Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2024

Κυριάκος: Η διάσταση απόψεων ζορίζει το «plan B»-Πόσα δίνουν για το Grant Hyatt-Tips για Cenergy, Lamda, ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Κυριάκος: Η διάσταση απόψεων ζορίζει το «plan B»-Πόσα δίνουν για το Grant Hyatt-Tips για Cenergy, Lamda, ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Ίσως για πρώτη φορά στην πρωθυπουργική του θητεία ο πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με «στρατηγική» διάσταση απόψεων μεταξύ των στελεχών του, διάσταση που απειλεί με... σχίσμα μεταξύ των κεντρώων και των δεξιών.

Μια κατάσταση που απεικονίζεται σε δηλώσεις στελεχών αλλά και σε ερμηνείες του αποτελέσματος από μερίδα των ΜΜΕ. Στο επίκεντρο έχουν βρεθεί και οι δύο στενοί συνεργάτες του, Άκης Σκέρτσος και Αλέξης Πατέλης, που κατηγορούνται (με διαρροές) από τους πιο δεξιούς, ότι δεν τον «προστάτευσαν» κι ότι με το πάθος τους τον παρέσυραν στο νομοθέτημα για το γάμο ομοφύλων..

Επειδή όμως ο Μητσοτάκης δεν είναι ακριβώς ανήλικη κορασίδα, έχουμε τις αμφιβολίες μας για το αν «παρασύρθηκε». Άλλωστε, η στόχευση και το timing της συγκεκριμένης ρύθμισης, κοιτούσαν προς το εξωτερικό, προκειμένου να βελτιωθεί το «προφίλ» του ιδίου που είχε πληγεί με τις υποκλοπές, αλλά και από το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου. Κι ως ένα βαθμό, στο εξωτερικό λειτούργησε.

Εν τούτοις η «φρέσκια» δήλωση του Άκη Σκέρτσου, «αν είναι να υπάρχει πολιτικό κόστος για τέτοιες κατακτήσεις, ας είναι», λέγεται ότι όντως δυσαρέστησε τον πρωθυπουργό, μετά την ψυχρολουσία της κάλπης. Πέρα από πρόσωπα, όμως, η μεγάλη εικόνα δείχνει σοβαρή διάσταση απόψεων, στον πυρήνα της κυβέρνησης, για το αν θα πρέπει να γίνει στροφή ή όχι.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΙ: Αυτό το κλίμα στο εσωτερικό, δικαιολογεί ίσως και το γεγονός ότι η «είδηση της ημέρας», η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha, βγήκε λίγο... τζούφια. Οι προηγούμενες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός θα πιάσει τον... ταύρο από τα κέρατα και θα κάνει ανασχηματισμό, πριν από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής. Άνθρακες ο θησαυρός.

Ο Κυριάκος έδειξε ότι μάλλον δεν έχει αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες του, οπότε αρκέστηκε στη τήρηση ισορροπιών δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα στροφής είτε προς τα δεξιά είτε προς το κέντρο, κι ότι τα προβλήματα δεν έχουν ταμπέλα, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του σε ότι αφορά αλλαγές προσώπων, ότι «το προσωπικό είναι συγκεκριμένο» και ότι πρέπει να τηρούνται οι ισορροπίες μεταξύ βουλευτών και εξωκοινοβουλευτικών που υπουργοποιούνται.

Με λίγα λόγια το «plan Β» δεν φαίνεται εύκολο.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΙΙ: Η αγορά ίσως ευχαριστηθεί κάπως από τη δήλωση «δεν πατάμε φρένο, πατάμε γκάζι» και την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση μπορεί να βάζει μερικές φορές ψηλά τον πήχη, και να περνάει κάποιες φορές από κάτω, αλλά δεν θα τον κατεβάσει, θα πηδήξει ψηλότερα να τον περάσει.

Ωστόσο οι... κουμανταδόροι σε πολυεθνικές καταναλωτικών ειδών, τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, αν τον άκουγαν χθες, μάλλον πρέπει να αντιλήφθηκαν, (από την ονομαστική αναφορά), ότι θα είναι στο στόχαστρο το επόμενο διάστημα.

Ένεκα η ακρίβεια και οι κατηγορίες για ολιγοπώλια και χαμηλό ανταγωνισμό.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Μπορεί η ακρίβεια και το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες να κόστισαν σε ψήφους στη ΝΔ, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα.

«Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος. Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη, ενώ σαφής ήταν επίσης και για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

«Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει», ανέφερε.

  

ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ: Να και μία άλλη, ενδιαφέρουσα όμως, επισήμανση που κάνουν πολιτικοί αναλυτές για την εκτίναξη της αποχής στις ευρωεκλογές.

«Όταν ήρθε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ήταν τόσο πολλές και έντονες, που οδήγησαν τον κ. Μητσοτάκη να συστήσει στους διαφωνούντες βουλευτές να απέχουν της ψηφοφορίας αντί να μείνουν και να καταψηφίσουν», λένε. «Δηλαδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε την αποχή ως το μη χείρον, βέλτιστον».

Ε, αυτό έκαναν και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι της ΝΔ που επέλεξαν την αποχή από τις ευρωκάλπες!

 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν να μην πιάσει η Ελληνική Λύση το 9,30% και την τέταρτη θέση στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής. Ηδη ο πρόεδρος της Κυριάκος Βελόπουλος… ξεσαλώνει.

Αφού μόλις έκλεισαν οι κάλπες μίλησε για τη γέννηση του πόλου «της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου», χθες, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου και προανήγγειλε την πρόθεσή του να καταθέσει ένσταση.

