Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2024

Ο Κυριάκος και το σενάριο πρόωρων εκλογών-Τα δύο «όχι» της ΔΕΗ-Tips για Optima, Autohellas, Flexopack, AS Company

Ο Κυριάκος και το σενάριο πρόωρων εκλογών-Τα δύο «όχι» της ΔΕΗ-Tips για Optima, Autohellas, Flexopack, AS Company

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, κι ακόμη περισσότερο ο τρόπος που κινείται μετά τις ευρωεκλογές (παροχές, υπόσχεση για αλλαγές στη φορολόγηση επαγγελματιών), έχει φέρει στο προσκήνιο ένα σενάριο που διακινείται υπογείως εδώ και καιρό, πολύ πριν τις ευρωεκλογές και το κακό αποτέλεσμά τους, το «4+2+4 χρόνια».

Με βάση αυτό το σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αιφνιδιάσει με τη διενέργεια εκλογών, είτε το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους είτε μέσα στο 2025. Ώστε να εκμεταλλευτεί τον αναβρασμό που εκδηλώνεται στην Κεντροαριστερά, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ, που όμως έχει επίδραση και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας προσπάθεια για νέα αυτοδύναμη θητεία, χωρίς ουσιαστικό -και προετοιμασμένο- αντίπαλο.

Κατά την ίδια άποψη, το κλίμα για την κυβέρνηση έχει αλλάξει και οι πιθανότητες η φθορά να μεγαλώνει με τον χρόνο, ως το τέλος της 4ετίας, είναι μεγάλες. Οπότε, αν μη τι άλλο, η απόσταση από τον «πήχη» της αυτοδυναμίας μεγαλώνει, χωρίς προσώρας να υπάρχει πρόθυμος συνεργάτης στο πολιτικό σκηνικό.

Παρότι αρμόδιες πηγές το διαψεύδουν (τι άλλο θα έκαναν άλλωστε;), τα σενάρια επιμένουν. Στα χαρτιά, έχουν τα πλεονεκτήματά τους.

Στην πράξη, όμως, λένε πολιτικοί αναλυτές, έχουν κι ένα σημαντικό μειονέκτημα. Διαθέτοντας 158 βουλευτές, η κυβέρνηση έχει άπλετη κοινοβουλευτική σταθερότητα, άρα θα πρέπει να βρει μια πειστική δικαιολογία για να προκηρύξει τόσο πρόωρες εκλογές. Αλλιώς κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι διακυβεύει την πολιτική σταθερότητα, επί σειρά ετών το βασικό της επιχείρημα έναντι των ψηφοφόρων, με τακτικισμούς που αποσκοπούν σε κομματικό και προσωπικό όφελος.

Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει τιμωρία από το εκλογικό σώμα.

 

ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εδώ τα βίντεο, εκεί τα βίντεο, πού είναι τελικά τα βίντεο με τους «εμπρηστές» στη Βάρης- Κορωπίου;

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έσπευσε την Παρασκευή να ανακοινώσει ότι υπάρχει βίντεο που δείχνει εμπρηστή τη στιγμή που βάζει τη φωτιά, προαναγγέλλοντας τη δημοσιοποίησή του, όταν επιτραπεί.

Την ίδια ώρα, όμως, από ρεπορτάζ της «Καθημερινής» προκύπτει ότι Πυροσβεστική και Αστυνομία έχουν στη διάθεσή τους δύο βίντεο, στα οποία έχει καταγραφεί η έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά σε κανένα δεν αποδεικνύεται εμπρησμός. Συγκεκριμένα, στο πρώτο φαίνονται δύο άνδρες να σπεύδουν προς τη φωτιά με σκοπό να τη σβήσουν με πυροσβεστήρα, ενώ στο δεύτερο φαίνεται το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, χωρίς όμως να υπάρχει κίνηση ατόμων ή οχημάτων.

Την Κυριακή σε συνέντευξή του ο Βασίλης Κικίλιας επανήλθε ελαφρώς πιο… δημιουργικά υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε ένα βίντεο, έχουμε διάφορα βίντεο. Και μιλάω για τη φωτιά στη Βάρης-Κορωπίου. Δεν έχουμε μόνο από τη χρονική στιγμή, έχουμε και περιφερειακά σε διάφορες άλλες περιπτώσεις».

Τελικά, υπάρχει ή όχι το οπτικό υλικό που να στοιχειοθετεί τις καταγγελίες περί ανθρώπινου δακτύλου στην πυρκαγιά; Μήπως ο υπουργός βιάστηκε να το ανακοινώσει και θα έπρεπε να περιμένει να το κάνει ταυτόχρονα με την άδεια των αρχών για να το δημοσιοποιήσει και να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν;

Μήπως εντέλει, τουλάχιστον σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα, θα πρέπει η επικοινωνιακή διαχείριση να είναι πιο προσεκτική από κάθε αρμόδιο;

Λέμε μήπως…

 

FLEXOPACK: Απόλυτα καθησυχαστικός για το θέμα του νέου κανονισμού του ΧΑ και της απαιτούμενης ελάχιστης διασποράς (free float) του 25% ήταν ο Σταμάτης Γκινοσάτης, διευθύνων σύμβουλος της Flexopack, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης την περασμένη Παρασκευή.

