Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 20 2024

Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις ξένων τον Ιούλιο-Προμέρισμα στη ΔΕΗ από ΔΕΔΔΗΕ-Τα τέσσερα «χρυσά» ομόλογα

Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις ξένων τον Ιούλιο-Προμέρισμα στη ΔΕΗ από ΔΕΔΔΗΕ-Τα τέσσερα «χρυσά» ομόλογα

ΔΕH: Προμέρισμα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ μοιράζει ο ΔΕΔΔΗΕ στους μετόχους του, ΔΕΗ και Macquarie, με βάση τα κέρδη πρώτου εξαμήνου τρέχουσας χρήσης.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ, κατά τη συνεδρίασή του στις 30 Ιουλίου, και το μέρισμα θα καταβληθεί αναλογικά (ΔΕH 51%, Macquarie 49%).

Ο ΔΕΔΔΗΕ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης με εκτίναξη κερδοφορίας, χάρη στην αύξηση της «ταρίφας» πέρσι τον Ιούλιο. Τα λειτουργικά του έσοδα διαμορφώθηκαν σε 597,15 εκατ. ευρώ (449.6 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2023) και τα προ φόρων κέρδη σε 100,5 εκατ. ευρώ από 17,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τέλος, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 77,2 εκατ. ευρώ, υπερεξαπλάσια των περσινών.

Οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ήταν 279,4 εκατ. ευρώ, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 369,2 εκατ. ευρώ. Ο ΔΕΔΔΗΕ αύξησε τον δανεισμό του για να καλύψει το capex, χάρη όμως στην εκτίναξη της λειτουργικής κερδοφορίας ο δείκτης net debt/EBITDA διατηρήθηκε στα επίπεδα τέλους 2023.

Η διανομή προμερίσματος, ύψους 42,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί πάγια τακτική των τελευταίων ετών (σ.σ. μετά τον διαγωνισμό πώλησης του 49%). Το μέρισμα, όμως, της φετινής χρονιάς αναμένεται αυξημένο λόγω των αισθητά βελτιωμένων κερδών πρώτου εξαμήνου.

Για τη χρήση 2023 ο ΔΕΔΔΗΕ διένειμε συνολικό μέρισμα 133,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. προμέρισμα 42,5 εκατ. ευρώ και τελικό μέρισμα 91 εκατ. ευρώ).

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πωλητές για ακόμα έναν μήνα ήταν οι ξένοι επενδυτές τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ οι εκροές φτάνουν τα 25,75 εκατ. ευρώ. Ετσι, τα ξένα κεφάλαια που βγήκαν από την εγχώρια αγορά σε βάθος επταμήνου έφτασαν πλέον τα 405,9 εκατ. ευρώ.

Σε κωδικούς από το εξωτερικό αντιστοιχούσε το 57,9% των συναλλαγών του περασμένου μήνα, ωστόσο ακόμα και μετά τις εκροές εξακολουθούν να ελέγχουν το 65,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

Με βάση τη φορολογική έδρα, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ (αξία 13,49 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Κύπρος (10,83 δισ. ευρώ) και η Γερμανία με 5,97 δισ. ευρώ.

 

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ: Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους της Αττικής «θα παρακολουθήσει από κοντά» η αντιπολίτευση, πέραν όλων των άλλων ζητημάτων που αναδείχθηκαν για τον σχεδιασμό και τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Όπως εξηγούν στελέχη των κομμάτων, οι αποζημιώσεις του «Daniel» για τις πλημμύρες… δεν έχουν δοθεί ακόμα στο σύνολό τους «και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα παίξει πάλι το παιχνίδι των καθυστερήσεων».

Απαντες περιμένουν την αποψινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πεντέλη για να ανιχνεύσουν διαθέσεις και να προχωρήσουν σε καταγγελίες.

 

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Νέα απόπειρα να μεταφέρει στην εταιρεία τον δανεισμό, που συνάφθηκε για τη χρηματοδότηση απόκτησής της, θέτει σε κίνηση ο Χριστόφορος Παυλίδης.

