ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ: Μετά την… ψυχρολουσία που έφαγαν MOH και Helleniq με την έκτακτη φορολόγηση των κερδών τους για το 2023, επόμενο ήταν να ερωτηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αν θα υπάρξει και νέο πλήγμα αλλού, τώρα που έγινε η αρχή.
Η ερώτηση ήρθε με τρόπο… χαριτωμένο: «Κύριε εκπρόσωπε, πριν ανακοινωθεί η φορολόγηση στα διυλιστήρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρχε κάποια επικοινωνία από το κράτος με τους διευθύνοντες συμβούλους των διυλιστηρίων για να τους ενημερώσετε. Υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης άλλη προοπτική, έχετε τα τηλέφωνα άλλων στελεχών που να περιμένουν μια τέτοια ειδοποίηση μέσα στο καλοκαίρι άλλοι κλάδοι;».
Η απάντηση δεν πρέπει να ικανοποίησε τους μετόχους και τους CEO άλλων ευαίσθητων, να το πούμε έτσι, κλάδων, ιδίως της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι τιμές στη διεθνή και την ελληνική αγορά έχουν πάρει την άγουσα καλοκαιριάτικα. Διότι άφησε το… παράθυρο ορθάνοιχτο:
«Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο ούτε μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο, αν υπάρξει κάτι, θα το μάθετε πρώτοι», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
ΤΙΜΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Τι μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τις τιμές; Ότι τους προηγούμενους μήνες τις έριξε το μέτρο με τα χρωματιστά τιμολόγια και όχι η ελεύθερη πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο.
Ξέχασε (;) ότι μέχρι και τον Απρίλιο η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς ακολουθούσε, ευτυχώς για τους καταναλωτές, σταθερά πτωτική τροχιά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις χονδρεμπορικές τιμές, τάση που αντιστράφηκε μετά τον Μάιο. Το δείχνει η αύξηση 35% στη χονδρική τιμή του ρεύματος τον Μάιο, η οποία αποτυπώθηκε στις αυξήσεις μεταξύ 12% και 70% στα τιμολόγια λιανικής του Ιουνίου.
Έκανε δε κι ένα δεύτερο σφάλμα ο κ. Μαρινάκης. Για να πείσει για την αλήθεια των λόγων του, δεν επικαλέστηκε τον μέσο όρο των τιμών της αγοράς, αλλά χρησιμοποίησε τις χρεώσεις της ΔΕΗ, λες και δεν υπάρχουν άλλοι πάροχοι. «Στις αρχές του έτους, η τιμή κυμαινόταν στα 13,6 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ τον Ιούνιο η τιμή βρίσκεται στα 11,9 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή 12,5% κάτω σε σχέση με τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου των πολύχρωμων τιμολογίων. Κι αν το συγκρίνουμε με τον Δεκέμβριο του 2023, η σύγκριση αυτή οδηγεί σε ποσοστό 18% κάτω», είπε χαρακτηριστικά.
Με τη διαφορά ότι αυτές είναι οι τιμές που είχε το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕH και όχι ο μέσος όρος της αγοράς. Τον Ιανουάριο, η μέση χρέωση στην αγορά ρεύματος ήταν 16,7 σεντς και τον Ιούνιο 15,2 σεντς, δηλαδή χαμηλότερη κατά 9%.
Με τα πολύχρωμα τιμολόγια έκαναν την εμφάνισή τους νέα προϊόντα, όπως φθηνά κυμαινόμενα κίτρινου χρώματος ή σταθερά μπλε τιμολόγια 6μηνης διάρκειας σε ελκυστικές τιμές, ωστόσο αν δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας, δηλαδή μια συγκυρία πτωτικής τροχιάς στο φυσικό αέριο, σήμερα θα κάναμε άλλους είδους συζήτηση. Διότι όλα αυτά τα νέα προϊόντα βγήκαν επειδή οι εταιρείες κατάφεραν να βρουν προθεσμιακά συμβόλαια ρεύματος σε πολύ ελκυστικές τιμές, ακριβώς λόγω της βουτιάς στο φυσικό αέριο.
