Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 26 2024

ΠΑΣΟΚ: Πού θα κριθεί η εκλογή-Το σενάριο 2ου FSRU στη Θράκη και οι ΗΠΑ-Τράπεζες: Η πρόταση για τα DTC και ο SSM

ΠΑΣΟΚ: Πού θα κριθεί η εκλογή-Το σενάριο 2ου FSRU στη Θράκη και οι ΗΠΑ-Τράπεζες: Η πρόταση για τα DTC και ο SSM

ΠΑΣΟΚ: Ο βαθμός προσέλευσης ανθρώπων που δεν ήταν κοντά στο κόμμα τα τελευταία χρόνια και δεν συμμετείχαν ενεργά είναι ίσως ο πιο βασικός παράγοντας που θα κρίνει τα πρόσωπα που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, ίσως και την τελική επικράτηση ενός εξ αυτών.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όσο ανεβαίνει η συμμετοχή τόσο θα περιορίζεται το όποιο πλεονέκτημα φαίνεται να έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ενεργή βάση του ΠΑΣΟΚ. Αν προσέλθουν περισσότεροι από την ευρύτερη κεντροαριστερά τύπου ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι ευνοείται ο Χάρης Δούκας. Αν υπάρξει ισχυρή συμμετοχή πιο μετριοπαθών ψηφοφόρων (έως και την κεντροδεξιά), θα ευνοηθούν -εκτιμούν- ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Για να ξέρετε πάντως, η ανυποληψία των δημοσκοπήσεων σε πολλές εσωκομματικές αναμετρήσεις οδηγεί τους έμπειρους της πολιτικής να μην αποκλείουν την έκπληξη: Να μην περάσει στον β’ γύρο ένα από τα φερόμενα ως φαβορί, δηλαδή από τους Ανδρουλάκη και Δούκα.

Το προχθεσινό debate φαίνεται ότι ανέβασε κυρίως τις μετοχές του Γερουλάνου. Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα από τα social media, κάτι που ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία. Στους χώρους αυτούς είναι μάλλον σπάνιο φαινόμενο η εκδήλωση προτίμησης, το... trend που λέμε, σε σοβαρούς μετριοπαθείς πολιτικούς.

 

ΠΑΣΟΚ-ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Φαβορί παραμένει, μετά και το debate, ο Χάρης Δούκας για τη θέση του επόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αν βγει το στοίχημα, οι παίκτες στην Βet365 θα εισπράξουν απόδοση 1,61 για κάθε ευρώ που θα ποντάρουν.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης (2,37) και ακολουθεί η Αννα Διαμαντοπούλου (6,5), ο Παύλος Γερουλάνος (9), ο Μιχάλης Κατρίνης (34) και η Νάντια Γιαννακοπούλου (67).

Ντέρμπι, ωστόσο, βλέπει η Νovibet. Χάρης Δούκας και Νίκος Ανδρουλάκης ισορροπούν με απόδοση 2,1, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος είναι τρίτο φαβορί με 5,7. Τέταρτη είναι η Άννα Διαμαντοπούλου (6,5), ενώ Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου έχουν απόδοση 31.

 

ΠΑΣΟΚ-DEBATE: Ήταν όντως «ζωντανό» το debate που μεταδόθηκε προχθές το βράδυ από την Ertnews μεταξύ των έξι υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Λογικό, αφού αντί για τους αποστειρωμένους μονολόγους δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάσσουν και μεταξύ τους ερωτήσεις, αλλά και να κάνουν follow up στις απαντήσεις.

Παρά ταύτα, η τηλεθέαση δεν χτύπησε ταβάνι, καθώς το τηλεοπτικό κοινό προτίμησε τις σειρές των άλλων καναλιών που μεταδίδονταν ταυτόχρονα, το τρίωρο 9-12 μ.μ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις μετρήσεις της Nielsen, παρακολούθησαν την τηλεμαχία τουλάχιστον για ένα λεπτό λίγο περισσότεροι από 600.000 τηλεθεατές, με τη μέση τηλεθέαση να φρενάρει στους 300.000.

Η επισήμανση «τουλάχιστον για ένα λεπτό» στη διάρκεια του τριώρου δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς παραπέμπει σ' ένα σύντομο… ζάπινγκ στις διαφημίσεις των άλλων.

Ίσως έπαιξε ρόλο και ότι το debate δεν μεταδόθηκε από τις γνωστές συχνότητες της ΕΡΤ.

Ήταν πάντως στις πρώτες θέσεις του «Χ» (πρώην Τwitter) και αυτό δείχνει ενδιαφέρον για τους fans των social media.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ-FSRU: Αποφασισμένοι να κατασκευάσουν και δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών, είναι οι εμπλεκόμενοι στην επένδυση και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Κοπελούζος, μέσω της Gastrade.

Η σημασία που αποδίδουν στο έργο οι ΗΠΑ φαίνεται από την προ ημερών συμφωνία δέσμευσης και των τελευταίων ποσοτήτων που είχαν απομείνει στο FSRU από τη Venture Global.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα στέλνουν ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους LNG ετησίως από τους τερματικούς σταθμούς της Λουιζιάνα στην πρωτεύουσα της Θράκης, για να επαναεριοποιηθούν και, μέσω των αγωγών του ελληνικού συστήματος, να φτάνουν στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Το τάιμινγκ της συμφωνίας δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με την εκτιμώμενη διακοπή, από το τέλος του 2024, της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εξέλιξη που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για το αμερικανικό LNG, αλλά και προοπτικές για την ανάπτυξη του σχεδίου της Gastrade για δεύτερο FSRU.

