ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Ανοδικά κινείται φέτος η ασφαλιστική παραγωγή, με αιχμές του δόρατος τα επενδυτικά-αποταμιευτικά συμβόλαια του κλάδου ζωής (ευνοούνται κυρίως οι εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δίκτυα), αλλά και τις καλύψεις υγείας.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, που αναφέρεται στα ποσοστά αύξησης της παραγωγής επτά ασφαλιστικών εταιρειών κατά το πρώτο μισό του 2021.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Αναγνώστες της στήλης διαμαρτύρονται για προμήθειες που... τσούζουν και τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν όσοι επενδυτές θελήσουν να μεταφέρουν τους τίτλους τους σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα (ΚΕΜ, λειτουργεί περίπου όπως ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός).
Ειδικότερα, πέρα από τη σχετική γραφειοκρατία, κάθε ένα από τα μέλη της Κοινής Επενδυτικής Μερίδας χρεώνεται με 40 ευρώ για κάθε κατηγορία αξιόγραφου που διαθέτει, προκειμένου να μεταφέρει τους τίτλους του από τη δική του μερίδα στην ΚΕΜ.
Δηλαδή, αν τρία άτομα διαθέτουν στις προσωπικές τους μερίδες μετοχές πέντε διαφορετικών εταιρειών (ανεξάρτητα από τον αριθμό των τεμαχίων σε κάθε μία από αυτές), θα καταβάλουν από 200 ευρώ έκαστο ή 600 ευρώ συνολικά!
Και αν πρόκειται για κατόχους μεγάλων θέσεων, μικρό το κακό.
Τι γίνεται όμως αν κάποιος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 5-10 χιλιάδων ευρώ, που αποτελείται από επτά μετοχές;
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να πουλήσει τις μετοχές του από τον υπάρχοντα κωδικό, προκειμένου να τις επαναγοράσει μέσω της ΚΕΜ. Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει διπλά έξοδα συναλλαγών, επιβάρυνση με τέλος επί των πωλήσεων και απώλεια της διαφοράς μεταξύ του bid και offer, ιδίως για τις περιπτώσεις τίτλων με χαμηλή εμπορευσιμότητα.
ΥΓ: Για να φανεί το μέγεθος της διαφοράς, αν κάποιος μεταφέρει τίτλους από τη χρηματιστηριακή Α' στη χρηματιστηριακή Β', επιβαρύνεται αθροιστικά μόνο με δύο ευρώ ανά αξιόγραφο.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Το είδαμε κι αυτό. Η Κομισιόν να επιτρέπει το… βερεσέ στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο και να αποτρέπει το κατέβασμα του ρελέ άμα έχεις βουνό από ανεξόφλητους λογαριασμούς.
Δεν πρόκειται για πλάκα. Στο toolbox που ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό σοκ, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, παραπέμπει στα κράτη-μέλη την αποκλειστική ευθύνη για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα δυσβάστακτα τιμολόγια και τι προτείνει μεταξύ άλλων; Να υπάρξει μια ανοχή στην πληρωμή των λογαριασμών, προσωρινή αναβολή, τη λέει, και να αποφευχθούν αποσυνδέσεις από το δίκτυο.
Έτσι, βέβαια, κοντά στα ξερά θα καούν και τα χλωρά, χώρια που οι εταιρείες ενέργειας, αντί για βοήθεια ουσιαστική, θα δουν να αυξάνονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί.