ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θέση… μερικώς στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ πήρε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, δείχνοντας τη «μη συμφωνία» του (sic) στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο Χάρης Δούκας πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή.
«Ιστορικά είναι αδιαμφισβήτητο πως όσοι επιχείρησαν να γίνουν πρωθυπουργοί από τον δήμο Αθήνας, Πειραιά ή Θεσσαλονίκης, ή αρχηγοί κομμάτων, όλοι αποτύχανε. Ας το λάβουν κάποιοι υπόψη», είπε στο Evening Report, φωτογραφίζοντας με υψηλή ευκρίνεια τον δήμαρχο Αθηναίων (για την ιστορία, πάντως, ο Μιλτιάδης Έβερτ κατόρθωσε να γίνει πρόεδρος της ΝΔ, αλλά όχι πρωθυπουργός).
Τώρα, αν ο κ. Παπαδόπουλος κάνει νεύμα υπέρ του κ. Ανδρουλάκη ή άλλου υποψηφίου όταν αρχίσει η κούρσα διαδοχής του, μένει να φανεί.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ: Η εκμετάλλευση της ακρίβειας προκειμένου να αυξάνονται τα δημόσια έσοδα, μέσω των υψηλότατων έμμεσων φόρων, αποτελεί πράγματι πολιτικά... αξιοθαύμαστη τακτική κυβέρνησης.
Χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα στο σκέλος της αναποτελεσματικής φορολόγησης εισοδημάτων, που διαχρονικά είναι η μεγάλη πληγή στα κρατικά έσοδα, επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της, με τρόπο που έως κάποια στιγμή περνούσε σχεδόν απαρατήρητος από τους περισσότερους, καθώς δεν προέκυπταν νέοι φόροι.
Τώρα βέβαια έχουν αλλάξει τα πράγματα, καθώς όλους τους καίει η ακρίβεια. Η κυβέρνηση όμως δυσκολεύεται να αλλάξει... περπατησιά, οπότε προτιμά να κυνηγά πολυεθνικές και εγχώριες βιομηχανίες, με τρόπο που δεν αλλάζει το αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα υπερτονίζει την ονομαστική αύξηση μισθών και εισοδημάτων.
Υπό αυτή την έννοια, η χθεσινή έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ πρέπει να θεωρηθεί αποκαλυπτική. Κυρίως διότι διαπιστώνει ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στους έμμεσους φόρους με ποσοστό 17,4% του ΑΕΠ (έναντι 12,5% στην ευρωζώνη), αλλά... ουραγός στους άμεσους φόρους, με ποσοστό 10,6% έναντι 13,4% του ΑΕΠ για τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Δεν χρειάζεται, βεβαίως, να πούμε ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι, διότι τους πληρώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο, αντίθετα με τους άμεσους που εξαρτώνται από το εισόδημα.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΙΙ: Ομως, η ύπαρξη τόσο υψηλών έμμεσων φόρων ενισχύει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, εντείνοντας το αποτέλεσμα του πληθωρισμού, με συνέπεια να εμφανίζεται στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η οποία, για το διάστημα 2019-2023, υπολογίζεται στην ίδια έκθεση σε -8,3%
Εν ολίγοις, αναφέρει η έκθεση, η αμοιβή της εργασίας στη χώρα μας όχι μόνο δεν συγκλίνει, αντιθέτως... αποκλίνει από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η «τεχνική» αυτή, βέβαια, μάλλον φτάνει στο τέλος του ωφέλιμου (για την κυβέρνηση) βίου της. Διότι, όπως έχει γίνει εμφανές, ο πολύς κόσμος μπορεί να μην έχει γνώση τέτοιων στοιχείων, αντιλαμβάνεται όμως τη μείωση της αγοραστικής του δύναμης, κατευθείαν στην... τσέπη του.
Έτσι κι αλλιώς, όμως, το φαινόμενο του πληθωρισμού δείχνει ότι αρχίζει να εξασθενεί, ενώ οι επιπτώσεις του, αν και με κάποια καθυστέρηση, εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο στο σκέλος των δημοσίων δαπανών.
