Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2024

O Κυριάκος, το καρφί και η… άπιαστη Μύκονος-Τα ντεσού του project Skyline-Θαλάσσια αιολικά: Η βάσανος της περιφοράς

O Κυριάκος, το καρφί και η… άπιαστη Μύκονος-Τα ντεσού του project Skyline-Θαλάσσια αιολικά: Η βάσανος της περιφοράς

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορεί οι επιχειρηματίες του τουρισμού να ήλπιζαν σε μια θετική έκπληξη, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε κάθετος στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να πάρει πίσω κάποιον από τους φόρους που επιβλήθηκαν στον κλάδο, υποστηρίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δεν βάλλεται από το αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση ή το τέλος κρουαζιέρας.

Ίσα-ίσα, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του συνεδρίου Reimagine Tourism in Greece δεν δίστασε να ρίξει το καρφί του με στόχο επιχειρηματίες του κλάδου που βρήκαν ευκαιρία να ανεβάσουν τις τιμές

«Με προβληματίζει πιο πολύ η αντίληψη κάποιων επιχειρήσεων στον κλάδο που μπορεί να βλέπουν το βραχυπρόθεσμο κέρδος και μία ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ενδεχομένως μια καλή συγκυρία, αυξάνοντας τις τιμές οι ίδιοι πέρα από το σημείο που επιτρέπει η ανταγωνιστικότητα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως κάτι τέτοιο είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και η αυξημένη χρέωση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της ανταγωνιστικότητάς του!

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, πάντως, φρόντισε να το… μαζέψει κάπως, λέγοντας πως τέτοιου είδους «προβλήματα» δεν παρατηρούνται στην Ελλάδα (υποθέτουμε σε ευρεία κλίμακα). Τουναντίον, με βάση σχετικές έρευνες οι τουρίστες φαίνονται ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Τουλάχιστον ο ο πρωθυπουργός έδωσε και ένα «τυράκι» στον κλάδο, καθησυχάζοντας τους επιχειρηματίες πως δεν πρόκειται να επιβληθούν άλλοι φόροι στο μέλλον.

Κάτι είναι κι αυτό…

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΔΙΑΚΟΠΕΣ: Ο πρωθυπουργός κλήθηκε από τον Αλέξη Παπαχελά να πάρει θέση στο πρόβλημα που βιώνουν οι Ελληνες μη μπορώντας να κάνουν διακοπές σε ένα γνωστό ελληνικό προορισμό, όπως για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως σίγουρα υπάρχουν προορισμοί που είναι… δυσπρόσιτοι οικονομικά για τον μέσο Έλληνα, υποστηρίζοντας παράλληλα πως υπάρχουν και άλλοι στους οποίους μπορεί να κάνει κάποιος διακοπές σε λογικές τιμές.

«Αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε προορισμούς οι οποίοι χρεώνουν ένα πολύ υψηλό τίμημα γιατί προσελκύουν μια συγκεκριμένη κατηγορία επισκεπτών, συγγνώμη, αλλά το προτιμώ από τη λογική του ελεύθερου κάμπινγκ στις παραλίες. Δεν είμαι κατά του κάμπινγκ αλλά σίγουρα δεν είναι το προϊόν που θα φέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία στη χώρα», είπε.

Σε άλλα λόγια, αν θέλουμε ακριβό τουρισμό και ταξιδιώτες που δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά, θα πρέπει να πληρώσουμε το «τίμημα», σε ότι αφορά που μπορούμε και που όχι να κάνουμε διακοπές…

Ανάλογη ήταν η γραμμή όταν ρωτήθηκε για την ανάγκη να υπάρχουν ανοικτές παραλίες στην Αττική.
Επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να «έχουμε μονά-ζυγά δικά μας». Αν περιοριστεί ο χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί με ομπρέλες και ξαπλώστρες, τότε ο κίνδυνος οι τιμές (στις συγκεκριμένες υπηρεσίες) να ανέβουν κατακόρυφα ελλοχεύει.

Ο απλός κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης…

 

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Τα δικά του καρφιά, στο πλαίσιο του συνεδρίου πέταξε ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης.

Όπως είπε υπάρχουν δύο ειδών υποδομές, οι «σκληρές», που αφορούν τις κατασκευές, και οι «μαλακές» (soft), που αφορούν τους ανθρώπους και τη λειτουργία του κράτους, ξεκαθαρίζοντας πως κατά την άποψή του το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις «μαλακές» υποδομές και την οργάνωση του κράτους και των περιφερειών.