Έτσι, ολοένα και μεγαλώνει η λίστα των εισηγμένων εταιρειών που δηλώνουν πως θα προσαρμοστούν έγκαιρα στο νέο κανονισμό (π.χ. Alpha Real Estate Services, Premia Properties, ΕΛΤΟΝ Χημικά), με αποτέλεσμα το κλίμα κινδυνολογίας που είχε επικρατήσει πριν από κάποιους μήνες, σταδιακά να ξεθωριάζει.

Ειδικότερα τώρα, σε ό,τι αφορά τη Flexopack, υπάρχει μια δυσμενής εξέλιξη, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, και μία πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για τους μακροπρόθεσμους κατόχους του τίτλου.

Το κακό νέο είναι ότι η εφοδιαστική αλυσίδα γίνεται ακριβότερη και βραδύτερη, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή (μεταφορά πρώτων υλών από την Ελλάδα στο εργοστάσιο της Αυστραλίας).

Το σαφώς θετικό νέο είναι η πολύ καλή προεργασία που ήδη γίνεται στο μέτωπο της παραγωγής πλήρως ανακυκλώσιμων προϊόντων, κάτι που σε βάθος χρόνου θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής εισηγμένης στην Ευρώπη.

 

AS COMPANY: Νέο ιστορικό υψηλό «χτύπησε» η μετοχή την Παρασκευή, στα 2,91 ευρώ με άνοδο 2,11%, στον απόηχο και των θετικών μηνυμάτων που εξέπεμψε η διοίκηση στη γενική συνέλευση.

«Η εταιρεία σημείωσε το 2023 την καλύτερη επίδοσή της σε όρους λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τα επόμενα δέκα χρόνια», ανέφερε ενδεικτικά ο αντιπρόεδρος Απόστολος Πεταλάς, όπως έγραψε και το Euro2day.gr.

Η μετοχή εμφανίζει άνοδο άνω του 7% τον τελευταίο μήνα.

 

AUTOHELLAS: Με μεγάλο discount έναντι των ομοειδών εταιρειών η μετοχή, που συνεχίζει τις «χαμηλές πτήσεις» στο ταμπλό μεσούσης της τουριστικής περιόδου, που αναμένεται «δυνατή».

Παρά την άνοδο στο ταμπλό την Παρασκευή με... μαγικά στις δημοπρασίες, ο τίτλος δείχνει να σταθεροποιείται σε επίπεδα κάτω από τα 12 ευρώ, που αποτελούν και χαμηλά έτους και… βάλε, με απώλειες σχεδόν 6% τον τελευταίο μήνα και 10% το τελευταίο εξάμηνο, «κόντρα» στην άνοδο του Γενικού Δείκτη.

Θετικό σινιάλο για τη μετοχή θα ήταν μια άμεση επιστροφή πάνω από τα 12,3 ευρώ, όπως κατέγραψε το Euro2day.gr.

 

OPTIMA: Νέο ιστορικό υψηλό αλλά και ρεκόρ τζίρου για τη μετοχή την Παρασκευή, λόγω και του rebalancing από τη συμμετοχή της τράπεζας στους δείκτες FTSE, FTSE-Russel και Stoxx.

Ο τίτλος κατέγραψε δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ, στα 12,6 ευρώ, με άνοδο 1,45%. Παράλληλα, εμφάνισε και ρεκόρ τζίρου, διακινώντας μετοχές αξίας 37,2 εκατ. ευρώ, με τις πράξεις που έλαβαν χώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η μετοχή έχει «δώσει» κέρδη άνω του 7% την τελευταία εβδομάδα και 68% από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε η ανοδική κίνηση.

Οι αλλαγές στους δείκτες τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

 

ΔΕH: Η κινητικότητα γύρω από τις συμμετοχές του ομίλου Helleniq Energy στην ενεργειακή αγορά πυροδοτεί πολλά σενάρια. Ένα αφορά τυχόν ενδιαφέρον της ΔΕΗ να εξαγοράσει το μερίδιο 35% που έχει σήμερα η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αυτοί που βλέπουν το σενάριο, το συνδέουν με ένα παλιό δικαίωμα αγοράς (option) που είχε η ΔΕH στη ΔΕΠΑ. Η στήλη έθεσε το ερώτημα σε υψηλόβαθμες πηγές της ΔΕH και η απάντηση ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι».

Η Επιχείρηση όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τη ΔΕΠΑ, αλλά έχει αποσυρθεί από το σχετικό δικαίωμα αγοράς εδώ και αρκετό καιρό...


ΔΕH ΙΙ: Στην αγορά κυκλοφορεί και κάτι ακόμη. Οτι ενόψει του διαζυγίου Helleniq Energy - Edison στην Elpedison, η ΔEΗ θα μπορούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τη συγκεκριμένη εταιρεία προμήθειας.

Ακυρο κι αυτό, λένε οι πηγές. «Τόσα χρόνια είδαμε και πάθαμε να μειώσουμε το μερίδιό μας στη λιανική του ρεύματος, με βάση τις κοινοτικές υποχρεώσεις, και τώρα θα το αυξήσουμε;» είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως και σε αυτό το ερώτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v