Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 18 2024

H&M: Το λουκέτο και η «αντίδραση» από τα... Lidl - ΠΑΣΟΚ: Τα φάουλ και τα χρέη - Tips για Titan, ΑΔΜΗΕ, ΦΡΛΚ, Prodea

H&M: Το λουκέτο και η «αντίδραση» από τα... Lidl - ΠΑΣΟΚ: Τα φάουλ και τα χρέη - Tips για Titan, ΑΔΜΗΕ, ΦΡΛΚ, Prodea

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δύο «φάουλ» εντοπίσαμε στη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ: Πρώτον, είπε με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές σε όλη τη χώρα πλην του Λεκανοπεδίου. Πλην όμως, η ίδια η Χ. Τρικούπη σχολίασε μετά τα αποτελέσματα ότι το κόμμα «καταγράφεται 2ο κόμμα πίσω από τη ΝΔ σε 21 εκλογικές περιφέρειες».

Δεύτερον, κατηγόρησε τα στελέχη που τον αμφισβήτησαν ότι δεν το έκαναν «στα όργανα του κόμματος».

Εν προκειμένω… κι ο ίδιος το ίδιο έκανε: ενώ συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο την Τετάρτη, προτίμησε να σπάσει τη μετεκλογική σιωπή του χθες.

Παρότι δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του.

 

ΧΡΕΗ ΠΑΣΟΚ: Για πρώτη φορά ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε δημοσίως για το τραπεζικό χρέος (και) του ΠΑΣΟΚ, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αλλά όχι με τον επιθετικό τρόπο που επιλέγει όταν αναφέρεται στο αντίστοιχο χρέος 500 εκατ. ευρώ της ΝΔ.

Απαντώντας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 για τα περί συνεργασιών και πιθανής συνένωσης, τόνισε ότι «πρέπει επίσης να διευθετηθεί και το χρέος των 400 εκατ. του ΠΑΣΟΚ», για να προσθέσει αμέσως: «Σέβομαι που ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στους πολύ λίγους πόρους που είχε στη διάθεσή του για την προεκλογική καμπάνια του κόμματός του».

Ερμηνεία: Αφενός, υπενθύμισε τα του χρέους του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου, έκανε αντίστιξη με την πανάκριβη προεκλογική καμπάνια της ΝΔ, παρά το… δικό της χρέος.

Δεν επεκτάθηκε, πάντως, σε κάποια ερωτήματα που «τρέχουν», όπως ποιος θα φορτωθεί το «πράσινο» χρέος, εάν συγκροτηθεί ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς. 

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Οχι ότι δεν είχε ψιλοκαρφάκια προς τον Αλέξη Τσίπρα η συνέντευξη Κασσελάκη. «Λάθος, δεν στενοχωρήθηκα επειδή ο Αλέξης κάλεσε τον Χαρίτση στην εκδήλωση (σ.σ. στη Διάσκεψη που συνδιοργανώνει με τον Ζόραν Ζάεφ χθες και σήμερα). Αν ο Αλέξης (Τσίπρας) θέλει να προσκαλέσει το πρώην υπουργικό του συμβούλιο στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του, έχει το δικαίωμα να το κάνει, είναι σεβαστό απολύτως», είπε.

Επ' ευκαιρία, εξήγησε γιατί αποκλείει τη Νέα Αριστερά αλλά όχι και την Πλεύση από το προοδευτικό κάλεσμα: «Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έφυγε για ιδεολογικούς λόγους, ήταν πιο τίμια η αποχώρησή της. Η (περσινή) διάσπαση έγινε χωρίς ιδεολογικό διακύβευμα, έφυγαν κρατώντας τις έδρες και τους μισθούς τους», είπε για τους «πρώην» του ΣΥΡΙΖΑ.

Και εξήγησε ότι γι' αυτό αποκαλεί τη ΝΕ.ΑΡ. «μόρφωμα».

 

Η&M: Στη θυγατρική της πολυεθνικής στην Ελλάδα, εκτός του ότι είναι ξεχασιάρηδες και επί ένα εξάμηνο δεν κατάλαβαν ότι οι αποδείξεις που έκοβαν δεν μεταβιβάζονταν στην Εφορία, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται και τι είναι να σε υποχρεώνει σε λουκέτο η ΑΑΔΕ…

Αλλιώς δεν εξηγείται η διατύπωση «αντιμετωπίζουμε ορισμένες τεχνικές και ρυθμιστικές δυσκολίες με το σύστημα των ταμείων μας, λόγω των οποίων το κατάστημά μας στην οδό Ερμού 11 θα παραμείνει κλειστό για 48 ώρες (από 16/06/2024 έως 18/06/2024)». Λες και θα μπορούσαν ν' ανοίξουν το κατάστημα (ναυαρχίδα στην Ελλάδα) έτσι απλά.

Η δε απάντηση στο Euro2day.gr υπογράφεται από την «ομάδα της H&M», λες και δεν υπάρχει υπεύθυνος κατά τον νόμο και διορισμένη διοίκηση να απαντήσει. Σημειώνεται πως όλη μέρα χθες χειρίστηκε το ζήτημα η υπεύθυνη επικοινωνίας (προς τιμήν της), η οποία έως πρότινος διαχειριζόταν ενημερώσεις σε σχέση με τη μόδα.

Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις στο ΓΕΜΗ, εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ. για τη λειτουργία της ελληνικής θυγατρικής είναι ο Τhomas Antoine Estrany, ως country manager, ο οποίος δεν τοποθετήθηκε ως είθισται με μια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Να θυμίσουμε πως η ελληνική θυγατρική έχει στο διοικητικό της συμβούλιο τοποθετημένους εκπροσώπους από τη σουηδική μητρική, η οποία τυγχάνει και εισηγμένη, πέρα από το παγκόσμιο μέγεθός της.

Εν ολίγοις, ό,τι κι αν έχει συμβεί στο σκέλος που αφορά τη φορολογική παράβαση, το crisis management του ομίλου είναι… από τα Lidl.

 

PRODEA-MHV: Στην αγορά του υπολοίπου 20% της Mediterranean Hospitality Ventures (MHV) από τη Flowpulse Ltd προχωρά η Prodea, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Το Δ.Σ. της ΑΕΕΑΠ εξουσιοδότησε τη διοίκηση για σύναψη σύμβασης αγοράς μετοχών υπό αίρεση (conditional SPA), καθώς μετά την απόκτηση του 80%, η Prodea ήταν υποχρεωμένη, βάσει του καταστατικού της MHV, να απευθύνει προσφορά και προς τους κατόχους του υπολοίπου 20%.

Ωστόσο, το ισχύον κανονιστικό/ρυθμιστικό πλαίσιο περί ΑΕΕΑΠ δεν επιτρέπει την απόκτηση του 100% της MHV, και η ΑΕΕΑΠ περιμένει την κατάληξη της διαβούλευσης για αλλαγή του.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, συμφωνήθηκε να διενεργηθεί έως την 31η Μαΐου 2025 η ολοκλήρωση της συναλλαγής, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθούν οι περιορισμοί του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου ή θα συντελεστούν γεγονότα που καθιστούν εφικτή τη συναλλαγή.

Η πώληση του 20% θα γίνει στην αποτίμηση στην οποία είχε διενεργηθεί η μεταβίβαση του 55%, καθώς οι εκτιμητές που διενήργησαν αποτίμηση με ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2023 αναφέρουν με επιστολές τους στις 4 Ιουνίου ότι οι αγοραίες αξίες της MHV δεν έχουν έκτοτε μεταβληθεί ουσιωδώς.

Το τίμημα θα καταβληθεί σταδιακά ως εξής: το 57% του τιμήματος θα καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και το 35,7% σε τρεις -μη ισόποσες- δόσεις εντός 18 μηνών από τη συναλλαγή. Το υπόλοιπο 7,3% θα καταβληθεί υπό την αίρεση απόκτησης 13 οικοπέδων από τη θυγατρική MHV Bluekey και έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα 12 απ' αυτά.

 

SAMSUNG: Ο Έλληνας είναι αυτό που θα έλεγε κανείς λαϊκά «γκατζετάκιας». Αγαπάει τις έξυπνες συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη και πληρώνει παραπάνω για να τις αποκτήσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι από έρευνες που τρέχει ο νοτιοκορεατικός κολοσσός κατά καιρούς στην Ελλάδα διαπιστώνει πως «στους Έλληνες αρέσει να υιοθετούν από τους πρώτους τις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα δε όταν τους προσφέρουν ευκολία στην καθημερινότητά τους. Υπάρχει και η πρόθεση να πληρώσουν παραπάνω σε smart συσκευές».

Αυτός είναι και ο λόγος που η Samsung σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά, με στόχο να πιάσει την πρώτη θέση στην επόμενη τριετία.

 

ΑΔΜΗΕ: Ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με τη Eurobank Equities να εκτιμά ότι τα EBITDA θα βελτιωθούν οριακά φτάνοντας τα 71,4 εκατ. ευρώ λόγω της υψηλότερης ζήτησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Συνεπώς, η ΑΔΜΗΕ Holdings αναμένεται να πετύχει καθαρά κέρδη 15,2 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 2,9%.

Η μετοχή χθες κινήθηκε με θετικό πρόσημο κλείνοντας στα 2,12 ευρώ, αλλά βρίσκεται οριακά υψηλότερα από το χαμηλό έτους.

 

ΦΟΥΡΛΗΣ: Σε νέο χαμηλό έτους βρέθηκε χθες ο τίτλος, «ζευγαρώνοντας» τις πτωτικές συνεδριάσεις. Το κλείσιμο στα 3,8 ευρώ, με τις διήμερες απώλειες στο 5,7%.

Η μετοχή είχε ξεκινήσει τη χρονιά με μια ανοδική κίνηση έως τα 4,35 ευρώ στις 9 Ιανουαρίου, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

 

TITAN: Profit taking για τη μετοχή, που από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και την κορυφή των 32,2 ευρώ στις 23 Μαΐου είχε προσφέρει απόδοση 50%.

Χθες ο τίτλος υποχώρησε στα 29 ευρώ (-2,36%) με συναλλαγές 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ από την «κορυφή» η διόρθωση φτάνει το 10%.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι την ανακοίνωση της πρόθεσης της διοίκησης να εισαγάγει την αμερικανική θυγατρική στην αγορά των ΗΠΑ ακολούθησε μπαράζ αναβαθμίσεων στην τιμή-στόχο. Η Eurobank Equities, για παράδειγμα, έβαλε τον πήχη στα 40,5 ευρώ, ενώ η Euroxx στα 45 ευρώ.

«Πλούσιο», δηλαδή, το upside

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v