Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2024

ΠΑΣΟΚ: Οι 2+1 χαμένοι του debate-Τραπεζίτες: Νέου τύπου ραντεβού στο Λονδίνο-Tips για Metlen και ένα πωλητήριο

ΠΑΣΟΚ: Οι 2+1 χαμένοι του debate-Τραπεζίτες: Νέου τύπου ραντεβού στο Λονδίνο-Tips για Metlen και ένα πωλητήριο

DEBATE: Η τηλεμαχία μεταξύ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του κινήματος δεν φαίνεται να είχε ξεκάθαρο νικητή. Είχε όμως 2+1 χαμένους.

Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν κατάφερε να λάμψει ως πλέον «πρωθυπουργίσιμη» από τους αντιπάλους της, καθώς βρήκε απέναντί της τη στιβαρότητα που έχει προσφέρει στον Νίκο Ανδρουλάκη η θητεία του στην προεδρία του κόμματος, αλλά και τον Παύλο Γερουλάνο που έχει σοβαρό και τεχνοκρατικό λόγο, απευθυνόμενος περίπου στο ίδιο κοινό με τη Διαμαντοπούλου.

Από την άλλη, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόσταση της Διαμαντοπούλου από τα κομματικά δρώμενα για περισσότερα από 10 χρόνια και η... συμπάθειά της προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη έως πρότινος, οδήγησαν σε αιχμηρά σχόλια των αντιπάλων, τα οποία δεν κατάφερε να αντικρούσει με πειστικό τρόπο.

Μεγάλος χαμένος, όμως, ο Χάρης Δούκας, που στο μεγαλύτερο μέρος του debate έδειξε απροετοίμαστος και αμήχανος, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε σειρά δημοσιογραφικών ερωτήσεων μιλώντας με τσιτάτα περί άλλων.

Επιπλέον, η Δημαρχία της Αθήνας, την οποία δηλώνει ότι επιθυμεί να κρατήσει (ως πάρεργο;), αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε αχίλλειο πτέρνα, υπέρ των αντιπάλων του.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, παρά το φωτογενές παρουσιαστικό και το εύκολο χαμόγελο, ήταν μόνιμα εριστική και δεν έπεισε ότι ήταν παρούσα για άλλο λόγο, πέραν του «να τη λέει» στον Ανδρουλάκη (οι πιο…υποψιασμένοι τη θεωρούν «εξαπτέρυγο» του Δούκα). Ίσως να πήρε κάποιους πόντους, από εκείνους που τους αρέσει ο (γυναικείος) τσαμπουκάς, έχασε όμως πόντους από τους υπόλοιπους. Εμφάνιση... lightweight γενικώςν που δεν ταιριάζει σε υποψήφια αρχηγό.

 

DEBATE II: Ο Ανδρουλάκης δεν τραυματίστηκε από μια μάχη στην οποία κατέβαινε με το μειονέκτημα του υφιστάμενου αρχηγού. Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός, στάθηκε καλά και «μίλησε» σε αυτούς που απευθύνεται. Έκανε όμως και μια ρηξικέλευθη πρόταση που αξίζει αναφοράς, για αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας και να δημιουργηθούν θεσμικά αντίβαρα στο απολύτως «πρωθυπουργικό» σύστημα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε πολύ στο «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, είχε μαχητική διάθεση και ωφελήθηκε από την ευγλωττία και την άνεσή του απέναντι στον φακό. Πιο επικοινωνιακός από τον Ανδρουλάκη, απευθύνεται περίπου στο ίδιο κοινό. 

Ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίστηκε συγκροτημένος, με σχέδιο, καθαρές κουβέντες, μερικές καλές ατάκες («στην Ελλάδα φορολογείται το επάγγελμα αντί για το εισόδημα») και άπλετο πολιτικό πολιτισμό.

Το τελευταίο, στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, μπορεί να θεωρηθεί και μειονέκτημα. Αυτό πάντως δεν τον εμπόδισε να… εκτελέσει τη Διαμαντοπούλου με το απερίφραστο ερώτημα, «Έλειπες 12 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, τι είναι αυτό που θα μας κάνει να σε εμπιστευτούμε;».

