Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2024

Ηχηρό και… σύνθετο το μήνυμα στον Κυριάκο - ΟΤΕ: Bonus και μετοχές στον νέο CEO - Εγγυητικές: Ζητούνται «παίκτες»

Ηχηρό και… σύνθετο το μήνυμα στον Κυριάκο - ΟΤΕ: Bonus και μετοχές στον νέο CEO - Εγγυητικές: Ζητούνται «παίκτες»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μεγάλος χαμένος των χθεσινών εκλογών είναι ασφαλώς η Νέα Δημοκρατία που κυβερνά. Το χάπι δεν χρυσώνεται. Η πολιτική κυριαρχία του 41% πήγε… περίπατο και μένει η πτώση κατά 12 μονάδες σε έναν χρόνο -και η πρωτιά με 28% σε ένα πολυδιασπασμένο πολιτικό σκηνικό.

Η κυβερνητική σταθερότητα ουδόλως κινδυνεύει και ο Κυριάκος έχει, υπό κανονικές συνθήκες, έως και τρία χρόνια μπροστά του μέχρι τις επόμενες εκλογές, εφόσον γίνουν στην ώρα τους. 

Ωστόσο, η ΝΔ έπεσε κάτω από τον (χαμηλό) πήχη που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε, δηλαδή το 33,12% των ευρωεκλογών του 2019, έπεσε κάτω και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το ότι δεν έπιασε ούτε «το τρία μπροστά», μπορεί να μην απειλεί την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά (θυμηθείτε το), αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και τις δυναμικές (εντός και εκτός του κόμματος) για τα επόμενα χρόνια.

Αποδεικνύεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς (και ο Μάκης Βορίδης) είχαν δίκιο κι ότι ο γάμος ομοφύλων και διάφορα άλλα είχαν σημαντικό κόστος. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κάνοντας μάλιστα κριτική on camera για τις διάφορες woke υπερβολές που έρχονται και στην Ελλάδα.

Η δεξιά πτέρυγα απομακρύνθηκε και ψήφισε… δεξιότερα, όπως φαίνεται και σε παραδοσιακά κάστρα της παράταξης, από τη Μακεδονία και τις Σέρρες έως την Ευρυτανία, την Κρήτη και περιοχές της Πελοποννήσου.

Ρόλο ασφαλώς παίζουν η ακρίβεια και οι υποθέσεις όπως τα Τέμπη, η αλαζονεία και οι κακοί χειρισμοί στα προβλήματα των πολιτών (όπως με τον περίφημο κανονισμό περί πυροπροστασίας του Υπουργείου Ενέργειας) και άλλα πολλά, όπως το θέμα των υποκλοπών, που όπως φαίνεται, έχουν αρχίσει και κλείνουν τον δρόμο της «αναπλήρωσης» από την πλευρά του κέντρου.

Εν ολίγοις, το σήμα για το κυβερνών κόμμα δεν είναι απλώς ηχηρό, είναι και σύνθετο. Διότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών φαίνεται να δείχνει ότι η πολιτική «ενσωμάτωσης» ευρείας γκάμας δεξιών και κεντρώων ψηφοφόρων στο ίδιο κόμμα, που έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολιτικά κυρίαρχη θέση, ίσως έχει φτάσει στα όριά της.

Θεωρητικά, έχει χρόνο να λάβει τα μέτρα του, ξεκινώντας με έναν -επιβεβλημένο πλέον- ανασχηματισμό. Μέσα στο κόμμα, πάντως, έχουν αρχίσει ήδη από χθες οι ψίθυροι για στροφή προς τα δεξιά -και για πρώτη φορά, έστω και δειλά, οι αιτιάσεις προς το Μαξίμου. Οι σχέσεις μεταξύ πασοκογενών - κεντρογενών και παραδοσιακών δεξιών εντός του κόμματος δεν αποκλείεται να  επιδεινωθούν.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συνεχείς ήταν οι εναλλαγές των συναισθημάτων στην Πειραιώς στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, με τη γνωστοποίηση των «κυμάτων» των exit polls κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Από τη χαρά στην αγωνία και τούμπαλιν.

Αρχικά, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, δίνοντας στη γαλάζια παράταξη σχεδόν 32,5%, οπότε η ικανοποίηση περίσσευε. Στη συνέχεια άρχισε η πτώση, κάποια στιγμή το κόμμα έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% και τη χαρά διαδέχθηκε το άγχος και η αβεβαιότητα.

Ακολούθησε μια «αναλαμπή» και η αισιοδοξία ότι ο αριθμός «3» θα είναι μπροστά από το τελικό ποσοστό της, ωστόσο η ελπίδα αυτή αποδείχθηκε φρούδα.

