ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Δεν πρόλαβε καλά καλά να ορκιστεί κι άρχισε να συννεφιάζει το τοπίο. Στον χώρο της Δικαιοσύνης έχει ξεσπάσει ανοιχτή διαμάχη, ίσως η πιο έντονη τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την υπόθεση Λύτρα.
Στο υπουργείο Μετανάστευσης, ίσα που έκατσε στην καρέκλα ο νέος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος (ως δεξιότερος και υποθετικά «σκληρότερος» του Δημήτρη Καιρίδη) κι έσκασε το ντοκιμαντέρ του BBC για τα pushbacks μεταναστών.
Όπου ξεχωρίζουν τα off camera σχόλια του Δημήτρη (υιού του Τάκη) Μπρατάκου, πρώην επικεφαλής των ειδικών ομάδων του Λιμενικού, ότι... «Δε θέλει πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το κάναμε μέρα μεσημέρι κιόλας. Δεν ξέρω τι… Είναι ξεκάθαρα παράνομο. Προφανώς. Προφανώς παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα, διεθνές αδίκημα».
Κερασάκι στην… τούρτα, τα δημοσιεύματα για τη θητεία του νέου υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου (και τις κατηγορίες περί εμπλοκής με την Greek Mafia) όταν ήταν υπουργός Προ-Πο. Η υπόθεση δεν είναι καινούργια, καθώς η δικογραφία βρίσκεται εδώ και μήνες στη Βουλή.
Το ερώτημα είναι γιατί τον επανέφερε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας τα αδύνατα σημεία αυτής της κίνησης, σε μια περίοδο που κι ο ίδιος έχει σταματήσει να «περιπατεί επί των κυμάτων» ως άλλος Μεσσίας.
Η πιο… αγαθή απάντηση (μέσα από την κυβερνητική παράταξη) είναι ότι ουδείς άλλος από τα γνωστά ονόματα ήταν πρόθυμος να καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» της ακρίβειας. Ιδίως μετά τη «θυσία» του Κώστα Σκρέκα, δίκην Ιφιγένειας.
ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Στο επίκεντρο του πολέμου που μαίνεται τις τελευταίες μέρες στον χώρο της Δικαιοσύνης, με αφορμή τις απανωτές παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου σε δικαστικές ενέργειες και αποφάσεις, έχει βρεθεί ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.
Κι όχι άδικα. Όπως έχουμε γράψει, σχεδόν σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας τον κατηγορεί από καιρό ότι προχώρησε τη δικαστική μεταρρύθμιση χωρίς να συμβουλευτεί τους θεσμικούς συνομιλητές και με τρόπο αναχρονιστικό. Υπέρ μιας άκριτης «αυστηροποίησης», που ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ως έκφραση της πολιτικής του ίδιου του υπουργού, λοιπόν, εκλαμβάνουν, εν πολλοίς, δικαστές και νομικοί αυτές τις απανωτές παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου, στις οποίες αναφερθήκαμε και χθες.
ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΙΙ: Πέρα από τις σκληρές ανακοινώσεις, τόσο από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, υπάρχουν γνωστοί δικηγόροι που μιλούν σε ΜΜΕ μέχρι και για κατάλυση του Συντάγματος, αποκαλώντας ανεπίτρεπτες τις παρεμβάσεις στην κρίση των δικαστών από τον Άρειο Πάγο, διά της διαρκούς απειλής με πειθαρχική έρευνα.
Κι επειδή, όπως και να 'χει, οι νομικοί «το 'χουν με τα... νομικά», δεν θα μας κάνει εντύπωση, μετά από όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί το τελευταίο διήμερο, αν δούμε και παρεμβάσεις σε σχετικά ευρωπαϊκά όργανα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Πρόβλημα υπάρχει, το δείχνει η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, το δείχνει και η κοινωνική αντίδραση σε αρκετές δικαστικές αποφάσεις. Αλλά δεν πρόκειται να λυθεί έτσι, μέσω Αρείου Πάγου και θεσμικών διαπληκτισμών. Το θέμα της Δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς, με διάλογο.
Ίσως ο πρωθυπουργός να μετανιώσει που δεν αναδόμησε έγκαιρα τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο κάποιοι άσπονδοι φίλου του αποκαλούν και «Ταλιμπάν», μάλλον λόγω της... μετριοπάθειας που επιδεικνύει γενικώς.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Με… συνοπτικές διαδικασίες ο Κυριάκος Βελόπουλος «καθάρισε» τον Παύλο Σαράκη από την Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν και οι καλύτερες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, και το διαζύγιο έδειχνε αναπόφευκτο. Ο κ. Βελόπουλος κατηγορούσε τον βουλευτή του για διαρροές προς τα ΜΜΕ που προκαλούσαν αναστάτωση στο κόμμα, ενώ ο κ. Σαράκης καταλόγιζε στον πρώην αρχηγό του «υπόγειο πόλεμο», με βολές προς το πρόσωπό του.
