Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2024

To «λάθος» με τον Χ. Δούκα - Ενα κουίζ για Αλέξη και Στέφανο - Υγεία: Εισπράττει τόκους το CVC - Tips για ΔΕΗ, ΔΑΑ, Q&R

To «λάθος» με τον Χ. Δούκα - Ενα κουίζ για Αλέξη και Στέφανο - Υγεία: Εισπράττει τόκους το CVC - Tips για ΔΕΗ, ΔΑΑ, Q&R

ΠΑΣΟΚ: Βιάστηκαν κάποιοι -πολύ στενοί- συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη να πουν (ψιθυριστά πάντως) ότι ο Χάρης Δούκας δεσμεύεται από το Σύνταγμα να παραμείνει στη δημαρχία Αθηνών για τα πέντε χρόνια της θητείας του.

Τα μπέρδεψαν; Το Σύνταγμα απαγορεύει στους αιρετούς β' βαθμού, δηλαδή στους περιφερειάρχες, να διεκδικήσουν βουλευτική (όχι προεδρική) εκλογή σε εθνικές εκλογές, εάν δεν περάσουν τα πέντε χρόνια της θητείας τους, ακόμα κι αν παραιτηθούν νωρίτερα από το περιφερειακό αξίωμα.

Όπως σημειώσαμε και χθες, ηθικό θέμα, ναι, θα υπάρχει για τον κ. Δούκα, εάν επιλέξει να διεκδικήσει το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι ορκίστηκε δήμαρχος Αθηναίων πριν από μόλις έξι μήνες.

Άλλοι επικριτές της (ενδεχόμενης) υποψηφιότητας Δούκα προσθέτουν ότι αν εκλεγεί, το κόμμα θα παραμείνει άλλα 2-3 χρόνια με εξωκοινοβουλευτικό πρόεδρο «α λα Ανδρουλάκη», ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της Χ. Τρικούπη τον Δεκέμβριο του 2021 και μπήκε στη Βουλή τον Ιούνιο του 2023.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε από τις πρωτοβουλίες για κοινή προοδευτική δράση τη Νέα Αριστερά διότι, όπως είπε χθες, «σε ζητήματα ηθικής δεν βάζω αστερίσκους». Αντιθέτως, απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στην Πλεύση Ελευθερίας, ώστε να επεξεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ κοινές προτάσεις νόμου στη Βουλή σε μείζονος σημασίας ζητήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε χωρίς πρόσκληση τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη Διάσκεψη που συνδιοργανώνει με τον Ζόραν Ζάεφ τη Δευτέρα. Αντιθέτως, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΕ.ΑΡ. Αλέξη Χαρίτση.

Βρείτε τις διαφορές, όπως λένε και στα κουίζ...

 

RENT A CAR: Νέα μείωση στις τιμές ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων καταγράφεται φέτος, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εταιρείες ενοικίασης.

Σε εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι τιμές διορθώνουν αισθητά για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά το «μπουμ» του 2022 που ώθησε τα περιθώρια κέρδους του κλάδου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Προφανώς στον εξορθολογισμό των τιμών συνέβαλε η επέκταση του στόλου, αλλά μέρος της διόρθωσης αποδίδεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στη μικρότερη κατά κεφαλή κατανάλωση των επισκεπτών.

 

ΥΓΕΙΑ-EUROBANK: Τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο συμφωνίας αναχρηματοδότησης Hellenic Healthcare και Eurobank, η εταιρεία συμμετοχών της CVC στον κλάδο υγείας πήρε πάνω της τον τραπεζικό δανεισμό και με τη σειρά της δάνεισε τις θυγατρικές.

Έτσι, το Υγεία εξέδωσε υποτελές ομολογιακό δάνειο, ποσού ως 140 εκατ. ευρώ, το οποίο κάλυψε η Hellenic Healthcare Group (HHG). Με τα έσοδα της παραπάνω έκδοσης αποπλήρωσε πλήρως τραπεζικό δανεισμό και διαθέτει πλέον μόνο ενδοομιλικό.

