ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Νέα σαρωτική κίνηση των αγοραστών στη Δομική Κρήτης είχαμε χθες, όπου «σκουπίστηκε» το σύνολο της προσφοράς τίτλων, με τη μετοχή να κλείνει στο +15,85% και τον όγκο των συναλλαγών της να διαμορφώνεται στα 390.007 τεμάχια (άλλαξε χέρια το 2,46% της εταιρείας).
Δεν θα μείνουμε στους χρηματιστηριακούς δείκτες (π.χ. P/E 31, P/BV στο 2,7), αλλά στο ότι πριν από μόλις λίγες εβδομάδες ο (εμπειρότατος γύρω από τα κατασκευαστικά πράγματα) Δημήτρης Κούτρας (φωτό) αγόρασε το 29,31% της εισηγμένης προς 0,90 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο τίτλος έκλεισε χθες στο 1,90 ευρώ!
Τέτοια απόδοση (+111%) σε μία-δύο εβδομάδες, ούτε… ο Μίδας.
Ένα ερώτημα βέβαια είναι το αν ξέρουν κάτι παραπάνω εκείνοι που αγόραζαν χθες στο 1,90, γνωρίζοντας ότι ο Δημήτρης Κούτρας κατέβαλε πριν από λίγες εβδομάδες για την ίδια μετοχή κάτι λιγότερο από τα μισά λεφτά.
PROFILE: Νέο υψηλό 12μήνου χθες για την Profile, η μετοχή της οποίας έκλεισε χθες στα 4,90 ευρώ, +72,5% σε σχέση με την αρχή της φετινής χρονιάς ή αν θέλετε +654% στην πενταετία, πέρα από τα μερίσματα που διανεμήθηκαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο!
Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης έχει αναρριχηθεί πλέον στα 120 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η Optima Bank είχε δώσει τιμή-στόχο τα 5,6 ευρώ σε ανάλυσή της, χωρίς να περιλάβει τότε όλες τις θετικές εξελίξεις για την εταιρεία.
Οι «προσεκτικοί» αναγνώστες ενδεχομένως να παρατήρησαν πως υψηλό 12μήνου «έγραψαν» χθες -πέρα από την Profile- και οι άλλες δύο εισηγμένες του κλάδου (Epsilon Net και Entersoft) στις οποίες τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν μεγάλα ποσοστά και τον βαρύνοντα λόγο σε ό,τι αφορά τον όγκο και την αξία των συναλλαγών.
Οι παρουσιάσεις σε διεθνείς αναλυτές και fund managers των τριών αυτών εταιρειών είναι συνεχείς και ας μην ξεχνάμε και τη συμμετοχή δύο εξ αυτών (Profile και Entersoft) στο Road Show των μικρομεσαίων εταιρειών του ΧΑ που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στη Γενεύη, στα μέσα του προηγούμενου μήνα.
Ισως, εκείνες ή κάποιες άλλες από τις παρουσιάσεις έπεισαν κάποιους ξένους να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
ΕΛΙΝΟΙΛ: Θετική έκπληξη είχαμε χθες στο ταμπλό για τη μετοχή της ΕΛΙΝ, που κέρδισε 15,42% σε μόλις μία συνεδρίαση και μάλιστα με πολύ υψηλό όγκο συναλλαγών για τα δεδομένα της εισηγμένης.
Άλλοι απέδωσαν την άνοδο αυτή στο γεγονός ότι ο τίτλος είχε μείνει πίσω (ακόμη και μετά το χθεσινό ανοδικό τίναγμα, διαπραγματεύεται στο 95% της λογιστικής αξίας του και πολύ πιθανόν με μονοψήφιο P/E, παρά την αναμενόμενη φετινή υποχώρηση των κερδών).
Άλλοι πάλι κυκλοφορούν -για μια ακόμη φορά κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο- φήμες περί σχεδιαζόμενης πώλησης της εταιρείας από τον βασικό μέτοχο (που δεν μετέχει στη διοίκηση), οι οποίες προσώρας δεν επιβεβαιώνονται ούτε όμως και διαψεύδονται.
INTERTECH: Σε λίγες ημέρες κλείνουν δύο χρόνια από τότε που το 29,26% της Intertech πέρασε από τον εκλιπόντα επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά στη Eurobank (έναντι χρεών του τελευταίου προς την Τράπεζα) και δέκα μήνες από τότε (22 Σεπτεμβρίου 2022) το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μεταπώλησε το ίδιο ποσοστό στον Σπύρο Γιαμά της CD Media.
Με βάση το χθεσινό υψηλό δωδεκαμήνου της ΙΝΤΕΤ, η επένδυση του Σπύρου Γιαμά πρέπει να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 50%, εξέλιξη που λογικά θα τον ικανοποιεί.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, όποιος επιθυμεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση (ο Σπύρος Γιαμάς, ή ο Κων/νος Αμοιρίδης που κατέχει το 33% της Intertech, ή κάποιος τρίτος) θα κληθεί προφανώς να καταβάλει πολύ υψηλότερο αντίτιμο σε σχέση με πέρυσι.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ταξιδιωτική οδηγία για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξέδωσε το βρετανικό Foreign Office, προειδοποιώντας τους Βρετανούς που αναμένεται να επισκεφθούν τους συγκεκριμένους προορισμούς για τις υψηλές θερμοκρασίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τοπικά ή έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να επηρεάσουν περιοχές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν».
Οι Ελληνες επιχειρηματίες προς το παρόν δεν φαίνεται να μετρούν απώλειες από τη βασική, όπως εξελίσσεται μέχρι σήμερα, πηγή ξένων τουριστών για τη χώρα μας φέτος.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η χώρα μας πρωταγωνιστεί στα διεθνή media με τις μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίνε διάφορες περιοχές, στο peak της τουριστικής σεζόν, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε εχθές στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα εμφάνισε το 2022 τη μεγαλύτερη πτώση εσωτερικού τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, καταγράφοντας κάμψη άνω του 10% σε σχέση με το 2019, με 21,2 εκατ. διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα έναντι 23,6 εκατ. διανυκτερεύσεων τη «χρυσή» τουριστική χρονιά.
Ολοένα και πιο δύσκολο το όνειρο των διακοπών για τους Ελληνες ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα φετινά στοιχεία, με τη γενικευμένη ακρίβεια να προσθέτει ένα ακόμη εμπόδιο…