Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2024

Η Motor Oil, o «I.B.» και το… γκουβέρνο-ΝΔ: Νέα (υπόγεια) ένταση για ΑΟΖ και Χάγη-Tips για Intrakat, Lamda, Yalco

Η Motor Oil, o «I.B.» και το… γκουβέρνο-ΝΔ: Νέα (υπόγεια) ένταση για ΑΟΖ και Χάγη-Tips για Intrakat, Lamda, Yalco

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, οι κεραίες μας πιάνουν ενδείξεις αναταραχής πέριξ και εντός της Νέας Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο εξελίξεων στα θέματα ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας, μέσα από έναν διάλογο τον οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα ακολουθήσει προσφυγή στη Χάγη.

Η αναταραχή εστιάζεται κυρίως στον λεγόμενο «πατριωτικό χώρο», η έκταση του οποίου, ως γνωστόν, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

Είναι αλήθεια πως, κατά πάγια τακτική, όταν ο πρωθυπουργός κάνει κάποιες έστω αόριστες αναφορές, ο συγκεκριμένος χώρος υποπτεύεται πολύ περισσότερα απ' όσα λέει εκείνος. Θα μπορούσε κανείς να το ονομάσει και καχυποψία. Η οποία, όμως, ενισχύεται από τη συγκυριακή αρθρογραφία κάποιων γνωστών προσώπων, υπέρ του «ρεαλισμού» στις σχέσεις με την Τουρκία.

Το γεγονός παραμένει ότι, μέσα σ' αυτό το κλίμα καχυποψίας και έντασης (κάποιες προειδοποιητικές βολές έχουν εκτοξευθεί ήδη… υπογείως), οποιαδήποτε λάθος κίνηση της κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις που θα κάνουν την περίφημη «ερώτηση των 11» στη Βουλή να μοιάζει με παρωνυχίδα.

Ιδίως όταν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Καραμανλής έχουν ήδη εκφραστεί δημοσίως, ο πρώτος μάλιστα με απόλυτο τρόπο, για τις παγίδες που κατ' εκείνους θα κρύβει μια προσφυγή στη Χάγη κατόπιν συνυποσχετικού.

 

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Το «μασάζ» του Μεγάρου Μαξίμου στους γαλάζιους βουλευτές τις τελευταίες μέρες δεν φαίνεται να απέδωσε στον Νικήτα Κακλαμάνη. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, ένας εκ των 11 που συνυπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια προς τον Κωστή Χατζηδάκη, συνεχίζει να… πυροβολεί κατά ριπάς.

Και τι δεν είπε σε χθεσινή συνέντευξή του (στο Mega): Ότι «δεν υπάρχει καμία συνεργασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τους υπουργούς», ότι αυτοί «δεν σηκώνουν τηλέφωνο όταν καλεί βουλευτής του κόμματός τους, αλλά δεν βγαίνουν στο τηλέφωνο ούτε καν γενικοί γραμματείς», ότι «ο δεξιός ψηφοφόρος νιώθει ότι έχει προσβληθεί, γιατί νιώθει ότι έχει γίνει ιδεολογική παρέκκλιση».

Όσον αφορά την περιβόητη ερώτηση, έγινε -όπως είπε- «για να ξυπνήσουμε την κυβέρνηση και να δει για συγκεκριμένα κοινωνικά θέματα την παρέμβαση που πρέπει να κάνει ή ακόμη και διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις… Είπαμε ότι είναι η πρώτη, αλλά δεν θα είναι η τελευταία», προειδοποίησε, στέλνοντας ακόμα ένα μήνυμα προς τους παροικούντες το νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού.

 

MOTOR OIL: Η ανακοίνωση του υψηλού προστίμου χθες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (9,2 εκατ. ευρώ) αλλά και η αναφορά σε φυσικό πρόσωπο με αρχικά «Ι.Β.» στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ, για παρεμπόδιση ελέγχου, θεωρήθηκε από την αγορά ως πρόσθετο σήμα έντασης στη σχέση του ομίλου με το «γκουβέρνο», κατά τη ρήση του αείμνηστου Μποδοσάκη.

