Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2024

Ο Χάρης (Δούκας) και η… δουλεία-Folli Follie: 1η πράξη του επιμύθιου-Ο Αδωνις και το εισιτήριο-Ρεύμα: Νέο χαράτσι;

Ο Χάρης (Δούκας) και η… δουλεία-Folli Follie: 1η πράξη του επιμύθιου-Ο Αδωνις και το εισιτήριο-Ρεύμα: Νέο χαράτσι;

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ: «Η φιλία δεν είναι δουλεία» και «ο φίλος δεν είναι ιδιοκτήτης κανενός». Αυτή την κοφτή (ή κυνική, αν προτιμάτε) απάντηση έδωσε ο Χάρης Δούκας χθες στον ΑΝΤ1, όταν ρωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου για τη φιλική σχέση που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και την προεδρική στήριξη που έλαβε στη διεκδίκηση του δήμου Αθηναίων. «Κι εγώ τον έχω στηρίξει», πρόσθεσε μάλιστα αμέσως, για να δείξει προφανώς ότι… δεν χρωστάει στον σημερινό πρόεδρο.

Γιατί αμφισβητεί την παραμονή του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Διότι, όπως είπε, με τους ρυθμούς που αυξάνονται τα ποσοστά του κόμματος, «θα ξαναγίνει κυβέρνηση το 2050». Άρα, το μήνυμα που θέλησε να περάσει στους «πεινασμένους» για κυβερνητική εξουσία οπαδούς είναι «μόνο με εμένα μπορείτε να ελπίζετε».

Κατά τα λοιπά, επανέλαβε ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων (σ.σ. αν εκλεγεί και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…) και εξήγησε ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων δεν θα γίνουν «συνεννοήσεις κορυφής».

Σ’ αυτό το τελευταίο συμπίπτει με τη θέση του Στέφανου Κασσελάκη.

Κατά κοινή ομολογία, πάντως, η αμηχανία του δημάρχου ήταν ορατή και σε κάποιες στιγμές έδειξε να σκέφτεται πώς θα απαντήσει στις καθόλου… «χαριστικές» ερωτήσεις του κ. Χατζηνικολάου.

Εμείς σας το έχουμε επισημάνει: ο κ. Δούκας δεν έχει δώσει (ακόμα…) δείγματα ούτε πολιτικής σκέψης ούτε γραφής. Και μάλλον αρχίζει σιγά σιγά να καταλαβαίνει ότι τα «ωσαννά» που εισπράττει από τους φίλους του στο ΠΑΣΟΚ (και από κάποιους κεντροαριστερούς εκτός ΠΑΣΟΚ…) δεν αρκούν για να γίνει το νέο αφεντικό της Χ. Τρικούπη.

 

ΠΑΣΟΚ: Στο διαχρονικό ερώτημα «αρκεί το νόμιμο ή χρειάζεται και το ηθικό;» προσέκρουσε η σύμβαση ύψους 30.000 ευρώ που φέρεται να υπέγραψε η εταιρεία της Κατερίνας Μπατζελή με τον δήμο Αθηναίων.

Η πρώην βουλευτής και νυν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να ανήκει στους υποστηρικτές του Χάρη Δούκα για την προεδρία του κόμματος, οπότε η σύμβαση προβλήθηκε εξόχως αρνητικά από μέσα ενημέρωσης, καθώς, συν τοις άλλοις, επρόκειτο… για απευθείας ανάθεση.

Ως εκ τούτου, η ίδια έκανε γνωστό ότι για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, ακυρώνει, με δική της πρωτοβουλία, την εν λόγω επαγγελματική συνεργασία.

Ότι τόσο η ίδια όσο και ο κ. Δούκας έκαναν φάουλ, δεν χρειάζεται εξήγηση. Για την ιστορία, η σύμβαση αφορούσε παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένης υποστήριξης οικονομολόγου για την ένταξη και παρακολούθηση συγχρηματοδοτούμενων έργων του δήμου Αθηναίων και θα είχε διάρκεια ενός έτους.

