Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 21 2024

Η πώληση ΤΕΝΕΡΓ, το scarcity factor και το νέο «άτι»-Ο Σπίρτζης, ο Ραγκούσης και η παρέα-Tips για Optima, Q&R

Η πώληση ΤΕΝΕΡΓ, το scarcity factor και το νέο «άτι»-Ο Σπίρτζης, ο Ραγκούσης και η παρέα-Tips για Optima, Q&R

ΤΕΝEΡΓ: Το καλό πράγμα… αργεί να γίνει (πήρε πάνω από δύο χρόνια, άλλοτε εξάπτοντας και άλλοτε διαψεύδοντας προσδοκίες), αλλά τελικά έγινε και με τον καλύτερο τρόπο.

Χθες ήταν σίγουρα μια μεγάλη μέρα για τον Γιώργο Περιστέρη, καθώς είδε να δικαιώνεται εμπράκτως το όραμά του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με enterprise value 3,2 δισ. ευρώ όχι στα... χαρτιά αλλά με πώληση.

Σας είχαμε ενημερώσει παλαιότερα (με αφορμή τη διαδικασία πώλησης της United και της Νova στις τηλεπικοινωνίες), ότι σε τέτοια deals παίζει σημαντικό ρόλο και το λεγόμενο «scarcity factor», η σπανιότητα δηλαδή ενός asset που βρίσκεται σε πώληση, ανεβάζοντας το τίμημα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανήκει σ' αυτή την κατηγορία, ως πλήρως «πράσινη» αλλά και μεγάλη εταιρεία, με διάφορες «αβάντες» που δεν κυκλοφορούν ευρέως. Οπότε ο αγοραστής αναγκάστηκε να ανεβάσει ψηλά το τίμημα για να αποκτήσει αυτό που χρειαζόταν με βάση το σχέδιο ανάπτυξής του.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Για πολύ καιρό κινήθηκε στη σκιά των προσδοκιών για τη θυγατρική ΤΕΝΕΡΓ. Από χθες η κατάσταση αλλάζει.

Για τη δεύτερη το ενδιαφέρον είναι πλέον περιορισμένο στα… διαδικαστικά, καθώς η αγορά προεξοφλεί ότι, δεδομένου του ύψους του τιμήματος (για τους λόγους που αναφέραμε αμέσως παραπάνω), δεν θα προκύψουν εύκολα κάποιοι πρόθυμοι να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο, μήπως και βγάλουν περισσότερα στην πορεία.

Η πρόθεση της Masdar να βγάλει την εταιρεία από το ΧΑ θεωρείται δεδομένη, ενώ με το ποσοστό που αγοράζει απευθείας (67%) έχει «το μαχαίρι και το πεπόνι», αλλά και τον Περιστέρη δίπλα της, στη διοίκηση, τουλάχιστον για τρία χρόνια.

Το νέο «άτι», λοιπόν, είναι αναμφίβολα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ενισχυμένη με περίπου 900 εκατ. ευρώ πρόσθετης ρευστότητας, αλλά και με λιγότερο δανεισμό κατά 1,1 δισ. ευρώ, επικεντρώνεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) στις υποδομές, κι έχει πολύ σημαντικά περιθώρια για να διεκδικήσει νέα μεγάλα έργα.

Περισσότερα για τις προοπτικές μπορείτε να διαβάσετε στο ειδικό θέμα του Εuro2day.gr, για τη «μαμά εταιρεία».

 

ΤΕΝEΡΓ ΙΙ: Εκτός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που πουλώντας το 36,59% στην TΕΝΕΡΓ βάζει στο ταμείο 880 εκατ. ευρώ, τα ποσοστά τους στη Masdar θα διαθέσουν κι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι εξασφαλίζοντας σημαντικές υπεραξίες.

Με τίμημα 20 ευρώ ανά μετοχή, ο Γιώργος Περιστέρης, που κατείχε το 11,06% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δηλαδή 13,06 εκατ. μετοχές, θα εισπράξει 261,2 εκατ. ευρώ.

