Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 13 2024

Οι... άφαντες δημοπρατήσεις έργων για τη Θεσσαλία-Νέο ντέρμπι στην Οδό Ερμού-Tips για Alpha, Jumbo, Unibios

Οι... άφαντες δημοπρατήσεις έργων για τη Θεσσαλία-Νέο ντέρμπι στην Οδό Ερμού-Tips για Alpha, Jumbo, Unibios

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Από το Πάσχα περιμένουμε τις δημοπρατήσεις διαγωνισμών για τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα αποκατάστασης των ζημιών στην περιφέρεια. Δεν τις είδαμε και δεν θα τα δούμε ούτε πριν το «Πάσχα του καλοκαιριού» ήτοι τον Δεκαπενταύγουστο, παρότι πλησιάζει πλέον η συμπλήρωση ενός έτους από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.

Η καθυστέρηση φαίνεται να αφορά περισσότερο τις πιστώσεις χρηματοδότησης και λιγότερο τις προδιαγραφές των έργων, καθώς οι τελευταίες εν πολλοίς έχουν οριστικοποιηθεί. Μάλιστα, κάποιες εκ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών -που θα κληθούν να συμμετάσχουν στις δημοπρατήσεις που θα γίνουν με πρόσκληση ενδιαφέροντος- έχουν ήδη εδώ και μήνες καταθέσει μελέτες πολλών σημείων για τις σχετικές παρεμβάσεις, διευκολύνοντας τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό κονδύλι υπολογίζεται σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στον Ιούλιο υπεγράφη η αύξηση του ορίου των απαραίτητων πιστώσεων για αυτά τα έργα από το ΥΠΕΘΟ. Κατά συνέπεια, είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για να δεσμευθούν τα αναγκαία κονδύλια (υπενθυμίζεται και η συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης με 600 εκατ. ευρώ).

Στο υπουργείο Υποδομών (φωτ. o Χρήστος Σταϊκούρας) εκτιμούν ότι θα έχουν αναδόχους έργων μέσα στο Σεπτέμβριο. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση θα πρόκειται για… εθνικό ρεκόρ σε ταχύτητα ανάθεσης.

 

JD SPORTS: Πάνω στην οδό Ερμού επί του καταστήματος που άλλοτε φιλοξενούσε την αμερικανική φίρμα ένδυσης American Eagle ανοίγει νέο σημείο πώλησης η JD Sports, η γνωστή βρετανική αλυσίδα αθλητικών, η οποία έχει εξαγοράσει και το 80% της Cosmosport.

Με το νέο κατάστημα αφενός μεγαλώνει το αποτύπωμα της -μετά τα πρόσφατα εγκαίνια σε Πύργο Πειραιά, Γλυφάδα, Καλλιθέα και The Mall Athens- και αφετέρου αυξάνει το αποτύπωμα του ομίλου στην κεντρική αγορά της Αθήνας. Σημειώνεται ότι επί της Ερμού λειτουργεί κατάστημα των ομόσταβλων Cosmosport, Sneaker 10 και Slamdunk.

Στην περιοχή συνωστίζονται πλέον όλοι οι παίκτες της αγοράς με τα ομώνυμα καταστήματα της Nike και της Adidas, την Under Armour (που αναπτύσσεται από τον όμιλο Φάις), την αλυσίδα Zackret και ασφαλώς, την Intersport. Θέση διαθέτει η επίσης ξένη αλυσίδα Foot Locker, αλλά και η φίρμα της οικογένειας Αντεντοκούμπο.

Μεγάλο ντέρμπι…

 

ΛΟΥΛΗΣ: Η κατανάλωση μιγμάτων και πρώτων υλών για παρασκευή ειδών αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής καταγράφει από την καραντίνα και μετά σημαντική ανάπτυξη. Κάτι που μαρτυρούν και τα στοιχεία της Circana για τις πωλήσεις εντός των σούπερ μάρκετ.

Σε αυτή την αγορά, το αποτύπωμα της οποίας είναι ακόμη μεγαλύτερο εκτός σούπερ μάρκετ, έχει χτίσει θέση η KENFOOD, η θυγατρική του μεγαλύτερου αλευροβιομήχανου της χώρας, του ομίλου Λούλη. Πέρυσι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 11,32% στα 14,587 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA ανέβηκαν σε 0,536 εκατ. ευρώ (το 2022 ήταν 0,064 εκατ. ευρώ).

Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία εμφάνισε μια μια ακόμη χρήση ζημιές (466.086 ευρώ) λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος.

