Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 7 2024

Ξενοδοχεία FTI: Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου - H Τσέτη και το... εύκολο γκολ - Σφηνάκια για Ιατρικό, ΣΙΔΜΑ, Πλαστικά Κρήτης

Ξενοδοχεία FTI: Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου - H Τσέτη και το... εύκολο γκολ - Σφηνάκια για Ιατρικό, ΣΙΔΜΑ, Πλαστικά Κρήτης

ΜΕΛΟΝΙ: Κάτι τρέχει με την… Τζόρτζια. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του σεναρίου που εξυφαίνεται και διακινείται από κάποιους αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός φλερτάρει πολιτικά τόσο με την ακροδεξιά όσο και με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Και η απόφαση πού θα πάρει, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τις μετεκλογικές ισορροπίες στις Βρυξέλλες.

Για την ομόλογό του ερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο (εκ νέου) υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Αμφότεροι μίλησαν με «καλά λόγια», ανατροφοδοτώντας την εικόνα επίθεσης... γοητείας του ΕΛΚ.

«Η κυρία έχει ένα συγκεκριμένο ιστορικό. Εχει πορευθεί, όμως, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σχολίασε ο πρωθυπουργός (στον ΑΝΤ1), ενώ ο κ. Μεϊμαράκης ήταν ακόμα πιο σαφής: «Μην τσουβαλιάζουμε τη Λεπέν με τη Μελόνι και τον Όρμπαν. Η Μελόνι έχει πλέον μια παρουσία πολύ φιλοευρωπαϊκή, δεν είναι ούτε όπως της Λεπέν ούτε του Όρμπαν», είπε (στο Mega) και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

 

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προβληματίζει την κυβέρνηση η επιμονή της γειτονικής χώρας να αφαιρεί συστηματικά τον επιθετικό προσδιορισμό και να χρησιμοποιεί σκέτο τον όρο «Μακεδονία». Το έκανε και χθες ο αρχηγός του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε, προχωρώντας σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών προσδοκούν ότι τελικά η πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της γείτονος θα «προσαρμοστούν» στη Συμφωνία των Πρεσπών και θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν άλλη ορολογία στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, θέλησε να απευθύνει νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων: «Δεν νομίζω να φαντάζεται η Βόρεια Μακεδονία ότι μπορεί να κάνει βήματα προς την Ευρώπη ανοίγοντας ένα καινούργιο, αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας ραντεβού με τον νεοεκλεγέντα ομόλογό του τον άλλο μήνα στις ΗΠΑ, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Μέχρι τότε, η νέα κυβέρνηση της χώρας θα παραμείνει στο ελληνικό… μικροσκόπιο.

 

ΣΕΒ: Είχαμε γράψει εξαρχής ότι φαβορί για τη θέση του προέδρου είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με την Ιουλία Τσέτη να αποτελεί το επίμονο αουτσάιντερ, κόντρα στην παράδοση του ενός προσυμφωνημένου υποψηφίου.

Ό,τι κι αν βγάλει η κάλπη, όμως, δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΣΕΒ φάνηκε να πιάνεται απροετοίμαστος για το ενδεχόμενο διακοπής της συγκεκριμένης παράδοσης. Κι όχι μόνο από πλευράς καταστατικού, θέμα το οποίο είχαμε θίξει σε προηγούμενο σχόλιο

Στην εποχή μας, η έλλειψη δυνατότητας συμμετοχής (και ψήφου) στη συνέλευση ενός κορυφαίου εργοδοτικού οργάνου, που απαρτίζεται από επιχειρήσεις, αποτελεί όντως αναχρονισμό. Ιδίως όταν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό.

Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι δεν υπάρχει πλέον ο χρόνος να γίνει η σχετική ψηφιακή διαδικασία, με τρόπο αδιάβλητο και αποτελεσματικό, καθώς επικράτησε η... αδράνεια του ενός υποψηφίου. Από την άλλη, όμως, ισχύει και η γνωστή παροιμία «τα παιδιά του Ζεβεδαίου πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Όπως και να 'χει, θα μας κάνει εντύπωση αν η κα Τσέτη δεν αναφερθεί ξανά στο θέμα κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το απόγευμα της Δευτέρας. Εύκολο «γκολ» της προσέφεραν, ιδίως σε σχέση με τα μέλη από την περιφέρεια της χώρας.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ FTI: Εικόνα χιονοστιβάδας φαίνεται πως αποκτούν τα προβλήματα στις δύο ελληνικές θυγατρικές εταιρείες του γερμανικού ομίλου FTI, ο οποίος κατέρρευσε στις αρχές της εβδομάδας.

