ΠΟΛΑΚΗΣ: Κατά ορισμένες πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε χθες (στην Πολιτική Γραμματεία) τους «87» ότι με τους χειρισμούς τους απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και, κυρίως, με τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του «τον ηρωποιούν».
Κατά άλλες πηγές, το νόημα ήταν αυτό μεν, αλλά αντί για τη λέξη «χειρισμοί» χρησιμοποίησε άλλη (ξεκινά από «μ...») που την κόβει η λογοκρισία.
Συνέχισε την κριτική λέγοντας ότι με τις κινήσεις τους τον μετατρέπουν σε «πληγωμένο πριγκιπόπουλο». Για να προσθέσει ότι «αυτό» δεν θα επανεκλεγεί πρόεδρος ακόμα κι αν του επιτραπεί η υποψηφιότητα.
Είπε και κάτι άλλο ο Πολάκης, ακόμα πιο χοντρό: ότι η αναφορά του Κασσελάκη στη «συμμετοχική αμεσοδημοκρατία δείχνει αδολφοχιτλερισμό».
Αν κάνουν διαγωνισμό υπερβολής στην Κουμουνδούρου, ο «αψύς» κερδίζει την πρωτιά - μέχρι στιγμής.
ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο Στέφανος Κασσελάκης συνηθίζει να «απαντά» με δήλωση ή συνέντευξη ή ανάρτηση στον «κομματικό ΣΥΡΙΖΑ», όταν διατυπώνεται κάτι που τον βρίσκει αντίθετο.
Στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, κάνει το αντίθετο: επέλεξε (ο Κασσελάκης) να μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα τη Δευτέρα, δηλαδή μια μέρα πριν από την εκδήλωση του «Ινστιτούτου» του κ. Τσίπρα για την ακρίβεια, με ομιλητές, κατά την πρόσκληση, «τρεις πρώην υπουργούς Οικονομικών προοδευτικών κυβερνήσεων»: τους Νίκο Χριστοδουλάκη, Λούκα Κατσέλη, Γιάννη Δραγασάκη.
Θα σχολιάσει, άραγε, ο Στέφανος τη σύνθεση του πάνελ ή θα την προσπεράσει;
ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχει σημασία, αυτό που προέχει είναι να καθαρίσει το κόμμα από τον Κασσελάκη», απαντούν κάποιοι από τους «87» όταν τους επισημαίνεται η συνεχής δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έλεγαν και χθες αντιμετωπίζοντας τις «φήμες» για νέα πτώση σε μικρό μονοψήφιο ποσοστό. Φήμες που σ' έναν βαθμό επιβεβαιώθηκαν χθες στη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Star.
Το πώς νιώθουν όσοι δεν ανήκουν στους ακραίους αποτυπώθηκε στη φράση του («ενδιάμεσου») Νίκου Σκορίνη στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας: «Με αποφεύγουν οι γείτονες γιατί με λυπούνται».
Πριν από λίγες μέρες, άλλος «ενδιάμεσος» έλεγε: «Περπατώ τοίχο τοίχο για να μη με δουν και με… στολίσουν για όσα συμβαίνουν στο κόμμα».
Βάλτε στα παραπάνω και το σοκ αν επιβεβαιωθούν τα μικρά μονοψήφια ποσοστά…
MEGA: Χοντρό… τζαρτζάρισμα χθες στον τηλεοπτικό αέρα μεταξύ Γιάννη Πρετεντέρη και Ράνιας Τζίμα, με αφορμή το τρελό περαστικό, με το συρμό του Προαστιακού, που μπήκε κατά λάθος στις γραμμές του… μετρό, προκαλώντας εισαγγελική έρευνα.
Αντί να το περιγράφουμε δείτε τι έγινε, μέσα από σχετικό πoστ στο X
Το ότι οι δυο τους δεν έχουν την καλύτερη χημεία, το βλέπουμε εδώ και πολύ καιρό. Αυτή τη φορά όμως οι τόνοι ανέβηκαν… επικίνδυνα. Κάτι που συμβαίνει συνήθως με τους καλεσμένους, όχι με τους συντελεστές των ειδησεογραφικών εκπομπών. Κάπως να το μαζέψουν;
Εκτός πια κι αν άρχισε συνειδητά να... εμπλουτίζεται η γνωστή συνταγή «φέρτε καλεσμένους που να μαλλιοτραβιούνται, να ανέβει η θέαση».
EUROXX: Ο Αριστοτέλης Νινιός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πωλητής στα δυο πακέτα μετοχών, συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ που έγιναν χθες στην χρηματιστηριακή και αντιστοιχούν στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου. O κ. Νινιός κατείχε το 8,39% του μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πηγές, αγοραστής ήταν ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας Τζουζέπε Τζιάνο, ο οποίος απέκτησε περί το 3% και εφοπλιστής οποίος εξαγόρασε το υπόλοιπο του πακέτου.
