Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2024

Μυτιληναίος: Οι προβλέψεις του και τα καυστικά σχόλια-Ανοιξε μέτωπο στα Telecoms-Tips για Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ

Μυτιληναίος: Οι προβλέψεις του και τα καυστικά σχόλια-Ανοιξε μέτωπο στα Telecoms-Tips για Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το χθεσινό Q&A με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, μετά την ομιλία του στο Ελληνοβρετανικό.

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την ελληνική οικονομία 10 χρόνια από σήμερα, απάντησε ότι η χώρα μας θα πάει καλύτερα από την Ευρώπη. «Νομίζω ότι η Ελλάδα θα πάει καλύτερα από την Ευρώπη, γιατί ξεκινά από χαμηλότερο επίπεδο και γιατί αλλάζουν τα οικονομικά μοντέλα. Για αυτό βλέπετε πως τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα τα έχουν οι χώρες του Βορρά και όχι του Νότου. Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα σε περίπτωση που έχουμε πολιτική ηρεμία όπως σήμερα. Και ελπίζω ότι αυτό θα κρατήσει, γιατί η Ελλάδα δεν έχει συχνά πολιτική ηρεμία. Είμαι αισιόδοξος για αυτό».

Σε ό,τι αφορά τη Μetlen: …« δεν βάζω ποτέ στόχους 10-20 χρόνων, γιατί πιστεύω πολύ στο volatility των αγορών και της ζωής. Βάζω πιο κοντινούς χρόνους. …Μπορώ να πω όμως ότι την επόμενη 3ετία-5ετία μπορεί να είμαστε μια εταιρεία δύο και τρεις φορές το (σ.σ. σημερινό) μέγεθός μας».

Για το ease of doing business στην Ελλάδα: «Έλεγα πάντα στα χρόνια που δουλεύω ότι αν μπορείς να κάνεις business στην Ελλάδα, μπορείς να κάνεις παντού. Η Ελλάδα είναι μια από τις δυσκολότερες χώρες για να αναπτύξεις επιχειρηματική δραστηριότητα, γιατί οι κανόνες που υπάρχουν είναι… μετακινούμενοι, δεν ξέρεις πώς θα πάει. Πολλές φορές μάς έχουν τύχει… εκπλήξεις. Στην Αγγλία τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα και υπάρχει μακρά business παράδοση. Εκεί οι κανόνες τηρούνται. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για την Ελλάδα και για το πολιτικό μας σύστημα, να ορίσουν κανόνες και να τηρηθούν».

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΙΙ: Εξίσου ενδιαφέρουσες για όσους ψάχνουν μια βαθύτερη ματιά ήταν όμως και ορισμένες εμβόλιμες παρατηρήσεις που έκανε για σοβαρά θέματα, τις οποίες και σταχυολογούμε:

…«Διάβαζα πριν από λίγες μέρες κάτι σαν γκάλοπ το οποίο έγινε σε CEOs σ όλο τον κόσμο και ερωτήθηκαν ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους. Μακράν πρώτο ήταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και μακράν ακολούθησε ο πληθωρισμός, ο οποίος υπερπροβάλλεται από τα κανάλια».

…«Είχαμε συνηθίσει τη μεγάλη δύναμη να την έχει ο προμηθευτής και πολλοί μεγάλοι πελάτες, όπως εμείς, παρακαλούσαμε τη ΔEΗ να μας κάνει καλύτερες τιμές και συμφωνίες για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει, τώρα το πάνω χέρι το έχει ο καταναλωτής της ενέργειας, αυτός που αγοράζει. Διότι ενέργεια υπάρχει σε αφθονία. Αυτή τη μετακίνηση ισχύος από την προσφορά στη ζήτηση εμείς την εντοπίσαμε από νωρίς. Δεν μπορεί πια να κάνει κάποιος μεγάλα συμβόλαια, π.χ. 20ετίας, αλλάζουν όλα τόσο γρήγορα».

...«Εμείς έχουμε στον όμιλό μας ένα συμβούλιο ενέργειας το οποίο το κάνουμε στα Άσπρα Σπίτια, προκειμένου να είμαστε focused. Κάθε μήνας στην ενέργεια είναι διαφορετικός, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση. Καταλαβαίνετε αυτό τι συνεπάγεται για τις επενδύσεις; Αυτό σημαίνει METLEN Energy and Metals, πώς δένεις αυτά τα δύο. Γι' αυτo και εμείς μπορούμε να κάνουμε πολύ επιθετικές κινήσεις στον ενεργειακό τομέα, γιατί πάντα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής που θα την πάρει άμεσα».

