Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2024

Τράπεζες: Η λύση για τις «υπερβολικές χρεώσεις»-Το μπουρλότο στη Δικαιοσύνη και η Folli-Tips για Μουζάκη, ΔΑΑ

Τράπεζες: Η λύση για τις «υπερβολικές χρεώσεις»-Το μπουρλότο στη Δικαιοσύνη και η Folli-Tips για Μουζάκη, ΔΑΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Δυνατό» ήταν το χθεσινό πρώτο ημίχρονο των εσωκομματικών αναταράξεων στη ΝΔ. Η πεντάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για την αποτίμηση των ευρωεκλογών περιείχε έντονη και πολύπλευρη κριτική από τους περισσότερους εκ των 37 βουλευτών που πήραν τον λόγο ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ίσως ήταν μια πρόγευση ενόψει του δεύτερου ημιχρόνου που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα, με την κοινή παρουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά -και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις- στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη στο Πολεμικό Μουσείο.

Ήταν η πρώτη φορά στην τελευταία πενταετία της απόλυτης κυριαρχίας της ΝΔ που βουλευτές «απασφάλισαν» -έστω και με διακριτικότητα στη συντριπτική τους πλειοψηφία- και έθεσαν σειρά ζητημάτων που θεωρούν επιζήμια για την παράταξη και την κυβέρνηση. Στην κορυφή αυτών, ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ, οι αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών, η ακρίβεια, τα ομόφυλα ζευγάρια και η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πιο «σκληροί» εμφανίστηκαν ο Μάριος Σαλμάς, που υπονόησε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους λίγους, προκαλώντας την αντίδραση του ενοχλημένου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έκανε λόγο για «ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης», ο Γιώργος Βλάχος, που προειδοποίησε να μην τον θεωρούν πλέον δεδομένο, και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος κατήγγειλε «συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης της ΝΔ».

Επισήμως τέθηκε και το θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Νότη Μηταράκη (ο οποίος σήμερα οργανώνει δείπνο βουλευτών στον «Καραβίτη» στο Παγκράτι) να προτείνει πρόσωπο από την Κεντροδεξιά, κάτι που φέρεται να βρίσκει σύμφωνους αρκετούς βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης. Ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη μιλήσει για το «πολύ καλό έργο» που έχει επιδείξει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μέχρι πρότινος είχε αυξημένες πιθανότητες για ανανέωση της θητείας της. Πλέον, πολλοί το αμφισβητούν αυτό.

«Άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα», είπε σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της «εξαντλητικής αλλά ουσιαστικής» συζήτησης. Λίγο νωρίτερα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης πίσω από τις κλειστές πόρτες, είχε παραδεχθεί ότι «υπάρχουν υπουργοί και βουλευτές που δεν βγαίνουν στα δύσκολα», χαρακτήρισε ξανά «απαραίτητη» τη διεύρυνση της παράταξης, προανήγγειλε αλλαγές στους γενικούς γραμματείς (που θα αξιολογηθούν και για αποτελεσματικότητα και για τις συμπεριφορές τους), ενώ υπερασπίστηκε τόσο το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και αυτό για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Δεν είναι στόχος το τεκμαρτό, αλλά το κέρδος. Θα γίνουν σημειακές αλλαγές, αλλά όχι στον πυρήνα της μεταρρύθμισης. Επιπλέον, υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί και οροφές δαπανών και στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε, πάντως, πόσο τους στηρίξαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. 

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η γενικότερη στάση του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη (φωτό), που έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους τραπεζίτες, ως «σταθερή, ξεκάθαρη αλλά και λελογισμένη», φαίνεται ότι θα δώσει λύση και στο θέμα που έχει ανακύψει με τις χρεώσεις, χωρίς να απαιτηθούν ούτε ειδικές διατάξεις ούτε… φασαρίες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της στήλης, οι τράπεζες έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να εξετάσουν λεπτομερώς την «ορθολογικοποίηση» των τιμοκαταλόγων τους σε χρεώσεις και προμήθειες, που σε ορισμένα σημεία προκαλούν τη μήνη των πελατών, με εξόφθαλμο παράδειγμα την υπέρογκη χρέωση προμηθειών σε μικρές συναλλαγές, ενίοτε και σε εισερχόμενα εμβάσματα.

