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Πέρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ήταν και ο επίσημος προσκεκλημένος, το «παρών» έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αρκετοί βουλευτές, ακόμη περισσότεροι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να επικρατήσει το αδιαχώρητο.

Μεταξύ των γνωστών ονομάτων της οικονομικής ζωής της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Μανώλης Καραμολέγκος και ο Νίκος Καραμούζης.

Η στήλη εντόπισε την πρόεδρο του ΕΒΕΑ Σοφία Εφραίμογλου, τον Γιάννη Μπρατάκο, τον Νίκο Εμμανουηλίδη από τη Nestlé και την… Μπέσυ Αργυράκη.

Τώρα κατά πόσο οι εξαγγελίες του Θεοδωρικάκου ικανοποίησαν τους βιομήχανους, επιτρέψτε μας να διατηρήσουμε μια επιφύλαξη κρίνοντας από τα «σφιγμένα» χαμόγελα που είδαμε στους επιχειρηματίες…

Εις Πέμπτην τα νεότερα, στην ανοιχτή εκδήλωση του ΣΕΒ.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙOΣ: Ρεαλιστής πάντως εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μετά την εκδήλωση. Ερωτηθείς από το Euro2day.gr, σημείωσε ότι «τα συμπεράσματα είναι αυτά που περιμέναμε. Για την ενέργεια δεν μπορούσαν να πουν κάτι. Είναι δουλειά του Θόδωρου Σκυλακάκη. Το ενεργειακό πρόβλημα είναι πάρα πολύ σύνθετο, πάρα πολύ μεγάλο και δεν είναι μόνο ελληνικό. Κακώς το θεωρούμε ελληνικό». Επεσήμανε δε ότι ο μηχανισμός της Κομισιόν «δεν νομίζω να προχωρήσει».

Ο επιχειρηματίας αποκάλυψε ότι το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το πιλοτικό εργοστάσιο στη Σίνδο, το οποίο αν πάει καλά θα αποτελέσει οδηγό για να αναπτυχθεί σε διεθνές επίπεδο. Το εργοστάσιο είναι μονάδα παραγωγής μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά.

Συνιστά επένδυση 30 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης και αν αυτά μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ήταν αποστομωτικός. «Εμείς κάνουμε, άρα απαντάμε δια έργων. Εμείς έχουμε τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις του ομίλου στον Βόλο και συγκεκριμένα στην αμυντική βιομηχανία, είπε ότι ξεκίνησε μια δεύτερη μονάδα, ενώ στα σκαριά βρίσκονται ακόμη δύο.

Για να επαναλάβει, «Αρα εγώ απαντώ δια έργων».

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές εξαγγελίες από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε «doer» και όχι θεωρητικό, διευκρίνισε ότι δεν περίμενε να ακούσει κάτι διαφορετικό.

Για να συμπληρώσει: «Το θέμα δεν είναι τι θα ακούσεις, αλλά τι θα γίνει».

 

ΠΑΣΟΚ: Η ένταξη του Χάρη Δούκα στο νεοσύστατο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ συνοδεύθηκε από επισήμανση «πηγών» του ότι η σύσταση αυτού του οργάνου ήταν δική του (προεκλογική) πρόταση και ότι ο ίδιος ήθελε να μετέχουν σ’ αυτό όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.

«Δεν αρχίζει καλά ο δήμαρχος», σχολίαζε χθες έμπειρο στέλεχος, μιλώντας για «γκρίνια με το καλημέρα» και προσθέτοντας το… καρφί: «το Πολιτικό Κέντρο είναι όργανο παραγωγής και παρακολούθησης της πολιτικής του κόμματος, δεν είναι… Ολομέλεια υποψηφίων». Και, «Χάρη, συντηρείς το προεκλογικό κλίμα, γυρίσαμε σελίδα»

Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ενέταξε στο Κέντρο τους Γερουλάνο-Διαμαντοπούλου-Δούκα (που «χτύπησαν» μεγάλα ποσοστά στις προεδρικές εκλογές), ενώ στους Κατρίνη-Γιαννακοπούλου που έπιασαν μικρά μονοψήφια νούμερα ανέθεσε θέσεις τομεαρχών.

Ο κ. Δούκας… γκρίνιαξε και για την ανάθεση του πολιτικού σχεδιασμού στην Αννα Διαμαντοπούλου: «Ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μία πολιτική κατεύθυνση», ήταν, εν προκειμένω, η διαφωνία του.

Και η (ανεπίσημη) απάντηση: «Ηρέμησε, Χάρη, τον συντονισμό θα κάνει η Άννα, δεν θα χαράξει σε… πέτρα τον πολιτικό μας σχεδιασμό».

 

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ακόμη ένα ακίνητο του Δημοσίου αναμένεται να μπει στο ευρύτερο πλάνο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης της κυβέρνησης, όπως ακροθιγώς ανέφερε χθες, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 25η Prodexpo, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για οικόπεδο με βιομηχανικό κτίσμα στη Νέα Ιωνία, της πρώην καρπετοβιομηχανίας Ανατόλια, το οποίο ανήκει στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ. Κατά τον υπουργό, υπάρχουν σκέψεις αξιοποίησής του για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πρόσφατα την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ για ανάπτυξη κατοικιών με τη μέθοδο της αντιπαροχής.

