Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 17 2024

ΣΕΒ: Η έκπληξη με Γιαννακόπουλο, η κάλπη και οι επιπλοκές - Ο Ανδρουλάκης, τα… Ιουλιανά και ο Χάρης - Τα φιλέτα της Lamda

ΣΕΒ: Η έκπληξη με Γιαννακόπουλο, η κάλπη και οι επιπλοκές - Ο Ανδρουλάκης, τα… Ιουλιανά και ο Χάρης - Τα φιλέτα της Lamda

ΣΕΒ: Ποια είναι η μεγάλη έκπληξη, ανάμεσα στις 12 νέες υποψηφιότητες (σε προσωπικό και εταιρικό επίπεδο) που περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο για τις επικείμενες εκλογές;

Το όνομα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, της πολύ ισχυρής στον φαρμακευτικό χώρο ΒΙΑΝΕΞ. Αναμφισβήτητα εκκεντρικός, sui generis που λένε και οι λατινομαθείς, σίγουρα πολύ αψύς όταν θυμώνει (με τρόπο εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένα της ελληνικής βιομηχανίας), ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, κατεβαίνει στις εκλογές… τροπαιοφόρος καθώς η ομάδα του κέρδισε φέτος την Ευρωλίγκα αλλά και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Αυτό που διερωτώνται πολλοί είναι γιατί αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα και μάλιστα αυτοπροσώπως, όταν στα «κλαδικά» εργοδοτικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας είτε δεν συμμετέχει στη διοίκηση είτε συμμετέχει μέσω στελεχών.

Μία εξήγηση είναι ότι η φαρμακοβιομηχανία θέλει να διατηρήσει δύο μέλη στο ΔΣ, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, καθώς σε περίπτωση ήττας της Ιουλίας Τσέτη, που διεκδικεί την προεδρία, η ίδια δεν θα είναι μέλος του ΔΣ.

Πράγματι, μεταξύ των λοιπών υποψηφίων, υπάρχει μόνο ένας ακόμη εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας, ο Θεόδωρος Τρύφων της ΕΛΠEΝ, μέλος και του απερχόμενου ΔΣ, όπως άλλωστε ήταν και η κα Τσέτη.

Αρκετοί πάντως είναι εκείνοι που το… ψάχνουν.

 

ΣΕΒ ΙΙ: O ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι αναμφίβολα ικανός, δεν μασάει τα λόγια του, έχει πάνω από… μισό εκατομμύριο ακολούθους στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Instagram και στο ΤikΤok(!), ενώ συχνά ανεβάζει προκλητικά βίντεο που δημιουργούν αντιδράσεις.

Ενίοτε καπνίζοντας τσιγάρο και φορώντας σκισμένα τζιν, ενίοτε αθλούμενος και σε εξαιρετική ομολογουμένως φόρμα. «Κομμάτια» είναι ο πρόεδρος...

Πριν από κάποιους μήνες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με το μένος του, με εντελώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και βαριούς υπαινιγμούς στα social media, που έγιναν viral. Η ίδια απέφυγε επιμελώς κάθε αντίδραση. Κοινώς, δεν είπε τίποτα. Kι αν καταλάβαμε καλά, το επίμαχο θέμα που έθεσε ο Γιαννακόπουλος, σε σχέση με τους εμβολιασμούς, πέρασε.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τυχόν εκλογή του στο ΔΣ, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο… ενδιαφέρον από την «παλαιά φρουρά».

 

ΣΕΒ ΙΙΙ: Αύριο, όμως, τα σπουδαία, καθώς θα ανοίξει η κάλπη. Αδιαμφισβήτητο «φαβορί» για την προεδρία ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, απέναντι στη μαχητική Ιουλία Τσέτη. H μάλλον σύντομη «προεκλογική εκστρατεία» ενίοτε είχε μπηχτές εκατέρωθεν, κάποια χτυπηματάκια στα ΜΜΕ κάτω από τη μέση, αλλά και παρασκηνιακές αλληλοκατηγορίες. Είτε για συστηματικές εγγραφές νέων μελών (και θυγατρικών), είτε ακόμη και για πληρωμή των… εξόδων (!) σε κάποια μέλη από την περιφέρεια, για να πάνε να ψηφίσουν!

