ΔΡΟΜΕΑΣ: Αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια αξιολογούν αυτή την περίοδο με ενδιαφέρον τη μετοχή του Δρομέα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αποκτήσουν θέση στην εισηγμένη που εμφανίζει ανοδική πορεία κατά τα τελευταία χρόνια.
Διότι μπορεί ο καθαρός δανεισμός της σερραϊκής βιομηχανίας επίπλων να παραμένει «βαρύς» (23,8 εκατ. ευρώ στις 30/9/2020, με μέσο επιτόκιο γύρω στο 3,5%), ωστόσο η μετοχή διαπραγματεύεται με μια κεφαλαιοποίηση γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, κάτω από τη λογιστική της αξία (25,5 εκατ. ευρώ) και με δείκτη P/E όχι πολύ υψηλότερο του 10 (προ φόρων κέρδη 1,32 εκατ. στο φετινό εννεάμηνο).
Το ζητούμενο ωστόσο είναι κατά πόσο τα φετινά πολύ καλά αποτελέσματα μπορούν να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν περαιτέρω μέσα στα επόμενα χρόνια. Απέναντι στο ερώτημα αυτό, η εισηγμένη, που σημείωσε κύκλο εργασιών 16,1 εκατ. ευρώ στο φετινό εννεάμηνο, έχει -όπως ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο του ΧΑ για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης- ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων γύρω στα 50 εκατ. ευρώ μόνο από τον γερμανικό στρατό, που είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης του Δρομέα. Άλλωστε, ενώ το 2014 οι εξαγωγές αποτελούσαν το 46% των συνολικών πωλήσεων, φέτος το ποσοστό αυτό θα σκαρφαλώσει γύρω στο 75%.
Πέρα, όμως, από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, υπάρχει -μεταξύ των άλλων- και η εγχώρια αγορά, που ελπίζεται ότι θα τα πάει καλύτερα όταν ξεπεραστεί η τρέχουσα πανδημία.
ΙΑΣΩ: To καλοκαίρι του 2019 το Oaktree είχε προχωρήσει σε δημόσια πρόταση στο ΙΑΣΩ, προσφέροντας 1,5 ευρώ ανά μετοχή και δηλώνοντας πως αν τελικά το ποσοστό αποδοχής ξεπερνούσε το 90%, τότε θα έβγαζε την εταιρεία εκτός χρηματιστηρίου.
Τελικά, συγκέντρωσε το 83,37% των μετοχών και έτσι η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ. Από τότε πέρασε περίπου 1,5 έτος, με τον βασικό μέτοχο να έχει ανεβάσει το ποσοστό του στο 84,97%, την τιμή της μετοχής να βρίσκεται χαμηλότερα από το ύψος της περυσινής δημόσιας πρότασης και την εταιρεία να προχωρεί σε τακτικότατη βάση στην αγορά ιδίων μετοχών, μειώνοντας περαιτέρω το ήδη περιορισμένο free float.
Το αν και πότε θα μπορούσε να ακολουθήσει μια νέα δημόσια πρόταση από τον βασικό μέτοχο δεν το γνωρίζει κανείς.
ΑΔΜΗΕ: Είναι μια μετοχή με σαφή αμυντικά χαρακτηριστικά -λόγω του τρόπου λειτουργίας και του σχετικού θεσμικού πλαισίου-, με αποτέλεσμα πολλοί να την παρομοιάζουν με «ομόλογο». Μόνο που όταν ένα επταετές ομόλογο μιας ισχυρής-αξιόπιστης εταιρείας δύσκολα προσφέρεται στις μέρες μας με επιτόκιο υψηλότερο του 2%-2,2%, η Euroxx προβλέπει για τον ΑΔΜΗΕ μερισματική απόδοση 3,7% για το 2021 και 3,3% για το 2022.
Ειδικότερα, η Euroxx Χρηματιστηριακή προβλέπει για την επόμενη διετία αύξηση κερδών (0,17 ευρώ ανά μετοχή το 2020, 0,18 ευρώ το 2021 και 0,18 ευρώ το 2020), αλλά χαμηλότερο μέρισμα (0,12 ευρώ το 2020, 0,10 ευρώ το 2021 και 0,09 ευρώ το 2021), πιθανόν λόγω των επενδύσεων που θα κληθεί να υλοποιήσει η εισηγμένη.
Τιμή-στόχος τα 3,40 ευρώ και σύσταση «overweight».