Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2023

Υποδομές: Ο Σταϊκούρας και ο «αντ’ αυτού» - Η Avramar, το «φιλέτο» και η απορία - Σφηνάκια για Κατασκευές, MYTIΛ και Epsilon Net

Υποδομές: Ο Σταϊκούρας και ο «αντ’ αυτού» - Η Avramar, το «φιλέτο» και η απορία - Σφηνάκια για Κατασκευές, MYTIΛ και Epsilon Net

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Πλήρης απο-Καραγιανοποίηση αναμένεται να συντελεστεί στο υπουργείο, καθώς ο τέως υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης, αφού μεσουράνησε ως διάττων αστέρας στη θητεία του Κώστα του Αχιλλέα Καραμανλή, κατέληξε εκτός κυβέρνησης και με μόνη (μάλλον ξεκάθαρα υποτιμητική) πρόταση να γίνει πρόεδρος της Αττικό (νυν Ελληνικό) Μετρό.

Θέμα χρόνου θεωρείται τώρα η αποχώρηση της γενικής γραμματέως Υποδομών Μαρίας Έλλης Γεραρδή, η οποία ήταν προσωπική σύμβουλος στο γραφείο του Καραγιάννη από το 2019 και προήχθη όταν ο ίδιος από γενικός γραμματέας έγινε υφυπουργός.

Ποιος θα πάρει τη θέση της δεν το γνωρίζουμε, όπως δεν γνωρίζουμε και πώς θα διαμορφωθεί η σχέση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα (φωτό) με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, καθώς ο δεύτερος φαίνεται να έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις στο επιτελικό Μαξίμου, με ορισμένους να τον χαρακτηρίζουν ως «τοποτηρητή».

Το σίγουρο πάντως, λένε πηγές που γνωρίζουν, είναι ότι ο Σταϊκούρας δεν θα δεχτεί να αποκτήσει «αντ' αυτού», όπως έκανε ο Κώστας του Αχιλλέα. 

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Ίσως ο διαγωνισμός στον οποίο μετέχουν τα περισσότερα «μεγαθήρια», εντός και εκτός Ελλάδος, για αυτό και τα προγνωστικά είναι από δύσκολα έως αδύνατα.

Διεθνείς κολοσσοί όπως η Macquarie, η Vinci και η Abertis μπορούν να δώσουν υψηλά τιμήματα, μόνοι ή σε συνδυασμό με τους Έλληνες εταίρους τους (εκείνοι που έχουν), ενώ το ίδιο ισχύει και για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που εμφανίστηκε μόνη της αλλά έχει, λένε οι πληροφορίες, «back to back» συμφωνία συμμετοχής με τη First Sentier.

Το έργο είναι ελκυστικό, το ξέρουν όλοι αυτό βλέποντας τα αποτελέσματα που έχει φέρει ως τώρα στη διαχείρισή του, ενώ η χρηματοδότηση από τις τράπεζες αποτελεί εύκολη υπόθεση (ας είναι καλά τα διόδια).

Στην πράξη, όλα δείχνουν ότι το έργο «θα χτυπηθεί γερά» και ότι ο ανάδοχος ίσως κριθεί στο ποιος θα θελήσει το έργο περισσότερο, για τους δικούς του λόγους.

ΥΓ: Σας ενημερώσαμε χθες ότι βασικοί «απώτεροι» μέτοχοι της Abertis είναι η οικογένεια Benetton και η Blackstone, που ελέγχουν την ιταλική Mundys. Σημειώστε ότι μια από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Πορτογαλίας, με πολυδιάστατα συμφέροντα, βρίσκεται πίσω από την Brisa - Auto-estradas de Portugal που έχει κατέβει στον διαγωνισμό μαζί με την Ιntrakat. Η οικογένεια De Mello μέσω του Grupo José de Mello κατέχει σήμερα το 17% της Brisa, έχοντας δώσει μεγάλα πακέτα μετοχών το 2020. Διατηρεί όμως σημαντική επιρροή.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ανοδος κόντρα στο πτωτικό ρεύμα στην ευρύτερη αγορά για τη μετοχή της Mytilineos, που ενισχύθηκε στα 33,3 ευρώ με άνοδο σχεδόν 1,5%.

Από τη μία, το αίτημα της Κομισιόν στην ελληνική βιομηχανία να προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου και οι προοπτικές που διανοίγει αυτή η εξέλιξη και από την άλλη, η έκθεση της Eurobank Equities που βάζει τον πήχη στα 40,3 ευρώ, 10 ευρώ υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση, συντήρησαν το ενδιαφέρον για το «χαρτί».

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Μεγάλη άνοδο σε πτωτική συνεδρίαση εμφάνισαν και οι εταιρείες του κλάδου, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες ανακατατάξεις αλλά και οι προοπτικές που ανοίγουν μεγάλα κυοφορούμενα projects. 

Ενδεικτικά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί εχθές στις παρυφές των 1.300 μονάδων, η ΑΒΑΞ κατέγραψε άνοδο σχεδόν 3% στο 1,724 ευρώ και η Intrakat άνοδο 2% στα 2,95 ευρώ, κινούμενη σε υψηλά 13 ετών και βάλε… 

Ο τίτλος που ξεχώρισε ωστόσο ήταν αυτός της Δομικής Κρήτης, που συνέχισε την ανοδική της τροχιά μετά την είσοδο του Δ. Κούτρα. 

