Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2024

Εθνική-ΤΧΣ: Τι θα μείνει στο τραπέζι των επενδυτών-Γιατί αγρίεψε ο Χάρης (Δούκας)-Το χρονοδιάγραμμα για ΤΕΝΕΡΓ

Εθνική-ΤΧΣ: Τι θα μείνει στο τραπέζι των επενδυτών-Γιατί αγρίεψε ο Χάρης (Δούκας)-Το χρονοδιάγραμμα για ΤΕΝΕΡΓ

ΠΑΣΟΚ: Τη συνταγή πόλωσης και ευθείας επίθεσης φαίνεται να ανασύρει ο Χάρης Δούκας στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές κάλπες. Αίφνης, χθες, κατήγγειλε ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μου επιτίθενται με τη ρητορική της δεξιάς και της ακροδεξιάς», καλώντας τον νυν πρόεδρο να πάρει θέση, αλλιώς «θα είναι συνυπεύθυνος».

Δεν προέβη σε επεξηγήσεις, παρότι οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν στην προβολή κάποιων εναντίον του γελοιογραφιών και στην ανάρτηση «φιλοανδρουλακικού» στελέχους στην Πρέβεζα ότι η υποψηφιότητα Δούκα χρήζει ψυχιατρικής αντιμετώπισης.

Η απάντηση ήρθε… ξερή από συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη: «Κανένας στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη δεν έχει καταφερθεί με ανάρμοστο τρόπο εναντίον κανενός υποψηφίου».

Ο κ. Δούκας συνέχισε να μη ρίχνει φως στην καταγγελία του, οπότε παρενέβη ο Παύλος Γερουλάνος, συνιστώντας «σοβαρότητα από όλους». Με την αυστηρή σύσταση: «Ουδείς δικαιούται να υπονομεύσει αυτό που καταφέραμε. Τεχνητές εντάσεις που δεν αφορούν κανέναν ουδόλως βοηθούν».

Την... ταβανόπροκα, όμως, προς τους δύο διαπληκτιζόμενους την έριξε η Αννα Διαμαντοπούλου με ένα λακωνικό ποστ στο «X». «Σύντροφοι, προσοχή μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ». 

Κάποιες παλιές καραβάνες, πάντως, ισχυρίζονται ότι ο κ. Δούκας προχώρησε στην παραπάνω καταγγελία επειδή δεν τα πήγε και τόσο καλά στο debate.

Θα δείξει…

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ως γνωστόν, η κατάθεση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Παύλος Πολάκης προχώρησε χθες στην επίσημη κίνηση, παρουσιάζοντας 32 υπογραφές, μεταξύ των οποίων και του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά.

Το πρωτότυπο είναι ότι ο κ. Παππάς διαμήνυσε πως θα υπογράψει και υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.

Το δικαίωμα «διπλο-υπογραφής» το έχει, αφού, αυτή τη φορά, αποφασίστηκε να μπορούν οι κεντροεπίτροποι να προτείνουν άνω του ενός υποψηφίους. Το επιχείρημα της απόφασης; «Αναγνωρίζουμε σε ένα πρόσωπο το δικαίωμα και την ικανότητα να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, αλλά το ποιον θα "σταυρώσουμε" στην κάλπη είναι άλλο θέμα»

Μένει να δούμε στελέχη που πάνε με όλα (και με όλους) να υπογράφουν σωρηδόν και εκ του ασφαλούς υπέρ όλων των υποψηφίων, ώστε στο τέλος να αναφωνήσουν… «νενικήκαμεν».

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που είχε θέμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, παραβρέθηκε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης. Παρότι δεν έχει ανακοινώσει ακόμα προεδρική υποψηφιότητα, εισέπραξε ευχές του τύπου «καλή δύναμη» και «να αντέξεις».

Ο ίδιος, πάντως, λίγο αργότερα φρόντισε (πάλι) να συντηρήσει τις προσδοκίες ότι θα είναι διεκδικητής του… συριζαίικου στέμματος, υπογράφοντας ως εξής: «Eυχαριστώ για τη φιλοξενία, επιστρέφω σύντομα».