Αλλωστε οι ΗΠΑ έχουν καταστεί από το 2023 ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως, με κύριο προορισμό την Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ-LNG: Στο ερώτημα της στήλης τι είναι αυτό που βλέπουν οι Αμερικανοί σε μια συγκυρία που η περιοχή κατακλύζεται από φθηνό αέριο της Gazprom μέσω του αγωγού Turkstream, πηγές με γνώση απαντούν ότι η σημερινή κατάσταση έχει ημερομηνία λήξης.

Εκτιμούν ότι από το 2025 και μετά, όταν οι χώρες της περιοχής εξασφαλίσουν από ΗΠΑ και Κατάρ το LNG που χρειάζονται για τις ανάγκες τους, η ηγεμονία του ρωσικού αερίου θα περιοριστεί.

Ιδωμεν…

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Αν η μετοχική διασπορά της εισηγμένης ήταν μεγαλύτερη, τότε η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα πολύ σημαντικά «χαρτιά» στο ταμπλό του ΧΑ.

Αντίθετα σήμερα, με χρηματιστηριακή αξία στα 416 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται -μετά το χθεσινό τίναγμα της μετοχής- οριακά πάνω από τη λογιστική της αξία (408,6 εκατ. ευρώ στις 30/6/2024), με δείκτη P/E κοντά ή κάτω από το 10 (η διοίκηση εκτιμά για φέτος αύξηση του όγκου πωλήσεων και της κερδοφορίας του ομίλου κατά 3%-5% σε σχέση με το 2023, όταν είχε διαμορφωθεί στα 40,37 εκατ. ευρώ) και με θετικό καθαρό ταμείο που προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ!

Μιλάμε για έναν πολυεθνικό όμιλο που διαθέτει εργοστάσια σε επτά χώρες.

 

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Στα λίγα περιφερειακά «χαρτιά» που έχουν δώσει κέρδη φέτος στο ταμπλό του ΧΑ συμπεριλαμβάνεται και η Εβροφάρμα.

Η ακριτική εταιρεία όχι μόνο κατάφερε, σε μια δύσκολη συγκυρία, να διατηρήσει κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο την καθαρή της κερδοφορία (1,4 έναντι 1,416 εκατ. ευρώ), αλλά παράλληλα και να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεών της, να συνεχίσει τις επενδύσεις της, να επεκταθεί περαιτέρω στις ξένες αγορές (ακολουθούν Μολδαβία και Ρουμανία), να μειώσει τον καθαρό της δανεισμό κατά 2,3 εκατ. ευρώ και να εκτιμά πως το δεύτερο εξάμηνο θα κινηθεί στα ίδια ή και σε καλύτερα επίπεδα από το πρώτο.

Τώρα, με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 21,8 εκατ. ευρώ, η μετοχή διαπραγματεύεται αρκετά κοντά στη λογιστική της αξία (ίδια κεφάλαια 17,63 εκατ. ευρώ, P/BV 1,23) και πολύ πιθανόν με μονοψήφιο δείκτη P/E, ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις του β’ εξαμήνου.

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Καλύτερο β' εξάμηνο αναμένει η Eurobank Equities, με επιτάχυνση των πωλήσεων ιδιωτικής ετικέτας αλλά και χάρη στις νέες συμφωνίες με τρίτα μέρη.

Το επιχειρηματικό μοντέλο αναμένεται να αποδώσει διψήφια ανάπτυξη τη διετία 2025-26, σημειώνει η χρηματιστηριακή, που αναμένει αύξηση των καθαρών κερδών φέτος στα 5,7 από 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της επόμενης διετίας εκτιμώνται στα 7,3 και 8,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η δε μερισματική απόδοση αναμένεται να κινηθεί φέτος στο 3%, για να αυξηθεί στο 3,8% και το 4,2% την επόμενη διετία.

Η Eurobank εντοπίζει ελκυστικό σημείο εισόδου στη μετοχή, καθώς δίνει στόχο τα 3 ευρώ, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου περί το 30% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Γενικότερα η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί, οι κεφαλαιακές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν στα 5 εκατ. ευρώ ετησίως, οδηγώντας σε αύξηση των ελεύθερων κεφαλαιακών ροών από το 2024 και βελτιώνοντας την απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Αυτό, σε συνδυασμό με την ελκυστική μερισματική πολιτική και το ισχυρό ταμείο, ενισχύει το επενδυτικό προφίλ της Παπουτσάνης… 

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θέλουν να τελειώνουν με το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου (DTC), εξ ου και προτείνουν στον επόπτη να αυξήσουν τις ετήσιες πληρωμές. 

Το ζήτημα έχει ήδη τεθεί επί τάπητος και σε εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία των διοικήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και με τους εποπτικούς μηχανισμούς της Φρανκφούρτης, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα περάσει η πρόταση. 

Στο θέμα του αναβαλλόμενου αναφέρθηκε και η JP Morgan στο χθεσινό της report, αποκαλύπτοντας πως η πρόταση για αύξηση των πληρωμών προβλέπει το ποσό να φτάσει τα 300-350 εκατ. ευρώ, από 160-200 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Αν εγκριθεί από την ΕΚΤ, τότε η αποπληρωμή του DTC θα ολοκληρωθεί το 2030 και όχι το 2040.

 

SSM: Στην Αθήνα βρίσκονται κλιμάκια με μεσαία στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η ατζέντα δεν κρύβει «δράκους». Η επίσκεψη είναι εθιμοτυπική, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που πραγματοποιούν τα στελέχη του επόπτη. 

Σε σχέση με το παρελθόν, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Εχουν αφήσει πίσω τους τη συμμετοχή του Δημοσίου (τουλάχιστον την άμεση) και ήδη προχώρησαν στη διανομή μερίσματος. 

Οπότε οι επισκέψεις είναι πιο… χαλαρές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v