Φέτος η εταιρεία που αγόρασε αγροτεμάχιο 4.493,74 τ.μ. στο «Ασπρόχωμα» της Θήβας πρόκειται να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της. Επί του νέου αγροτεμαχίου, το οποίο συνορεύει με τις εγκαταστάσεις της υφιστάμενης μονάδας, θα πραγματοποιηθεί επένδυση που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ.

 

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Εκτός από τα ντολμαδάκια ο γνωστός επιχειρηματίας Κώστας Σουλιώτης με την εξαγορά της Τσαμπάσης ανοίγει και… φύλλο.

Και αν τα παραπάνω είναι γνωστά η είδηση είναι ότι η εξαγορασθείσα εταιρεία κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να αυξήσει 17,06% τις πωλήσεις της στα 20,2 εκατ. ευρώ, το μεικτό της κέρδος στο 43,81%, από 38,98% και τα καθαρά της κέρδη 24,18% στα 3,317 εκατ. ευρώ.

Για το άμεσο μέλλον, ο στόχος είναι, οι επιδόσεις αυτές να διατηρηθούν. Προς τούτο η βλέψη της διοίκησης είναι προς το εξωτερικό.

 

ALPHA BANK: Ιδιες μετοχές αξίας 4,4 εκατομμυρίων ευρώ αγοράστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς τίτλων.

Όπως γνωστοποίησε ο όμιλος μεταξύ 5 και 9 Αυγούστου αποκτήθηκαν 2,881 εκατ. τίτλοι με μέση τιμή αγοράς το 1,5328 ευρώ. Πλέον, οι ίδιες μετοχές που κατέχει συνολικά η Alpha Bank φτάνουν τα 6,8 εκατ. τεμάχια τα οποία αντιστοιχούν σε 0,29% του μετοχικού κεφαλαίου.

Αξιο λόγου ότι πάνω από ένα εκατομμύριο τίτλοι αγοράστηκαν την περασμένη Δευτέρα, στη διάρκεια του sell off. Εξ ου και εκείνη την ημέρα η μέση τιμή αγοράς ήταν χαμηλότερη, στο 1,503 ευρώ.

Πρακτικά, η τράπεζα ενεργοποίησε το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Στόχευση της είναι να ακυρώσει τις μετοχές ενισχύοντας τα κέρδη ανά μετοχή, επιστρέφοντας αξία στο μέτοχο με θετικές επιπτώσεις και για τη χρηματιστηριακή τιμή.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Κακό αποδεικνύεται το timing που επέλεξε η κυβέρνηση να επιβάλει φόρο στην παραγωγή ρεύματος με φυσικό αέριο.

Από αρχές Αυγούστου που επιβλήθηκε ο φόρος, η τιμή του αερίου (ΤΤF) έχει ανέβει σχεδόν 10 ευρώ/MW. Αν προσθέσει κανείς και τα 10 ευρώ/MW από το χαράτσι, το κόστος για το ρεύμα ανεβαίνει αυτόματα στα 40 ευρώ/MW.

Και το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Θα ασκηθούν πιέσεις από το υπουργείο Ενέργειας σε «φιλίες» δυνάμεις να συνεχίσουν να χάνουν λεφτά;

Ιδωμεν…

 

JUMBO: Μια πρώτη αντίδραση για τη μετοχή που μετρούσε έξι πτωτικές στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις.

Το χθεσινό κλείσιμο στα 22,3 ευρώ ή 2,86% υψηλότερα, ενώ ενδοσυνεδριακά προσπάθησε να πετύχει καλύτερα επίπεδα. Τα 6,3 εκατ. ευρώ των συναλλαγών φέρνουν τον τίτλο στην τρίτη θέση από πλευράς τζίρου.

Ακόμα και έτσι, όμως, οι απώλειες σε βάθος τριμήνου διαμορφώνονται σε 18%.

 

UNIBIOS: Νέο υψηλό για τη μετοχή μετά το χθεσινό κλείσιμο στο 1,7 ευρώ, με κέρδη 4,29% και συναλλαγές 125 χιλιάδων ευρώ. Η μετοχή μετρά απόδοση σχεδόν 26% σε διάστημα τριάντα ημερών.

Η εισηγμένη προσφέρει λύσεις σε προβλήματα έλλειψης νερού, ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η διοίκηση έχει στόχο να προχωρήσει σε εξαγορά στην Κεντρική Ευρώπη με στόχο να ενδυναμώσει την παρουσία της σε μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v