Κατά τους συνεργάτες του, δεν εννοούσε επιστροφή στην Τρίπολη

 

ΚΟΤΖΙΑΣ: Κανέναν από τους μέχρι στιγμής επίσημους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και τον (εν αναμονή) τρίτο, δεν επιλέγει ο Νίκος Κοτζιάς.

Το έκανε σαφές με ανάρτησή του στα social media: «Σε μια χρονιά που η χώρα βυθίζεται διεθνώς, ο Κασσελάκης εγκατέλειψε εδώ και μήνες τον όρο "πατριωτική αριστερά". Ανάλογα Φάμελλος και Πολάκης "ντράπηκαν" να μιλήσουν σήμερα για πατριωτισμό. Εμείς της πατριωτικής αριστεράς καταγράφουμε με προσοχή αυτή την υποχώρηση και των τριών».

Αν δεν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα που να τον ελκύει πολιτικά, μάλλον λήγει άδοξα η συμπόρευση.

 

ΤΧΣ: Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση, θα καθοριστεί το εύρος τιμής για τη δεύτερη μεγάλη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Ρόλο θα παίξει όχι μόνο η σημερινή τιμή κλεισίματος, αλλά και ο μέσος σταθμικός όρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων.

Το μεγάλο ερώτημα όμως, που δεν θα απαντηθεί άμεσα, είναι «τι θα αφήσει στο τραπέζι» το κράτος και η διοίκηση του ΤΧΣ για τους επενδυτές.

Στο πρώτο μεγάλο placement, που αφορούσε πάλι την Εθνική, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι έμεινε μπόλικο ψωμί στο τραπέζι, με τη μετοχή να γράφει σημαντική άνοδο. Στο δεύτερο placement (της Πειραιώς) δεν έμεινε ούτε… ψίχουλο, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει τότε.

Οι πληροφορίες μας «εκ των έσω» λένε ότι αυτά τα γεγονότα δεν ήταν τυχαία. Η ΕΤΕ, ως πρώτη προσπάθεια, χρησιμοποιήθηκε και ως «σκαλοπάτι» προσέλκυσης ενδιαφέροντος, ενώ στην περίπτωση της Πειραιώς (αφού η ΕΤΕ έσπασε τα ταμεία στο ταμπλό), στόχος ήταν η μάξιμουμ είσπραξη για να βγουν και τα… σπασμένα από την ΕΤΕ.

 

ΤΧΣ-ΕΤΕ ΙΙ: Τι θα γίνει όμως τώρα; Κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε για το τελευταίο μεγάλο placement, καθώς επιθυμία των αρμοδίων είναι να κατευθυνθεί σε στρατηγικό επενδυτή το υπόλοιπο ποσοστό της ΕΤΕ που θα μείνει στο ΤΧΣ.

Απ’ ό,τι ακούμε (κι ακούμε καλά), για το θέμα υπάρχουν διαφωνίες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι «κάτι καλό πρέπει να μείνει στο τραπέζι», για να ενισχύσει το κλίμα στην αγορά και να μην υπάρχουν γκρίνιες από Έλληνες και ξένους. Οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το ποσό που θα εισπραχθεί.

Περιττό να ειπωθεί ότι όσοι εκ των αρμοδίων (επισήμως και ανεπισήμως) καταλαβαίνουν από αγορές είναι υπέρ της πρώτης άποψης.

Υ.Γ.: Ρόλο σημαντικό θα παίξουν βεβαίως οι προσφορές των ξένων, μετά τον καθορισμό του εύρους τιμής, αλλά και η αναλογία ανάμεσα σε long επενδυτές και σε short term παίκτες, όπως είναι τα περισσότερα hedge funds. Ως γνωστόν, οι δεύτεροι δίνουν συχνά υψηλότερη τιμή, η οδηγία όμως (από τους εποπτικούς μηχανισμούς) είναι να προτιμώνται οι long, για λόγους ασφαλείας.

 

ΕΘΝΙΚΗ-ΧΑ: Σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων «έτρεξε» από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη η μετοχή, διάστημα κατά το οποίο η συνολική απόδοση έφτασε το 9,47%. Χθες, καθώς μετράμε αντίστροφα για το placement του ΤΧΣ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ήρθε η πρώτη διόρθωση.

