Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 21 2024

Εκλογές ΕΒΕΠ: Ο Κορκίδης, η «καρέκλα» και οι μηνύσεις-Τρένα του φόβου και της… πλάκας-Tips για Metlen, Prodea

Εκλογές ΕΒΕΠ: Ο Κορκίδης, η «καρέκλα» και οι μηνύσεις-Τρένα του φόβου και της… πλάκας-Tips για Metlen, Prodea

ΕΒΕΠ: Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά, καθώς η επίσημη κατάθεση δεύτερου ψηφοδελτίου, κόντρα σε αυτό του Βασίλη Κορκίδη, κατέληξε μετά από περίεργα τερτίπια, σε διαπληκτισμούς και κατάθεση μηνύσεων στο… αστυνομικό τμήμα!

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση αναταραχής (έχουμε ασχοληθεί ήδη με την περίπτωση του ΕΒΕΑ) που προκαλεί πονοκεφάλους στο Μαξίμου, καθώς αφορά πρόσωπα που πολιτικά είναι όλα κοντά στο κυβερνών κόμμα!

Τι ακριβώς συνέβη;

Όλα ξεκίνησαν στις 13:30 της Παρασκευής, όταν ο Νίκος Παπαγεωργίου (περιφερειακός σύμβουλος με τον Νίκο Χαρδαλιά) εμφανίστηκε στο ΕΒΕΠ για να καταθέσει το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "ΔΥΝΑΜΗ Ε.Β.Ε.Π." με 115 υποψηφίους. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι εξέδωσαν παράβολα αξίας 50 ευρώ για τον κάθε υποψήφιο, με το συνολικό ποσό να φτάνει τις 5.800 ευρώ, το οποίο και εισπράχθηκε κανονικά.

Επειδή το ΕΒΕΠ δεν έχει δυνατότητα για ηλεκτρονικό παράβολο, ξεκίνησε μια διαδικασία ελέγχου των χρημάτων για κάθε υποψηφιότητα κι έκδοσης των παραστατικών. Στη διάρκεια της οποίας οι υπάλληλοι διαβεβαίωναν τον αρχηγό του συνδυασμού, που ζητούσε (χωρίς αποτέλεσμα) όπου έχει κλείσει το θέμα της πληρωμής να προχωρά η υπόλοιπη διαδικασία για την κάθε υποψηφιότητα, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την ώρα και θα γίνουν όλα κανονικά.

Ωστόσο, κι ενώ τα χρήματα είχαν πλέον εισπραχθεί, όπως καταγγέλλεται στις 15:00 και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάθεσης υποψηφιοτήτων, παρουσιάστηκε ο γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΕΒΕΠ Δημήτρης Μαρκομιχάλης (και υποψήφιος με τον συνδυασμό Κορκίδη), φωνάζοντας ότι η κατάθεση ήταν εκπρόθεσμη, οπότε και οι υπάλληλοι έκλεισαν το «μαγαζί» και ετοιμάστηκαν για αναχώρηση, διότι… σχόλασαν!

Ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε να εκδοθεί ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, αλλά οι αρμόδιοι του είπαν ότι δεν του δίνουν παρά μόνο εάν υπογράψει ο ίδιος ότι είναι εκπρόθεσμες οι υποψηφιότητες. Οπότε κλήθηκε η αστυνομία, που μην μπορώντας να βγάλει άκρη, τους κάλεσε όλους στο τμήμα.

Εκεί, από την πλευρά του συνδυασμού Παπαγεωργίου υποβλήθηκε μήνυση κατά παντός υπευθύνου κι από την άλλη πλευρά, μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση!

 

ΕΒΕΠ ΙΙ: Επειδή αυτά που συνέβησαν είναι πρωτάκουστα στη μακρά ιστορία του Επιμελητηρίου, δηλαδή να γίνεται προσπάθεια να βγει εκπρόθεσμο ολόκληρο ψηφοδέλτιο, ενώ έχουν ήδη πληρωθεί τα παράβολα, με διαδικαστικά τερτίπια και… σχολάσματα που δεν συμβαίνουν πουθενά, από τις εφορίες ως τις τράπεζες (για να φέρουμε δυο απλά παραδείγματα), το θέμα έχει σηκώσει κύμα αντιδράσεων.

Πολλά μέλη μιλούν για εμφανή «δάκτυλο» του νυν προέδρου Βασίλη Κορκίδη, με τη συμμετοχή υπαλλήλων, αφού ο ίδιος είναι ξανά υποψήφιος έχοντας ήδη 12 χρόνια προεδρίας, όμως ως τώρα έπαιζε πάντα χωρίς… αντίπαλο, με εκλογές ενός ψηφοδελτίου.