Κι όσο εύκολα επέστρεψαν οι τιμές του ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγουν, αν το φυσικό αέριο πάρει και πάλι την ανιούσα. Τα πάντα δείχνουν ότι ο Ιούνιος θα κλείσει με αυξημένη κατά 20% μέση τιμή χονδρικής, στα επίπεδα των 94 ευρώ/MWh και πάνω, έναντι των 81 ευρώ του Μαΐου. Με άλλα λόγια, τον Ιούλιο τα τιμολόγια θα αυξηθούν περαιτέρω.
Και μπορεί η τιμή της ΔΕΗ να διαμορφώθηκε στα 11,9 λεπτά για τον Ιούνιο, αλλά αυτό συνέβη επειδή έκανε έκπτωση 38%, τη μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ.
Είναι δυνατόν η επιχείρηση να κάνει κάθε μήνα το ίδιο;
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Άναψαν τα τηλέφωνα στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου η σημερινή -πρώτη μετά τις εκλογές- συνεδρίαση των βουλευτών της ΝΔ υπό τον πρωθυπουργό να είναι όσο το δυνατόν πιο… ήπια και χωρίς πολλά «παρατράγουδα».
Ο γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης -και όχι μόνο αυτός- μίλησε με αρκετούς… υπόπτους, επιχειρώντας ένα είδος πολιτικού μασάζ, ενώ κάτι αντίστοιχο -κυρίως με κατ’ ιδίαν συναντήσεις- έκανε και ο νέος κάτοικος του Μεγάρου Μαξίμου, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης.
Αρκετοί είναι οι «επικίνδυνοι» βουλευτές που βρίσκονται στη σχετική λίστα και ήδη έχουν στείλει προειδοποιητικές βολές, με δηλώσεις τους κυρίως για το εκλογικό αποτέλεσμα και τα αίτια της πτώσης της ΝΔ.
Ανάμεσά τους ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μάριος Σαλμάς, οι οποίοι ζήτησαν δημοσίως τη συνεδρίαση της Κ.Ο., ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Χρήστος Μπουκώρος και ο Μίλτος Χρυσομάλλης, στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Τα αίματα είναι αναμμένα και για ακόμα έναν λόγο. Πολλοί βουλευτές τα έχουν και με απόντες συναδέλφους τους, αλλά και με τους υπεύθυνους για την ομαλή λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ.
Αν και αυτή ήταν ονομαστική, πάρα πολλοί γαλάζιοι ήταν απόντες και επέλεξαν να ψηφίσουν με τη μέθοδο της επιστολικής ψήφου, η οποία δικαιολογείται για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις (εγκεκριμένη απουσία στο εξωτερικό, ασθένεια κ.λπ.).
«Δεν είναι φρόνιμο να λείπουν τόσοι βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες και να προβάλλουν μάλιστα τις εκεί δραστηριότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλοι να παραμένουμε εδώ, τυπικοί στις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις μας», έλεγε με παράπονο βουλευτής της περιφέρειας, απογοητευμένος από τον τρόπο λειτουργίας της Κ.Ο.
ΙΚΤΙΝΟΣ: Σήμα για καλή χρονιά φέτος στέλνουν κύκλοι της εισηγμένης, κάνοντας λόγο για αυξημένες πωλήσεις, υψηλή ζήτηση και άνοδο των εξαγωγών.
Η αισιοδοξία των στελεχών της Ικτίνος εδράζεται στη διψήφια αύξηση του τζίρου, που καταγράφεται ήδη στο πρώτο πεντάμηνο της χρήσης, με όχημα -και- τις εξαγωγές. Τα αυξημένα έσοδα μεταφράζονται σε άνοδο λειτουργικών κερδών σε σχέση με την περσινή πιεσμένη χρονιά, ενώ η εταιρεία καταγράφει EBITDA 1,7 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο από 0,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, επιτεύχθηκε συμφωνία για αναδιάρθρωση των δανείων και ομολογιακών αξίας άνω των 11 εκατ. ευρώ, με τις σχετικές συμβάσεις να υπογράφονται άμεσα.
Προσώρας, πάντως, η μετοχή συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις γράφοντας απώλειες 20% σε βάθος εξαμήνου.
FIERATEX: Στο τέλος του μήνα λήγει η περίοδος για την οποία έχει θέσει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της η εισηγμένη και απομένει να δούμε αν θα συνεχιστεί ή όχι και μέσα στο καλοκαίρι, λόγω των γνωστών δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης.