Ο δε Βαγγέλης Μαρινάκης, η εταιρεία Atale Enterprises Limited του οποίου κατείχε το 5,98%, ήτοι 7,062 εκατ. μετοχές, θα πάρει 141,2 εκατ. ευρώ.

 

ΤEΝΕΡΓ ΙΙΙ: Πρόθεση της Masdar, σύμφωνα με όσους παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση με την πλευρά ΓΕΚ/Περιστέρη, είναι να μετατρέψουν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε «πλατφόρμα», μέσω της οποίας θα διευρύνουν την παρουσία τους σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές στον τομέα των ΑΠΕ. Αν ο παραπάνω σχεδιασμός υλοποιηθεί, τα μεγέθη της εταιρείας θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, προς όφελος της οικονομίας, καθώς η έδρα θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο χρηματοοικονομικό σκέλος της συναλλαγής, Eurobank και Εθνική λειτούργησαν ως συντονιστές, κλείνοντας από νωρίς (σ.σ. Μάρτιος) μια συμφωνία, που παρότι σύνθετη, λόγω σπονδυλωτής δομής συναλλαγής, δεν χρειάστηκε επικαιροποίηση. ΕΤΕ, Eurobank, Alpha και Πειραιώς χρηματοδοτούν το 50% του τιμήματος απόκτησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΝΕΡΓ.

 

ΤΕΝEΡΓ-GUIDANCE: Η διοίκηση της ΤΕΝEΡΓ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, που είχε χθες με αναλυτές, παρείχε επικαιροποιημένη καθοδήγηση για τις επιδόσεις της τριετίας 2024-26.

Για φέτος αναμένονται EBITDA 210 εκατ. ευρώ, τα οποία το 2026 θα ανέλθουν σε 260 εκατ. ευρώ

 

ΣΥΡΙΖΑ: Έχουν βγει στα κάγκελα (του Σκάι, κυρίως) και σέρνουν τα εξ αμάξης στον Κασσελάκη επειδή τόλμησε να ασχοληθεί με την πονεμένη ιστορία που λέγεται «κομματικό μισθολόγιο».

Ο λόγος για τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Τσίπρα (από κοντά, αλλά πιο soft, ακόμα και ο Κώστας Ζαχαριάδης), που επιδίδονται, όλη η παρέα, σε αντι-κασσελακικό διαγωνισμό ατάκας και καταγγελίας.

Το θέμα είναι ότι και οι τέσσερις δεν κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές πέρυσι, ενώ ο κ. Γ. Τσίπρας έπιασε την ένατη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, πίσω και από τον παγκοσμίως άγνωστο Βασίλη Κασσελάκη και μπροστά από τον Ευάγγελο Αντώναρο.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον είναι το άμεσο πολιτικό μέλλον τους: να παραμείνουν ως στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο του φθινοπώρου… χλωμό, αφού ξέρουν ότι πολύ δύσκολα (έως καθόλου) θα εκλεγούν στη νέα Κεντρική Επιτροπή (μόνο για απλά μέλη του κόμματος δεν ενδιαφέρονται, προφανώς).

Να πάνε στη Νέα Αριστερά; Αυτό κι αν είναι χλωμό, με τα εκατέρωθεν μίση και πάθη που επικρατούν.

Να πάνε στο ΠΑΣΟΚ; Δεν τους θέλουν ούτε εκεί, υπό τη σημερινή ηγεσία, οπότε τελούν εν αναμονή εκλογής πιο «φιλικού», απέναντί τους, προέδρου.

Η λύση, οπότε, είναι μία: να φτιαχτεί άμεσα ο περίφημος «ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς», διότι εκεί ευελπιστούν να έχουν αν όχι πρωταγωνιστικό, τουλάχιστον… συμπρωταγωνιστικό ρόλο.

 

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ: Το τεστ προοδευτικών συνεργασιών «επί του πεδίου» προωθεί, στην πράξη πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας την παρότρυνση Κασσελάκη στους βουλευτές του: επιχειρήστε κοινές προτάσεις νόμου ή συνεργασίες σε θέματα πολιτικής, διαφάνειας, κράτους δικαίου, καθημερινότητας.

