Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2024

Ανασχηματισμός: Τα καλά, τα στραβά και τα... άτσαλα ή πώς «χάθηκε» το μήνυμα

Ανασχηματισμός: Τα καλά, τα στραβά και τα... άτσαλα ή πώς «χάθηκε» το μήνυμα

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Ήταν στραβό το κλήμα μετά την κάλπη της Κυριακής, ήρθαν οι χειρισμοί της εβδομάδας που τελειώνει και το… χειροτέρευσαν.

Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για βαρυσήμαντη συνέντευξη Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα -και ανασχηματισμό εξπρές πριν το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής- έδωσαν τη θέση τους, μετά τις μεσοβέζικες δηλώσεις του πρωθυπουργού, σε κάποιες μέρες με υπουργούς που δεν ήξεραν αν μένουν, παίρνουν μετάθεση ή φεύγουν.

Και κάπως έτσι, αφού η κυβέρνηση κατάλαβε ότι υπέπεσε στο λάθος να προαναγγείλει ανασχηματισμό χωρίς να είναι έτοιμη να τον κάνει, αντί για υπουργικό συμβούλιο χθες, με την παλαιά σύνθεση, φτάσαμε σε έναν μάλλον βεβιασμένο ανασχηματισμό, με... ακύρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Κοινώς η απροσδόκητη «φάπα» της Κυριακής, μάλλον ζάλισε τα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου. Και το χειρότερο, αυτό φάνηκε.

 

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΙ: Περιττό δε να πούμε ότι ο ανασχηματισμός ουδόλως κρίθηκε ικανοποιητικός, ακόμη και από πρόσωπα που καμία σχέση δεν έχουν με την αντιπολίτευση.

Ας δούμε καταρχάς τα πρόσωπα που έφυγαν κι εκείνα που ήρθαν. Ο Κώστας Σκρέκας έγινε… «Ιφιγένεια» για χάρη της ακρίβειας, παρότι μάλλον δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να ακολουθεί ως καλός στρατιώτης τις άνωθεν πολιτικές εντολές.

Και ποιος ήρθε στη θέση του; Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αφού «αστυνόμευσε» τη χώρα με τόση επιτυχία που μετά πήγε… σπίτι του, τώρα θα… αστυνομεύσει την αγορά, σε ένα υπουργείο που μοιάζει να μην είναι πια Ανάπτυξης, αλλά «εμπορίου».

Από το Εργασίας έφυγε η Δόμνα Μιχαηλίδου, άτομο εμφανώς περιορισμένων πολιτικών ικανοτήτων (οπότε καλώς έφυγε), για να αντικατασταθεί όμως από τη Νίκη Κεραμέως! Η οποία αφού έλυσε το πρόβλημα της Παιδείας για τις επόμενες γενιές, κι αφού κατάφερε να μπλεχθεί στην υπόθεση με τα email Ασημακοπούλου, τώρα θα λύσει και το εργασιακό της χώρας

Στο υπουργείο Μετανάστευσης, έφυγε ο Δημήτρης Καιρίδης, που έδωσε λίγο πιο «ευρωπαϊκό χρώμα» σε ένα δύσκολο υπουργείο, χωρίς να δημιουργήσει θέματα, για να έρθει ο πρώην υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ώστε να επανέλθει το υπουργείο σε πιο δεξιό «προφίλ». Πάντως οι κακές γλώσσες -και εντός ΝΔ- λένε ήδη κακεντρεχώς για την περίπτωση του, ότι επανήλθε ο κουμπάρος του Λαβράνου (του γνωστού από την υπόθεση των υποκλοπών).

 

ΟΙ ΑΚΛΟΝΗΤΟΙ: Ακλόνητος παρά τις επικοινωνιακές γκάφες που κάνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα και μια «μεταρρύθμιση» που βρήκε απέναντι σχεδόν όλο τον νομικό κόσμο, αποδείχθηκε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Ομοίως και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, παρά τις… πατάτες με τα πολύχρωμα τιμολόγια και τον πραγματικό τραγέλαφο του νέου κανονισμού πυρασφάλειας (που σίγουρα έχει εξοργίσει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κοστίζοντας εκλογικά στη ΝΔ), παρέμεινε στη θέση του.

Ακλόνητος και ο Κωστής Χατζηδάκης αφού το ρόλο της Ιφιγένειας για τη νέα μέθοδο φορολόγησης των επαγγελματιών, ανέλαβε δια της αποχώρησής του, ο Χάρης Θεοχάρης.

Για την αγορά πάντως, που ως ένα βαθμό- για να τα λέμε όπως είναι- προτιμά ακόμη και ένα πολύ μέτριο υπουργό, από τις συχνές αλλαγές, επειδή ο εκάστοτε καινούριος πρέπει να μάθει απο την αρχή τα θέματα, κρίθηκε κάπως θετικό ότι δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές σε ορισμένα «οικονομικά» υπουργεία.

 

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όπως είχαμε γράψει από την περασμένη Δευτέρα, το μήνυμα των εκλογών για την κυβέρνηση μπορεί να ήταν ηχηρό, αλλά δεν αποδείχτηκε «εύληπτο». Ήταν μάλλον σύνθετο ως προς τις διαστάσεις του, προκαλώντας και διαφορετικές ερμηνείες στο εσωτερικό της. Προς ώρας λοιπόν, το μήνυμα φαίνεται να έχει χαθεί στη… μετάφραση, οδηγώντας σε έναν ανασχηματισμό «με ολίγη».

Ολίγον από ενίσχυση της δεξιάς πτέρυγας (επτά από τα 12 νέα πρόσωπα), ολίγον από έξοδο προσώπων που ήταν για να φεύγουν, ολίγον από ενίσχυση του Μαξίμου (με τον Γιώργο Μυλωνάκη, που έγινε ένας ακόμη υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) και μπόλικη στήριξη στους πιστούς «προεδρικούς».

Για να μιλήσουμε με προπονητικούς όρους, οι αλλαγές δείχνουν να έγιναν με το βλέμμα στα τεταρτημόρια της εξέδρας, κι όχι στο γήπεδο. Όχι ότι καλύτερο, όταν η ομάδα πρέπει να βελτιώσει το παιχνίδι της...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v