Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2024

Γεμίζει τσέπες τώρα το ΧΑ-Χοντρή πόκα για Avramar-Το τρίο που πουλά Τρ. Κύπρου-Η κεντροαριστερά και το τρίτο ΑΦΜ

Γεμίζει τσέπες τώρα το ΧΑ-Χοντρή πόκα για Avramar-Το τρίο που πουλά Τρ. Κύπρου-Η κεντροαριστερά και το τρίτο ΑΦΜ

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η Κουμουνδούρου απέφευγε κάθε αναφορά στο τραπεζικό χρέος των περίπου 400 εκατ. ευρώ που βαρύνει το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τα συνεχή ερωτήματα που έθετε (και θέτει) για το αντίστοιχο χρέος των 500 εκατ. ευρώ της ΝΔ.

Επί Αλέξη Τσίπρα η εν λόγω διάκριση οφειλόταν στην πολύμηνη πρόσκληση προς τη Χ. Τρικούπη για «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας», ωστόσο στο ίδιο μονοπάτι έδειξε αρχικά να βαδίζει το κόμμα και επί Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Παύλος Πολάκης έσπασε πρώτος τη σιωπή, με αφορμή τα σενάρια για νέο κεντροαριστερό φορέα: «Αν γίνει αυτός ο φορέας ανάμεσα στα δύο κόμματα, θα ανοίξει… τρίτο ΑΦΜ ή θα μοιραστούμε το χρέος;», αναρωτήθηκε.

Ειρωνικά, βεβαίως, διότι ο ίδιος ανήκει στα στελέχη που δεν πρόκειται να ενταχθούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα -εάν υπάρξει. Οπότε το ερώτημα τίθεται… για ευνόητους λόγους και έχει σκοπό να τσιτώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ «που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ».

Τακτική που υιοθέτησε πλήρως ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης χθες, με την παρέμβαση-ρουκέτα στα σενάρια περί νέου φορέα: «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα 'δανεικά και αγύριστα' ανήκουν σε άλλους χώρους», τόνισε.

Και το μήνυμα εστάλη.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η σημερινή συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο έχει μία ιδιαίτερη σημασία: γίνεται εν μέσω επίμονων «φημών» ότι η σχέση του Αρχιεπισκόπου με πρόσωπα-κλειδιά του Μαξίμου διανύουν περίοδο μεγάλου ψύχους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στις ΗΠΑ (και) για να διασφαλίσει οικονομική/πολιτική στήριξη στο «Ινστιτούτο κατά της ακροδεξιάς» που στήνει με έδρες στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη, διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον κ. Ελπιδοφόρο, μέσω κοινών -και δυνατών οικονομικά- ομογενών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Στην παραπάνω προσπάθειά του, άλλωστε, εντάσσεται και η έτερη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο κ. Κασσελάκης με τη διευθυντική εκδοτική ομάδα αλλά και με δημοσιογράφους της Wall Street Journal.

Μένει να φανεί εάν θα επιστρέψει με ενδιαφέροντα «κονέ» στην Αθήνα προς τα τέλη της εβδομάδας.

 

ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ: Η καλή η φορολόγηση στα λεγόμενα υπερκέρδη, η original, η κοινωνικά δίκαιη, ρε παιδί μου, είναι αυτή που κάνει η κυβέρνηση (μετεκλογικά) κι όχι αυτή που πρότεινε προεκλογικά εδώ και πολύ καιρό ο… ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου αυτά έλεγε στην τηλεόραση την περασμένη Παρασκευή, εμφανώς αμήχανος εδώ που τα λέμε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Να ενημερώσουμε τους κυβερνητικούς παράγοντες ότι μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τώρα και ο επιχειρηματικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι η κυβέρνηση κάνει μετεκλογικά δυσάρεστες εκπλήξεις στα κοινά που είναι πολύ κοντά της. Οι μεν την πλήρωσαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου, τα διυλιστήρια (που έχουν μετόχους Βαρδινογιάννηδες και Λάτσηδες) μετά τις ευρωεκλογές, κι ενώ, θεωρητικά τουλάχιστον, μεσολαβεί κενό τριετίας έως ότου προκύψουν πάλι κάλπες.

Κάποιοι ψελλίζουν ότι «το είχε πει ο πρωθυπουργός» (για την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων), η αγορά όμως, αν το είχε ακούσει, θα το είχε προεξοφλήσει και δεν θα της έπεφτε ως… κεραμίδα την περασμένη Πέμπτη.

Οι πιθανότητες επέκτασης του φαινομένου σε άλλους επίμαχους κλάδους (τράπεζες-λοιπή ενέργεια) είναι από ελάχιστες έως και μηδενικές. Τα αποτελέσματα 2023 έχουν βγει, η κυβέρνηση φάνηκε να ακολουθεί (μερικώς) αυτά που απέρριπτε όταν τα πρότεινε η αντιπολίτευση, οπότε αν ήταν το τσιρότο θα το έβγαζε με τη μία, όχι σε… δόσεις.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της πιο «φιλολαϊκής» πολιτικής, μετά το κακό αποτέλεσμα των εκλογών, μάλλον θα πρέπει να αναμένονται νέες κινήσεις σε τομείς στους οποίους ανοίγουν τον δρόμο διάφορα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Λόγω εποχής π.χ. ήδη ανοίγει σιγά σιγά παράθυρο για «παρέμβαση» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μετά και την επιβολή προστίμων προ ημερών. Και βέβαια κάτι θα πρέπει να δείξει κι ο κύριος Τάκης ο Θεοδωρικάκος, στο Ανάπτυξης.



