Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2024

Δεξιά: Τα πυρά Μπογδάνου στη Βούλτεψη και μια αγωγή-H Attica Bank και τα ευτράπελα-Ξεσκαρτάρουν στην Avramar

Δεξιά: Τα πυρά Μπογδάνου στη Βούλτεψη και μια αγωγή-H Attica Bank και τα ευτράπελα-Ξεσκαρτάρουν στην Avramar

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Μαλλιά κουβάρια έγιναν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη (φωτ.) και ο δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με αφορμή ένα τηλεφώνημα της υφυπουργού σε μέλος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπογδάνος αναπαρήγαγε ένα βίντεο ζωντανής διαδικτυακής εκπομπής που παρουσίαζαν δυο Πακιστανοί. Το τηλέφωνο ενός εξ αυτών χτύπησε και στην άλλη γραμμή ήταν η κυρία Βούλτεψη, με τη συνομιλία να διεξάγεται παράλληλα με τη ζωντανή εκπομπή.

Ο δημοσιογράφος κατηγόρησε την υπουργό ότι κάνει δουλειές με τον αλλοδαπό -«άνθρωπο της πακιστανικής πρεσβείας», όπως τον χαρακτηρίζει, «του δίνει ραπόρτο» και «δείχνει τέτοια θέρμη και προθυμία να τον εξυπηρετήσει».

Το μεταναστευτικό, υποστήριξε ο κ. Μπογδάνος, «είναι τεράστια μπίζνα, από την οποία βγάζουν πολλά χρήματα άνθρωποι αυτής της κυβέρνησης», ενώ ενέπλεξε στην υπόθεση και τον δικηγόρο γιο της υφυπουργού, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνο Λογοθέτη και τον Χρήστο Γιαννάκη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ο κ. Μπογδάνος έκανε λόγο για «αμείλικτα ερωτήματα», ζήτησε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, την παραίτηση της κυρίας Βούλτεψη και την άμεση έναρξη έρευνας από τον εισαγγελέα «για παράνομες πράξεις».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, περνώντας στην αντεπίθεση, με γραπτή δήλωσή της αλλά και σε τηλεοπτική της συνέντευξη επιτέθηκε στον πρώην συνάδελφό της: «Νομίζει ότι έβγαλε λαβράκι από μια συνήθη συνομιλία -χρησιμοποιώντας μάλιστα αυτά που λέει ο ένας μόνο συνομιλητής και χωρίς να γνωρίζει την απάντηση-, εξάγοντας δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα που αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας του, να γνωρίζει πως το ψέμα και η διαστροφή έχουν κοντά ποδάρια».

Έκανε λόγο για «πόλεμο μεταξύ ακροδεξιών φατριών», κατήγγειλε «αήθη επίθεση» και στην οικογένειά της, ενώ σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος Πακιστανός «εκπροσωπεί νόμιμους μετανάστες».

Το υπουργείο, σύμφωνα με την ίδια, «συνομιλεί εδώ και πολλά χρόνια θεσμικά με όλες τις κοινότητες και τους προέδρους τους, οι οποίοι μεταφέρουν τα αιτήματα και τα προβλήματα των ανθρώπων που εκπροσωπούν».

Υ.Γ. Πάντως, την παραίτηση της κυρίας Βούλεψη έσπευσαν να ζητήσουν και οι Κυριάκος Βελόπουλος και Αφροδίτη Λατινοπούλου.

 

ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: Και μιας και ο λόγος για τους προέδρους της Ελληνικής Λύσης και της Φωνής Λογικής, χθες υπήρξε εξέλιξη στη μεταξύ τους κόντρα.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου κατέθεσε αγωγή κατά του κ. Βελόπουλου για όσα αυτός είχε υποστηρίξει για τη σχέση της με μεγάλο επιχειρηματία. Την αγωγή κατέθεσε ο δικηγόρος της κυρίας Λατινοπούλου Φαήλος Κρανιδιώτης, ζητώντας αποζημίωση 300.000 ευρώ από τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης για ηθική βλάβη.

«Τα ψεύδη και οι χυδαίες συκοφαντίες που σκοπό έχουν τη δολοφονία χαρακτήρα μου δεν θα μείνουν αναπάντητα. Με την τιμή και την υπόληψή μου δεν θα παίξει κανείς. Ραντεβού στα δικαστήρια», σημείωσε η Αφροδίτη Λατινοπούλου, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να προχωρά σε ανάρτηση-απάντηση προς αυτήν:

«Έχει μεγάλη πλάκα ο κόσμος της ΝΔ και τα δεκανίκια της! Έχει ένα τριήμερο τώρα, η ΝΔ βρίζει και συκοφαντεί αισχρά (μαζί με όλο το σύστημα Μητσοτάκη) ένα δεκανίκι τους, με σκοπό να του δώσουν πολιτική οντότητα! Το δεκανίκι από ευγνωμοσύνη δεν καταθέτει αγωγή εναντίον του ευεργέτη-υβριστή (πώς να το κάνει), αλλά καταθέτει αγωγή για γέλια, εναντίον της Ελληνικής Λύσης… Ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις».