Για την εύρεση βέλτιστης λύσης, κάποιες έχουν ήδη στραφεί προς την τεχνολογία και ειδικότερα προς το mobile banking, το οποίο γνωρίζει έτσι κι αλλιώς σημαντική άνθηση.

Στο πρόγραμμα είναι η παροχή κινήτρων προς τους πελάτες που κάνουν πολλές μικρές συναλλαγές χωρίς άλλη σχέση με την τράπεζα, ώστε να στραφούν προς το mobile banking με ειδικούς λογαριασμούς. Μια τράπεζα, μαθαίνουμε, έχει ήδη κάνει την αρχή και ακόμη μία ετοιμάζεται να ακολουθήσει.

Αναμένουμε να δούμε το… αποτέλεσμα.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Σας το είχαμε εν πολλοίς προαναγγείλει ότι η διαμάχη που έχει φουντώσει στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι σοβαρή και ενδέχεται να φτάσει και σε ευρωπαϊκά όργανα. Χθες η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγόρων το ανακοίνωσε επισήμως, αντιδρώντας (και) στις σκληρές ανακοινώσεις του Αρείου Πάγου.

Όπως έχουμε επισημάνει, τα αίτια της διαμάχης είναι βαθιά και σύνθετα. Διότι συνδέονται και με τους νέους ποινικούς κώδικες που έφερε ως αρμόδιος υπουργός ο Γιώργος Φλωρίδης, συμβουλευόμενος, λένε οι κακές γλώσσες, τον… αδελφό του συν μια κλειστή ομάδα στελεχών μέσα από το υπουργείο.

Με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο νομικό κόσμο, που θεωρεί ότι οι νέες διατάξεις είναι πρόχειρες, ενίοτε υπερβολικά αυστηρές (έως και εκτός του λεγόμενου ευρωπαϊκού πλαισίου) και ότι δεν θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα.

Οι κινήσεις του Αρείου Πάγου που έκτοτε μεσολάβησαν απλώς έκαναν τη φλόγα που σιγόβραζε… μπουρλότο. Ουδείς ξέρει πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η υπόθεση. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει νέο -και σοβαρό- πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας ως κράτους δικαίου.

 

FOLLI FOLLIE: Μέσα σ' αυτό το εξαιρετικά εύφλεκτο… περιβάλλον, σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να ανακοινώσει τις ποινές για την υπόθεση Κουτσολιούτσου. Δημήτρης Τζώρτζης και Καίτη κρίθηκαν ένοχοι για σειρά κακουργημάτων, όχι όμως για εγκληματική οργάνωση, κάτι που θα μπορούσε να ανεβάσει τις ποινές στη περιοχή της 20ετίας.

Έμπειροι νομικοί, με τους οποίους μίλησε η στήλη, παρατηρούν ότι στο μεγαλύτερο μέρος της η πρόταση του εισαγγελέα δεν έγινε δεκτή από το Δικαστήριο, κατοχυρώνοντας έτσι καταδίκες για αδικήματα όπως η απάτη, που «καίνε» τους βασικούς κατηγορούμενους.

Θυμίζουμε ότι την πρόταση του εισαγγελέα την είχαμε σχολιάσει ήδη από τότε που δημοσιοποιήθηκε, σημειώνοντας τις αντιδράσεις που είχε δημιουργήσει, αλλά και ότι είναι πιθανό να μην την ακολουθήσουν οι δικαστές, όπως εν μέρει συνέβη.

Κατά την εκτίμηση των ίδιων νομικών κύκλων, οι σημερινές ποινές ενδέχεται να κυμανθούν σε ύψος μεταξύ 9 και 12 ετών για τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη, με τον πρώτο να έχει τις βαρύτερες καταδίκες. Η κα Καίτη, πιστεύουν, θα πέσει πιο μαλακά.