Περί αυτής της εντάσεως σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα από τη στήλη. Θυμίζουμε ότι η υπόθεση έχει σημαντική προϊστορία. Αγγίζει τα τραπεζικά συμφέροντα του ομίλου, που έχει τον δικό του «πόλο» στο τραπεζικό σύστημα, κι ασφαλώς περνάει από τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών» της Motor Oil (και της Helleniq βεβαίως) με αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης προ ολίγων μηνών.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί κύκλοι προσάπτουν στα συμφέροντα του ομίλου «εχθρικές κινήσεις» που αφορούν την υποστήριξη πολιτικών προσώπων εντός αλλά και εκτός Νέας Δημοκρατίας που θα μπορούσαν δυνητικά να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε επόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Για την ιστορία, να σας πούμε πως μαθαίνουμε ότι κατά την ενημέρωση της Επιτροπής προς τους ομολόγους της στην Ευρώπη, το όνομα του ανωτέρω φυσικού προσώπου γνωστοποιήθηκε… ολογράφως.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ: Μέσα σε περίπου οκτώ ώρες από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για τα ηλεκτρονικά ραντεβού για τις νέες ταυτότητες, κλείστηκε περίπου το 12% όσων είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου!
Μέχρι τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, δηλαδή, στη νέα πλατφόρμα id.gov.gr είχαν κλειστεί 56.205 ραντεβού από τα σχεδόν 422.000.

Ο νομός Αττικής πρωτοστάτησε, με κλεισμένα ραντεβού που ξεπερνούν το 22% των διαθέσιμων, ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 16%.

Ο «προσωπικός αριθμός», πάντως, που θα περιληφθεί μελλοντικά στις ταυτότητες και που προαναγγέλθηκε προ μηνών μετά βαΐων και κλάδων, ακόμα αναμένεται


ΟΤΕ: Στο στόχαστρο του profit taking βρέθηκε η μετοχή του Οργανισμού, που χθες κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των τίτλων του FTSE 25.

Προερχόταν από 11 ανοδικές στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις και αθροιστικά κέρδη 9%. Χθες υποχώρησε 3,67%, στα 15,49 ευρώ, με συναλλαγές στα 6,9 εκατ. ευρώ.


JUMBO: Σημαντική αύξηση πωλήσεων εμφάνισαν, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας του ομίλου προς τους εμπορικούς συνεργάτες της σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ.

Ειδικότερα, ανήλθαν σε 25,64 εκατ. ευρώ, έναντι 18,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.


JUMBO-ΚΥΠΡΟΥ: H Jumbo συνεχίζει να διακρατά 2.660.859 μετοχές της Bank of Cyprus Holdings. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, καταγράφει υπεραξία της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αποτίμηση της 30ής Ιουνίου.

 

DOTSOFT: Εκτινάχθηκαν, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς, τα έργα Δημοσίου που υλοποιεί η εταιρεία, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ειδικότερα, από τα 1,16 εκατ. ευρώ πέρσι, ανήλθαν σε 4,1 εκατ. ευρώ φέτος και αποτελούν το 82% του τζίρου της.


ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας, ισχύος 876,6 MW, που αναπτύσσουν στην Κομοτηνή οι όμιλοι Motor Οil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (50%-50%). Η δοκιμαστική λειτουργία της έχει ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτέμβρη, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Το ύψος της επένδυσης που υλοποιήθηκε από τη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής ανέρχεται σε περίπου 375 εκατ. ευρώ.


ΙNTRAKAT: Εφαλτήριο για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της διοίκησης για κύκλο εργασιών 1,15 δισ. ευρώ αποτελούν τα αποτελέσματα εξαμήνου που παρουσιάστηκαν χθες.

Χαρακτηρίζονται από εκτίναξη των προσαρμοσμένων EBITDA στα 30,8 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 8,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Τα… καλύτερα είναι μπροστά, αν κρίνουμε από το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξανδρος Εξάρχου ότι «εργαζόμαστε σκληρά για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου μας, με στόχο την ενίσχυση και άλλων τομέων δραστηριότητας, πέραν της κατασκευής».

Επεσήμανε δε ότι «πετύχαμε μία σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, πολλαπλασιάζοντας τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τα μεικτά κέρδη, ενώ εκτιμούμε ότι στο τέλος του έτους ο κύκλος εργασιών θα φτάσει το €1,1 δισ. Όλα αυτά είναι απολύτως συμβατά με όλα όσα έχουμε ανακοινώσει στο παρελθόν -ό,τι έχουμε πει, το έχουμε κάνει».