Πάντως, η Fieratex δεν έχει ανακοινώσει ούτε τα αποτελέσματα του 2023. Στα τέλη Απριλίου είχε δηλώσει πως «για τεχνικούς λόγους δεν είναι έτοιμη να δημοσιεύσει την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2023 στις 30/04/2024. Η εταιρεία θα προβεί στη δημοσίευση της εν λόγω οικονομικής έκθεσης το ταχύτερο δυνατό και μόλις διευθετηθούν τα τεχνικά θέματα που έχουν προκύψει. Εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση με την ημερομηνία δημοσίευσης».
Κάτι παρόμοιο δήλωσε επίσης και σε ανακοίνωσή της στις 5 Ιουνίου, σημειώνοντας πως «γνωστοποιούμε ότι οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2023 θα δημοσιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού πρώτα ανακοινωθεί η ημερομηνία δημοσίευσης».
H μετοχή βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης από τις αρχές Μαΐου.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Τα επίχειρα της ρηχότητας που διακρίνει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά πληρώνουν οι τραπεζικοί τίτλοι, σύμφωνα με χρηματιστές και αναλυτές, καθώς δέχονται πίεση ακόμη και μετά από συνεδριάσεις ή σε συνεδριάσεις όπου οι ομοειδείς ευρωπαϊκοί καταγράφουν ανοδική αντίδραση.
Το story των ευρωπαϊκών τραπεζών «θόλωσε» μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε Γαλλία, τη διάλυση της Βουλής από τον Γάλλο πρόεδρο και την πρόωρη προκήρυξη εκλογών.
Το πρόγραμμα των δύο συνασπισμών (Ακροδεξιάς και Αριστεράς) που διεκδικούν την πλειοψηφία στη Βουλή ενέχει μέτρα τα οποία προκαλούν ανησυχίες για δημοσιονομική εκτροπή ή επιβολή έκτακτων εισφορών στα τραπεζικά κέρδη, ώστε να εξευρεθούν πόροι.
Η αύξηση κινδύνου και η χαμηλή ορατότητα για το τι θα συμβεί χτυπά περισσότερο αγορές «ρηχές», που έχουν τρέξει, όπως το ΧΑ, καθώς επικρατεί η αντίληψη γρήγορης μείωσης έκθεσης. Γι' αυτό και δεν είναι εύκολες ούτε καν ανοδικές αντιδράσεις, στον απόηχο αντίστοιχων κινήσεων στην Ευρώπη.
Η χθεσινή συνεδρίαση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέδρασαν ανοδικά, αλλά οι ελληνικές, με εξαίρεση τη Eurobank που είχε δύο μεθοδικούς αγοραστές και την Optima (σ.σ. έχει «στεγνώσει» η προσφορά εδώ και μήνες), δεν ακολούθησαν. Η κυβερνητική διάθεση για μείωση των τραπεζικών χρεώσεων, όπως εκφράστηκε χθες από τον Κωστή Χατζηδάκη, λειτούργησε ως κερασάκι στην τούρτα κυρίως επειδή συντηρεί τις ανησυχίες για νέα έκτακτα μέτρα.
Υ.Γ. Από τις ευρωεκλογές και μετά η Πειραιώς γράφει απώλειες 11,5%, η Αlpha Βank 9%, η Εθνική 5,4%, ενώ η Eurobank γράφει κέρδη 1,3%.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες και την οικονομία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γκίκας Χαρδούβελης την επέκταση των χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Οι περισσότερες εξ αυτών, ιδιαίτερα οι πολύ μικρές, αδυνατούν να παρουσιάσουν business plans και να τεκμηριώσουν τη μελλοντική τους κερδοφορία. Εκεί πρέπει να δοθεί έμφαση, τόσο από τις τράπεζες όσο και από την πολιτεία», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης για να συμπληρώσει: «Και οι επόπτες ίσως πρέπει να μαλακώσουν λίγο, διότι πολλές φορές οι τράπεζες θέλουν να δανείσουν, αλλά δεν τους επιτρέπουν οι επόπτες. Είτε άμεσα είτε έμμεσα, με την υπέρογκη γραφειοκρατία που επιβάλλουν και που δεν μπορούν να αντέξουν οι μικρές επιχειρήσεις».