Το θέμα βέβαια είναι τι θα αποφασίσει το Δικαστήριο. Το δεύτερο θέμα είναι αν η έφεση που σίγουρα θα ασκήσουν οι κατηγορούμενοι θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Οι συνήγοροι θα το παλέψουν όσο μπορούν, ιδίως στην περίπτωση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, που είναι, αν θυμόμαστε ορθά, 77 ετών κι έχει ήδη επικαλεστεί ασθένεια.

 

ΑLPHA BANK: Θέμα σύντομου χρόνου είναι η τοποθέτηση μέλους στο ΔΣ της τράπεζας που θα εκπροσωπεί τη UniCredit. Η υποψήφια είναι γένους θηλυκού κι αν καταλάβαμε καλά όσα ακούσαμε, χθες βρισκόταν στην Αθήνα.

Ωστόσο, η τοποθέτησή της στο ΔΣ δεν θα γίνει στην επικείμενη Γενική Συνέλευση, στις 24 Ιουλίου, αλλά αργότερα, λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών.

Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή στη θέση του προέδρου, καθώς ο Βασίλης Ράπανος έχει εκδηλώσει από καιρό την πρόθεσή του να αποχωρήσει, μετά από μακρά ευδόκιμη θητεία στην τράπεζα αλλά και στον χώρο της οικονομίας ευρύτερα. Ο αντικαταστάτης έχει προσδιοριστεί, αλλά και πάλι, για λόγους διαδικαστικούς, η τοποθέτηση δεν θα γίνει στη συνέλευση.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η χθεσινή αποσύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, έφερε κέρδη και ζημιές εκατομμυρίων για αρκετές εταιρείες.

Υπήρξαν νικητές και ηττημένοι, αναλόγως του τι αγόρασαν ή πούλησαν οι συμμετέχοντες στην αγορά, όπως λένε traders, οι οποίοι μιλούν για ποσά μέχρι και 100 εκατ. ευρώ.

Εάν οι έμποροι είχαν μια θέση short στη Γερμανία και μια θέση αγοράς στη Γαλλία, θα έχασαν χρήματα, καθώς η τιμή χονδρικής για τη γερμανική αγορά στο χρηματιστήριο Epex έκλεισε στα 492,04 ευρώ/MWh, πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία τελούσαν υπό διαπραγμάτευση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Διότι η γερμανική αγορά ήταν ελλειμματική, αλλά δεν μπορούσε να κάνει εισαγωγές. Οσο για τη Γαλλία, ακριβώς επειδή είχε πλεόνασμα αλλά δεν μπορούσε να εξάγει, κατέρρευσε στα… 2,96 ευρώ.

Χθες η εικόνα στα χρηματιστήρια για τη σημερινή «Αγορά της Επόμενης Ημέρας» (Day Ahead Market) έδειχνε να έχει ομαλοποιηθεί σημαντικά. Η Γαλλία επέστρεψε στην κανονικότητα με τιμή 68,39 ευρώ/MWh και αύξηση… 2.208,5%, ενώ η Γερμανία κινήθηκε στα 91,79 ευρώ/MWh.

Τρίτη ακριβότερη αγορά στην ΕΕ για σήμερα πάντως, μαζί με Ρουμανία και Βουλγαρία, είναι ξανά η Ελλάδα. Εχει τιμή 124,25 ευρώ/MWh, πίσω μόνο από την Πολωνία και τη Σερβία.

 

ΔΑΑ: Δεν αποδείχτηκε «γούρικη» η μετάταξη της μετοχής στον FTSE 25, καθώς η πτωτική πορεία και τα ιστορικά χαμηλά συνεχίζονται.

Χθες η μετοχή υποχώρησε στα 7,828 ευρώ, με την πτώση να φτάνει το 1,9%. Από την τιμή εισαγωγής, η απώλεια φτάνει το 4,5%, ενώ από το υψηλό των 9,2 ευρώ στο ντεμπούτο ανεβαίνει στο 15%.