Εχθές έκλεισε με άνοδο 9,3% στο 1,64 ευρώ, υψηλά 165 (!) μηνών, καταγράφοντας πλέον άνοδο σχεδόν 70% τις τελευταίες 30 μέρες ενώ άλλαξε χέρια το 1,5% της μετοχής. 

Σε υψηλά… 20ετίας (232 μηνών) έκλεισε η ΕΚΤΕΡ, που «έπιασε» τα 2 ευρώ με άνοδο 5,88%. 

Διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις για όσους πόνταραν εγκαίρως… 

 

AVRAMAR: Η εταιρεία Πολεμάρχα ίσως να μη λέει κάτι σε αρκετούς. Οι παλαιότεροι ίσως να θυμούνται ότι το επικοινωνιακό χαρτί της Πολεμάρχα το «έπαιξε» πολύ η οικογένεια Στεφανή της Σελόντα.

Για να μη σας κουράζουμε, η περί ου ο λόγος εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1977, διαθέτει ακίνητο στην περιοχή της Πολεμάρχα, στην Παλαιά Επίδαυρο, έκτασης 534 στρεμμάτων -τα 411 στρ. είναι δασική έκταση- και είναι θυγατρική της AVRAMAR. Του ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας που έχει μπλεχτεί άσχημα και έχει στήσει με την πλάτη στον τοίχο τις τράπεζες.

Ας επιστρέψουμε όμως στην Πολεμάρχα. Μέχρι και τη χρήση του 2019, σκοπός της κυριότητας του εν λόγω ακινήτου ήταν η τουριστική αξιοποίησή του. Όμως το 2020 η διοίκηση του ομίλου AVRAMAR επανεκτίμησε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του ακινήτου και στον ενοποιημένο ισολογισμό ταξινομήθηκε στην κατηγορία των ενσώματων στοιχείων με την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί από τον Όμιλο μελλοντικά.

Η ουσία είναι ότι επί του επενδυτικού ακινήτου της Πολεμάρχα, σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις της μητρικής AVRAMAR που υπεγράφησαν την 27/11/2019, προβλεπόταν η εγγραφή προσημείωσης υποθήκης α’ τάξης και σειράς. Η αξία του ακινήτου βάσει εκτίμησης του 2020 είναι στα 6.248.500 ευρώ.

Ωστόσο, από τον ισολογισμό της Πολεμάρχα για το 2022 δεν προκύπτει αν τελικά έχει προσημειωθεί το ακίνητο-φιλέτο…

 

EPSILON NET: Η χθεσινή κίνηση της Epsilon Net να εξαγοράσει και το υπόλοιπο 40% της θυγατρικής της Epsilon HR, αλλά και αντίστοιχα deals άλλων εισηγμένων εταιρειών έρχονται για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσουν ορισμένα πολύ θετικά πράγματα που συμβαίνουν την τελευταία τριετία στον κλάδο της πληροφορικής, με ό,τι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεπάγεται και για τη χρηματιστηριακή πορεία των συγκεκριμένων μετοχών.

Πρώτον, παρά το πολύ ισχυρό ράλι που οι πλείστες εκ των μετοχών του κλάδου έχουν καταγράψει στο ταμπλό του ΧΑ, οι εξαγορές τους εξακολουθούν να γίνονται σε πολύ «λογικές» αποτιμήσεις. Για παράδειγμα, με βάση το deal, η Epsilon HR αποτιμήθηκε συνολικά προς 11,4 εκατ. ευρώ (αγοράστηκε το 35% προς 4 εκατ. ευρώ), όταν η εταιρεία σημείωσε πέρυσι EBITDA 1,5 εκατ. ευρώ και προσβλέπει σε πολύ σημαντικά οφέλη από τη σταδιακή υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο σύνολο των επιχειρήσεων. Άλλωστε, πρόκειται για μια εταιρεία που η εισηγμένη Epsilon Net την «ξέρει από μέσα» καθώς ήδη κατείχε το υπόλοιπο 65%.

Δεύτερον, πρόκειται για μια ακόμη εξαγορά που χρηματοδοτείται από υπάρχουσα ρευστότητα και χωρίς η Epsilon Net να χρειαστεί ουσιαστικά να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό. Συγκεκριμένα, η ΕΠΣΙΛ (όπως και άλλες εισηγμένες) χρησιμοποιούν το ήδη θετικό καθαρό τους ταμείο συν τις πλούσιες ελεύθερες ταμειακές ροές (free cash flow) κάθε χρονιάς, προκειμένου να επιδίδονται σε εξαγορές χωρίς χρηματοοικονομικό ρίσκο και χρεωστικούς τόκους.

Και τρίτον, παρατηρείται με ταχείς ρυθμούς η συγκέντρωση του επιχειρηματικού λογισμικού σε λιγότερους «παίκτες», δηλαδή σε Ομίλους που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν και να εκμεταλλεύονται συνέργειες και οικονομίες κλίμακος. Όλα δείχνουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Epsilon Net έχει ως στόχο τον διπλασιασμό των εσόδων της μέσα στην επόμενη τριετία (από τα 75 εκατ. του 2022 στα 150 εκατ. ευρώ το 2025).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v