Εντέλει, η «μπίλια» έκατσε αρκετά πιο χαμηλά...

 

ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ: Κόντεψε να πιάσει και την… καταστατική πλειοψηφία χθες η αποχή, που ασφαλώς στρεβλώνει και τα αποτελέσματα. Πρόκειται για μήνυμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και σε όσους θεωρούν εαυτούς υπεύθυνους πολίτες, αλλά προτιμούν το… μπάνιο.

Η αποχή είναι ο αργός θάνατος της Δημοκρατίας και βασικό σύμπτωμα εκφυλισμού του λειτουργούντος πολιτεύματος, στα μάτια της κοινωνίας.

Την αγνοούμε επί χρόνια και γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη. Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

 

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ: Μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών ήταν χθες ο Κυριάκος Βελόπουλος, που σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σάρωσε, ενώ γενικώς υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του.

Νικήτρια και η Αφροδίτη Λατινόπουλου, που από το πουθενά έκανε την έκπληξη, έστω κι αν δεν καταφέρει τελικά να βγάλει έδρα στην Ευρωβουλή.

Η τάση δεν είναι μόνο ελληνική, η ακροδεξιά σαρώνει στην Ευρώπη κι έχει φτάσει πλέον μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, να αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα και στα δρώμενα της ΕΕ. Δείτε την προκήρυξη έκτακτων εκλογών στη Γαλλία, μετά τον θρίαμβο της Λεπέν και τον καταποντισμό του Μακρόν.

 

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ιδιαίτερα ανήσυχη πρωτίστως για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη και δευτερευόντως στην Ελλάδα εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συζήτηση με δημοσιογράφους στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς.

«Ο αριστερός λαϊκισμός δεν πέρασε, όμως ο δεξιός λαϊκισμός πέρασε παντού. Στο Ευρωκοινοβούλιο θα γίνει… κόλαση. Δεν θα μπορεί να υπάρξει συνεννόηση πουθενά», εκτίμησε.

Για τα εντός των συνόρων, αναγνώρισε ότι η ΝΔ δεν πέρασε τον πήχη που είχε βάλει, από την άλλη διαπίστωσε «κολοσσιαία διαφορά» αυτής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί το μεταρρυθμιστικό έργο.

Όσο για τα ποσοστά των δεξιών κομμάτων, υπενθύμισε ότι ανέκαθεν υπήρχαν αντίστοιχα κόμματα στη χώρα που είχαν συγκεντρωτικά υψηλά ποσοστά και εξέφρασε την άποψη ότι οι ψηφοφόροι αυτών δεν ανήκαν ποτέ στην κυβερνώσα παράταξη. 

 

ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΚΑ: Μια γνώριμη... γραφική φιγούρα παρουσιάστηκε ξαφνικά αργά το βράδυ έξω από τα γραφεία της ΝΔ. Ο λόγος για την Ελένη Λουκά, η οποία άρχισε να καταγγέλλει τα κυβερνητικά στελέχη ότι ψήφισαν τον «νόμο του αντίχριστου και των ανώμαλων».

Όταν ενημερώθηκε ότι ο πρωθυπουργός είχε αποχωρήσει από τον χώρο, δεν πτοήθηκε και άρχισε να μιλά μπροστά σε μια (κλειστή) κάμερα, αναζητώντας… ακροατήριο.

 

OΤΕ: Τη θέσπιση νέας πολιτικής αποδοχών, η οποία θα ευθυγραμμιστεί με τους όρους σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών του Κώστα Νεμπή, νέου CEO (σ.σ. από 1η Ιουλίου), εισηγείται το Δ.Σ. στους μετόχους.

Ειδικότερα, «ψηλώνει» στο 41,56% επί των συνολικών ετήσιων αμοιβών του το bonus για τον διευθύνοντα σύμβουλο, εφόσον επιτυγχάνονται κατά 100% οι στόχοι που έχουν τεθεί. Τα κριτήρια παραμένουν ίδια (RoCE, προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή, ικανοποίηση πελατών/εργαζομένων). 

Επιπρόσθετα, ο CEO συμπεριλαμβάνεται στο μακροχρόνιο πρόγραμμα αντιστοίχισης μετοχών (share matching plan). Το πρόγραμμα προβλέπει χορήγηση δωρεάν μετοχών της Deutsche Telekom, μητρικής του ομίλου, εφόσον το στέλεχος αγοράσει προηγουμένως μετοχές, τις οποίες θα διακρατήσει για περίοδο 4 ετών. 

