Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 15 2024

Ο Τσίπρας, ο Γκλέτσος και οι... Πρέσπες-Τράπεζες: Η «τρύπα» του 2025-Tips για ΕΤΕ, Βασιλάκη, Cenergy, Quest

Ο Τσίπρας, ο Γκλέτσος και οι... Πρέσπες-Τράπεζες: Η «τρύπα» του 2025-Tips για ΕΤΕ, Βασιλάκη, Cenergy, Quest

ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολύ μελάνι χύθηκε χθες για το αν ζήτησε ή όχι συγγνώμη από τον Βαγγέλη Βενιζέλο για την υπόθεση Novartis ο πρώην πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι του δεύτερου το διέψευσαν χθες, ενώ και ο Γιώργος Λιάνης που έβαλε «φωτιά στα τόπια» με σχετικές δηλώσεις του, ανασκεύασε.

Πολιτικά το θέμα έχει ελάχιστη σημασία σήμερα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, πρακτικά είπε ένα μεγάλο mea culpa για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του, για το θέμα της Novartis (και των τηλεοπτικών σταθμών), τον περασμένο... Μάρτιο, στο συνέδριο της Καθημερινής.

Τα όσα κυκλοφορούν, έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την αδυσώπητη διαμάχη μεταξύ κασσελακικών και λοιπών στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι μεν θεωρούν ότι οι δε υποστηρίζονται από τον Τσίπρα και θέλουν να τον απομυθοποιήσουν σε μέρος του κοινού του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι επειδή ο Τσίπρας παραμένει «υπολογίσιμος», το θέμα έπαιξε παντού.

 

ΓΚΛΕΤΣΟΣ: Για να καταλάβετε την παράνοια που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Απόστολος Γκλέτσος παραιτήθηκε από δήμαρχος Στυλίδας τον Ιανουάριο του 2019 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για… τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δηλαδή για τη Συμφωνία που αποτελεί σημαία του κόμματος και όλων των… απανταχού υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα. Στα τέλη του φετινού Σεπτεμβρίου, μάλιστα, διευκρίνισε πως «ήταν και παραμένει αντίθετος» με αυτή τη Συμφωνία, για την οποία είχε πει (τότε) πως έκρυβε «θανάσιμους εκβιασμούς» για τη χώρα.

Παρά ταύτα, κρίνεται άξιος να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ουδείς ήγειρε την παραμικρή ένταση.

Αλαλα τα χείλη των… ευσεβών.

Υ.Γ. Πού να περίμενε ποτέ ο Αλέξης ότι θα κατέληγε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει υποψήφιο πρόεδρο τον Γκλέτσο. 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η ερώτηση σε ψύχραιμο παράγοντα της νέας πλειοψηφίας στην Κουμουνδούρου ήταν απλή: Γιατί δεν αφήνατε τον Κασσελάκη να πάει στις προεδρικές κάλπες και να ηττηθεί, ώστε να τελειώνετε μαζί του;
Η απάντηση: «Αυτό λέγαμε από την πρώτη στιγμή, αλλά…».

Δεν θέλησε να εξηγήσει αυτό το «αλλά», ωστόσο δεν είναι δύσκολη η μετάφραση: διότι υπάρχει κίνδυνος να ξαναεκλεγεί ο Κασσελάκης.

Όπως, όμως, είχε πει η Όλγα Γεροβασίλη, «θα δώσουμε μάχη υπέρ βωμών και εστιών» και «ο Κασσελάκης δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρα».

 

ΡΗΓΑΣ: Ο Παναγιώτης Ρήγας ανήκει στους «ενδιάμεσους» της νέας πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ και όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις από το… ψυχρό αίμα των «87».

Τι δήλωσε χθες; Ότι «αν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος του κόμματος, αυτό ανταποκρίνεται στη θέληση των μελών του κόμματος και νομίζω ότι πρέπει να το σεβαστούμε όλοι».

Πώς θα εκλεγεί όμως πρόεδρος αφού το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή τον απέκλεισε από υποψήφιο; Κι αφού, επιπλέον, το Γραφείο Τύπου ανακοίνωσε ότι η απόφαση για τον αποκλεισμό είναι «άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη»;

Κρατήστε την εκτίμηση: η επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν θα είναι καθόλου ήρεμη

 

ΠΑΣΟΚ: Σε φάση γράψε-σβήσε βρίσκεται από χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να καταλήξει στα πρόσωπα που θα δώσουν το στίγμα στον κομματικό και κοινοβουλευτικό «ανασχηματισμό».