«Για να υπάρξει λειτουργία του κράτους θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση στο Δημόσιο, διαφοροποίηση των μισθών στο Δημόσιο, πράγματα κρίσιμα όχι μόνο για τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο μέτωπο της ψηφιοποίησης και της υποκατάστασης των ανθρώπων στο Δημόσιο το κράτος τα έχει πάει περίφημα!

Στάθηκε, δε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη προτεραιοποίησης των υποδομών και στην ανάγκη ανταποδοτικότητας των τελών στις τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε να χτιστεί μια πιο… ειλικρινής σχέση μεταξύ τουρισμού και τοπικής κοινωνίας.

 

ΡΕΤΣΟΣ: Στην πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος, ωστόσο, εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αδήριτη ανάγκη συγκρότησης ενός στρατηγικού σχεδίου, βάσει του οποίου τα τουριστικά έσοδα θα κατευθύνονται σε περισσότερες περιφέρειες και οι ταξιδιώτες θα επισκέπτονται την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τόνισε πως εάν «χαθούν» τα δύο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, η αυθεντικότητα και οι άνθρωποι και επέλθει αλλοίωση των προορισμών, θα έχουμε μια αρνητική εξέλιξη…

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Να τα πούμε», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Ανδρουλάκη όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το 2021. «Να τα πούμε», του είπε και τώρα, όταν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί το βράδυ της Κυριακής.

Την πρώτη φορά δεν τα είπαν, διότι η συνάντηση δεν ζητήθηκε ποτέ θεσμικά από το πρωθυπουργικό γραφείο. «Δεν θα τα πούμε ούτε τώρα εάν ο κ. Μητσοτάκης ακολουθήσει την ίδια τακτική», λένε οι συνεργάτες του επανεκλεγέντος προέδρου.

Με ποιον θα τα πει από τον ΣΥΡΙΖΑ; «Με τον πρόεδρό του εάν δεν αναβάλουν τις εκλογές, όπως γράφεται. Εάν τις αναβάλουν, θα περιμένουμε επίσημο αίτημα από τον ασκούντα χρέη προέδρου, για παράδειγμα από τον πρόεδρο της Κ.Ο. Νίκο Παππά», σημειώνουν.

Με την επισήμανση ότι η (όποια) συζήτηση θα πρέπει να έχει ατζέντα και να μη ζητηθεί... περί ανέμων και υδάτων.

 

ΜΠΕΝΥ ΣΤΑΙΝΜΕΤΖ: Ξαναζεσταμένο φαγητό. Ένα παλιό ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ρουμανικές αρχές, ήταν η αιτία της κράτησης (ξανά) του Ισραηλινού μεγαλοεπιχειρηματία στο Ελ. Βενιζέλος, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το αίτημα έκδοσής του στη Ρουμανία έχει απορρίψει στο παρελθόν τόσο η Interpol, όσο και μια σειρά χωρών όπως η Ιταλία, η Κύπρος και η ίδια η Ελλάδα, ενώ παρόμοια αιτήματα για συγκατηγορουμενους του έχουν απορρίψει η Μάλτα, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Ένας από τους βασικούς λόγους που αυτές οι χώρες πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων το ένταλμα σύλληψης είναι ο τρόπος που ο Στάινεμτζ δικάστηκε και καταδικάστηκε. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ρουμανίας πρόκειται για μια «πολιτικά υποκινούμενη» υπόθεση, κατά την εκδίκαση της οποίας δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα.

Ανάμεσα στα πρωτοφανή για χώρα της ΕΕ που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δίκης, είναι πως στον Στάινεμτζ δεν επετράπη να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο επιλογής του, αλλά από συνήγορο που του όρισε το... δικαστήριο σαν να ήταν άπορος!

Η υπόθεση θεωρήθηκε τόσο «στημένη» που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας. Η ελληνική δικαιοσύνη είχε αρνηθεί να εκδώσει τον Στάινεμτζ το 2022 και του είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα να ταξιδεύει ελεύθερα. Πρόκειται για μια πολυσέλιδη, τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση που είναι καταπέλτης για τη Ρουμανία.

