Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Ανάσες" μετά την ΑΜΚ της Εθνικής

Στην περίοδο, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής προσβλέπουν οι παίκτες στο ΧΑ. Το κλείσιμο short θέσεων, οι αποτιμήσεις και οι "πονηρές" αναφορές των ξένων. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά. 

Στην περίοδο, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, προσβλέπουν ορισμένοι παίκτες οι οποίοι αρχίζουν να κλείνουν σταδιακά τις θέσεις πώλησης, που είχαν ανοίξει από της αρχές Σεπτεμβρίου.

Μπορεί ο μήνας να πήγε, όπως πήγε (…μαύρο χάλι δηλαδή) και ο Οκτώβριος να ξεκίνησε με ακόμη μία επιβεβαίωση των τελευταίων στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη και τον FT 20 ωστόσο….

Οι αναλυτές εκτιμούν, πως μέσα σε ένα μήνα το ΧΑ απαξιώθηκε περισσότερο απ΄ όσο δικαιολογεί η εικόνα στην αγορά ομολόγων και τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης πολλών εταιρειών του FT 20. Είναι γεγονός, πως από τις 6/9 και μετά πουλήθηκαν ανοιχτά περισσότερα από 13 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής διευκολύνοντας την άμεση υποχώρηση της τιμής σχεδόν 28% χαμηλότερα προς τα επίπεδα των 7 ευρώ.

Δεδομένου, ότι το μέσο κόστος κτήσης αυτών των τοποθετήσεων εκτιμάται πως έγινε στα 7,70 ευρώ, οι υπεραξίες που κερδήθηκαν υπολογίζονται σε εννέα εκατομμύρια ευρώ. Χώρια τις υπεραξίες από τις πωλήσεις περισσότερων από 50 χιλιάδες Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης σε μετοχές της Εθνικής και βεβαίως τα ΣΜΕ πώλησης που πόνταραν σε διόρθωση του Ftse20 προς τις 700 από τα υψηλά των 760-770 μονάδων (στις αρχές Σεπτεμβρίου).

Υπολογίζεται, ότι την περίοδο που οι περισσότερες ευρωαγορές και η Wall αντιδρούσαν ανοδικά στο ΧΑ η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής στεκόταν η αφορμή για ένα "γερό short παιχνίδι" σε παράγωγα προιόντα. Εκτίμηση αρκετών παικτών είναι πως με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής και κεφάλαια θα "απελευθερωθούν" για την αγορά και οι έως και 30% χαμηλότερες αποτιμήσεις θα δικαιολογούν μία ανοδική αντίδραση.

Περισσότερες λεπτομέρειες από την χθεσινή συνεδρίαση καθώς και στοιχεία για την αγορά Παραγώγων, τον δανεισμό τίτλων, τις "ανοιχτές πωλήσεις" αναφέρονται αναλυτικά στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου.

Όμως δεν είναι τυχαίο, κατά την εκτίμηση μερίδας παικτών, πως τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι "πονηρές" αναφορές ξένων οίκων που υπό προυποθέσεις θα συνηγορούσαν υπέρ του σεναρίου αντίδρασης.

Αρχικά η Moody s, που βρίσκει αρκετά συν για πέντε ελληνικές τράπεζες, στη συνέχεια ο Mark Mobius που εξετάζει ως επενδυτική επιλογή την Εθνική και τελευταία οι Goldman Sachs, ING, HSBC και Societe Generale που συμβουλεύουν τους πελάτες τους να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα φαίνεται σαν να δημιουργούν κλίμα. Αναλυτικά τα θέματα εκτίθενατι στο euro2day, με εξαιρετικό ενδιαφέρον σε αυτό που αφορά στις νουθεσίες των ξένων για τα ελληνικά ομόλογα.

Επίσης την ίδια περίοδο που τα spreads για τα ομόλογα της Ιρλανδιας, Πορτογαλίας, Ισπανίας έπαιρναν την ανιούσα τα ελληνικά υποχωρούσαν σχεδόν 170 μονάδες βάσης. Ξένοι αναλυτές σημειώνουν, πως οι ελληνικοί τίτλοι καταγράφουν την καλύτερη πορεία στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο καθώς οι υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν, αντισταθμίζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας.

Η ουσία είναι πως οι παίκτες έβγαλαν πολλά χρήματα από τα ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2009, αποκομίζοντας απόδοση 3,9% (στο 3μηνο), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και της European Federation of Financial Analysts.

Παράλληλα, πολλά χρήματα έβγαλαν από την "πώληση" Συμβολαίων του Ftse20 και τραπεζικών μετοχών (κυρίως της Εθνικής) σε σημείο που ορισμένοι να θεωρούν πως το κόστος συμμετοχής στην αύξηση της Εθνικής καλύφθηκε από το short παιχνίδι του Σεπτεμβρίου.

Ουσιαστικά οι στατιστικολόγοι παρατηρούν, πως το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ξεκινήσει την αποκλίνουσα πορεία του από τα ξένα χρηματιστήρια, πέρυσι τον Οκτώβριο. Σταδιακά η διαφορά μεγάλωνε για να διευρυνθεί θεαματικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Από την περίοδο δηλαδή, που η διοίκηση της Εθνικής προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις για την συνδυαστική ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Είναι ενδεικτικό, πως την περίοδο Οκτώβριος 09-Σεπτέμβριος ΄10 ο δείκτης Ftse20 "έγραψε" ζημιές 48,5% έναντι θετικής απόδοσης 13% του Dow Jones και 14% του DAX στην Φρανκφούρτη. Όπως επίσης ότι τον Σεπτέμβριο μετά την αρχική άνοδο για την τιμή της μετοχής της Εθνικής (1-6/9) ακολούθησε ένα από τα χειρότερα σερί για τον τραπεζικό τίτλο, που έφτασε τις 15 πτωτικές σε σύνολο 18 συνεδριάσεων.

Μάλιστα από τις 7-8 του μήνα οι συναλλαγές στη μετοχή έφτασαν και σταδιακά ξεπέρασαν το 50 (και πλέον) του ημερήσιου τζίρου της αγοράς. Μάλιστα από τη συνεδρίαση της 27/9 που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση δικαιωμάτων και ομολογιών (για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου) ο τζίρος στην ΕΤΕ ξεπέρασε σε κάποιες συνεδριάσεις ακόμη και το 65%.

Γεγονός, που δεν είχε παρατηρηθεί στις προηγούμενες δύο αυξήσεις κεφαλαίου (το ΄06 και το ΄09). Αλλωστε πολλοί ήταν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, που έσπευσαν να ξεπουλήσουν τραπεζικές θέσεις φοβούμενοι πως το…παράδειγμα της Εθνικής θα ακολουθούσε άλλη τράπεζα που θα προσέφευγε σε αύξηση κεφαλαίου. Αυτό γιατί πέρυσι την α.μ.κ της ΕΤΕ είχε ακολουθήσει η Alpha Bank με την σχετική διαδικασία να καλύπτεται σχετικά δύσκολα.

Και μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως το Δημόσιο, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες κρατά το κλειδί των τραπεζικών εξελίξεων, δεν μπορεί πλέον να αρχίσει να ξεκαθαρίζει πριν από τα μέσα Οκτωβρίου οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση των συμβούλων, για τις τράπεζες (σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη στις 24/9…στα μέσα Οκτωβρίου η έκθεση των συμβούλων).


--------

Όπως τονίζει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η αποκοπή και διαπραγμάτευση του διπλού δικαιώματος προτίμησης της Εθνικής Τράπεζας ήταν το σημείο αναφοράς την εβδομάδα που πέρασε στην εγχώρια αγορά. Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σταθερά σε αρνητική αυτονόμηση από τους χρηματιστηριακούς δείκτες του εξωτερικού οι οποίοι πλέον κινούνται πολύ κοντά στα υψηλά έτους.

Η περίοδος της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής είναι ένα αναγκαίο κακό για την αγορά αφού μέρος από τις πωλήσεις και την προσφορά μετοχών προέρχονται από την ανάγκη χρηματοδότησης κάποιων χαρτοφυλακίων για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου χωρίς να λείπουν και τα φαινόμενα εξισορροπητικής κερδοσκοπίας (arbitrage) τα οποία ήταν σταθερά εις βάρος της μετοχής και υπέρ του δικαιώματος σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Η παύση της διαπραγμάτευσης του δικαιώματος την προσεχή Τρίτη ενδεχομένως να δώσει κάποια ανάσα τουλάχιστον στην μετοχή της Εθνικής αφού η δύναμη που οδήγησε την Εθνική χαμηλότερα και εν συνεχεία την υπόλοιπη αγορά ήταν η μεγάλη προσφορά που παρατηρήθηκε στα δύο δικαιώματα της αύξησης.

Την ίδια στιγμή με αργό αλλά σταθερό τρόπο το κόστος δανεισμού της χώρας σε όλες τις περιόδους λήξης αρχίζει να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Είναι ίσως η πρώτη φορά από την αρχή του έτους που η συμπίεση του spread δεν φαίνεται να είναι μια πρόσκαιρη τεχνική διόρθωση μίας ή δύο ημερών αλλά έχει στοιχεία μιας πιο συστηματικής κίνησης.