Ειδικότερα, επανεκκίνησε τη διαδικασία για απορρόφηση της Dolit Investments από την κατά 100% θυγατρική Παυλίδης Μάρμαρα. Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών αποφάσισαν τη συγχώνευση, με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31η Μαΐου.

Η Dolit κατέχει το 100% της Παυλίδης Μάρμαρα. Για να το αποκτήσει σύνηψε τραπεζικό δανεισμό, ανεξόφλητου υπολοίπου 276,48 εκατ. ευρώ στις 31/5/2024. Η καθαρή της θέση, κατά την ίδια ημερομηνία, ήταν αρνητική (16 εκατ. ευρώ).

Η συγχώνευση του SPV με την Παυλίδης Μάρμαρα διενεργείται εν μέσω δικαστικής οικογενειακής διαμάχης, καθώς τα αδέρφια του Χριστόφορου (Χριστίνα Παυλίδη, Κυριάκος Παυλίδης) και δύο εξ αγχιστείας συγγενείς του (Αχιλλέας Χατζόπουλος, Μακρίνα Αθανασιάδου) τον κατηγορούν ότι μεθόδευσε την πώληση της εταιρείας στην ECM Partners, ώστε να την αγοράσει πέντε μήνες αργότερα από το private equity fund.

Η πλευρά Χριστόφορου Παυλίδη προσπάθησε προ οκταμήνου να προωθήσει σχέδιο απορρόφησης της Dolit Investments και της μητρικής SIVEC Investments από την Παυλίδης Μάρμαρα, το οποίο τελικά δεν προχώρησε.

 

ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Το πρόσφατο απόκτημα του Μπάρμπα Στάθη -σ.σ. την εξαγόρασε στα τέλη του 2024- δεν κατάφερε πέρυσι να επαναλάβει τις επιδόσεις προηγούμενων ετών.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν μεν, αλλά μόλις 3,02%, στα 12,7 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA υποχώρησε 2% στο 1,72 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα υπερδιπλασιάστηκαν στα 0,27 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 0,85 εκατ. ευρώ από 1,03 εκατ. ευρώ το 2022.

Εφέτος πάντως η εταιρεία ποντάρει στη στήριξη της μητρικής, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δίκτυα διανομής στη μικρή λιανική και στη χρησιμοποίηση των αντιπροσώπων της Μπάρμπα Στάθης.

Ήδη το α' εξάμηνο οι πωλήσεις της εταιρείας, που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή λαχανικών και οσπρίων στον ατμό, έτοιμων φαγητών, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων, κινούνται εντός των στόχων καταγράφοντας αύξηση 5% με 10%.

Οι πελάτες της βρίσκονται κατά βάση στην Ελλάδα (86% επί των πωλήσεων), ενώ οι υπόλοιποι σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή, (14% επί των πωλήσεων).

 

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Εχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι όσοι επενδυτές συμμετείχαν στις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που έγιναν τους τελευταίους 14 μήνες.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί έχουν κλειδώσει για τα επόμενα αρκετά χρόνια υψηλά «κουπόνια» (όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της τόσο φέτος όσο και μέσα στο 2025), αλλά και γιατί οι τρέχουσες τιμές τους έχουν ξεπεράσει το «100», άρα δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα ρευστοποίησής τους καταγράφοντας κεφαλαιακά κέρδη.

Την αρχή την έκανε πέρυσι τον Ιούλιο η Metlen του Ευάγγελου Μυτιληναίου, για να συνεχίσει τον Δεκέμβριο η Ideal Συμμετοχών του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου και να ακολουθήσουν φέτος οι Autohellas (Ευτύχης Βασιλάκης) και Intralot (Σωκράτης Κόκκαλης).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μέσω του ΧΑ θα δούμε εντός στο 2024, στον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίσει κατά το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς το ψαλίδισμα των επιτοκίων.

Όπως άλλωστε έχει δηλωθεί και από την πλευρά της ΕΧΑΕ, ενδιαφέρον υπάρχει, και οι εταιρείες αναζητούν το κατάλληλο timing.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v