 

FOLLI FOLLIE: Φτάσαμε στην πρώτη πράξη του επιμύθιου. Ευτυχώς η Δικαιοσύνη λειτούργησε και μάλιστα με τη δέουσα αυστηρότητα. Παρά την αβάσταχτη ελαφρότητα της εισαγγελικής πρότασης, οι δικαστές του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επέβαλαν σοβαρές ποινές, ενώ η άσκηση έφεσης δεν επέφερε ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Που σημαίνει ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (φωτ.) οδηγείται στη φυλακή με πρωτόδικη ποινή 11 ετών, ενώ οι γονείς του, λόγω μεγάλης ηλικίας, θα βρεθούν, όπως επιτρέπει ο νόμος, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Όπως είχαμε σημειώσει κατά τη διάρκεια της δίκης, τα στοιχεία της υπόθεσης είχαν «δεθεί» πολύ καλά από τον τότε επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ενώ σε μεγάλο βαθμό στηρίζονταν και σε εκθέσεις ανεξάρτητων οίκων. Το αποτέλεσμα ήταν παρά την προσπάθεια των συνηγόρων και την αξιοπερίεργη εισαγγελική πρόταση, που δεν «έβλεπε» ούτε το αδίκημα της απάτης(!) οι δικαστές να έχουν πλήρη αντίληψη πάρα πολλών στοιχείων, αλλά και της οικονομικής σοβαρότητας της υπόθεσης.

Διότι πέρα από την ηθική ικανοποίηση όσων επλήγησαν από το σκάνδαλο Folli Follie, το μεγαλύτερο στην ελληνική χρηματιστηριακή ιστορία, πέρα από τη δικαίωση όσων το κατήγγειλαν κι έφερναν στοιχεία στην επιφάνεια όταν η οικογένεια αρνείτο τα πάντα, υπάρχει κάτι άλλο με μεγάλη σημασία.

Έστω με καθυστέρηση αρκετών ετών, δόθηκε το σωστό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ότι τέτοιου είδους οικονομικά εγκλήματα στην ελληνική αγορά δεν μένουν ατιμώρητα, ακόμη κι αν αφορούν ιδιαιτέρως πλούσια και ισχυρά πρόσωπα.

Ίσως η καλύτερη διαφήμιση για την ελληνική αγορά ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του διεθνούς fund QCM (το οποίο, θυμίζουμε, με δικές του ενέργειες ξεσκέπασε το σκάνδαλο), με την οποία επικροτεί την απόδοση δικαιοσύνης.

Εν αναμονή πάντα και της έφεσης, που δεν αναμένεται, όμως, να είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τους κατηγορούμενους.

  

ΑΔΩΝΙΣ: Ετοιμος ακόμα και να... πληρώσει για να ακούσει Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά δηλώνει ο υπουργός Υγείας.

Δεν το λέμε εμείς, ο ίδιος το είπε με περηφάνια κατά τη διάρκεια συνέντευξής του (στον ΣΚΑΪ). Σε ερώτηση αν θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση της Δευτέρας, όπου θα μιλήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο υπουργός Υγείας ήταν… αφοπλιστικός: «Θα μιλήσουν ο Καραμανλής και ο Σαμαράς και θα έχω κάτι καλύτερο να κάνω; Θα πλήρωνα και εισιτήριο!».

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θυμήθηκαν, πάντως, παλαιότερες στιγμές του κ. Γεωργιάδη με τη «φανέλα» του ΛΑΟΣ, όταν περνούσε γενεές 14 τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Αλλά, όπως είπε πρόσφατα και ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, «περσινά ξινά σταφύλια»… 

 

ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗΣ: Εάν και εφόσον επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας «Ηλιος» του μεγαλοξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη, τότε, όπως πληροφορείται η στήλη, το haircut των δανείων του κυρ Παντελή θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ, ίσως και λίγο παραπάνω.

Οπως μεταφέρει πηγή, από τα 550 εκατ. ευρώ που χρωστάει σήμερα ο ξενοδόχος (πρόκειται για το ομολογιακό των 300 εκατ. ευρώ συν τόκους, πανωτόκια κ.λπ.) θα κουρευτεί ποσό 150 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο (η ΕΤΑΔ) θα πληρώσει στους servicers περίπου 400 εκατ. ευρώ.

«Φθηνά» βγαίνει ο λογαριασμός, αν σκεφθεί κανείς ότι ο όμιλος Μαντωνανάκη διεκδικεί αποζημίωση για τη σύμβαση στο Λαγονήσι ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών Δημοσίου-ξενοδοχειακού ομίλου βρίσκονται όντως σε προχωρημένο στάδιο, με «ιερό δισκοπότηρο» για την πλευρά του Π. Μαντωνανάκη τη δυνατότητα ανέγερσης σε διπλανό οικόπεδο του ξενοδοχείου στο Λαγονήσι περίπου 40-50 βιλών.

Με τη βελτίωση της σύμβασης θα τακτοποιηθούν τα πολεοδομικά ζητήματα και θα ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή των παραθεριστικών κατοικιών ενώ η σύμβαση θα επεκταθεί στα 99 χρόνια.