Ενδεχομένως ο μήνας που ξεκίνησε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί ένα εξάμηνο από την αποδοχή του μνημονίου και την εφαρμογή των πρώτων ειδικών μέτρων. Μια θετική εξέλιξη στα έσοδα είναι ικανή να μεταβάλει την αρνητική άποψη που εξακολουθεί να υπάρχει για την ελληνική οικονομία και η οποία ευθύνεται για την αποστροφή των κυριότερων επενδυτικών οίκων από το ΧΑ. Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα του Οκτωβρίου μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αφού κάθε άλλη είδηση είναι καταδικασμένη να χαθεί στο γενικότερο κλίμα επενδυτικής απαξίωσης που επικρατεί.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε για τρίτη φορά φέτος την κυριότερη ζώνη στήριξης των 1.450 μονάδων σε μια αργή πλαγιοκαθοδική κίνηση με τον τζίρο να επικεντρώνεται κατά 60% στις μετοχικές αξίες της Εθνικής και κατά 90% στις μετοχές του FTSE-20. H κίνηση ωστόσο δεν ήταν μονοκόμματη, χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και ενδοσυνεδριακές εκτονώσεις και τα κλεισίματα των συνεδριάσεων δεν εκτονώνονταν στο χαμηλό ημέρας το οποίο θα ήταν μια σαφής ένδειξη έντονης αρνητικής διάθεσης για πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται πολύ κοντά στο να εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ σε πιο μεσοπρόθεσμες διάρκειες εμφανίζονται σημαντικές ανοδικές αποκλίσεις που είθισται να προοιωνίζουν κάποια καλή σε διάρκεια και ένταση ανοδική αντίδραση.

Προς ώρας πάντως όλοι οι κινητοί μέσοι παραμένουν πουλημένοι με κυριότερο και πιθανότερο επίπεδο μια δυνατής αντίδρασης τις 1.415 μονάδες. Η πίεση στην μετοχή της Εθνικής εκτιμούμε ότι έχει δώσει την ευκαιρία εισόδου σε πολύ ελκυστικά επίπεδα τιμών. Η πτώση που παρατηρείται σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους είναι κυρίως αντανακλαστική με ότι αυτό συνεπάγεται για την συσχέτιση που θα υπάρξει σε μια αντίστροφη πορεία.

Ωστόσο το ζητούμενο παραμένει ο συγχρονισμός της αγοράς με τις τοποθετήσεις αφού χρονικά η ταλαιπωρία μπορεί να επεκταθεί έως την λήξη της αύξησης του κεφαλαίου. Ως εκ τούτου σταδιακές τοποθετήσεις έως τα επίπεδα των 1400 μονάδων σε ποσοστό εώς 75% εκτιμούμε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια τακτική εισόδου για το κοντινό μέλλον αφού θεωρούμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της ειδικής περιόδου που οδήγησε στην αυτονόμηση του ΧΑ και οι αποτιμήσεις ήδη ενσωματώνουν πολύ ακραία αρνητικά σενάρια για τις εταιρίες ή την οικονομία.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική με κυριότερες αυτές των Alcoa και Pepsico την προσεχή Παρασκευή".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.468,52 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 3,02%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 33,13%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 4,54%, ο Mid 40 χαμηλότερα 2,71% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 3,18%.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη σημείωσαν ο κλάδος των Ταξιδιών & Αναψυχή (2,31%), οι Κατασκευές & Υλικά 2,65%, τα Βιομηχανικά Προιόντα & Υπηρεσίες 1%, Προσωπικά & Οικιακά Προιόντα και τα Τρόφιμα & Ποτά 1,46%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος της Υγείας (-10,95%), των Μέσων Ενημέρωσης 9,50% και των Τραπεζών (-8,08%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Paperpack (28,13%), Medicon (27,5%), ΠΕΡΣΕΥΣ (26,67%), Εδραση (22,22%), Μπουτάρης(16,67%), Προοδευτική (15%), Alsinco (14,57%), Μύλοι Λούλοι (14,58%), Δρομέας (9,68%), Rilken (9,54%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελφίκο (26,42%), Q&R (-25,86%), Κέκροψ (-21,74%), ΑΕΓΕΚ (-21,05%), ALTEC (-20%), Αττι-κατ (20%) Τεξαπρέτ (-18,18%), FG Europe (-18,06%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (-17,89%) και Ιμπέριο ( -17,78%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v