Ως δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ έχουμε παρακολουθήσει πάμπολλες συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες γίνονταν δύσκολες ερωτήσεις και οι εκάστοτε αρμόδιοι προσπαθούσαν να αποφύγουν την απάντηση. Αυτό το διάστημα όμως, εξαιτίας της τεράστιας -και οικονομικής- σημασίας που έχει η πανδημία, έχουμε... απλώσει τα δίχτυα μας.
Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να βγάλουμε το καπέλο μας στον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στον Βασίλη Κοντοζαμάνη, υφυπουργό Υγείας, για το ρεσιτάλ που δίνουν στο… πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, σε βαθμό που θα ζήλευε και ο πρώην μπασκετμπολίστας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (ο οποίος επίσης διακρίνεται στο “pivot” επί των δύσκολων ερωτήσεων, αλλά… δικαιωματικά, κατά έναν τρόπο).
Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη χθεσινή «ενημέρωση», την οποία θέτουμε εντός εισαγωγικών, αφού όταν δεν απαντάς στις ερωτήσεις, ταμπουρωμένος πίσω από το τείχος των εκ των προτέρων παραδομένων ερωτήσεων, αλλά και την αδυναμία του δημοσιογράφου να σου πει «on air» ότι έκανες… βήματα και δεν απάντησες στην ερώτησή του, τότε μάλλον θέλει εισαγωγικά η «ενημέρωση».
Ρωτήθηκε λοιπόν χθες ο κ. Κοντοζαμάνης αν ισχύει ότι μόνο το 40% των υγειονομικών δέχονται να κάνουν το εμβόλιο (όπως ενημερώνει η ομοσπονδία των εργαζομένων ΠΟΕΔΗΝ), αν είναι ικανοποιημένος κι αν προτίθεται να κάνει κάτι για να αυξήσει τη συμμετοχή.
Και τι απάντησε; Ότι «τα νούμερα είναι... ενθαρρυντικά κι ότι το 70% των γιατρών λένε ναι στο εμβόλιο», μαζί με διάφορες «τζιριτζάντζουλες» για τη μάχη που δίνουν όλοι μαζί οι υγειονομικοί.
Πέραν αυτού… ουδέν.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ενώ οι σχετικές λίστες έπρεπε να έχουν κλείσει την περασμένη Δευτέρα, εξακολουθούν να είναι ανοικτές κι όσοι πιστοί ας προσέλθουν…
Ακόμη καλύτερος, όμως, ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος ρωτήθηκε πολύ συγκεκριμένα: «Πριν λίγες ημέρες αναφέρατε ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν λιγοστές εισηγήσεις σχετικά με τη Θεσσαλονίκη και ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε αυτές. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν εισάκουσε την εισήγηση του κυρίου Τζιτζικώστα; Υπήρξε επίσημη εισήγηση για τη λήψη μέτρων νωρίτερα, η οποία δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση;
Θαυμάστε την απάντηση, από την απομαγνητοφώνηση:
«Κοιτάξτε, δεν θα επαναλάβω τα ίδια, έγινε και τις προηγούμενες μέρες μια προσπάθεια όχι μόνο να παραποιηθεί ή να εξηγηθεί αλλιώς από την ουσία η απάντησή μου, αλλά και η ερώτηση που μου έγινε. Τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής: η Κυβέρνηση δίνει μαζί με την Αυτοδιοίκηση αυτή τη μάχη από την αρχή της πανδημίας. Το ενδιαφέρον των δημάρχων, των αυτοδιοικητικών μας, είναι κοντά στους δημότες, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι για τους πολίτες. Όλοι μαζί δίνουμε αυτή τη μάχη. Συζητάμε, αναλύουμε, προχωράμε σε συγκεκριμένες πολιτικές. Ο καθένας έχει ένα δικό του κομμάτι που ανταποκρίνεται στα ζητήματα πολιτικής που αφορούν σε μέτρα ή σε πρωτοβουλίες για τον κορωνοϊό και στο τέλος αυτής της μάχης, όλοι αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι (sic) είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Η μάχη είναι κοινή, η προσπάθεια είναι κοινή και την ώρα που δίνουμε αυτή τη μάχη, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην μπαίνουμε σε τεχνητές αντιπαραθέσεις που καλλιεργούνται, αλλά να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύση για όλα τα προβλήματα σε κάθε γειτονιά ξεχωριστά».
Κοινώς, δεν απάντησε… τίποτα, παρότι πρόκειται ξεκάθαρα για μείζον θέμα, όταν η χώρα μετράει ήδη πάνω από 3.700 νεκρούς, στο δεύτερο κύμα, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.
Δυστυχώς, δεν πρόκειται για το πρώτο «φάουλ». Ο κ. Κοντοζαμάνης το έχει κάνει «χόμπι» ήδη από το λοκντάουν του Μαρτίου να… ΜΗ δίνει απαντήσεις ακόμη και σε απλά θέματα, όπως όταν ερωτάται π.χ. για το φλέγον θέμα των τεστ (διαθεσιμότητες, επάρκεια κ.λπ.), για στοιχεία επάρκειας του ΕΣΥ και για τις προσλήψεις προσωπικού που... δεν έγιναν.
Ο κ. Χαρδαλιάς ήταν καλύτερος στο πρώτο λοκντάουν, ίσως γιατί το μέγεθος της επιδημίας δεν είχε τότε ξεφύγει. Στο δεύτερο κύμα όμως αποφεύγει κι αυτός, όσο μπορεί καλύτερ, τις κακοτοπιές, γυρίζοντάς το στο… τσάμικο της ηρωικής προσπάθειας του προσωπικού της πολιτικής προστασίας και τις υπερωρίες που κάνουν, (ορθά αυτά, αλλά ούτε αμφισβητούνται ότι σχετίζονται με τις ερωτήσεις που δεν απαντάει) ή στο «είμαστε όλοι μια οικογένεια» κ.λπ.
Είτε πρόκειται για την ιχνηλάτηση, είτε για τα αρχεία του ΕΟΔΥ και της ΗΔΙΚΑ, είτε για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα θέματα.
ΥΓ: Για το τι έγινε στη Θεσ/νίκη διαβάστε το σημερινό αποκαλυπτικό θέμα του Euro2day.gr, που παρουσιάζει ποιοι πρότειναν τι και πότε, χωρίς να εισακουστούν και τι μεσολάβησε ανάμεσα στην 19η και την 22α Οκτωβρίου.