Σεισμός στη δεξιά πολυκατοικία!

 

ATTICA BANK: Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στη μετοχή της Attica Bank επ' ουδενί συνάδουν με χρηματιστήριο που οι καθ' ύλην αρμόδιοι προσδοκούν ότι έχει προοπτική ένταξης στην κατηγορία των αναπτυγμένων.

Λόγω ελάχιστης ελεύθερης διασποράς και ακραίας μεταβλητότητας, ενεργοποιήθηκε συχνά ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (Α.Μ.Ε.Μ.) στη μετοχή, η οποία όμως με όγκο μόλις 924 τεμάχια έφτασε μέχρι τα 20 ευρώ (+3.716,79%), αντιστοιχώντας σε κεφαλαιοποίηση 32,36 δισ. ευρώ!

Στις 12:10 πέρασε στα τερματικά των χρηματιστηριακών η ένδειξη «προσωρινής αναστολής» προκειμένου να εξευρεθεί διέξοδος και τρόπος εξορθολογισμού (της αποτίμησης). Παράλληλα, πηγές της Κεφαλαιαγοράς άφηναν να εννοηθεί πως ήταν υπό έλεγχο όλες οι συναλλαγές του διαστήματος που είχε προηγηθεί.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο το διαδικαστικό που χρήζει προσοχής. Είναι, σύμφωνα με χρηματιστές, και το ουσιαστικό, καθώς δεν καταγράφονται για πρώτη φορά ανάλογα φαινόμενα. Και, κατά πώς φαίνεται, το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Υπενθυμίζουμε την προ 3ετίας ανάλογη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της -τότε- Attica Βank. Τότε που, την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της «νέας μετοχής» και ακριβώς λόγω του ανύπαρκτου free float, είχε εκτιναχθεί έως 812,4% υψηλότερα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η μετοχή στα χέρια επιτηδείων κατέγραφε διαδοχικά limit up -συνακόλουθα μεγεθυνόταν σε όρους αποτίμησης-, σε σημείο που παρενέβη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ξεκαθαρίζοντας πως το όποιο deal δεν θα γινόταν με όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, που οι καθ' ύλην αρμόδιες αρχές καθόριζαν την όλη διαδικασία (μέσω μιας περίπλοκης τεχνικής και σύνθετης διεργασίας αύξησης κεφαλαίου, συνδυαστικά με reverse split της μετοχής και χρήση δικαιωμάτων/συμμετοχής).

Στις 16 Οκτωβρίου παύει η διαπραγμάτευση 53.064.387 κοινών μετοχών (ονομαστικής αξίας 0,05/τμχ.), που αντικαθίστανται από 530.644 στην τιμή των 5 ευρώ. Παράλληλα, αποκόπηκε το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ, με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, ενώ αποκόπηκε και το δικαίωμα με έκδοση τίτλων κτήσης επί μετοχών (warrants).

Εξαρχής είχε αναφερθεί ρητά το όριο διακύμανσης: ανώτατο τα 274 ευρώ/+30%, χαμηλό το 0,367 ευρώ/-30%, αφήνοντας επί της ουσίας «παράθυρο» για στρέβλωση αφού οι «ελεύθερες σε διαπραγμάτευση» μετοχές ήταν όλες κι όλες μόλις 43.000 τμχ.

Και μπορεί να αποφασίστηκε η αναστολή, πλην όμως, μέχρι και αργά χθες βράδυ, δεν είχε απαντηθεί το ερώτημα τι θα γίνει εάν στη σημερινή συνεδρίαση επιχειρηθεί να γίνει χρήση του ορίου +30%, δηλαδή τα 11,359 δισ. αποτίμησης της Αttica Bank αυξηθούν περαιτέρω κατά 3,407 δισ. ευρώ.

Ητοι συνολικά 14,766 δισ. ευρώ!

 

ATTICA BANK-ΤΙΜΗ: Οπως είθισται σε περιπτώσεις διοικητικής προσαρμογής τιμής, μπήκαν διευρυμένα όρια. Η μετοχή μπορούσε, όπως προαναφέρθηκε, να κινηθεί ως και 30% υψηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο, πριν την προσαρμογή και ως 30% χαμηλότερα της διοικητικά προσαρμοσμένης τιμής.

Στην πραγματικότητα, όμως, το παραπάνω εύρος ήταν δυσθεώρητο καθώς, πέραν της προσαρμογής, λόγω reverse split και ΑΜΚ, συνυπολογίστηκε ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν, λόγω άσκησης των warrants. Και μιλάμε για πλημμυρίδα νέων μετοχών.