Πρώτες εκλογές μετά από 100+ χρόνια, άναψαν τα αίματα. Ακόμη και μεταξύ… βιομηχάνων.

Αρκετοί όμως περιμένουν να δουν και «το μετά», κατόπιν της ανακοίνωσης του αποτελέσματος, καθώς υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανησυχίας μεταξύ ορισμένων μελών, ότι ενδέχεται να προκύψουν… επιπλοκές, στα μεθεόρτια.

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης σπάει απόψε τη σιωπή που επέλεξε να τηρήσει επί οκτώ ολόκληρες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές.

Όχι «στα όργανα», όπως παρακινεί τα στελέχη του να κάνουν, αλλά… στην ΕΡΤ, με τη συνέντευξη που θα παραχωρήσει το βράδυ, παρά το γεγονός ότι έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη το Πολιτικό Συμβούλιο.
Στην ουσία, δηλαδή, θα κάνει τηλεοπτική εισήγηση, επί της οποίας θα κληθούν να μιλήσουν τα στελέχη του κόμματος… δύο ημέρες μετά.

Επίσης, συγκαλεί μόνο το εν λόγω κομματικό όργανο αλλά όχι και την Κοινοβουλευτική Ομάδα: στο πρώτο έχει ισχυρά ερείσματα, ενώ στη δεύτερη μόνο δύο βουλευτές βγήκαν να τον στηρίξουν απέναντι σε όλους τους άλλους που ζητούν εκλογές για νέα ηγεσία: ο Δημήτρης Μάντζος και ο Παναγιώτης Δουδωνής, που παραμένουν στενοί συνεργάτες του.

Οπως σχολιάζει μελαγχολικά «παλιά καραβάνα» του ΠΑΣΟΚ: «Τουλάχιστον ο Κασσελάκης πρώτα μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και μετά έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη»…

 

ΠΑΣΟΚ: Η αρχική διαρροή της Χ. Τρικούπη ήταν «όχι πρόωρες εσωκομματικές εκλογές για νέο πρόεδρο. Η θητεία του Ανδρουλάκη λήγει τον Δεκέμβριο του 2025, οπότε η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερο δύο μήνες πριν, όπως ορίζει το καταστατικό».

Πλην όμως, το τσουνάμι που εκδηλώθηκε το ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών για εκλογή νέας ηγεσίας οδήγησε (την Παρασκευή) σε νέα προεδρική διαρροή, όπως αναφέραμε εγκαίρως: Fast track εκλογές… μέσα στον Ιούλιο.

Προφανώς, μία τέτοια μεθόδευση αποσκοπεί στο να ψηφίσει μόνο ο σφικτός μηχανισμός, αφού οι υπόλοιποι, μέλη και φίλοι, θα είναι σε αποδρομή λόγω αδειών και καυσώνων.

Δεν βλέπουμε να πηγαίνει καλά ούτε αυτό. «Τον Ιούλιο να εκκινήσει η διαδικασία εσωκομματικών εκλογών που θα οριστούν μετά τον Αύγουστο», η κοφτή (πλην λογική…) απάντηση των «απέναντι» στον κ. Ανδρουλάκη.

Λέτε να έχουμε σύγχρονα… «Ιουλιανά» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία;

 

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Από τη μια (και) οι «Συριζαίοι» οπαδοί της προοδευτικής συνεργασίας απορρίπτουν «συμφωνίες σε κλειστά δωμάτια» και από την άλλη επιχειρούν και οι ίδιοι… ακριβώς αυτό.