Το υπόλοιπο 3,39% αναμένεται να βγει προς πώληση άμεσα και, σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστής θα είναι ο Γιώργος Πολίτης που σήμερα κατέχει το 21,61% της Euroxx.
NESTLÉ: Νέα προειδοποίηση κερδοφορίας εξέδωσε ο καταναλωτικός κολοσσός την Πέμπτη, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για πολύ επίπονη παραδοχή.
«Η καταναλωτική ζήτηση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, αναμένουμε ότι η ζήτηση θα παραμείνει πιεσμένη», παραδέχτηκε ο νέος CEO της Nestlé Laurent Freixe.
Η Νestlé σημείωσε ότι οι όγκοι πωλήσεων περιορίστηκαν λόγω της μείωσης στα στοκ από χονδρέμπορους και σημεία λιανικής πώλησης, καθώς έχουν περιοριστεί οι καταναλωτικές δαπάνες, ιδίως στις πιο αδύναμες οικονομίες.
Η εκτίναξη των τιμών σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα έχει προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης και πανευρωπαϊκή στροφή προς τα προϊόντα private label, με τη CFO της Nestlé να «δείχνει» τις τιμές του καφέ και του κακάο, που έχουν κινηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τελευταία διετία.
Με ενδιαφέρον αναμένονται την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις της ανταγωνιστικής Unilever για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, καθώς ο πήχης κατεβαίνει ήδη.
Κι όταν ζορίζονται τέτοιοι κολοσσοί, το σήμα που στέλνεται είναι σαφές...
ΧΡΥΣΟΣ: Πριν λίγα χρόνια το πιο πολύτιμο μέταλλο ήταν «ντεμοντέ». Ήταν η περίοδος του κατά Φουκουγιάμα «τέλους της ιστορίας» και των προβλέψεων ότι έχει χάσει τη λάμψη του. Ωστόσο, τους τελευταίους 12 μήνες η αξία του έχει αυξηθεί κατά 36,45% με βάση τη χθεσινή τιμή ρεκόρ, ενώ μέσα στο 2024 παρουσιάζει άνοδο κατά 30,85%, σε όρους δολαρίου πάντα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ενισχύεται από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ως hedging σε τυχόν αποδυνάμωση του δολαρίου. Ωστόσο, διαχρονικά ο χρυσός έχει αρνητική συσχέτιση με τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ επιτόκια, εκείνα δηλαδή από τα οποία έχει αφαιρεθεί το επίπεδο του πληθωρισμού. Όταν αυτά πέφτουν, ο χρυσός ανεβαίνει ως αντίδοτο στα πληθωριστικά φαινόμενα.
Στην πράξη, η πολύ μεγάλη άνοδος του χρυσού φαίνεται να αντανακλά όχι μόνο φόβους για την πραγματική αξία του χρήματος, αλλά και την τάση αρκετών κεντρικών τραπεζών να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες, φορτώνοντας τα αποθέματα τους.
Το δεύτερο έχει βεβαίως σχέση και με τις μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις της τρέχουσας περιόδου, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρκετών χωρών, που έχουν είτε αμφιλεγόμενες είτε ολοένα και πιο εχθρικές σχέσεις με τη Δύση, φορτώνουν τα αποθέματά τους.
ΧΡΥΣΟΣ ΙΙ: Με άλλα λόγια, μπορεί οι αγορές μετοχών να μην έχουν επηρεαστεί αισθητά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις ως τώρα, είναι όμως φανερό ότι πολλοί επενδυτές «χετζάρουν» τα στοιχήματά τους φοβούμενοι πως τα επιτόκια μπορεί να μπήκαν σε πτωτική τροχιά, αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού, το λεγόμενο core inflation, δεν έχει καταπολεμηθεί.
Oπως είναι επίσης φανερό ότι αρκετές χώρες του «παγκόσμιου Νότου», όπως η Κίνα, μετά και τα όσα έγιναν με τη δέσμευση ρωσικών κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ (στο πλαίσιο των γνωστών κυρώσεων), χρησιμοποιούν τον χρυσό ήδη από το 2022-23 για να αποθηκεύουν αξία, αντί να την παρκάρουν σε εν δυνάμει επικίνδυνες τοποθετήσεις στις μεγάλες χρηματαγορές της Δύσης.
Σημειώστε ότι μέσα στο 2023 η κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τα αποθέματά της κατά… 30%, αγοράζοντας περισσότερο χρυσό απ' ό,τι όλες οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες μαζί. Οι αγορές συνεχίστηκαν με μικρότερη ένταση και σε μεγάλο μέρος του 2024, με την απόκτηση περίπου 29 τόνων μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Ωστόσο, πρωταθλητής αγορών χρυσού στο α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι η... Τουρκία, με 45 τόνους χρυσού.