Ο τίτλος έκλεισε στα 7,808 ευρώ υποχωρώντας 0,66%, ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν στα 7,77 ευρώ. Οι συναλλαγές υψηλές, στα 17 εκατ. ευρώ. 

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Παρά τον πακτωλό χρημάτων και τις επιδοτήσεις, η χώρα παραμένει ουραγός της Ευρώπης σ' έναν κρίσιμο δείκτη που συνδέεται με την ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, τερματίζει τρίτη από το τέλος ως προς την ψηφιακή ένταση των επιχειρήσεων, ξεπερνώντας με τις επιδόσεις της μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για το 2023 δείχνουν ότι το 56,2% των ελληνικών επιχειρήσεων είχε πολύ χαμηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, όταν το 59% των εταιρειών στην ΕΕ κατέγραφε τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης (σ.σ. χρήση τουλάχιστον 4 από 12 επιλεγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, cloud computing, τεχνητή νοημοσύνη, CRM κ.λπ.).

Γενικά, η εικόνα στην ΕΕ δεν είναι πολύ ελπιδοφόρα και σίγουρα απέχει από τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η ίδια η Ένωση για την ψηφιακή δεκαετία. Συνολικά, μόνο το 4,4% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ενώ το 19,6% έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Οι περισσότερες ΜμΕ κατέγραψαν χαμηλό (33,8%) ή πολύ χαμηλό (42,3%) επίπεδο ψηφιακής έντασης.

Εμείς απλά φροντίσαμε να είμαστε χειρότεροι από τους χειρότερους…

 

ΔEΗ: Σε διάσπαση του κλάδου εργαστηρίων, πιστοποίησης και επιθεώρησης και εισφορά του σε νέα εταιρεία, 100% θυγατρική της, προχωρά η ΔΕΗ μετά από απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2023.

 

ΕΥΔΑΠ: Η λειψυδρία απειλεί τη χώρα, αλλά η κατανάλωση νερού συνεχίζει να αυξάνεται. Στις περιοχές ευθύνης της ΕΥΔΑΠ το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση κατά 7,6% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, την οποία η εταιρεία αποδίδει στις θερμότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν.

Μετά από δύο χρόνια σχετικής ανομβρίας και τη συνακόλουθη μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της, η εταιρεία έχει προγραμματίσει έργα αξίας 400 εκατ. ευρώ εντός πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης. Μεταξύ αυτών, αντικαταστάσεις υδρομετρητών, εργασίες συντήρησης και δράσεις για μείωση των διαρροών.

Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως η ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών (έως περίπου 200 εκατ. κ.μ. ανάλογα με τις ανάγκες).

Στις μακροπρόθεσμες επιλογές περιλαμβάνεται η επαναχρησιμοποίηση υδάτων που προέρχονται από την Ψυττάλεια για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

 

ΕΚΤΕΡ: Στο 19,6% αναμένεται να ανέλθει το ποσοστό του Αθανάσιου Σίψα στην εισηγμένη, μετά την απορρόφηση της «Ενεργειακός Κόμβος».

Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο και λειτουργεί το Summer Senses Luxury Resort στην Πάρο, η ΕΚΤΕΡ έχει αγοράσει το 56% από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ως εκ τούτου, μόνο ο έτερος μέτοχος του Ενεργειακoύ Κόμβου, Αθανάσιος Σίψας, θα λάβει νέες μετοχές της ΕΚΤΕΡ λόγω της συγχώνευσης.

 

ΑΚΡΙΤΑΣ: Μπορεί με την αναδιάρθρωση χρέους, την επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων σε θετικό πρόσημο και την επαναφορά της μετοχής σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης τα προβλήματα της εισηγμένης να μη λύθηκαν στο σύνολό τους, ωστόσο από τα εξαμηνιαία αποτελέσματα προκύπτουν ορισμένες θετικές επισημάνσεις.