Κερδισμένος πάντως βγήκε και ο τηλεθεατής. Παρακολούθησε μια διαδικασία που είχε διαλόγους και «μονομαχίες», έστω και σε μικρές δόσεις, πολύ πιο ζωντανή από τους ξύλινους παράλληλους μονόλογους που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

 

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ: Αν ήμασταν στη θέση του Χρήστου Σταϊκούρα, θα ήταν η μεγαλύτερη έγνοια μας. Η κατάσταση, 19 μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, θυμίζει μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Κι ο ίδιος, ως αρμόδιος υπουργός που τοποθετήθηκε μετά την τραγωδία, θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκρηξης.

Το γεγονός ότι έχουμε επανειλημμένα σοβαρά περιστατικά που παραλίγο θα κατέληγαν σε ατυχήματα τα λέει όλα. Όπως και οι δηλώσεις των εργαζομένων στον χώρο… 

 

ΣΑΛΜΑΣ: Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, μία μέρα μετά τη διαγραφή του από την Κ.Ο. και το κόμμα της ΝΔ, πέρασε στην αντεπίθεση.

«Διαγράφηκα για τις ιδέες μου, για απόψεις μου», δήλωσε (στον ΑΝΤ1) και χαρακτήρισε «αντισυνταγματική» τη διαγραφή του. Αφησε, μάλιστα, σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «κάνει λάθος όποιος έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη της παράταξης».

Αποστάσεις, όμως, από τον κ. Σαλμά έχουν αρχίσει να παίρνουν οι υπόλοιποι 10 που συνυπέγραψαν μαζί του την κοινοβουλευτική ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Είχαμε συνεννοηθεί όσοι από εμάς καταθέταμε την ερώτηση να περιοριστούμε στην ιδεολογική υπεράσπιση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Ο Μάριος ακολούθησε δικό του δρόμο, που δεν έχει καμία σχέση με την πρωτοβουλία που πήραμε εμείς», τόνισε (στο ΟΡΕΝ) ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Όσο για την κυβέρνηση; Επιμένει να διαχωρίζει την περίπτωση Σαλμά από αυτή των υπόλοιπων δέκα βουλευτών. Το συγκεκριμένο αφήγημα υπερασπίστηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (στον ΣΚΑΪ).

Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ως «αυτόνομη κίνηση που αφορά μια κριτική που υπερέβη τα εσκαμμένα... Η κυβέρνηση δεν δηλώνει ποτέ ότι είναι αλάνθαστη ή ότι τα ξέρει όλα. Αντιθέτως, μαθαίνουμε από τους βουλευτές και κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Επομένως, ναι στην καλόπιστη, εποικοδομητική κριτική, όχι στη λάσπη», ανέφερε.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, προετοιμάζεται και για άλλες ομαδικές ερωτήσεις γαλάζιων βουλευτών για θέματα της καθημερινότητας, που βρίσκονται στα σκαριά.

Οι εσωκομματικές αναταράξεις θα έχουν συνέχεια…

 

ΕΤΕ-PLACEMENT: «Κλείδωσε» η ομάδα ξένων και εγχώριων brokers, που θα «τρέξουν» τη συνδυασμένη διάθεση του 10% των μετοχών Εθνικής, σε εξωτερικό (σ.σ. ιδιωτική τοποθέτηση) και Ελλάδα (δημόσια προσφορά).

Διοργανωτής είναι ως γνωστόν η JP Morgan, που ανέλαβε σύμβουλος διάθεσης του Ταμείου. Συνδιοργανωτές για το διεθνές βιβλίο οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και UBS.

Ακολουθούν BofA, Citigroup, Deutsche Bank και BNP. Τέλος, στο διεθνές βιβλίο από την Ελλάδα συμμετέχουν Euroxx και Axia.

Τη δημόσια προσφορά σε Ελλάδα θα χειριστούν οι NBG Securities και Euroxx, όπως και στη διάθεση του 22% τον Νοέμβριο του 2023.

 

ETE- PLACEMENT II: Η ομάδα για το accelerated book building είναι αισθητά διευρυμένη, σε σχέση με τη σύνθεση του προηγούμενου placement (JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS, BofA, Euroxx και Axia), παρότι πρόκειται να διατεθούν οι μισές μετοχές. Ανασφάλεια και ανάγκη εξεύρεσης νέων επενδυτών ή (κυβερνητική) διάθεση να βολευτούν οι πάντες;

Το wall crossing ξεκινά σήμερα.