Αν προχωρήσει το μοντέλο, η κύρια ιδιοκτησία θα παραμείνει στο κράτος, το οποίο με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα μισθώνει τις κατοικίες. Προς το παρόν δεν έχει επιλεγεί ο φορέας δημοπράτησης, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι η «κοινωνική αντιπαροχή» έχει ήδη θεσπιστεί από το 2022 (Ν.5006/2022).

Εκκρεμεί, όμως, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του νόμου.

 

ΑΚΙΝΗΤΑ: Συνομολόγησαν οι παράγοντες της ελληνικής αγοράς ακινήτων την επενδυτική της «ρηχότητα», καθώς και την ανάγκη μεγέθυνσης των ΑΕΕΑΠ με εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του Θανάση Καραγιάννη, επικεφαλής Επενδύσεων και Χαρτοφυλακίου της Prodea Investments, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης στρογγυλής τράπεζας πριν την έναρξη της Prodexpo, πως «αν δεν προσελκύσουμε ξένο ενδιαφέρον -είτε αφορά χρήστες είτε επενδυτές- θα καταλήξουμε να πουλάμε ο ένας στον άλλον».

Από την άλλη, η μόνη ενεργή προσπάθεια αφορά τη συνένωση των BriQ Properties και ICI, που αισίως αναμένεται να κλείσει στο τέλος του χρόνου.

 

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Τα χίλια μύρια μπορούν να ειπωθούν για το ζήτημα στέγασης στη χώρα, από τις ζητούμενες τιμές έως το έλλειμμα προσφοράς και τις προσπάθειες «μπαλώματος» με επιδοτούμενα προγράμματα, κοινωνικές αντιπαροχές και κίνητρα στους ιδιοκτήτες για τα κλειστά διαμερίσματα.

Μια παράμετρο, ωστόσο, που αφορά τόσο τη δημιουργία νέου αποθέματος όσο και την ανακαίνιση και επανάχρηση του παλαιού έθεσε ο επικεφαλής της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, κάνοντας λόγο για «ανισότητα» ακόμη και στην εύρεση εργατικού δυναμικού και εργολάβων που θα διαθέσουν πόρους για κοινωνική κατοικία.

«Η Γλυφάδα χτίζει και πουλάει 12.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πώς να ασχοληθεί κάποιος και να φτιάξει στα Λιόσια για να πουλάει 2.500 ευρώ το μέτρο;» αναρωτήθηκε, προτείνοντας κάποιου τύπου κυβερνητική παρέμβαση ή έστω ένα έξυπνο κόλπο ώστε να δοθεί κίνητρο σε εργολάβους να ανακατευθύνουν μέρος των πόρων και στις φτωχότερες και φθηνότερες περιοχές.

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Σήμερα, πριν ανοίξει η αγορά, η εισηγμένη παρουσιάζει αποτελέσματα εννεαμήνου. Έχει ήδη κάνει γνωστό ότι στο συγκεκριμένο διάστημα τα έσοδά της ήταν 49,6 εκατ. ευρώ ή 5% υψηλότερα έναντι του προηγούμενου διαστήματος.

Η Euroxx εκτιμά ότι τα EBITDA τρίτου τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 2,8 εκατ. ευρώ (+19%), ενώ τα προ φόρου κέρδη θα ανέβουν στο 1,9 εκατ. ευρώ ή 45% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

 

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Στα 8,3876 ευρώ εκτιμήθηκε η εσωτερική αξία της μετοχής (NAV) της Alpha Trust Ανδρομέδα με βάση την αξία των επενδύσεων στις 18 Οκτωβρίου.

Με την τιμή της μετοχής στα 6,56 ευρώ, το discount, συνήθης συνθήκη για τις εταιρείες επενδύσεων στο ταμπλό, προσδιορίζεται στο 21,79%.

 

OΤE: Απέφυγε στο τέλος τα χειρότερα η μετοχή, που εκκίνησε τη συνεδρίαση στη σκιά του μεγάλου προστίμου που επέβαλαν οι τοπικές αρχές στη ρουμανική θυγατρική.

Ο τίτλος ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τα 15,74 ευρώ (-2,36%), αλλά εντέλει έκλεισε στα 16,06 ευρώ (-0,37%).

Οι συναλλαγές έφτασαν τα 5,8 εκατ. ευρώ. Εγιναν και δύο πακέτα, για 50.000 τεμάχια έκαστο, στα 15,95 ευρώ και 15,86 ευρώ, συνολικής αξίας 1,59 εκατ. ευρώ.

 

FLEXOPACK: Αφύπνιση για τη μετοχή της μικρής κεφαλαιοποίησης, για την οποία τους τελευταίους μήνες δεν ήταν ασύνηθες να περνά η συνεδρίαση χωρίς να διακινηθεί ούτε μία μετοχή.

Χθες άλλαξαν χέρια 5.131 τεμάχια (τα περισσότερα από τις 22 Ιουλίου) και η τιμή εκτινάχθηκε στα 8,3 ευρώ ή 7,79% υψηλότερα.

Το υψηλό έτους στα 8,6 ευρώ από τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

ΕΛΤΟΝ: Αλλη μια μετοχή της περιφέρειας που χθες αφυπνίστηκε. Πραγματοποίησε όγκο 30.792 τεμαχίων (τζίρος 54,6 χιλιάδες ευρώ), οδηγώντας τη μετοχή στο 1,824 ευρώ (+6,17%).

Παρά την άνοδο, υπάρχει μεγάλη απόσταση από τα υψηλά έτους. Είναι τα 2,35 ευρώ από τις 9 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία εξαγόρασε έναντι 6,3 εκατ. ευρώ τη «Λεκός Χημικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v