Ωστόσο, λένε οι πληροφορίες, η Ρουμανία επανέφερε το αίτημα της στο διεθνές δίκτυο ειδοποιήσεων, οπότε ο Στάινμετζ θα πρέπει να παρουσιαστεί ξανά στο ελληνικό δικαστήριο, έστω κι αν η διαδικασία, αναμένεται να είναι τυπική, αφού για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη ληφθεί απόφαση.

 

ALPHA BANK: Στα 270,4 εκατ. ευρώ αποτίμησε στο τέλος της περασμένης χρονιάς ο όμιλος Alpha την 100% θυγατρική του Alpha Βank Cyprus, προχωρώντας σε αναστροφή πρόβλεψης απομείωσης ποσού 47 εκατ. ευρώ. H αναστροφή ενίσχυσε τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Το 99,92% της Alpha Βank Romania, που έχει ταξινομηθεί στα προοριζόμενα προς πώληση λόγω του SPA με την UniCredit, αποτιμήθηκε σε 358,5 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Διεθνών Συμμετοχών προχώρησε σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 641,6 εκατ. ευρώ μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 25ης Σεπτεμβρίου. Κίνηση που προφανώς έγινε για συμψηφισμό των σχεδόν ισόποσων ζημιών εις νέον που κουβαλούσε στις 31/12/2023.

 

SKYLINE: Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συναλλαγή, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση. Η Alpha Real Estate (ΑΣΤΑΚ) πρόκειται να υπογράψει το επόμενο διάστημα με τη Skyline Real Estate σύμβαση διαχείρισης ακινήτων (Asset Management Agreement) επταετούς διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης για πέντε χρόνια.

Η αμοιβή για τις γενικές υπηρεσίες ορίζεται ανά τρίμηνο σε 0,125% της αξίας (εύλογης, λογιστικής ή αξίας πώλησης ανά περίπτωση) των ακινήτων του χαρτοφυλακίου, εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης/ανακαίνισης εφόσον η δαπάνη ξεπερνά τις 200 χιλ. ευρώ.

Για τις υπηρεσίες πώλησης ακινήτου σε τρίτο η προμήθεια (disposal agency make-whole fee) ορίζεται σε 1% επί του τιμήματος, ενώ η αμοιβή για υπηρεσίες μίσθωσης ανέρχεται σε 10% επί του ετήσιου μισθώματος (σ.σ. για νέες μισθώσεις).

Τέλος, για υπηρεσίες ανάπτυξης μικρών έργων η προμήθεια ανέρχεται σε 7,5% επί της κεφαλαιουχικής δαπάνης, ενώ για διαχείριση επενδύσεων, υποστήριξη συναλλαγών, υπηρεσίες αναγνώρισης και νομικής επιμέλειας η προμήθεια διαμορφώνεται σε 0,5% επί του τιμήματος κάθε ακινήτου που αγοράζει η Skyline κατόπιν ενεργειών της Alpha Real Estate.

Όπως έγραψε ο Χαμαιλέων, η μεταβίβαση του 65% της εταιρείας Skyline από την Alpha στην κοινοπραξία Dimand-Premia αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της φετινής χρονιάς.

Η συναλλαγή καθυστέρησε λόγω θεμάτων που προέκυψαν στη μεταβιβασιμότητα κάποιων εκ των ακινήτων και λόγω αλλαγής της νομοθεσίας.

 

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ: Με τον αραμπά προχωρούν οι εξελίξεις για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Τα τελευταία νέα είναι ότι προχθές υπογράφηκε επιτέλους από τις αρμόδιες υπηρεσίες η περίφημη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Χθες η μελέτη κατατέθηκε στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, προκειμένου αυτή να κάνει τη θετική εισήγηση στον Θεόδωρο Σκυλακάκη. 

Ο υπουργός πρέπει, με τη σειρά του, να υπογράψει το συνολικό Εθνικό Σχέδιο για τα offshore αιολικά και μετά να ξεκινήσει η «περιφορά» στα υπουργεία προκειμένου να υπογραφεί η ΚΥΑ, που θα σημάνει και την εφαρμογή του πλάνου.

Ακούμε ότι το ΥΠΕΝ θέλει να επιταχυνθούν τα πράγματα. Στελέχη, ωστόσο, με μακρά πείρα και γνώση των γραφειοκρατικών διαδικασιών των υπουργείων δεν αποκλείουν η… περιφορά να κρατήσει έως τα τέλη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v