«Αυτό το έκτρωμα της επιστολικής ψήφου, πρέπει να τελειώσει. Ήδη εγώ έδωσα εντολή στους νομικούς μου, γιατί συνέβησαν περίεργα πράγματα την τελευταία στιγμή», σημείωσε, ενώ στην ερώτηση εάν βάζει θέμα νοθείας, απάντησε καταφατικά.

 

ΤΑΙΠΕΔ: Συμβούλους για να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της πολύπαθης μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού) αναζητεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Έτσι, μόλις χθες το Ταμείο δημοσίευσε δύο προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών, αναζητώντας νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα «τρέξουν» τις σχετικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ακυρωθεί ένας διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της μαρίνας, η οποία αποτελεί ένα από τα «φιλέτα» του ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι απέχει 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μήκους μέχρι 30 μέτρων.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΗΛΕΚΤΩΡ: Στις 4 Ιουνίου υπογράφηκε το προσχέδιο δεσμευτικής συμφωνίας (draft SPA) μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil για την πώληση από την πρώτη στη δεύτερη του 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ έναντι τιμήματος 114,7 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω προσφορά αποτιμά το 100% της ΗΛΕΚΤΩΡ σε 121,5 εκατ. ευρώ, εντός του εύρους αποτίμησης που έβγαλε η Axia Ventures (110,7 με 142,6 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο DCF να σταθμίζεται με συντελεστή 85%). Με βάση τον παραπάνω σταθμισμένο μέσο όρο η Axia έκρινε δίκαιο και εύλογο το τίμημα για τους μετόχους μειοψηφίας.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τυχόν αποζημίωση που θα επιδικάσουν τα δικαστήρια για δύο εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις της ΗΛΕΚΤΩΡ. Ακόμη και έτσι, το αναπροσαρμοσμένο τίμημα παραμένει εντός του εκτιμώμενου εύρους αποτίμησης, σύμφωνα με την Axia.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΙΙ: Σε περίπτωση που ολοκληρωθούν οι τεθείσες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής (έγκριση από Επιτροπή Ανταγωνισμού, από πιστωτές ΗΛΕΚΤΩΡ, τις γενικές συνελεύσεις μετόχων των συμβαλλόμενων μερών, συγκατάθεση ΔΕΗ ως προς την εκτέλεση όρων υφιστάμενης συμφωνίας που έχει μαζί της η ΗΛΕΚΤΩΡ κ.ά.) αλλά υπαναχωρήσει κάποια από τις δύο πλευρές ( ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή MOH) θα καταπίπτει ρήτρα εις βάρος της ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

 

CENERGY: Ξεχώρισε στη χθεσινή συνεδρίαση με κλείσιμο στα 9,45 ευρώ (+2,72%) πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Μάλιστα στη συνεδρίαση άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 1,6 εκατ. ευρώ.

Το επίπεδο αυτό συνιστά νέο υψηλό για τον τίτλο που το τελευταίο τρίμηνο έχει προσφέρει στους μετόχους του απόδοση σχεδόν 35%.

 

LAMDA: Σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η εισηγμένη θα παρουσιάσει τα μεγέθη πρώτου τριμήνου.

Η Eurobank Equities περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA προ αναπροσαρμογών της τάξης των 33 εκατ. ευρώ. Εκτιμά δε ότι θα παρουσιαστεί οριακή καθαρή κερδοφορία έναντι ζημιών 21,4 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σημειώστε ότι χθες η Euroxx ανακοίνωσε την έναρξη κάλυψης της μετοχής δίνοντας σύσταση overweight και τιμή στόχο τα 10 ευρώ που μεταφράζεται σε ανοδικό περιθώριο 47%.

 

LAMDA II: Ενα νέο τομέα δημιούργησε η Lamda στο έργο Ελληνικού, με αντικείμενο το συντονισμό εκτέλεσης επιλεγμένων οικοδομικών έργων. Πρόκειται για το Construction Business Unit.

Τη νέα διεύθυνση αναλαμβάνει ο Ανδρέας Καψάλης που θα κατέχει τη θέση του Chief Construction officer και θα αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο.

Πριν τη Lamda ο κ. Καψάλης είχε περάσει από Hines και Pasal Development.

 

EPSILON NET: Στα τέλη Απριλίου ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση από τους General Atlantic, Εθνική και Ι. Μίχο που τότε κατείχαν αθροιστικά το 62,92% της εισηγμένης.

Μπαίνοντας στον Μάιο το ποσοστό της Ginger που έτρεχε την διαδικασία είχε φτάσει το 69,54% και στα μέσα του ίδιου μήνα με συνεχείς αγορές το 76,08%.

Εκτοτε οι μετοχές που προσφέρονται κάθε μέρα προς αγορά έναντι 12 ευρώ είναι ελάχιστες. Ετσι, με βάση την τελευταία ανακοίνωση (στοιχεία 10 Ιουνίου) το σχήμα έχει καταφέρει να φτάσει στο 77,74%.

Ενημερωτικό βέβαια για την διαδικασία δεν έχει ακόμα υποβληθεί, οπότε υπάρχει ακόμα δρόμος πολύς…

 

GRANT HYATT: Και μια και αναφερθήκαμε στη Hines ακούμε ότι ο γύρος των μη δεσμευτικών προσφορών για το Grant Hyatt Athens ολοκληρώθηκε με τις προσφορές να κινούνται πέριξ των 230 εκατ. ευρώ.

Μένει να φανεί αν Eastdil Secured και JLL λάβουν …νεύμα από τις Henderson Park/Hines για συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας, την έναρξη της οποίας αποκάλυψε η στήλη προ μηνός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v