…«Νομίζαμε ότι φτιάχνοντας αιολικά και ηλιακά πάρκα θα λύναμε το θέμα της απανθρακοποίησης και δεν θα είχαμε πρόβλημα. Ξεχάσαμε ότι χτίζονται σε νησιά και βουνά και δεν έχουν σύνδεση καμιά με το δίκτυο. Αντί να φτιάξουμε πρώτα τα δίκτυα και πάνω σε αυτά να χτίσουμε τις ανανεώσιμες, κάναμε το αντίθετο. Και τώρα, δυστυχώς, ο πολίτης δεν μπορεί να δει το όφελος της πράσινης ενέργειας».

«Άπαξ το Παρίσι και η Φρανκφούρτη δεν κατάφεραν στο "peak" να αντικαταστήσουν το City του Λονδίνου, αυτό σημαίνει ότι δεν θα αντικατασταθεί ποτέ».

 

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το χθεσινό μας σχόλιο για την εισήγηση που δέχεται ο πρωθυπουργός να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης να επιβεβαιώσει ουσιαστικά ότι οι ζυμώσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι υπαρκτές.

«Έχω παγία άποψη στο θέμα αυτό. Πιστεύω στις ισχυρές κυβερνήσεις. Δεν ήμουν υπέρ της αλλαγής του μπόνους προς τα κάτω και παραμένω θιασώτης της αλλαγής του μπόνους προς τα πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά (στην ΕΡΤ), και ο νέος κύκλος συζητήσεων είχε μόλις ξεκινήσει.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί, προσπαθώντας (ως όφειλε) να κλείσει το μέτωπο. «Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου», είπε, κάνοντας λόγο για «προσωπικές απόψεις» του υπουργού.

Οι πληροφορίες μας, όμως, επιμένουν. Το ζήτημα έχει τεθεί εντός του Μεγάρου Μαξίμου, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει επιφυλακτικός.

Νεότερα προσεχώς!

 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε, αναγκαία και χρήσιμη η σκληρή αντιπολίτευση, αλλά ο Κυριάκος Βελόπουλος μάλλον το… παράκανε.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να ρίξουν την κυβέρνηση! «Φύγετε, ρίξτε τον, γιατί θα έχετε πρόβλημα οι ίδιοι», τόνισε από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στην πτέρυγα των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, η ΝΔ «είναι ένα κόμμα σε vertigo, διαλυμένο, χωρίς πυξίδα», την ώρα που το δικό του κόμμα βρίσκεται στα… πάνω του, με ιδιαίτερα ανεβασμένα τα δημοσκοπικά του ποσοστά.

«Είμαστε πρώτο κόμμα στους φτωχούς και αυτό έχει τρομοκρατήσει την κυβέρνηση, που βλέπει ότι εμείς είμαστε η ελπίδα», υποστήριξε.

 

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Εκνευρισμό, για να το πούμε κομψά, προκάλεσε στην ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η κίνηση παρόχων να προχωρήσουν σε αυξήσεις στις τιμές, λίγο πριν την έλευση του νέου κουπονιού για τις υπερυψηλές ταχύτητες.

Πληροφορίες θέλουν τις εταιρείες να καλούνται σε… απολογία για τις ανατιμήσεις που, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ, προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργείου. Μάλιστα, ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη κίνηση και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών-Ταχυδρομείων, που αποτελεί την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή.

Στο υπουργείο παραδέχονται ότι ο κάθε πάροχος μπορεί να χαράσσει την εμπορική του πολιτική, ωστόσο χαρακτηρίζουν την κίνηση ως… νάρκη στην εθνική προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι ταχύτητες στο ευρυζωνικό Internet, στόχο που, άλλωστε, επιδιώκει η επιδότηση της οπτικής ίνας μέσω του νέου voucher.

Περιμένουμε τις εξελίξεις…

 

JUMBO: Περιθώριο ανόδου άνω του 30% και συνολική απόδοση που προσεγγίζει το 40% βλέπει για τη μετοχή η Eurobank Equities, δίνοντας στόχο στα 33,4 ευρώ και διατηρώντας την στις κορυφαίες της επιλογές.

Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν χθες, σημειώνοντας ότι για να επιβεβαιωθεί το guidance της εταιρείας για άνοδο πωλήσεων μόλις 4% και στάσιμα κέρδη στο σύνολο της χρήσης, θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο να αυξηθούν οι πωλήσεις κατά μόλις 1% και τα κέρδη να υποχωρήσουν κατά 3%.