Τη δική της, πάντως, σημασία ίσως έχει η διαπίστωση προσώπου με γνώση του εσωτερικού της Ελληνικής Λύσης, σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν διστάζει να δείξει «κόκκινη κάρτα» σε όσους αρχίζουν να έχουν υψηλές εσωκομματικές βλέψεις, κάτι σαν να σηκώνουν κεφάλι.
Εγινε παλαιότερα με τον Αντώνη Μυλωνάκη, γίνεται τώρα με τον Παύλο Σαράκη…
ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μέρες αγωνίας για τον υπουργό, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς τα επόμενα 24ωρα.
Είναι το πρώτο μεγάλο κρας τεστ ενός ακόμα δύσκολου καλοκαιριού για τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, με δήλωσή του, ζήτησε απ' όλους μεγάλη προσοχή μέχρι και το Σαββατοκύριακο.
Εχοντας κατά νου πικρές εμπειρίες, στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ακόμα κι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κανείς δεν μπορεί ποτέ να σας πει με το χέρι στην καρδιά ότι είμαστε έτοιμοι. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε πιο έτοιμοι από πέρυσι», είπε πρόσφατα.
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η νέα κυβέρνηση και, όπως επισημαίνουν (ή τουλάχιστον ελπίζουν) στην Αθήνα, «τα ψέματα τελείωσαν».
Πλέον ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας Κρίστιαν Μίτσκοσκι, όπως λένε στην ελληνική πλευρά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του όσον αφορά την ονομασία και να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.
Χθες, πάντως, σε συνέντευξη Τύπου μετά την κατάθεση στη Βουλή του κυβερνητικού προγράμματος και της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ονομάτιζε διαρκώς τη χώρα του ως «Μακεδονία», συνεχίζοντας την έως τώρα προκλητική του ρητορική.
Κάτι που κρατά το υπουργείο Εξωτερικών σε εγρήγορση και τους γείτονες στο ελληνικό… μικροσκόπιο.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Βίαιη η ανοδική αντίδραση για τη μετοχή, που έκλεισε στα 2,47 ευρώ με κέρδη 5,11% και συναλλαγές 1,13 εκατ. ευρώ.
Ο τίτλος είχε μπει σε πτωτικό κανάλι από τα 2,76 ευρώ στις 13 Μαΐου έως και το χαμηλό των 2,33 ευρώ που κατέγραψε προχθές, με τη συνολική απώλεια να φτάνει το 15,6%.
Κοιτώντας μπροστά οι μέτοχοι έχουν την αποκοπή του δικαιώματος για την επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ ανά μετοχή, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 22 Ιουλίου.
ΔΕH: Πρώτη προσπάθεια επαναφοράς σε επίπεδα πάνω από 11 ευρώ χθες για τον τίτλο. Ενδοσυνεδριακά έφτασε τα 11,06 ευρώ, αλλά τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 10,96 ευρώ με κέρδη 3,1%.
Οριακά, πάντως, παραμένουν τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς.
REAL CONSULTING: Εδωσε προσοχή η αγορά στην ανάλυση της Eurobank Equities, με την οποία ξεκίνησε κάλυψη του τίτλου δίνοντας σύσταση «αγορά».
Η χρηματιστηριακή έβαλε ψηλά τον πήχη στα 5,3 ευρώ. Ο τίτλος αναρριχήθηκε χθες έως τα 3,94 ευρώ, με κέρδη που ξεπέρασαν το 7%.
Στα 4,2 ευρώ το τοπικό υψηλό από τις αρχές Μαΐου.
ΑΔΜΗΕ: Η άνοδος της κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο στήριξε τη μετοχή στο ταμπλό. Με τη βοήθεια και του ευρύτερου θετικού κλίματος, ο τίτλος ανέβηκε στα 2,2 ευρώ με κέρδη 3,77%. Οι συναλλαγές στο 1,38 εκατ. ευρώ.
Οι μέτοχοι, πάντως, εξακολουθούν να μετρούν απώλειες 4% σε βάθος τριμήνου, ενώ οριακά είναι τα κέρδη σε βάθος 12μήνου.