Μετά λοιπόν την επιβεβαίωση του προευρωεκλογικού δημοσιεύματος του ΑΠΕ για εξάμηνη παράταση της υποβολής «πόθεν έσχες» από τα πολιτικά πρόσωπα (σ.σ. το οποίο είχε διαψεύσει μεν τότε η κυβέρνηση, αλλά… έφερε τη σχετική τροπολογία προχθές τη νύχτα), η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα ώστε να καταθέσουν από κοινού μια τροπολογία ιδιαίτερης σημασίας: τα πολιτικά πρόσωπα να αναρτούν όχι μόνο τις δανειακές τους οφειλές, αλλά και τα αποδεικτικά έγγραφα για τις ρυθμίσεις, το «κούρεμα» και τις δόσεις των δανείων τους.

Επίσης, τα πολιτικά κόμματα να αναρτούν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλες τις δαπάνες τους.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ: «Εγώ αν είχα εκλεγεί δήμαρχος Λαγκάδα που ανήκει το χωριό μου, Σοχός, θα παρέμενα δήμαρχος και θα τιμούσα την εντολή που θα μου είχαν δώσει οι πολίτες».

Αυτή την ευθεία (… πιο ευθεία δεν γίνεται) απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, όταν ρωτήθηκε για το ορθάνοιχτο ενδεχόμενο που αφήνει ο Χάρης Δούκας να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Ο αντίλογος, εδώ, δεν είναι… άλλο Αθήνα και άλλο Ζοχός, αλλά ότι ο κ. Δούκας φέρεται να θέλει να παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων, εάν εκλεγεί και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα δεν έχουμε δει και ακούσει τίποτα…

 

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Βαριά έπεσε στις μετοχές η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη εισφορά 300 εκατ. ευρώ για τα «υπερκέρδη» της περασμένης χρονιάς.

Αμφότερες πιέστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Στην περίπτωση της Μοtor Oil, ανακόπηκε η αντίδραση των προηγούμενων συνεδριάσεων και ο τίτλος έκλεισε στα 24,72 ευρώ (-3,36%), με συναλλαγές σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Το χαμηλό ημέρας ήταν στα 24,42 ευρώ.

Η Helleniq Petroleum σημείωσε πτώση 2,87% στα 7,95 ευρώ, με χαμηλό ημέρας στα 7,92 ευρώ και συναλλαγές στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Πηγές της αγοράς ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι οι εξελίξεις δεν θα επιφέρουν καμία ανατροπή στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς (μερίσματα, επενδυτικά σχέδια κ.ά.) και γενικότερα στη στρατηγική τους.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση ανακοινώθηκε μια μέρα μετά τη Γενική Συνέλευση της Μοtor Oil, όπου εγκρίθηκε το μεγαλύτερο μέρισμα στην ιστορία του ομίλου, ενώ την άλλη εβδομάδα διεξάγεται και η ΓΣ της Helleniq Energy.

Είναι η δεύτερη χρονιά που η κυβέρνηση επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Η πρώτη αφορούσε το 2022 και τότε η έκτακτη εισφορά είχε φτάσει τα 630 εκατομμύρια ευρώ.

 


OPTIMA: Η στήλη σχολίασε χθες ότι ο τίτλος κινείται… ανεξάρτητα από το ευρύτερο κλίμα, αλλά και την τάση στον τραπεζικό κλάδο.

Το απέδειξε και χθες κλείνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ, τα 12,42 ευρώ, με κέρδη 2,64%. Να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τα 12,76 ευρώ (+5,45).

Οι συναλλαγές στα 2,7 εκατ. ευρώ.

 

ΚΟΥΑΛ: Χθες αναφερθήκαμε επίσης στις εξελίξεις στην Q&R και τις βαριές απώλειες στη μετοχή μετά την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τη μετέπειτα αλλαγή της σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Όπως είχαμε προβλέψει, η νεότερη αλλαγή, να εκδοθεί τελικά απλό ομολογιακό, αντί για μετατρέψιμο, έδωσε ανάσα στον τίτλο.

Εκλεισε στο 1,138 ευρώ με κέρδη 5,76%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v