Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2024

Η Αννα του ΠΑΣΟΚ και ο… Αϊνστάιν-Νέα εξαγορά ξενοδοχείου από Prodea-Tips για ΤΕΝΕΡΓ, ΦΒΜΕΖ, Κύπρου, Κέκροψ

Η Αννα του ΠΑΣΟΚ και ο… Αϊνστάιν-Νέα εξαγορά ξενοδοχείου από Prodea-Tips για ΤΕΝΕΡΓ, ΦΒΜΕΖ, Κύπρου, Κέκροψ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ξεκάθαρο ότι διάφοροι στην ευρύτερη κυβερνώσα παράταξη θεωρούν ότι η Αννα θα ήταν ιδανική αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που δεν το κρατούν για τον εαυτό τους, αλλά φτάνουν σε σημείο υπερπροβολής, οπότε είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει την κατάληξη που είχε και η αντίστοιχη προσπάθεια να αναλάβει την ηγεσία του κινήματος ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το ίδιο συμβαίνει και σε ορισμένα ΜΜΕ, που παρότι ακολουθούν παγίως φιλοκυβερνητική γραμμή, εμφανίζονται να την προτιμούν. Για παράδειγμα, μάλλον δεν βοήθησε την υποψηφιότητα της Άννας, μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, η on air δήλωση του συναδέλφου Άρη Πορτοσάλτε, που δεν κρύβει τις πολιτικές του απόψεις, ότι μετά τον Κυριάκο θα έδινε την ψήφο του στη Διαμαντοπούλου, ως επόμενης πρωθυπουργού.

Πιθανόν ο ίδιος να ασπάζεται την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι πολίτες θέλουν περισσότερα αποτελέσματα από την ίδια πολιτική. Την οποία όμως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να ασπάζεται η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης…

Εμείς θα θυμίσουμε, συσχετίζοντας τη στήριξη κυβερνητικών κύκλων και συναφών ΜΜΕ προς τη Διαμαντοπούλου, με την προηγούμενη υποψηφιότητα Λοβέρδου, τη ρήση του Άλμπερτ Αϊνστάιν: Είναι παράλογο να κάνεις ακριβώς το ίδιο, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα.

 

ΦΒΜΕΖ: Με κέρδη 52,5 εκατ. ευρώ, την ώρα που τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε μόλις 3,2 εκατ. ευρώ, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο η Phoenix Vega Mezzanine.

Η παραπάνω «μαγική» εικόνα οφείλεται σε κέρδος 47,8 εκατ. ευρώ από αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία mezzanine ομολογιών, τις οποίες κατέχει. Οι ομολογίες αποτιμήθηκαν σε 70,18 εκατ. ευρώ, έναντι 26,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2023.

Έτσι, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 4,20 λεπτά, όταν η τιμή στο ταμπλό διαμορφώνεται (σ.σ. κλείσιμο Παρασκευής) σε 0,088 ευρώ.

Η εταιρεία έχει ταμείο 21,38 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο εισέπραξε κουπόνια 2,3 εκατ. ευρώ. Το ταμείο της είναι υπεραρκετό για να χρηματοδοτήσει την επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 16 εκατ. ευρώ, η οποία αποφασίστηκε στις 5 Ιουλίου και θα υλοποιηθεί πριν το κλείσιμο του έτους.

 

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Ξαφνική αφύπνιση και άλμα άνω του 6% για τη μετοχή την Παρασκευή, με υπερτριπλάσιο τζίρο από την κίνηση των τελευταίων -πολλών- συνεδριάσεων.

Η μετοχή ανέκαμψε από τα χαμηλά τουλάχιστον 16 μηνών στα οποία διαπραγματευόταν, με αφορμή και τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η εισηγμένη. Η αγορά είδε «φως» στη μεγάλη αύξηση άνω του 73% στα λειτουργικά κέρδη αλλά και στη μείωση του δανεισμού από την εισηγμένη, παρά την οριακή πτώση στον τζίρο.

Το ζητούμενο πλέον είναι η συνέχεια στην ανοδική κίνηση για το χαρτί…

 

FRIGOGLASS: Μια… χρυσή εβδομάδα ολοκληρώθηκε για την μετοχή, στον απόηχο και του ντιλ εξαγοράς των Provisiona και Serlusa Refrigerantes, με την εταιρία να «κλειδώνει» την επέκτασή της στην Ιβηρική χερσόνησο, και τις δύο ισπανικές εταιρείες να καθίστανται μέτοχοι μειοψηφίας στη Frigoglass.