ΤΡΑΠΕΖΕΣ-BOFA: Σήμερα και αύριο τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα έχουν μπαράζ επαφών με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει η Bank of America.

Τα μηνύματα από τις πρώτες επαφές που έγιναν χθες ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την πορεία, αλλά και για την άποψη που έχουν σχηματίσει οι ξένοι θεσμικοί για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Οι επαφές με τα γνωστά hedge funds έχουν υποχωρήσει αισθητά και πλέον οι CFO των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών συνομιλούν με θεσμικά «σπίτια». Οι ελληνικές τράπεζες, σε αντίθεση με κάποια χρόνια πριν, διαθέτουν story ανάπτυξης, ορισμένες με μεγαλύτερη επιθετικότητα, και αυτό προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών κυρίως από τις ΗΠΑ. Και έτσι τα ραντεβού είναι νέου τύπου...

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΜΕΡΙΣΜΑ: Πηγές από το Λονδίνο αναφέρουν στη στήλη ότι η διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια μετράει θετικά στις επαφές.

«Μας βλέπουν ως κανονικούς πλέον», μας έλεγε μια εκ των πηγών. Εξάλλου το story των ελληνικών τραπεζών έχει δύο αιχμές: τη βελτίωση της κερδοφορίας από διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και την αύξηση μερίσματος ως ποσοστού της συνολικής κερδοφορίας από τώρα μέχρι και την οικονομική χρήση του 2026.

Δεν λείπουν, όμως, και οι προβληματισμοί. Απτονται της δυνατότητας ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, με δεδομένο ότι τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αγορά θεωρούνται περιορισμένου μεγέθους.

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Διαψεύδονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή από πηγές της κοινοπραξίας που έχει ως τώρα τη διαχείριση της Αττικής Οδού, οι χθεσινές διαρροές ότι ζητούσαν μεγάλο αντίτιμο ή έβαζαν στο τραπέζι κάποια υφιστάμενα claims, προκειμένου να προσφέρουν διαχείριση στο μεταβατικό διάστημα, έως ότου αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι επαφές με το Δημόσιο σταμάτησαν ξαφνικά πριν από περίπου 10 μέρες κι έτσι αντιλήφθηκαν ότι η άλλη πλευρά άλλαξε τα σχέδιά της.

 

MEΤLEN: Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έφεραν τον τίτλο χθες στα 35,94 ευρώ και τη σωρευτική απόδοση πάνω από 8%.

Ακόμα και μετά απ' αυτή την αντίδραση πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα περιθώρια περαιτέρω κίνησης είναι υψηλά. Η Eurobank Equities προχθές έβαλε τον πήχη στα 48,4 ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Morgan Stanley έθεσε τιμή-στόχο τα 47 ευρώ.

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Νέες αγορές Intralot έκανε χθες o επιχειρηματίας. Συγκεκριμένα, απέκτησε 50.000 τίτλους συνολικής αξίας 57,7 χιλιάδων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές η Intracom απέκτησε πακέτο 14,7 εκατομμυρίων μετοχών, συνολικής αξίας 17 εκατ. ευρώ.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά ότι οι βασικοί μέτοχοι περιφερειακής, νοικοκυρεμένης εισηγμένης προτίθενται να προχωρήσουν σε αγορά ενός εκ των κτιρίων της, προκειμένου να την ενισχύσουν ταμειακά και να μειώσουν τις δανειακές της υποχρεώσεις (άρα και το κόστος χρηματοδότησης).

Όπως ακούει η στήλη, το σχέδιο θα ανακοινωθεί τη φετινή χρονιά και ενδεχομένως η κίνηση αυτή να εκληφθεί από την αγορά ως θετική για τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρηματιστηριακού ταμπλό.


MEDICON: Ολο και χαμηλότερα κινείται φέτος η μετοχή, έχοντας, για παράδειγμα, μόλις μία ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες δεκατρείς. Αποτέλεσμα να γράφει απώλειες άνω του 25% το τελευταίο εξάμηνο.

Χθες, ωστόσο, βγήκε αντίδραση, με τον τίτλο να κλείνει στα 2,39 ευρώ ή 3,46% υψηλότερα. Η κίνηση έγινε με συναλλαγές άνω των 76 χιλιάδων τεμαχίων, αριθμό που είχε να δει ο τίτλος από τα τέλη Αυγούστου.

Μένει να φανεί αν υπάρχουν δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v