Ο CEO του ΟΤΕ θα πρέπει υποχρεωτικά να επενδύει το ένα δέκατο του μικτού ποσού που έλαβε το προηγούμενο έτος ως bonus. Προαιρετικά το ποσό μπορεί να φθάσει και στο 50%. 

Τέλος, προτείνεται κατάργηση της αποζημίωσης CEO για συμμετοχή του σε συνεδριάσεις ΔΣ και Επιτροπών του. 

 

OTE ΙΙ: Κατά 4 μήνες (σ.σ. ως τις 30/09/24) επεκτείνει ο όμιλος OΤΕ την ισχύ του ιδιωτικού συμφωνητικού, βάσει του οποίου ο Χαράλαμπος Μαζαράκης, CFO του OΤΕ, διατηρεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Telekom Romania Mobile (TKRM) με τις ίδιες αποδοχές που είχαν συμφωνηθεί πέρσι το καλοκαίρι, όταν ανέλαβε τη θέση.

Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η συμφωνία για τη μεταβίβαση της TKRM στην κοινοπραξία Digi Romania και Clever Media.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Αύξηση κεφαλαίου κατά το ποσό των 20,4 εκατ. ευρώ, μέσω κεφαλαιοποίησης ειδικών και αφορολόγητων αποθεματικών της εταιρείας και εν συνεχεία μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20,4 εκατ. ευρώ και μείωση του υπέρ το άρτιο αποθεματικού κατά το ποσό των 33,15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμψηφιστούν συσσωρευμένες ζημιές εις νέον, εισηγείται το Δ.Σ. της εταιρείας στην τακτική γενική συνέλευση της 28ης Ιουνίου.

 

C.P.W. ΕΛΛΑΣ: Η Monvoisin Christelle Anne έφυγε, ο Ferrari Andrea ήρθε. Αυτή είναι η αλλαγή στο νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δημητριακών C.P.W. ΕΛΛΑΣ που συνδέεται με τη Nestle. 

Το νέο μέλος, όπως και το απερχόμενο, κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. Κατά τα λοιπά, ο Νικόλαος Εμμανουηλίδης παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και οι κ.κ. Κουτσούμπας Δημήτρης και Backberg Benjamin Anthony μέλη. 

 

UNI SYSTEMS: Σε αποπληρωμές δανείων 25,5 εκατ. ευρώ προχώρησε πέρσι η Uni Systems, χρησιμοποιώντας τις καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες και μέρος των ταμειακών της διαθεσίμων.

Έτσι, ο υπο-όμιλος μηδένισε τον δανεισμό του ενώ διατηρούσε στις 31/12/2023 καθαρό ταμείο 32,4 εκατ. ευρώ

 

QUEST: Το μεικτό ποσό των 12 εκατ. ευρώ θα εισπράξει από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου φέτος η Quest από τις Uni Systems και ACS. Η Uni Systems θα αποδώσει 4 εκατ. ευρώ (3,03 εκατ. ευρώ επιστροφή κεφαλαίου και 0,96 εκατ. ευρώ μέρισμα) ενώ η ASC το ποσό των 8 εκατ. ευρώ. 

 

ΑΚΤΩΡ: Μετά τη ΓΕΚ και η ΑΚΤΩΡ επέκτεινε τον σκοπό της δραστηριότητάς της, προκειμένου να μπορεί να αναλαμβάνει έργα data center.

Έτσι, προστέθηκαν ένα… κάρο ΚΑΔ, που ξεκινούν από τις υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, διαχείρισης δικτύων και τεχνολογιών πληροφορίας και φτάνουν ως επεξεργασία δεδομένων, ανάπτυξη και αποθήκευση βάσης δεδομένων, web hosting και υπηρεσίες εφαρμογών πληροφορικής και IT.  

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ: Τα χέρια φαίνεται ότι έχουν σηκώσει οι συστημικές τράπεζες, ως προς την αυξημένη ζήτηση για εγγυητικές, καθώς λόγω της ωρίμανσης έργων, υπάρχει μεγάλη ζήτηση, που ξεπερνά τα όρια ρίσκου, τα οποία μπορούν να αναλάβουν.

Η σταδιακή είσοδος ασφαλιστικών εταιρειών Ζημιών στην αγορά εγγυητικών λειτούργησε ως μικρή βαλβίδα εκτόνωσης.

Η αγορά χρειάζεται νέους παίκτες και υπό το παραπάνω πρίσμα, η είσοδος της Ευρώπη Ασφαλιστική στον κλάδο, καθώς και η δραστηριοποίηση ευρωπαϊκών ασφαλιστικών κολοσσών, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v