Εν ολίγοις, το θετικό «εφέ» του πληθωρισμού θα μειωθεί έτσι κι αλλιώς στα δημοσιονομικά. Που σημαίνει ότι σύντομα θα πρέπει να βρεθούν άλλοι, πιο μόνιμοι τρόποι εξασφάλισης των περίφημων πλεονασμάτων.
ΥΓ: Το άλλο, μικρότερο σε μέγεθος κόλπο αφορά τη διατήρηση της κλίμακας φορολόγησης στα ίδια «σκαλοπάτια». Διότι, όταν τα εισοδήματα αυξάνονται (λόγω πληθωρισμού), αυξάνεται και το ποσό του φόρου, χωρίς να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης, που πάντα προκαλεί αντιδράσεις.
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Απόλυτη και εντυπωσιακή ισοπαλία εμφάνισε η Metron Analysis στους «οπαδούς» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που θέλουν «σύγκλιση σε ένα ενιαίο σχήμα».
Στην έρευνα που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στράτος Φαναράς στη Διάσκεψη των Τσίπρα-Ζάεφ, το ποσοστό των θετικών απαντήσεων από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 83% και το ποσοστό από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ… επίσης 83%.
Στο σύνολο των πολιτών δε, το «ναι στη σύγκλιση των κομμάτων του χώρου» έπιασε 69%. Το πρώτο σχόλιο των παρατηρητών; Too good to be true…
ΣΥΡΙΖΑ: «Όλα είναι ψέματα», υποστήριξε στη στήλη ο Γιώργος Τσίπρας απαντώντας στη διαρροή της Κουμουνδούρου για τον λόγο που λύθηκε η σύμβαση εργασίας του με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν, και ο ίδιος απαντά με διαρροή, τονίζοντας πως εάν το κόμμα μιλήσει επισήμως, θα το κάνει κι αυτός.
Όπως σημειώσαμε χθες, ο Γιώργος Τσίπρας ήταν διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Μάρτιο οπότε και παραιτήθηκε για να διεκδικήσει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος και, στη συνέχεια, την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο. (Το πρώτο το πέτυχε, το δεύτερο όχι).
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο ίδιος ζήτησε να παραμείνει στο κομματικό μισθολόγιο για ένα μήνα «για λόγους ασφαλιστικής κάλυψης». Κατά τις ίδιες πηγές, έμεινε τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τις ευρωεκλογές.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που επίσης κυκλοφορεί, είναι ότι ο νέος διευθυντής της Κ.Ο, Θάνος Μωραΐτης, που διαδέχθηκε τον Γ. Τσίπρα, παρέμεινε… απλήρωτος αυτό το διάστημα, διότι το μισθολόγιο δεν «σήκωνε» και τους δύο. «Πρέπει να πάψει να πληρώνεται ο Γιώργος για τη δουλειά που κάνει ο Θάνος» είναι …η φαρμακερή επισήμανση που κάνουν οι ίδιες πηγές.
Μένει να δούμε ποια άλλα «καθαρίσματα» θα γίνουν στο κομματικό μισθολόγιο - ή «εκκαθαρίσεις», κατά τους αντιπάλους του Στ. Κασσελάκη. Αλλά και τι θα απαντήσει επισήμως ο κος Τσίπρας σε όλα τα παραπάνω.
ΚΟΥΑΛ: Σε τιμές που είχε να δει από το Μάρτιο επέστρεψε χθες η μετοχή της Quality & Reliability καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 27% από τα υψηλά. Ομοίως πτώση κατά 16,4% γράφει από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι αντί για αύξηση κεφαλαίου θα πήγαινε για μετατρέψιμο ομολογιακό, με όρους που δεν είχαν γνωστοποιηθεί.
Μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον, καθώς σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr το μετατρέψιμο εξελίσσεται εν τέλει σε… κοινό ομολογιακό.