Εν αναμονή για τις κρίσιμες ανακοινώσεις

 

YALCO: Σειρά συζητήσεων προκάλεσε χθες στην αγορά η πρόθεση της Yalco να αποσχίσει τη δραστηριότητα της εμπορίας υαλικών και ειδών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, εισφέροντάς την σε θυγατρική εταιρεία.

Από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως κίνηση που -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της σημερινής δραστηριότητας της Yalco μέσα από νέο εταιρικό όχημα, στον βαθμό που θα προκύψει μια (θυγατρική) εταιρεία ικανή να δραστηριοποιηθεί χωρίς τα σημερινά προβλήματα της χαμηλής ρευστότητας.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι το τι θα ακολουθήσει με την εισηγμένη εταιρεία, η οποία θα μείνει χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα και με έναν σκασμό υποχρεώσεις.

Εκτιμούμε ότι η εταιρεία θα πρέπει να ενημερώσει για το σκεπτικό της συγκεκριμένης κίνησης, καθώς οι μέτοχοι μειοψηφίας φοβούνται μην επαναληφθεί ό,τι έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, όπου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν και οι επενδυτές… έκαναν τα χαρτιά τους ταπετσαρία!


MODA BAGNO: Παρά τη μείωση των καθαρών εξαμηνιαίων κερδών της εισηγμένης (από 1,01 εκατ. σε 172 χιλ. ευρώ), εντυπωσίασε η επίδοση της εισηγμένης στο μέτωπο των ταμειακών ροών.

Έτσι, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία όπου είχε περάσει δύσκολες στιγμές, το πρώτο φετινό εξάμηνο έκλεισε με μικρό θετικό ταμείο (183 χιλ. ευρώ), αν κάποιος δεν συνυπολογίσει τις μελλοντικές μισθωτικές υποχρεώσεις.

Τα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου είναι εποχικά ισχυρότερα για τη Moda Bagno.

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Στον κλάδο της μεταλλουργίας (Exalco) αποδίδει η διοίκηση του ομίλου τη μείωση των οικονομικών μεγεθών το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται στα αυξημένα έξοδα (που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της μεταφοράς της παραγωγικής διαδικασίας), στη μειωμένη παραγωγή λόγω της αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς και της τελευταίας πρέσας διέλασης από το εργοστάσιο στη Νίκαια Λάρισας στο εργοστάσιο στο Κουλούρι Λάρισας, καθώς και στην υποχώρηση της τιμής του αλουμινίου.

Τα καθαρά κέρδη εκμηδενίστηκαν πρακτικά (51 χιλιάδες ευρώ) το πρώτο εξάμηνο, έναντι των 2,23 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2023. Η μετοχή χθες δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Υποχώρησε στο 1,765 ευρώ ή κατά 7,11%, με τις συναλλαγές στις 50 χιλιάδες ευρώ.

 

PERFORMANCE TECHNOLOGIES: Πτώση στα κέρδη προ φόρων εμφάνισε η εισηγμένη στο εξάμηνο, παρά την ευρεία άνοδο του τζίρου κατά 40% στο ίδιο διάστημα.

Η «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων δέχτηκε πλήγμα από τη λογιστικοποίηση της διάθεσης μετοχών στα στελέχη, με την εταιρεία να κάνει λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων και μικτών κερδών στο εννεάμηνο, προβλέποντας αντίστοιχη εικόνα και για το σύνολο της φετινής χρήσης…

 

LAMDA DEVELOPMENT: Υψηλά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή, καθώς θα ξεδιπλώνεται το project του Ελληνικού, προβλέπει η Eurobank Equities.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, τα έσοδα από το Ελληνικό έχουν φτάσει ήδη τα 800 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ένα αυτοχρηματοδοτούμενο project πολύ πέρα από την κάλυψη των κεφαλαιακών δαπανών.

Καθώς τα έργα θα προχωρούν, θα ενισχύονται και τα κέρδη για την εταιρεία, ενισχύοντας την Καθαρή Εσωτερική Αξία της μετοχής (NAV), που αναμένεται να ανέλθει στα 14-15 ευρώ στο τέλος της πρώτης φάσης.

Επισημαίνεται ότι η χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 9,5 ευρώ, με το «χαρτί» να διαπραγματεύεται στα 7,49 ευρώ στο ταμπλό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v