Όπως μάθαμε, θα πάει σήμερα στη Βουλή για τα πρώτα ραντεβού, που θα αφορούν το πρόσωπο του Γραμματέα της Κ.Ο. (ακούγεται έντονα το όνομα του Πάρη Κουκουλόπουλου), τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους τομεάρχες.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Παύλου Γερουλάνου, στον οποίο λέγεται ότι θα ανατεθεί το καθήκον να σηκώσει στους ώμους του ο οικονομικός-αναπτυξιακός κύκλος («κάτι σαν υπερυπουργός»), δεδομένης της ολοκληρωμένης πρότασης που έχει επεξεργαστεί προ ετών και επικαιροποιεί συνέχεια.

Για την (μη βουλευτή) Άννα Διαμαντοπούλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παίξει κεντρικό ρόλο στη συγγραφή του νέου προγράμματος το οποίο θα εγκριθεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη.

Κοινοβουλευτικά καθήκοντα θα αναλάβει ο Μιχάλης Κατρίνης, όχι μόνο λόγω εμπειρίας αλλά και επειδή πήγε πολύ καλά στις προεδρικές κάλπες στη Δυτική Ελλάδα.

Όσο για τον Χάρη Δούκα, η σύσταση που μεταφέραμε χθες ακούγεται όλο και πιο δυνατά: να ρίξει το βάρος του στον δήμο της Αθήνας, διότι «η δουλειά πήγε πίσω» λόγω της διεκδίκησης της προεδρίας του κόμματος.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «Ταύρος» για τις τραπεζικές μετοχές η Eurobank Equities, τονίζει ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου και ανεβάζει τις προβλέψεις για τα κέρδη και τις τιμές-στόχους.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η αδυναμία είναι πρόσκαιρη και ότι επισκιάζονται παράγοντες όπως τα ανθεκτικά κέρδη και τα -αναμενόμενα- αυξημένα μερίσματα.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι ακόμη και σε σενάριο επιτάχυνσης στη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια, οι δείκτες CET 1 θα συνεχίσουν να ενισχύονται, υποστηρίζοντας το σενάριο για αυξημένο λόγο πληρωμής μερισμάτων στο 50% έως το 2025.

Αυτό θα οδηγήσει σε μερισματικές αποδόσεις περίπου 7% για το 2024, που αναμένεται να ενισχυθούν γύρω στο 10% το 2025 και το 2026, ξεπερνώντας τις αποδόσεις 8% που δίνουν οι τράπεζες στην περιφέρεια της ΕΕ.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΡΥΠΑ: Η εκταμίευση δανείου 2,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τιμήματος παραχώρησης εκμετάλλευσης του άξονα της Αττικής Οδού προκάλεσε υπέρβαση των φετινών στόχων πιστωτικής επέκτασης για τις συστημικές τράπεζες.

Ως αποτέλεσμα της ταχύτερης εκταμίευσης (σ.σ. οι τράπεζες είχαν προϋπολογίσει την εκταμίευση του συγκεκριμένου δανείου το 2025), προκύπτει «τρύπα» στα μπάτζετ της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόζονται στρατηγικές και να γίνεται προσπάθεια μετακύλισης νέων χορηγήσεων στο έτος 2025.

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ: «Χαλαρά» και χωρίς καμία βιασύνη κινούνται οι Κύπριοι σε ό,τι αφορά την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο του εταιρικού οχήματος που «τρέχει» την επένδυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή της Κύπρου» ο Κύπριος υπ. Ενέργειας Γ. Παπαναστασίου μίλησε για πρώτη φορά με χρονοδιαγράμματα ως προς το πότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάρει την απόφαση να μπει μετοχικά στο έργο.

Στο ερώτημα αν έχει ληφθεί τελική απόφαση συμμετοχής του κράτους στο έργο, παρέπεμψε προς τα τέλη του 2024, επαναλαμβάνοντας ότι το due diligence δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Θα πρέπει να γίνει έρευνα δέουσας επιμέλειας που θα καλύψει όλες τις πτυχές του έργου και την αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους. Αναμένεται ότι η προσφορά για διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας από οίκο αξιολόγησης θα κατακυρωθεί τις επόμενες μέρες και μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε έστω προκαταρκτικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά. 

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει αναλάβει την πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, η απάντηση Παπαναστασίου ήταν ότι «ο πρόεδρος δεσμεύθηκε υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει "καθαρή" έρευνα δέουσας επιμέλειας, ακριβώς διότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημαντικότητα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης για άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας μας»

Συμπέρασμα: Μην απορήσετε αν χρειαστεί να περιμένουμε το νέο έτος για να έχουμε εξελίξεις από την Κύπρο… όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Βγήκε αντίδραση για τις μετοχές των Aegean και Autohellas, αν και το ευρύτερα πτωτικό κλίμα περιόρισε στο τέλος το μέγεθος της κίνησης.

Η Aegean εκκίνησε από το χαμηλό έτους των 10,03 ευρώ της Παρασκευής, έχοντας πίσω της έξι πτωτικές συνεδριάσεις. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε άνοδο μέχρι τα 10,39 ευρώ (+3,59%), για να κλείσει τη συνεδρίαση στα 10,22 ευρώ, με κέρδη 1,89% και συναλλαγές 466 χιλιάδων ευρώ.