Πρώτον, η εταιρεία κατάφερε να κλείσει σε οριακό «συν» (κέρδη 220 χιλ. ευρώ), παρότι τα αποτελέσματά της επηρεάστηκαν αρνητικά από την πτωτική πορεία των τιμών ξύλου. Δεύτερον, η εισηγμένη βιομηχανία μείωσε τον τραπεζικό δανεισμό της κατά 600 χιλ. ευρώ, λόγω των θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών που πέτυχε κατά το πρώτο μισό του έτους.

Και τέλος, μπορεί να ελπίζει -λόγω κινήσεων της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων- σε μια εξοικονόμηση τόκων από το 2025 και μετά, καθώς οφείλει 18,2 εκατ. ευρώ με μέσο επιτοκιακό κόστος που ανέρχεται στο 8%.

Αν όλα πάνε καλά, κάτι θα μπορούσε να γίνει και με τη μετοχή, που τελεί υπό διαπραγμάτευση κάτω από τη λογιστική της αξία (ίδια κεφάλαια 12,1 εκατ. ευρώ), με τους βασικούς μετόχους πάντως να πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού τού ΧΑ σε ό,τι αφορά το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι απορρίψεις «πράσινης» παραγωγής συνεχίζονται και μάλιστα θα ενταθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς και συγκεκριμένα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, φέτος οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν στις 1.000 γιγαβατώρες. Αλλωστε ήδη στο πρώτο εννιάμηνο, έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, άγγιζαν τις 632 γιγαβατώρες.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 3,5% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ για το 2024. Δείχνει επίσης ότι σε μόλις έναν χρόνο έχουμε υπερτετραπλασιασμό, καθώς το 2023 απορρίφθηκαν 228 γιγαβατώρες.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του ΣΕΦ Στέλιο Ψωμά, η εικόνα μπορεί να επιδεινωθεί από την επόμενη άνοιξη, όταν η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ θα έχει ενισχυθεί έτι περαιτέρω, χωρίς να έχουν μπει ακόμη μονάδες αποθήκευσης. Επομένως, για το 2025 οι περικοπές θα διαμορφωθούν υψηλότερα, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 5%.

Όσο για την πρόβλεψη του ΕΣΕΚ για εγκατάσταση μπαταριών 4,3 GW έως το 2030, υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, καθώς η αύξηση θα πρέπει να ανέλθει σε 7,5-8 GW.

 

INTRUM-ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σε νέα επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 44,66 εκατ. ευρώ, προχωρά η Intrum Hellas, με ισόποση μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από την έκτακτη γενική συνέλευση της 25ης Σεπτεμβρίου. Είναι η δεύτερη φετινή επιστροφή (σ.σ. προηγήθηκε άλλη μια, ύψους 27,4 εκατ. ευρώ) και αποτελεί μάλλον αναμενόμενη κίνηση, καθώς η σουηδική μητρική χρειάζεται κεφάλαια για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της βάσει της πρόσφατης συμφωνίας με τους πιστωτές της.

Έμμεσα ωφελημένη η Πειραιώς, που θα λάβει περίπου το 20% του καθαρού ποσού.

 

ΓΕΚ- ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της εταιρείας «Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση», μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η σύμβαση ομολογιακού δανείου 2,75 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση του τιμήματος 25ετούς παραχώρησης εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου (σ.σ. Αττική Οδός).

Η εκταμίευση του δανείου, διάρκειας 22 ετών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης.

Στο σχήμα θα εισέλθει η EBRD, σε δεύτερη φάση, με 0,25 δισ. ευρώ.

 

ΤΕΝΕΡΓ: Στις 21 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει γνωστή η αρχική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar.

H επίσημη κοινοποίηση έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 και η προθεσμία για την πρώτη αξιολόγηση, με βάση τη διαδικασία ελέγχου συγχωνεύσεων, έχει οριστεί σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι αυτή την ημερομηνία, οι κοινοτικές υπηρεσίες θα εξετάσουν αν η συγχώνευση μπορεί να εγκριθεί άμεσα ή χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.

Εάν η Επιτροπή ανάψει το πράσινο φως και δοθεί η έγκριση, τότε εντός Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών των κύριων μετόχων που είχαν συμμετάσχει στο deal.

Ακολουθεί η διαδικασία Δημόσιας Πρότασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v