Οι ζυμώσεις για ενιαίο σχήμα της κεντροαριστεράς δίνουν και παίρνουν, με πιο διαδεδομένες αυτές που στοχεύουν σε σύσταση νέου φορέα με ηγεσία κοινής αποδοχής, ενιαία ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές και μετατροπή των κομμάτων που θα τον συναποτελούν σε «συνιστώσες» του. Κάτι σε… «Συνασπισμός της Κεντροαριστεράς και της Προόδου», δηλαδή, για να ξαναθυμηθούμε τον παλιό ΣΥΝ.

Η πιο… «προχώ» βερσιόν μιλάει για εκλογή αυτής της ενιαίας ηγεσίας από τη βάση, με τα ονόματα του Αλέξη Τσίπρα και του Χάρη Δούκα να μονοπωλούν τις συζητήσεις -αναλόγως της κομματικής προέλευσης των ζυμωτών.

Ο πρώτος προς το παρόν σιωπά, αν και σήμερα αναμένεται να «φωτογραφίσει» προθέσεις μέσα από τη Διάσκεψη για την Ειρήνη που συνδιοργανώνει με τον Ζόραν Ζάεφ. Ο δεύτερος δήλωσε «παρών» στις κεντροαριστερές εξελίξεις, χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα διεκδικήσει (και) την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ή θα προτιμήσει τον πιο ευρύ ρόλο στο (τυχόν) νέο σχήμα, παρότι έχει μόλις έξι μήνες που ορκίσθηκε δήμαρχος Αθηναίων.

ΥΓ. Κάτι διαρροές ότι μπορεί να είναι και πρόεδρος και δήμαρχος ταυτόχρονα δεν σχολιάζονται καν…

 

ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ: Με κύκλο εργασιών 59,2 εκατ. ευρώ (+3,12%), μικτά κέρδη 10,34 εκατ. ευρώ (+5,74%) και προσαρμοσμένα EBITDA 7,3 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2023 ο όμιλος Ευρωκλινική.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους εμφάνισε ζημιές 180 χιλ. ευρώ, καθώς η χρήση επιβαρύνθηκε από μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες.

Στο τέλος του 2023 η Ευρωκλινική σύναψε νέο ομολογιακό ύψους 23,49 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου και τη λήψη κεφαλαίου κίνησης ως 3 εκατ. ευρώ.

Το -κυμαινόμενο- επιτόκιο υπολογίζεται βάσει Euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου 3%.

 

LAMDA: Τέλειωσε με τα 27 οικόπεδα για βίλες η εισηγμένη. Εισέπραξε το σύνολο του ποσού και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τομών λογιστικοποίησε το σύνολο των εσόδων (σ.σ. τα τελευταία 19 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο). Έμεινε ένα οικόπεδο που δεν έχει ακόμη μεταβιβασθεί, αλλά, αν θυμάται ορθά ο Χαμαιλέων, προορίζεται για τον απώτερο μεγαλομέτοχο.

Χωρίς συμβάσεις πώλησης είναι και έξι διαμερίσματα τελευταίων ορόφων του Riviera Tower. Πρόκειται για το «φιλέτο» του πύργου και η Lamda επιδιώκει από την τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό να βελτιώσει τη συνολική απόδοση του έργου.

 

LAMDA II: Στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας, η διοίκηση της Lamda έθεσε ως στόχο την είσπραξη επιπρόσθετων 230 εκατ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς και επιτάχυνση των επενδύσεων (140 με 150 εκατ. ευρώ).

Στο πρώτο τρίμηνο οι επενδύσεις ανήλθαν σε 46 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από την έναρξη του έργου ως την 27η Μαΐου υπερέβησαν τα 670 εκατ. ευρώ.

 

LAMDA MALLS: Το ποσό των 4,8 εκατ. ευρώ θα μοιράσει ως πρόσθετο μέρισμα στους μετόχους της (Lamda Develοpment και Lamda Develοpment Netherlands) η Lamda Malls.

Προηγήθηκε η διανομή προμερίσματος 12 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v