Από την πλευρά της, η Autohellas σημείωσε χαμηλό έτους την περασμένη Τετάρτη στα 10,38 ευρώ. Ακολούθησαν δύο ανοδικές ημέρες και το κλείσιμο χθες στα 10,72 ευρώ ή 1,13% υψηλότερα. Ενδοσυνεδριακά δοκίμασε και τα 10,84 ευρώ.

 

CENERGY: Προς την τιμή που έγινε η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, τα 9 ευρώ, υποχώρησε η μετοχή.

Ενδοσυνεδριακά έκανε συναλλαγές και σ' αυτό το επίπεδο. Εντέλει έκλεισε στα 9,1 ευρώ ή 2,78% χαμηλότερα, με συναλλαγές άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Αύριο Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξης Αλεξίου θα χτυπήσει το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης, με αφορμή και την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση.

 

ΛΟΥΛΗΣ: Τρίτωσε η αντίδραση για τη μετοχή. Χθες πέτυχε άνοδο 5,17% κλείνοντας στα 2,85 ευρώ, με τις συναλλαγές να υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Ανάλογα επίπεδα τιμών σημειώθηκαν στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, ενώ το υψηλό έτους είναι 3,04 ευρώ από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η τριήμερη αντίδραση έχει αποδώσει σχεδόν 9%.

 

ΟΠAΠ: Πάνω από 120 χιλ. ίδιες μετοχές απέκτησε από το ταμπλό η εισηγμένη την προηγούμενη εβδομάδα, με σταθερές αγορές και στις πέντε συνεδριάσεις.

Η εταιρεία κατέβαλε συνολικά 2,15 εκατ. ευρώ, αποκτώντας τους τίτλους με μέση τιμή από 15,97 έως 15,84 ευρώ, με τη μετοχή ωστόσο να μην αποφεύγει τη διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα, μαζί με την ευρύτερη αγορά.

 

ALPHA BANK: Ξεπέρασαν το 1% οι ίδιες μετοχές που κατέχει η τράπεζα μετά τις μεγάλες αγορές των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.

Στο διάστημα 8-9 Οκτωβρίου αποκτήθηκαν συνολικά 2,7 εκατομμύρια τίτλοι συνολικής αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η μέση τιμή αγοράς το 1,4907 ευρώ.

 

QUEST: Θετικά εξέλαβε η αγορά την εξαγορά της «Μπενρουμπή» από τον όμιλο, αν κρίνουμε από την άνοδο κατά 5,12% (στα 5,34 ευρώ) στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η μετοχή έχει οριακά αρνητικά μεταβολές σε βάθος μήνα και τριμήνου. Οπότε μένει να φανεί αν βρίσκεται στην απαρχή επανατιμολόγησης.

Άλλωστε δεν μπορούν να αποκλειστούν νέες ειδήσεις, αυτή τη φορά από το μέτωπο της ACS, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Με το 30% του συνολικού τζίρου της αγοράς (25,5 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στον τίτλο) η μετοχή χθες απομακρύνθηκε και άλλο από την τιμή που έγινε το placement.

Ο τίτλος έκλεισε ουσιαστικά στο χαμηλό ημέρας, τα 7,26 ευρώ, με τις απώλειες να φτάνουν το 2,47% και απέχει πλέον σχεδόν 4% από τα 7,55 ευρώ.

Πιέσεις δέχτηκε και η Eurobank, η οποία υποχώρησε στο 1,95 ευρώ, με τις συναλλαγές στα 6,6 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, η Alpha Bank ολοκλήρωσε οριακά θετικά τη χθεσινή συνεδρίαση (στο 1,47 ευρώ) ενώ οι πιέσεις στην Πειραιώς ήταν σαφώς ηπιότερες: κλείσιμο στα 3,67 ευρώ ή 0,7% χαμηλότερα.

Αναλυτές σημειώνουν ότι τον τελευταίο μήνα οι μετοχές των Εθνική και Eurobank είχαν σαφώς καλύτερη συμπεριφορά στο ταμπλό, με τις απώλειες σε διάστημα 30 ημερών να περιορίζονται στο 1,6% και το 1,34%. Αντίθετα, η Πειραιώς το ίδιο διάστημα υποχώρησε 4,5% και η Alpha Βank κατά 5,1%.

Το γεγονός οδήγησε επενδυτές να θεωρήσουν ότι πλέον ΕΤΕ και Eurobank είναι συγκριτικά ακριβότερες έναντι των άλλων δύο τίτλων.

Βέβαια, στην περίπτωση της Εθνικής «βαραίνει» και το πρόσφατο placement, που εκτίναξε στα ύψη τις συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v