ΧΑ-ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Εβδομάδα μερισμάτων αυτή που ξεκινά σήμερα για το ΧΑ, μετά τη χθεσινή αργία, και πολλές τσέπες θα γεμίσουν.

Σήμερα, Τρίτη, κόβουν μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου οκτώ εισηγμένες: ΕΧΑΕ (0,25 ευρώ/ανά μετοχή), Cenergy (0,08 ευρώ ανά μετοχή), Quest (0,22 ευρώ), Τιτάν (0,85 ευρώ), ICI (2,21 ευρώ), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (0,04 ευρώ), Optima (0,44 ευρώ), ΒΙΟΧΑΛΚΟ (0,12 ευρώ), ενώ υπάρχει και η επιστροφή κεφαλαίου από ΟΠΑΠ ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Αύριο, Τετάρτη, κόβουν μέρισμα Φουρλής (0,12 ευρώ), Motor Oil (1,40 ευρώ) και Metlen (1,50 ευρώ).

Οι αποκοπές, πάντως, θα παίξουν τον ρόλο τους στην πορεία του Γενικού Δείκτη… 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΜΠΗΣ: «Είναι εκπληκτικό το πώς περνά ο χρόνος όταν κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς, περιτριγυρισμένος από αφοσιωμένους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα, να συνδέσουν όλους στην Κροατία με τις ευκαιρίες ψηφιοποίησης», έγραψε στο LinkedIn o νέος CEO του ΟΤΕ, που αποχαιρέτησε τη θέση του στη θυγατρική της Deutsche Telekom στην Κροατία.

«Θα θυμάμαι τον χρόνο μου στην Κροατία για πάντα, και η Hrvatski Telekom θα έχει έναν ισόβιο υποστηρικτή μέσα μου, ο οποίος θα συνεχίσει να γιορτάζει τις μελλοντικές της επιτυχίες», σημείωσε.

Επόμενος σταθμός, Αθήνα...

 

AVRAMAR-AQUA BRIDGE GROUP: Μεταξύ των επενδυτών που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την Avramar περιλαμβάνεται η Aqua Bridge Group, με έδρα τα Εμιράτα.

Ο όμιλος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο υδατοκαλλιεργειών σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Μαλδίβες, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ δραστηριοποιείται και στην αλιεία.

 

AVRAMAR-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δεν πέταξαν, πάντως, τη σκούφια τους τραπεζίτες και servicers από τις μη δεσμευτικές προσφορές για την Avramar. Υπάρχουν μεν στρατηγικοί αγοραστές (π.χ. ένας τουρκικός όμιλος ιχθυοκαλλιέργειας), διαχειριστές μονάδων (Aqua Bridge) και σοβαροί επενδυτικοί οργανισμοί (Atitlan), αλλά οι ενδεικτικές προσφορές δείχνουν ότι θα παιχτεί χοντρή πόκα στον συνδυασμό ύψος κουρέματος/χρόνος αποπληρωμής.


AVRAMAR-ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Η ουσία είναι ότι ο όμιλος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Οι προσφορές δεν ήταν οι αναμενόμενες, όπως προαναφέρθηκε, για τράπεζες και Deloitte, που περίμεναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η αγωνία μάλιστα για να προσελκύσουν επενδυτές φάνηκε τις τελευταίες ημέρες πριν την εκπνοή της πρώτης φάσης κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών, όταν προσέγγισαν χοντρά πορτοφόλια του εξωτερικού, αλλά... έφαγαν πόρτα.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον όμιλο, η στήλη έμαθε από αξιόπιστες πηγές ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 25 εκατ. ευρώ για να τα βγάλει πέρα και να παραμείνει όρθιος μέχρι την ολοκλήρωση του deal διάσωσης.

Ήδη έχει λάβει πριν από λίγους μήνες 20 εκατ. ευρώ ως ενδιάμεση χρηματοδότηση. Τώρα αν αυτό το νέο αίτημα θα βρει ευήκοα ώτα στις τράπεζες μένει να φανεί.

Πάντως η Deloitte ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: O Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρεσβύτερος, συνήθιζε να λέει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και άλλα που γίνονται αλλά δεν λέγονται.

Η στήλη θυμήθηκε τη ρήση του, με αφορμή τη λιτή είδηση διεθνούς πρακτορείου που αποκάλυπτε ότι δύο funds, μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, έχουν βγει στη… γύρα για να πωλήσουν, συνδυαστικά, το ποσοστό τους

Όντως, κυκλοφορούν, εδώ και καιρό, εν Αθήναις, πληροφορίες που αναφέρουν ότι CarVal και Gaius έχουν αναθέσει το έργο της διερεύνησης ενδιαφέροντος για πώληση του ποσοστού τους στην Jefferies. Μόνο που συμπεριλάμβαναν στο σχήμα και τη Senvest Management LLC, η οποία ελέγχει το 8,5% της Κύπρου. Η CarVal Investors κατέχει το 9,07% της τράπεζας και η Gaius Capital το 5,58%. Οι δύο (CarVal και Gaius) αθροίζουν 14,5%. Oι τρεις 23%.

Άλλο αέρα δίνει το 14,5% και άλλο το 23% σε μια πολυμετοχική τράπεζα, στην οποία ουδείς κατέχει άνω του 10%. Ιδιαίτερα, αν συνυπολογισθεί ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου είναι η ρωσικών συμφερόντων Lamesa Investments Limited (9,27%), που μετά τη ρωσική εισβολή σε Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις, πρέπει να φύγει από το μετοχικό κεφάλαιο, ενώ ένα 5% της Κύπρου διακρατά η EBRD, που επίσης έχει εκπληρώσει τον σκοπό της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v