Όπως λένε ότι η παράταξη του κ. Κορκίδη «αιφνιδιάστηκε» από την ύπαρξη αντιπάλου, στο πρόσωπο του κ. Παπαγεωργίου, ιδίως όταν μαθεύτηκε ότι η παράταξή του περιλαμβάνει άλλα 115 ονόματα υποψηφίων, σε σχέση με τα 95 που διαθέτει το δικό της ψηφοδέλτιο. Κι ότι αυτή η «λανθασμένη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά» έχει ως αιτία τον φόβο του Βασίλη Κορκίδη ότι θα χάσει τις εκλογές και μαζί την… καρέκλα.

Ωστόσο τα όσα συμβαίνουν σε δύο από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας (ΕΒΕΑ και ΕΒΕΠ) αλλά και οι πληροφορίες που έχουμε για αντίστοιχα φαινόμενα μικρότερης έκτασης και σε άλλα επιμελητήρια ανά την Ελλάδα, δείχνουν ένα γενικότερο αναβρασμό και μια δυσαρέσκεια των μελών για τις «τυποποιημένες» υποψηφιότητες, με βούλα της... κεντρικής διοίκησης. Προφανώς διότι σε μια δύσκολη για τους μικρομεσαίους συγκυρία, βλέπουν ότι ο θεσμός, με τα συνηθισμένα πρόσωπα στις διοικήσεις, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Κι αυτό μάλλον θα είναι καλό να το προσέξει η κυβέρνηση, όσο είναι καιρός! Κινδυνεύει να τις μείνουν επιμελητήρια-σφραγίδες, χωρίς αξία και επίδραση στα μέλη τους.

 

ΤΡΕΝΑ: Τόσο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας όσο και η Hellenic Train πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν πολύ σοβαρά για τα όσα συμβαίνουν με τους ελληνικούς σιδηρόδρομους και την αντίδραση της κοινής γνώμης.

Τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και πολλά ΜΜΕ δημοσιεύουν γελοιογραφίες και περιπαικτικά ποστ για το αμίμητο περιστατικό της εισόδου συρμού του προαστιακού στις ράγες του μετρό, με προορισμούς απίθανα μέρη εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

Εμείς όμως γελάσαμε πολύ με αυτό το ποστ, το οποίο και αναδημοσιεύουμε:

Προσοχή, κύριοι, αυτή η… καζούρα δεν είναι ανώδυνη. Τίποτα χειρότερο από το να σε «παίρνουν στο μεζέ» για σοβαρά θέματα.

 

OTE: Βαρύ είναι το πρόστιμο που έφαγε η Telekom Romania Mobile, θυγατρική του ΟΤΕ, από τη ρουμανική φορολογική αρχή για εσφαλμένο υπολογισμό ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, μετά από έλεγχο των χρήσεων 2017-2021. Το ποσό των 33,5 εκατ. ευρώ (χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις) αντιστοιχεί στο 67% με 84% των εσόδων που αναμένει η αγορά ότι θα εισπράξει ο ΟΤΕ (περί τα 40 με 50 εκατ. ευρώ) από την πώληση της θυγατρικής.

Ο όμιλος πάντως ετοιμάζεται να προσβάλει την απόφαση.

 

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Δανειακό υπόλοιπο 2,386 εκατ. ευρώ είχε το δάνειο της «Ηλιος Βιομηχανία Πλεκτικής ΑΒΕΕ» που καταγγέλθηκε από την Alpha Βank, πληροφορείται η στήλη από πηγές. Γι’ αυτό έχει δοθεί οδηγία για έκδοση Διαταγής Πληρωμής, έχει κατατεθεί η αίτηση στο δικαστήριο και αναμένεται η έκδοσή της.

Ο δανεισμός της «Ηλιος», μεταξύ άλλων εξασφαλίσεων, φέρει την εγγύηση της συγγενούς «Ελ. Δ. Μουζάκης» και σε συνέχεια νομικής γνωμάτευσης, δεδομένου ότι η εταιρεία και η εγγυήτρια δεν προχωρούν σε ενέργειες για την εξυπηρέτηση ή την τακτοποίηση της οφειλής, η Alpha Bank προχώρησε σε συμψηφισμό των καταθέσεων της εγγυήτριας, ποσού 490 χιλιάδων ευρώ, προς μείωση της οφειλής της Ήλιος Πλεκτικής.

Το γεγονός έγινε γνωστό από ανακοίνωση της Μουζάκης στο Χρηματιστήριο, κατ’ αντιστοιχία με ανάλογη ανακοίνωση προ μηνός για την Εθνική, που είχε κάνει συντηρητική κατάσχεση σε μισθώματα.

 

METLΕN: Τα ισχυρότερα κέρδη μεταξύ των «χαρτιών» του FTSE 25 -μαζί με την Πειραιώς- «έγραψε» την Παρασκευή η μετοχή, δικαιώνοντας την ανάλυση του Euro2day.gr με τον εύγλωττο τίτλο «Θεμελιώδη και τεχνικές δυνάμεις δείχνουν υψηλότερα».