Τον φετινό Γενάρη το Υγεία χρησιμοποίησε το ταμείο του για να αποπληρώσει 16,5 εκατ. ευρώ από το παραπάνω υποτελές ομολογιακό.

Αντί να παίρνει μέρισμα η HHG, εισπράττει τόκους και δόσεις κεφαλαίου.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, οι προβλέψεις για το 2024 και η ρύθμιση των καταλυμάτων τύπου Airbnb κυριάρχησαν στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν στο περιθώριο της χθεσινής 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι μεν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο, κάποιοι έχουν και… ανησυχίες. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι κάποιοι προορισμοί, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, πηγαίνουν… τρένο, κάποιοι άλλοι έχουν ακόμη περιθώρια.

Πέρα από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη που ακολουθούν το αρνητικό τέμπο του 2023, φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι προορισμοί, νησιωτικοί και ηπειρωτικοί, που εμφανίζουν επιβράδυνση κρατήσεων και έχουν ακόμη αρκετά άδεια κρεβάτια για το «καυτό» δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΙ: Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι ξενοδόχοι το τέλος για την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση.

Όπου βρεθούν κι όπου σταθούν εκφράζουν την αντίθεσή τους, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, να ανεβάζει τους τόνους αναφερόμενος σε συζητήσεις από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ή άλλων επιβαρύνσεων επί του τζίρου των ξενοδοχείων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι εκτός λογικής να επιβαρυνθεί και πάλι μία και μόνο οικονομική δραστηριότητα, της οποίας μάλιστα τα οφέλη διαχέονται σε όλη την οικονομία και κοινωνία»

 

ΔΑΑ: Οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ τουριστικής κίνησης, ενώ τα πραγματικά δεδομένα από την κίνηση 5μήνου δείχνουν ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφει αύξηση 17% στην επιβατική κίνηση.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν φαίνεται ικανό να «ξυπνήσει» τον τίτλο, που χθες έκανε νέο χαμηλό, στα 8,11 ευρώ (-0,52%). Οριακές οι απώλειες από την τιμή εισαγωγής (8,2%), αλλά σημαντικές (12%) για όσους αγόραζαν την πρώτη μέρα σε τιμές έως και 9,2 ευρώ.

 

ΔΕH: Εχασε το «ψυχολογικό» όριο των 11 ευρώ η μετοχή, για πρώτη φορά από τις 18 Απριλίου, κλείνοντας στα 10,97 ευρώ με απώλειες 1,26%.

Το υψηλό για τη φετινή χρονιά είναι στα 12,52 ευρώ, από τις 6 Φεβρουαρίου.

 

ΙΚΤΙΝΟΣ: Ένα ακόμα χαμηλό για τον τίτλο, με το κλείσιμο στο 0,367 ευρώ (-0,94%), ενώ οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς προσεγγίζουν το 20%.

Η εταιρεία ελπίζει ότι μετά το πολύ δύσκολο 2023, η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, το business plan της μητρικής εταιρείας προβλέπει άνοδο του κύκλου εργασιών από τα 23,5 στα 32 εκατ. ευρώ.

Μένει να επιβεβαιωθεί και να δούμε αν θα αντιστρέψει την πτωτική πορεία στο ταμπλό.

 

Q&R: Η μετοχή προχθές πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό ράλι κλείνοντας με κέρδη 12%. Χθες, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης έγινε γνωστή η είδηση πως τελικά δεν θα προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία καλούνταν να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση, και αντ’ αυτής θα εκδοθεί μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Η μετοχή άνοιξε με κέρδη 2,19%, στο 1,308 ευρώ, που αποτέλεσε και το υψηλό ημέρας. Τα ηνία πήραν οι πωλητές οδηγώντας τελικά σε κλείσιμο στο 1,2 ευρώ (-6,25%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v