ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Ξεθωριάζει σιγά σιγά το όραμα του «στρατηγικού επενδυτή» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όνειρο στο οποίο είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από τους οκτώ τουλάχιστον ενδιαφερόμενους για τα ναυπηγεία που διέδιδαν υπουργικοί κύκλοι, φτάσαμε στις δύο προσφορές, την... εξής μία, του ομίλου North Star του Έλληνα εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου. Μια προσφορά ύψους 15,1 εκατ. ευρώ με υποσχέσεις για επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, που δεν ικανοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών και όλοι προεξοφλούν ότι η συνέλευση των πιστωτών στις 29 Δεκεμβρίου θα αποφασίσει κατ' αυτόν τον τρόπο.
Σημειώστε δε ότι δεν πρόκειται περί πώλησης επιχείρησης (δηλαδή κάποια ναυπηγική εταιρεία με προσωπικό, τζίρους, πελάτες κ.λπ.) αλλά για «εκποίηση ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ». Ενιαίο λειτουργικό σύνολο που όμως δεν συνιστά ναυπηγείο με προοπτικές, όπως προκύπτει και από όσα υποστήριξε ο έτερος των διεκδικητών, η ΟΝΕΧ, που αρχικά οραματιζόταν τη «ναυπηγική τρίαινα» (να αποκτήσει και τα τρία ναυπηγεία της χώρας), αλλά κατέθεσε τελικά μια συμβολική προσφορά ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είδε το ποτήρι μισογεμάτο: «Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, η παρουσία των δύο αυτών προσφορών, που μπορεί να φαίνονται ως απόλυτο ποσό μικρές αλλά η δέσμευση για επενδύσεις είναι τεράστια, είναι μια επιτυχία».
To Υπουργείο Οικονομικών όμως μάλλον το είδε… μισοάδειο. Ισως ήταν μήνυμα το ότι μία ημέρα πριν την κατάθεση προσφορών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ξεκίνησε παράλληλο διαγωνισμό, μέσω της ΕΤΑΔ, για το υπόλοιπο ακίνητο του Σκαραμαγκά (περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Δεξαμενή Νο5 των Ναυπηγείων, τον Προβλήτα Νο3 καθώς και μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις και τον Προβλήτα Νο4) με τιμή εκκίνησης τα 55 εκατ. ευρώ!
Για το τέλος ας κρατήσουμε τις επισημάνσεις του κ. Πριόβολου: μιλά για λάθος του ειδικού διαχειριστή -αλλά εδώ ισχύει το γνωστό τα λέω της πεθεράς (διαχειριστής) για να τα ακούσει η νύφη (κυβέρνηση)-, που αρχικά δέχθηκε την προσφορά της ΟΝΕΧ ως «έγκυρη», στη συνέχεια απεφάνθη ότι δεν είναι έγκυρη.
Τι τελικά συνέβη και όλοι εμφανίζονται χολωμένοι με τις διαδικασίες; Μήπως όντως ορισμένα asset που έχουμε προς πώληση, μόνο «asset» δεν είναι ή μήπως δεν προετοιμάζονται σωστά διαγωνισμοί που αφορούν project με εμβληματικό χαρακτήρα, τα οποία τα κυβερνητικά στελέχη τα συνδέουν, μάλλον «άτσαλα», και με στρατηγικές επιλογές της χώρας (βλέπε εξοπλιστικά);
Διαλέξτε και πάρτε...
120 ΔΟΣΕΙΣ: Την ημέρα το πανηγύρισε, μέσα στη νύχτα πέρασε η κυβέρνηση το «ψαλίδισμα» του αριθμού των δικαιούχων ρύθμισης των οφειλών τους προς τους δήμους.
Ενώ μέχρι και προχθές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών διεμήνυε πως η ρύθμιση των 120 δόσεων «αφορά τους πάντες και πάσης φύσεως οφειλή», όπως χαρακτηριστικά είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος, τελικά αυτό δεν έγινε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση προσέκρουσε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λόγω υψηλού κόστους. Αποτέλεσμα, να κατατεθεί νομοτεχνική βελτίωση αργά χθες, που προσδιορίζει ως δικαιούχους της ρύθμισης μόνο όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.
Έτσι, ενώ η αρχική διάταξη έκανε λόγο για οφειλή που δημιουργήθηκε οποιαδήποτε στιγμή, με τα νέα δεδομένα, στη ρύθμιση υπάγονται μόνο όσες οφειλές βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν κατά το διάστημα 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα καθορίζει τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας των δικαιούμενων της ρύθμισης και τι θα ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα.
Και να ελπίζουν σε μια ευρύτερη ρύθμιση, που θα φέρει κάποια στιγμή η κυβέρνηση, όπως υποσχέθηκε ο Θ. Σκυλακάκης...