Προσθέτει δε ότι η πραγματική επίδοση της εταιρείας παραδοσιακά ξεπερνά τις προβλέψεις του management κατά περίπου 20% σε όρους καθαρών κερδών. «Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτά που κάνει η Jumbo, όχι σε αυτά που λέει», σημειώνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

Σε σχέση με τα αποθέματα της εταιρείας, δεδομένων των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, η Eurobank σημειώνει ότι διαμορφώνονταν στα 246 εκατ. ευρώ ή στα 2,9 εκατ. ευρώ ανά υποκατάστημα στα τέλη Ιουνίου, επίπεδα που θεωρεί επαρκή και τα οποία επιτρέπουν ένα «ξεστοκάρισμα» τους επόμενους μήνες.

Ως εκ τούτου, θεωρεί προστατευμένα τόσο τα περιθώρια κερδοφορίας όσο και τις πωλήσεις της Jumbo.

 

ΑΒΑΞ: Μια στο καρφί, μια στο πέταλο ο όμιλος, στο πλαίσιο της γνωστοποίησης οικονομικών μεγεθών εξαμήνου. Γράφει ότι ανακοινώνει αποτελέσματα «για το α’ εξάμηνο του 2024, περίοδος η οποία χαρακτηρίστηκε από συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην εκκίνηση και εκτέλεση συγκεκριμένων έργων, οι οποίες έχουν πλέον ξεπεραστεί και αυξάνεται συνεχώς ο ρυθμός εκτέλεσής τους».

Η ΑΒΑΞ παρουσίασε αύξηση κερδοφορίας και εσόδων, ενώ η μετοχή τρέχει ένα ανοδικό σερί τεσσάρων ημερών. Χθες έκλεισε στο 1,54 ευρώ (+3,63%) και τα κέρδη των τελευταίων επτά συνεδριάσεων προσεγγίζουν το 15%.

 

ΑΔΜΗΕ: Εννέα ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έντεκα μετρά η μετοχή, με τα συνολικά κέρδη στο ίδιο διάστημα να αθροίζουν 11,4%.

Η κίνηση έγινε παράλληλα με την εξέλιξη του μίνι θρίλερ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, το οποίο είχε ευτυχή κατάληξη, δεδομένου ότι χθες κατατέθηκε στη Βουλή και το κείμενο της συμφωνίας Αθήνας-Λευκωσίας.

Μετά απ' αυτή την κίνηση, ο τίτλος «βλέπει στα μάτια» το υψηλό έτους, τα 2,42 ευρώ που πέτυχε στις 19 Φεβρουαρίου.

Υ.Γ. Οσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε προχθές, η Eurobank Equities επισημαίνει ότι ήταν καλύτερα των αναμενομένων, καθώς τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 18,5 εκατ. ευρώ ή 28% υψηλότερα από το πρώτο εξάμηνο του 2023.

 

ΤΙΤΑΝ: Ανεβάζει τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα της εισηγμένης τόσο φέτος όσο και την επόμενη διετία η NBG Securities, ενισχύοντας και την τιμή-στόχο στα 41 ευρώ, με το upside να ανέρχεται στο 20% από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η ορατότητα για τα μεγέθη της εταιρείας, ανεβάζοντας τον πήχη στις προβλέψεις για τις πωλήσεις και τα ΕΒΙΤDA και, ως εκ τούτου, και για τα μερίσματα που έχουν λαμβάνειν οι μέτοχοι.

Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν ισχυρά παρά τη δύσκολη σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αύξηση των όγκων, η ισχυρή τιμολόγηση και η έμφαση σε πρωτοβουλίες που βελτιώνουν τη λειτουργική κερδοφορία είναι χαρακτηριστικά που δεν στηρίζουν μόνο την άνοδο των κερδών (αυξημένα EBITDA για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο), αλλά και τη βιωσιμότητά τους και, επομένως, και την αποτίμηση.

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η παραγωγή πιο «πράσινων» προϊόντων θα οδηγήσουν οριστικά την TCI στο επόμενο επίπεδο, σχολιάζει η χρηματιστηριακή.

Υ.Γ. Η μετοχή έγραψε ακόμα ένα ιστορικό υψηλό χθες, κλείνοντας στα 35 ευρώ, με τα κέρδη να φτάνουν το 2,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v