MYTILINEOS: Πρώτη μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας στον βασικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, τον FTSE 25, αναδείχτηκε σε όρους καθαρής κερδοφορίας η Μυτιληναίος, με βάση τα στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου.
Το γεγονός δεν διέφυγε της προσοχής παρατηρητών της αγοράς, δεδομένου ότι σε συνθήκες πανδημίας, ο βαθμός δυσκολίας για ένα βιομηχανικό γκρουπ είναι ξεκάθαρα υψηλότερος απ’ ό,τι για εταιρείες που εμπλέκονται περισσότερο με τις υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ, που βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης.
Την τριάδα συμπληρώνει ο ΟΠΑΠ, που επίσης αντιμετώπισε ειδικές καταστάσεις καθώς για μήνες κλήθηκε να λειτουργήσει με κλειστό το δίκτυο των πρακτόρων και τα καταστήματα VLTs.
Τα έως σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η Μυτιληναίος, με έσοδα 1,3 δισ. ευρώ στο 9μηνο (-13,4%) και EBITDA 235 εκατ. ευρώ (-5,4%), είναι σε τροχιά ώστε να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει ο επικεφαλής της Ευάγγελος Μυτιληναίος για τη φετινή χρονιά: να πιάσει δηλαδή τα νούμερα του 2019, έτος που αποτέλεσε ρεκόρ για την επιχείρηση.
Αξιο λόγου, τέλος, ότι αρκετές επιχειρήσεις από αυτές που απαρτίζουν τον δείκτη δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία 3ου τριμήνου/9μήνου. Μεταξύ αυτών οι Jumbo, Viohalco, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ…
ΛΑΡΚΟ: Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η εταιρεία εξελίσσεται σε πολύφερνη νύφη… με αξιοσημείωτο, μάλιστα, αριθμό μνηστήρων να ζητούν να ενημερωθούν για τα περιουσιακά της στοιχεία ενόψει των καταληκτικών προθεσμιών των δύο διεθνών διαγωνισμών.
Η στήλη διατηρεί βέβαια πάντα τις επιφυλάξεις της ως προς το πόσοι θα φτάσουν στο να υποβάλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ωστόσο πηγές μιλούν για τουλάχιστον έξι επενδυτές. Μάλιστα μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ελληνικές επιχειρήσεις.
Ενας εγχώριος όμιλος, μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχει δραστηριότητα στην εξόρυξη και την εκμετάλλευση ορυκτών. Αναζητούσε μάλιστα και ξένο εταίρο για να κατέβει στους διαγωνισμούς.
Ενδεικτικό, πάντως, του ενδιαφέροντος είναι και το γεγονός πως κάποιοι επενδυτές ζήτησαν παράταση στα χρονοδιαγράμματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Να θυμίσουμε ότι ο ένας διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από τον ειδικό διαχειριστή αφορά στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς. Η προθεσμία για τις αιτήσεις ενδιαφέροντος είναι η 8η Ιανουαρίου.
Ο δεύτερος διαγωνισμός έχει βγει από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά στη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι. Η προθεσμία είναι η 11η Ιανουαρίου.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά το πιο πιθανό είναι να δοθεί κι άλλος χρόνος στους μνηστήρες…
ΒΟΑΚ: Δεν είναι και πολλές οι περιπτώσεις που η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ή το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θεωρούν πως κακώς ακυρώνεται ένας διαγωνισμός. Τον τελευταίο χρόνο συνέβη, όμως, δύο φορές και τις δύο στο υπουργείο Υποδομών!
Η πρώτη περίπτωση αφορούσε τον διαγωνισμό για την εργολαβία-σκούπα στον οδικό άξονα Ακτιο - Αμβρακία, που προσπάθησε να ακυρώσει το υπουργείο, αλλά βγήκε απόφαση πως έπρεπε να τον συνεχίσει και τελικά ανατέθηκε.
Η δεύτερη, πιο πρόσφατη, περίπτωση αφορά τον διαγωνισμό για το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Υποδομών στο έργο του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Είχε προκηρυχθεί προ διετίας (!), επί ΣΥΡΙΖΑ, και η νέα ηγεσία του υπουργείου τον καθυστερούσε επί μήνες, αν και υπήρχε μειοδότης.
Η σύμβαση δεν υπογραφόταν και τελικά αποφάσισε να τον ακυρώσει. Ηρθε όμως η ΑΕΠΠ και προ ημερών αποφάσισε πως ο διαγωνισμός κακώς ακυρώθηκε.
Για να δούμε, τι θα κάνει τώρα το υπουργείο…