 

TRADE ESTATES: Ισοφάρισε το χαμηλό που είχε καταγράψει στις 5 Απριλίου χθες η μετοχή, υποχωρώντας στο 1,638 ευρώ (-1,33%), με τις συναλλαγές μόλις στις 60 χιλιάδες ευρώ. Από το υψηλό έτους, η πτώση αγγίζει το 8%. Η διοίκηση, πάντως, είναι αισιόδοξη για την πορεία των οικονομικών μεγεθών τη φετινή χρονιά και προχωρά νέες αναπτύξεις.

Μένει να φανεί αν θα δώσουν αέρα και στη μετοχή…

 

ATTICA GROUP: «Πολεμική» εκπαίδευση λαμβάνουν τα πληρώματα της ακτοπλοϊκής, διεξάγοντας ασκήσεις στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν την καταπολέμηση πυρκαγιάς, αλλά και σενάρια διαφυγής από αφιλόξενο περιβάλλον και τεχνικές αντιμετώπισης διαρροών. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν λάβει μέρος ήδη πάνω από 65 ναυτικοί, ενώ στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί η εκπαίδευση στο σύνολο των πληρωμάτων.

Η σχετική συνεργασία επισφραγίστηκε χθες σε συνάντηση της διοικητικής ομάδας της Attica (CEO Παναγιώτης Δικαίος, πρόεδρος Κυριάκος Μάγειρας και αναπληρωτής CEO Διονύσης Θεοδωράτος) με τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα.

Από την πλευρά της, η Attica προσέφερε έκπτωση 30% σε όλα τα στελέχη του ΠΝ.

 

PREMIA: Νέο χαμηλό για τον τίτλο στο 1,1 ευρώ (-2,48%) στη χθεσινή συνεδρίαση, που «δοκίμασε» και ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Ο τίτλος βρίσκεται σημαντικά πιο κάτω από το 1,48 ευρώ που έθεσε ως στόχο η Eurobank Equities στις 24 Μαΐου, όταν ξεκίνησε κάλυψη δίνοντας σύσταση «αγορά».

 

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Με ενδιαφέρον αναμένεται η επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης στις 17 Ιουλίου, με θέματα τη «συζήτηση και λήψη απόφασης περί των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και των όρων αξιοποίησης αυτών», καθώς και τη «δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών» της εταιρείας.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η νέα διοίκηση της εταιρείας έχει ψηφίσει δύο φορές την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στην υλοποίηση μιας τέτοιας κίνησης (προφανώς δεν βρέθηκαν τα απαιτούμενα κεφάλαια). Τι άραγε θα μπορούσαμε να περιμένουμε αυτή την (τρίτη) φορά;

Ένα δεύτερο ζητούμενο για την εισηγμένη είναι οι εγγυήσεις που έχει αναλάβει έναντι τραπεζικού δανεισμού της βιομηχανίας εσωρούχων Ήλιος, ο οποίος δεν εξυπηρετείται εδώ και χρόνια. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο μέτωπο, ελπίζεται πως το μέγεθος της «τρύπας» θα μπορούσε να περιοριστεί μέσα από την πώληση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η Ήλιος. Όπως μαθαίνουμε μάλιστα, έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον και το ενδεχόμενο «κλεισίματος» ενός τέτοιου deal είναι σημαντικό.

Τώρα, το γιατί τίθεται προς συζήτηση στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση το θέμα της δυνατότητας αγοράς ιδίων μετοχών -την ίδια μέρα που θα εξεταστεί το ζήτημα για «διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους όρους αξιοποίησης αυτών»- αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα. Ιδίως όταν οι βασικοί μέτοχοι (με την ολοκλήρωση συγκεκριμένης δικαστικής υπόθεσης) θα βρεθούν να κατέχουν αθροιστικά πολύ μεγάλο ποσοστό και όταν ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου της Αθήνας επιβάλλει ως ελάχιστη απαιτούμενη διασπορά το 25%...

Κάποιοι, λοιπόν, θα επιχειρήσουν ενδεχομένως να μειώσουν κι άλλο το free float, όταν ο νέος κανονισμός απαιτεί τη διεύρυνσή του;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v