Η μετοχή ξεκόλλησε από τα… αβαθή, με τον τίτλο να καταγράφει υψηλούς τζίρους και άνοδο σχεδόν 60% σε πέντε συνεδριάσεις, διαπραγματευόμενη πλέον στα 0,272 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι οι δηλώσεις των Ισπανών για τη δημιουργία παίκτη-ηγέτη στην αγορά προμήθειας και συντήρησης επαγγελματικού εξοπλισμού ψύξης δημιουργεί προσδοκίες…

 

ΚΥΠΡΟΥ: Με το… αριστερό ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Ο τίτλος, μετά την αρχική άνοδο τη Δευτέρα, συνέχισε με χαμηλές πτήσεις και, με την πτώση της Παρασκευής κατά 2,69% στα 4,7 ευρώ, κινείται πλέον χαμηλότερα από την με την οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση (4,78 ευρώ).

Οι προσδοκίες για ρεύμα… ανόδου πλέον περιστρέφονται γύρω από τις επαφές της διοίκησης της τράπεζας με εγχώριους θεσμικούς και family offices.

Ιδωμεν…


ΤΕΝΕΡΓ-MASDAR: Ηδη από την υπογραφή της δεσμευτικής σύμβασης για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε γίνει γνωστό ότι ένα μπλοκ μετόχων δεσμεύεται, μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να μεταβιβάσει στο fund του Abu Dhabi το 64,68% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Υπάρχει, άλλωστε, η αίρεση από την πλευρά του αγοραστή να αποκτήσει τουλάχιστον το 67% της ΤΕΝΕΡΓ.

Μεταξύ όσων έχουν αναλάβει ανέκκλητη υποχρέωση πώλησης των μετοχών τους περιλαμβάνονται στελέχη και μέλη Δ.Σ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κατ’ αρχήν ο πρόεδρος της εταιρείας, ιδρυτής και βασικός μέτοχος του ομίλου Γεώργιος Περιστέρης, που κατέχει απευθείας το 11,05% της ΤΕΝΕΡΓ, ο CEO της εταιρείας Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, ο αναπληρωτής CEO, Γεώργιος Αγραφιώτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος, Γεώργιος Σπύρου και το μέλος Δ.Σ, Μιχαήλ Γουρζής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ κατέχει το 36,59% της ΤΕΝΕΡΓ.

 

ΤΕΝΕΡΓ- ΓΕΚ: Ως είθισται σε τέτοιου είδους συμφωνίες, ο πωλητής (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) δεσμεύεται να απέχει από δραστηριότητες, που εμπίπτουν στο core business της ΤΕΝΕΡΓ. Ήτοι, σε ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία ΑΠΕ, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, σε άλλα έργα αποθήκευσης ενέργειας και έργα αντλησιοταμίευσης.

Η απαγόρευση ισχύει μόνο για Ελλάδα, Πολωνία και Βουλγαρία. Η δε περίοδος περιορίζεται σε τριετία από το κλείσιμο της συναλλαγής.

 

PRODEA: Ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελλάδα αγοράζει η εισηγμένη, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι οικονομικές της καταστάσεις. Ειδικότερα, στις 4 Σεπτεμβρίου η θυγατρική της Prodea, MHV Bluekey One Single Entity S.A υπόγραψε προσύμφωνο για την εξαγορά ξενοδοχειακής μονάδας. Το οριστικό συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί, εντός του τέταρτου τριμήνου του 2024.

Η ΑΕΕΑΠ είχε στα διακρατούμενα προς πώληση 29 ακίνητα στην Ελλάδα, εύλογης αξίας 15,5 εκατ. ευρώ.

 

ΚΕΚΡΟΨ: Κάτι κινείται στην περιοχή του Ψυχικού καθώς η εισηγμένη πέτυχε, μετά από μεγάλη περίοδο καθήλωσης, να εκκινήσει την εμπορική αξιοποίηση μεγάλου οικοπέδου, πλησίον του παλαιού λατομείου. Πρόκειται για οικόπεδο 7 στρεμμάτων.

Η Κέκροψ πούλησε τον Ιούλιο το πρώτο από τα επτά στρέμματα και χρησιμοποίησε μέρος της είσπραξης (1,2 εκατ. ευρώ) για πρόωρη αποπληρωμή δανείου. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείου ανέρχεται πλέον σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, πέτυχε άρση της πολεοδομικής δέσμευσης επί οικοπέδου, έκτασης 1.100 τ.μ., στο Παλαιό Ψυχικό (Αμαδρυάδων και Βερενίκης). Βάσει της απόφασης, το οικόπεδο κατέστη οικοδομήσιμο με συντελεστή 0,6 και χρήση κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο πωλήθηκε έναντι 500 χιλ. ευρώ διαμέρισμα στο Ψυχικό, ιδιοκτησίας κατά 50% της Κέκροψ.

 

ΚΕΚΡΟΨ ΙΙ: Στις 17 Σεπτεμβρίου κοινοποιήθηκε στην Κέκροψ εξώδικη δήλωση του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, με την οποία αιτείται την παράδοση του ακινήτου του γνωστού εστιατορίου «Παλαιά Αγορά», επί του οποίου η εισηγμένη έχει δικαίωμα επικαρπίας.

Η Κέκροψ αναφέρει ότι θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες, για την προστασία της περιουσίας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v