Η Metlen έκλεισε στα 33,9 ευρώ, με άνοδο άνω του 2% και τζίρο που άγγιξε τα 20 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και ένα πακέτο 426.187 μετοχών, αξίας 14,4 εκατ. ευρώ, που πέρασε στο φινάλε της συνεδρίασης.

Η μετοχή καταγράφει απώλειες σχεδόν 6% στο τρίμηνο, προερχόμενη ωστόσο από εντυπωσιακή ιστορικά επίδοση, καταγράφοντας απόδοση 520% από την πανδημία μέχρι σήμερα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα.

Ο όμιλος έχει ήδη διπλασιάσει τα μεγέθη του τα τελευταία χρόνια, με τη δίκαιη αξία του να εκτιμάται μεταξύ 48,7 και 39,2 ευρώ ενώ οι τιμές-στόχοι που δίνουν όλοι οι αναλυτές έχουν μπροστά το 4 -ή και το 5 στην περίπτωση της Eurobank Equities, που τη βλέπει στα 51 ευρώ.

 

ATTICA BANK: Ξεκινά σήμερα η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ επιστρέφουν σε διαπραγμάτευση οι μετοχές μετά το reverse split.

Οι μετοχές μπαίνουν σε διαπραγμάτευση στην τιμή του 0,524 ευρώ.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ΧΑ θα ολοκληρωθεί στις 30 Οκτωβρίου.

 

PERFORMANCE TECHNOLOGIES: Με εμφατικό τρόπο αντέδρασε από τα χαμηλά εξαμήνου η μετοχή, με την άνοδο της Πέμπτης κατά 2,39% να «διπλώνει» την Παρασκευή με άλμα 6,5% και υψηλό τζίρο.

Εκλεισε έτσι το «gap» που είχε δημιουργηθεί, με σταδιακή διολίσθηση του τίτλου από τις αρχές του μήνα, ωστόσο έχει απόσταση να διανύσει ακόμη για να βρεθεί σε επίπεδα άνω των 7 ευρώ, όπου φιγουράριζε το καλοκαίρι.

Η μετοχή μεταπήδησε πρόσφατα στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου από την ΕΝ.Α., ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day.gr βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγορά εγχώριας εταιρείας πληροφορικής, εκμεταλλευόμενη και το θετικό καθαρό ταμείο ύψους 4,25 εκατ. ευρώ.


PRODEA: Στα σκαριά έχει η ΑΕΕΑΠ την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ακινήτων. Το πρώτο ακούγεται ότι περιλαμβάνει δύο ακίνητα και το δεύτερο, τρία.  Τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Εφόσον οι προχωρημένες συζητήσεις για τα δύο παραπάνω χαρτοφυλάκια κλείσουν, η Prodea θα έχει επιτελέσει άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση σμίκρυνσης της έκθεσής της σε γραφειακούς χώρους και εμπορικά ακίνητα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για μεταστροφή σε τουρισμό, με παράλληλη εστίαση του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου σε «πράσινα» κτήρια και logistic centers.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι πώλησε στην Εθνική μεγάλο χαρτοφυλάκιο με ακίνητα, τα οποία μίσθωνε η τράπεζα.

 

PRODEA-ANTAMOIBH: Τα λεφτά που εισπράττει από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων σε τιμές αγοράς επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση «γαλαντόμου» ανταμοιβής μετόχων.

Με αυτόν τον τρόπο ο μεγαλομέτοχος Castlelake παίρνει πίσω τα λεφτά που έβαλε, κλειδώνοντας μια αξιόλογη απόδοση καθώς η προσπάθεια να πωλήσει την εταιρεία προσέκρουε στο υψηλό discount, σε σχέση με το NAV, κατάσταση που χαρακτηρίζει, πανευρωπαϊκά, τον κλάδο.

 

PRODEA-INTRAKAT: Η ΑΕΕΑΠ φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Intrakat για μια ακόμη συναλλαγή, η οποία αφορά σε μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο. Στίγμα για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις θα δοθεί πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από τον αγοραστή.

Για την Prodea η συναλλαγή είναι κομβική ως προς τον στόχο μείωσης των υπό διαχείριση assets. Πέραν της ρευστότητας δεκάδων εκατομμυρίων, θα μειώσει σημαντικά την έκθεσή της σε Δημόσιο (σ.σ. ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο από την ΑΕΕΑΠ) και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (ETE, Σκλαβενίτης).

Για τον αγοραστή (Intrakat), σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση σε λειτουργικά ακίνητα θα εξασφαλίσει επαναλαμβανόμενα EBITDA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v