Το Δημόσιο, από την πλευρά του, ναι μεν θα πληρώσει για τα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου περίπου 400 εκατ. ευρώ, αλλά θα σταματήσει το αγκάθι αυτό να ανακύπτει ως μέγα ζήτημα υπό την απειλή μεταφοράς της οφειλής στο δημόσιο χρέος.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, θα αποσύρει οποιαδήποτε άλλη αξίωση έναντι του δημοσίου και σαφώς δεν θα χρωστάει ούτε ένα ευρώ στο επίμαχο ομολογιακό δάνειο.

Όλα αυτά εφόσον υπάρξει deal. Το κλίμα, πάντως, στις διαπραγματεύσεις, λένε κάποιοι, έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας ζητά το Γραφείο, με αιχμή του δόρατος τους πόρους του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Οι επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας, σε συνδυασμό με την προώθηση μεταρρυθμίσεων, μπορούν να διασφαλίσουν μεσοπρόθεσμα τη μεταστροφή της οικονομίας σε άλλο παραγωγικό μοντέλο, που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και όχι στην ιδιωτική κατανάλωση.

 

NΕΧΙ: Νέο αναπληρωτή CEO απέκτησε η Nexi Πληρωμών Ελλάς. Πρόκειται για τον Νίκο Παπαδόγλου, ο οποίος θα αναπληρώνει τον Eugenio Tornaghi.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Το θέμα του νέου κανονισμού του ΧΑ, που απαιτεί ελάχιστη μετοχική διασπορά στο 25%, τέθηκε στο παρασκήνιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Ιατρικού Αθηνών. Κι αυτό γιατί, με βάση τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, η οικογένεια Αποστολόπουλου κατέχει σήμερα το 44,468% της εισηγμένης και οι Γερμανοί της Asklepeios ένα ακόμη 36,3522% (άθροισμα 80,82%, άρα τρέχον free float χαμηλότερο από το 20%).

Πάντως, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου, δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου της εταιρείας από το ΧΑ, ούτε φυσικά και ένταξης στην κατηγορία της επιτήρησης. Αντίθετα, στους σχεδιασμούς είναι η εξεύρεση λύσης, το περιεχόμενο της οποίας θα ανακοινωθεί εν καιρώ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρείας, στελέχη του Ομίλου ανέφεραν ότι η ζήτηση στην εγχώρια αγορά της ιδιωτικής υγείας κινείται ικανοποιητικά και πως μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας ογκολογικής μονάδας στο Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μυρίζει μπαρούτι με τα τιμολόγια. Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις που έρχονται από τον Ιούλιο. Είναι και ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 400 εκατ. ευρώ φέτος. Ο ΕΛΑΠΕ είναι ο λογαριασμός που καλύπτει τις πληρωμές των έργων ΑΠΕ με λειτουργική ενίσχυση, δηλαδή όσων δεν αποκομίζουν έσοδα από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Εδώ και καιρό λοιπόν, ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος διαχειρίζεται τον λογαριασμό, έχει εισηγηθεί στον Θ. Σκυλακάκη να αυξηθεί η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ για να μηδενιστεί το έλλειμμα, γεγονός φυσικά που θα περάσει στα τιμολόγια. Το υπουργείο το σκέφτεται. 

Τώρα, μάλιστα, φορείς του χώρου των ΑΠΕ εισηγούνται κάτι άλλο. Αντί για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, να επιβληθεί μια χρέωση κατευθείαν στους προμηθευτές, η οποία θα τίθεται σε εφαρμογή όταν οι τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) κινούνται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στο υψηλό μερίδιο των ΑΠΕ. 

Το σκεπτικό των εισηγητών είναι ότι οι πάροχοι εξασφαλίζουν αυτές τις ώρες ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας, άρα θα αποδίδουν στον ΕΛΑΠΕ ένα ποσοστό του μειωμένου κόστους. 

Κάτι αντίστοιχο με την ΠΧΕΦΕΛ (Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ), που είχε επιβληθεί το 2016 επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη για να ισοσκελιστεί και τότε το έλλειμμα των ΑΠΕ. 

Διασφαλίζει κανείς ότι οι πάροχοι δεν θα μετακυλίσουν τη χρέωση στον τελικό καταναλωτή; Οχι. Στο άκουσμα λοιπόν των σεναρίων αυτών, η ΕΒΙΚΕΝ έχει βγει από χθες στα κάγκελα, καθώς «μυρίζεται» νέα επιβάρυνση στο βιομηχανικό ρεύμα.

Δύσκολο προβλέπεται το φετινό φθινόπωρο με τα τιμολόγια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v