ATTICA BANK: Μια ματιά στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου της Attica Bank δείχνει το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η τράπεζα. Το υπόλοιπο των χορηγήσεων μένει, πρακτικά, σταθερό, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξάνονται μεν, αλλά προβλέπεται να μειωθούν μετά τη νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν σε μόλις 6,12 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις στα 38 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να μειωθεί στο 12,6% από 14,5% στο τέλος του 2019.
Η τράπεζα, όπως αναφέρθηκε, ετοιμάζει -τρίτη- τιτλοποίηση. Αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures-NPEs), ύψους 712 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω NPEs μεταφέρθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου σε δύο SPVs (στο ένα δάνεια λιανικής 371 εκατ. ευρώ και στο άλλο επιχειρηματικά 341 εκατ. ευρώ).
Με την τιτλοποίηση (σ.σ. εκκρεμεί η προετοιμασία και η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή), η Αttica Bank θα αποαναγνωρίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων, που έχει στο Stage III. Επομένως, εξυγιαίνει σημαντικά τον ισολογισμό της.
Ο τρόπος που θα το κάνει (αν γράψει τη ζημιά μπροστά ή σε βάθος μερικών ετών) θα καθορίσει τον χρόνο της ΑΜΚ, μέσω της οποίας επιδιώκεται να μπει στρατηγικός επενδυτής και να αλλάξει σελίδα η τράπεζα.
Η κυβέρνηση δείχνει να ευνοεί τις καθαρές λύσεις, αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα, λόγω εμβολίων και δεν υπάρξουν σημαντικές ανατροπές που να αναιρούν τις προοπτικές που δημιουργούν οι υψηλοί κοινοτικοί πόροι.
Μένει να φανεί αν περάσει από τη θεωρία στην πράξη…
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Σημαντικές εξελίξεις είχαμε στην εισηγμένη εταιρεία μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο.
Πρώτα απ’ όλα, οι βασικοί μέτοχοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη δίνοντας 1,42 εκατ. ευρώ στην εταιρεία (προκαταβολή έναντι της επικείμενης ΑΜΚ, ύψους 3,048 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα η Τζιρακιάν να μειώσει τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες κατά 1,8 εκατ. ευρώ και να μετακυλίσει την αποπληρωμή άλλων έξι εκατ. ευρώ, ψαλιδίζοντας παράλληλα το επιτόκιο δανεισμού της.
Στη συνέχεια, η Τζιρακιάν έλαβε πρόσθετο δανεισμό 2 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.
Έχοντας λοιπόν τακτοποιήσει το ζήτημα της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας, με το υπόλοιπο 50% της ΑΜΚ θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και επιπλέον θα φέρουν έσοδα από τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.
Η ουσία είναι πως συνυπολογίζοντας τη δρομολογούμενη ΑΜΚ, η εισηγμένη εταιρεία διαπραγματεύεται σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ προς 7,2 εκατ. ευρώ, έχοντας:
- Επιστρέψει σε προ φόρων κερδοφόρο αποτέλεσμα (+192 χιλ. ευρώ στο φετινό α’ 9μηνο).
- Ρυθμίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, ψαλιδίζοντας παράλληλα το μέσο κόστος χρηματοδότησής της.
- Βάλει σε πρόγραμμα παραγωγικές επενδύσεις, με στόχο να εκμεταλλευθεί την ανοδική ζήτηση που προσδοκά κατά τα επόμενα χρόνια, λόγω των αυξημένων επενδύσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν στη χώρα.
ΒΙOΤΕΡ: Απίστευτο ράλι σημείωσε η «ξεχασμένη» εταιρεία μετά την ανακοίνωση επικύρωσης από το Πρωτοδικείο της συμφωνίας εξυγίανσης. Έτσι, από το 0,085 ευρώ της 9ης Δεκεμβρίου, ο τίτλος εκτινάχθηκε την Παρασκευή (18/12/) στο 0,308 ευρώ (+262%), με την αποτίμηση της εισηγμένης στο ΧΑ να έχει σκαρφαλώσει στα 5,41 εκατ. ευρώ!
Με τη διαφορά όμως ότι το επενδυτικό κοινό δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης, πέρα από κάποιες γενικές αναφορές ότι η εταιρεία θα εκχωρήσει έναντι δανείων μερικές δεκάδες ακίνητα που διαθέτει και κάποιες απαιτήσεις της από το Ελληνικό Δημόσιο.
Με πόσες τελικά τραπεζικές υποχρεώσεις θα παραμείνει μετά τη συμφωνία εξυγίανσης (154,7 εκατ. στις 30/6/2020); Σε ποιο ύψος θα διαμορφωθούν τα ίδια κεφάλαιά της (-99,67 εκατ. στις 30/6/2020); Τι θα συμβεί με άλλες υποχρεώσεις της εισηγμένης (π.χ. προς ERGO Ασφαλιστική); Με πόση ακίνητη περιουσία θα μείνει; Ποια είναι τα σχέδια της διοίκησης μετά τη θετική αυτή δικαστική απόφαση;
Να σημειωθεί πως ο κύκλος εργασιών της ΒΙΟΤEΡ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο περιορίστηκε μόλις στις 34 χιλ. ευρώ...