Πιο πολύπλοκη μοιάζει η κατάσταση για τη Meeting Point Hotel Management Hellas, η οποία διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία με το εμπορικό σήμα «Labranda» και απασχολεί περί τους 2.500 εργαζομένους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις χαρακτηρίζουν την κατάσταση «πολεμική».

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, ήδη ένας προμηθευτής έλαβε διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δυνάμει της οποίας διατάχθηκε να τεθούν υπό δικαστική μεσεγγύηση τα προϊόντα που είχε προμηθεύσει. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι, προκαλώντας ασφυξία στη λειτουργία των μονάδων.

Δεδομένων των προβλημάτων, ερώτημα είναι πώς θα πορευτούν τις επόμενες μέρες τα ξενοδοχεία, οι εργαζόμενοι των οποίων, ας σημειωθεί, έχουν πληρωθεί για τον προηγούμενο μήνα.

Τα μαύρα σύννεφα, πάντως, για την εταιρεία δεν είναι σημερινά. Στην τελευταία έκθεσή του -η οποία συνοδεύει τον ισολογισμό του 2022- ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής είχε αναδείξει τον κίνδυνο για τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας, επισημαίνοντας «την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της».

Αιτία οι συσσωρευμένες ζημιές και η αρνητική καθαρή θέση των 20 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Κι όλα αυτά ενώ η τουριστική σεζόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα επτά ξενοδοχεία της εταιρείας προσπαθούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Κάτι που, όπως αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης, είναι δύσκολο να συμβεί χωρίς τη λειτουργία της μητρικής εταιρείας…

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: 52 φορές συνεδρίασε εντός της περσινής χρονιάς το ΔΣ της Τεχνικής Ολυμπιακής. Ήτοι με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα. Εντυπωσιακός αριθμός.

Σε όλες τις συνεδριάσεις παρέστησαν τα ανεξάρτητα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και, όπως αναφέρει η έκθεση των ανεξάρτητων μελών, δεν υπήρξε συνεδρίαση που να μην κατέστη δυνατή η λήψη απόφασης, λόγω διαφωνίας.

 

ΣΙΔΜΑ: Σε οικογενειακή ατμόσφαιρα παραπέμπει η γενική συνέλευση της ΣΙΔΜΑ. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, παρέστησαν 15 μέτοχοι, κάτοχοι 10.489.924 μετοχών (σ.σ. το 77,23%).

Βάσει του μετοχολογίου, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Μπήτρος, Βίκτωρ Πιζάντε, Μαρσέλο Χάρης Αμαρίλιο, Sidacier Holding και Salix Nominees κατέχουν 79,5%.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Την 1η Αυγούστου προτείνει η διοίκηση να αποκοπεί το μέρισμα χρήσης 2023 ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή (σ.σ. διάθεση 13,7 εκατ. ευρώ), με record date την επόμενη μέρα (2 Αυγούστου).

Από τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη των 28,9 εκατ. ευρώ προτείνεται να διατεθεί 1,03 εκατ. ευρώ σε εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, ως επιβράβευση στην επίτευξη στόχων, και άλλα 1,1 εκατ. ευρώ στο προσωπικό της εταιρείας. Το τελευταίο ποσό θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα χρήσης 2024.

Τέλος, οι μέτοχοι θα κληθούν να επανεκλέξουν τα 13 μέλη του απερχόμενου ΔΣ.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ: Στα 4,49 εκατ. ευρώ ανήλθαν πέρυσι οι συνολικές (μικτές) σταθερές αποδοχές του ιδρυτή και εκτελεστικού προέδρου της Ιατρικό Αθηνών Γεωργίου Αποστολόπουλου από τη μητρική και τις θυγατρικές του ομίλου.

Το ποσό του 1,33 εκατ. ευρώ δόθηκε στον CEO της εταιρείας Βασίλη Αποστολόπουλο και άλλες 995 χιλ. ευρώ στον α' αντιπρόεδρο και εκτελεστικό μέλος ΔΣ Χρήστο Αποστολόπουλο.

Ο Γιώργος Ζέρδιλας, εκτελεστικό μέλος ΔΣ, έλαβε 379 χιλ. ευρώ.

Συνολικά καταβλήθηκαν πέρυσι σε μέλη ΔΣ, από την Ιατρικό και άλλες εταιρείες του ομίλου, μικτές αποδοχές ύψους 7,3 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με το 2022 (7,8 εκατ. ευρώ). Η εισηγμένη μητρική του ομίλου προχωρά σε επέκταση του αντικειμένου δραστηριότητας και στην ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v