Δεν αμφιβάλλουμε ότι η διοίκηση της εταιρείας και οι μέτοχοι της, έχουν τις καλύτερες προθέσεις, όπως έχουν διαβεβαιώσει. Ωστόσο αυτές οι αλλαγές πλεύσης, από ΑΜΚ σε μετατρέψιμο και από μετατρέψιμο σε κοινό ομολογιακό, δείχνουν ότι δεν το είχαν πολυσκεφτεί το σχέδιο τους, οπότε το αλλάζουν… «εν κινήσει», παρακολουθώντας -φανταζόμαστε- και τι γράφει το ταμπλό.
Η μετοχή έδειχνε μέχρι χθες ότι δεν την έχει εκτιμήσει αυτή την τακτική. Σήμερα, εφόσον προλάβει να ενημερωθεί η αγορά ότι παύει να υφίσταται stock overhang από μια αύξηση κεφαλαίου, αλλά και μελλοντικό dilution από την μετατροπή ενός ομολογιακού, υποθέτουμε ότι η αντίδραση θα είναι μάλλον θετική.
Καλό θα είναι όμως να το συμμαζέψουν λίγο το θέμα.
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Αδύναμες στο ταμπλό οι Aegean και Autohellas. Αμφότερες οι μετοχές πιέστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση και βρίσκονται μια ανάσα από την καταγραφή χαμηλού έτους, παρά τη θετική συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό.
Η αεροπορική έκλεισε στα 11,25 ευρώ (-1,06%) παρά το θετικό ξεκίνημα. Από τα 13,35 ευρώ, που ήταν το υψηλό φέτος, η διόρθωση φτάνει πλέον το 15%.
Χειρότερη η εικόνα για την Autohellas. Χθες έπεσε στα 11,58 ευρώ (-1,53%) και η απόσταση από την κορυφή των 13,9 ευρώ (4 Απριλίου) φτάνει το 17%.
ΜΟΗ: Αρεσαν, προφανώς, στους επενδυτές τα όσα άκουσαν χθες το πρωί από τη διοίκηση του ομίλου και έστειλαν τον τίτλο στα 25,58 ευρώ ή 3,65% υψηλότερα, συμπληρώνοντας δυο ανοδικές συνεδριάσεις.
Βέβαια απαιτείται συνέχεια, καθώς ακόμα και μετά από αυτή την αντίδραση η μετοχή καταγράφει απώλειες 8% τον τελευταίο μήνα.
ORILINA: Ένα ακόμα μεγάλο πακέτο έγινε χθες το μεσημέρι στην ΑΕΕΑΠ. Αλλαξαν 2,6 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 0,94 ευρώ, οριακά υψηλότερα δηλαδή από το κλείσιμο.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 31 Μαΐου οι βασικοί μέτοχοι (Τρύφων Νάτσης και Δέσποινα Παντοπούλου-Νάτση) είχαν προχωρήσει σε αγορά μετοχών αξίας 3 εκατ. ευρώ, αποκτώντας επιπλέον 2,36% της εισηγμένης που καλά καλά δεν έχει κλείσει επτά μήνες στο ταμπλό.
OPTIMA BANK: Νέο ρεκόρ για τη μετοχή της τράπεζας, που δείχνει να κινείται με το δικό της τέμπο αγνοώντας την εικόνα στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.
Η μετοχή χθες έφτασε τα 12,1 ευρώ (+2,02%), με τις συναλλαγές να υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση 6μήνου βρίσκεται στο 56%.
MSCI: Σήμερα ο οίκος προγραμματίζει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ετήσιας επισκόπησης σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση των επιμέρους αγορών. Το ελληνικό ενδιαφέρον έγκειται στο εάν το Χρηματιστήριο θα ενταχθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή ανακατάταξη σε «αναπτυγμένη» αγορά.
Εάν γίνει το βήμα, η MSCI πιθανότατα θα δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την περίοδο διαβούλευσης και τα θέματα στα οποία θα εστιάσει.