Το ΧΑ συνυπολόγισε στην προσαρμογή τις μετοχές που θα προέλθουν από warrants καθώς, βάσει της συμφωνίας ΤΧΣ-Thrivest, η εξάσκηση της συντριπτικής πλειονότητας των παραστατικών τίτλων κτήσης είναι εξασφαλισμένη. Μέσω αυτής, άλλωστε, επέρχεται η επιδιωκόμενη αλλαγή ελέγχου στην τράπεζα.

Ο κανόνας που ισχύει χρόνια, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, για να αποφεύγονται λάθη, είναι η απαγόρευση market εντολών. Αυτός ίσχυσε και χθες, αλλά σύμφωνα με χρηματιστηριακές, όσοι αγόρασαν χαρτιά ως την αναστολή διαπραγμάτευσης ήταν αποφασισμένοι να τα πάρουν, στήνοντας τις εντολές σε επίπεδα δύο και τριών ευρώ υψηλότερα της τρέχουσας.

Δεδομένου του περιορισμένου free float που μειώθηκε περαιτέρω, για τεχνικούς λόγους (σ.σ. αρκετοί μέτοχοι βρέθηκαν με «ρετάλια» κάτω των 10 τεμαχίων μετά το reverse split, ενώ υπάρχουν μέτοχοι από την Παγκρήτια που δεν έχουν καταστήσει άυλες τις μετοχές τους), η ενεργοποίηση του «εργαλείου» των δημοπρασιών λόγω ακραίας διαφοράς δεν λειτούργησε.

Ετσι, η μετοχή εκτινάχθηκε στα 20 ευρώ.

 

ΕΑΣ: Η γενική συνέλευση της εταιρείας πέρασε τελικά χθες τη συμφωνία για «κοινοπραξία» με την τσεχικών συμφερόντων MSM, αντικείμενο της οποίας είναι η παραγωγή μερών πυρομαχικών.

Η συμφωνία, όπως έχουμε γράψει, πρακτικά δεσμεύει τις γραμμές παραγωγής της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για τα επόμενα 25 χρόνια, οδηγώντας σε καταγγελίες για ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο, αλλά και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Όμως της γενικής συνέλευσης προηγήθηκε από την πλευρά του ομίλου ΟΝΕΧ προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτηση αναστολής που θα συζητηθεί στις 11 Νοεμβρίου. Η ΟΝΕΧ έχει κάνει πρόταση στην κυβέρνηση και στην ΕΑΣ για τη συμπαραγωγή πυρομαχικών του αμερικανικού στρατού, ενώ θεωρεί ότι η συμφωνία με την MSM δεν έγινε με τις νόμιμες διαδικασίες.

Οι νομικοί της ΕΑΣ έκριναν ότι η προσφυγή στο ΣτΕ δεν δημιουργεί πρόβλημα στην έγκριση από τη Γενική Συνέλευση. Ωστόσο, από την πλευρά του, το Συμβούλιο έβγαλε χθες απόφαση κατά την οποία κωλύεται η σύναψη σύμβασης μεταξύ ΕΑΣ και MSM, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως αναστολής.

Έπονται ακόμη αρκετά επεισόδια στην υπόθεση. Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να τηρεί απόλυτη σιωπή

  

DOVALUE: Το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 4,8 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία Alphabet έχει βάλει στο μικροσκόπιό της η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων.

Το πακέτο αφορά δάνεια που πωλήθηκαν από τον ειδικό εκκαθαριστή της Τράπεζας της Ελλάδος (PQH) και αποτελείται από τρία υπο-πακέτα. Αγοραστές ήταν η Fortress και η Bracebridge Capital.

Πρόκειται για μεγάλη… δουλειά, η οποία διευρύνει την πίτα της διαχείρισης.

Μετά την πώληση αυτή από τον εκκαθαριστή, απομένουν τα κόκκινα δάνεια αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών. Το ύψος τους ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ (τα του εκκαθαριστή) και μένει να τακτοποιηθούν με το σχέδιο ρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την εποπτική αρχή.

 

AVRAMAR: Η Deloitte έχει κάνει το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» και έχει στείλει στις τράπεζες τις προτάσεις των τριών μνηστήρων του προβληματικού ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας.

Η δουλειά δεν είναι εύκολη, γιατί οι προσφορές είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Άλλος προτίθεται να βάλει περισσότερα χρήματα, άλλος ζητά μεγαλύτερο κούρεμα και ο τρίτος θέλει περισσότερα λεφτά για να τρέξει τον χειμαζόμενο όμιλο.

Το ποιος θα είναι ο νικητής σ' αυτή την κούρσα παραμένει ερώτημα. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι κάποια από τα ιμάτια του ομίλου έχουν αρχίσει να μοιράζονται σε τρίτους εκτός της διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτήν τη διαδικασία, οι τράπεζες ευελπιστούν ότι θα βγει νικητής την Παρασκευή, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου. Οι πιο ρεαλιστές δεν βλέπουν να βγαίνει λευκός καπνός πριν τη 15η Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι τα συμφέροντα και η έκθεση των τεσσάρων τραπεζών είναι τελείως διαφορετικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v