Κλυδωνισμοί σε ευρωπαϊκό Νότο -Βουτιά στο ΧΑ

Νέες ισχυρές απώλειες στo XA, σε συντονισμό με τις αγορές Ισπανίας και Πορτογαλίας, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό Νότο και το ευρώ. "Βουτιά" 7,2% για ΟΤΕ, πιέσεις στις τράπεζες. Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Ανεβαίνει ο υδράργυρος, οι Αγορές άρχισαν τα μακροβούτια (!)

Αυξάνονται οι ανησυχίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και μαζί με αυτές η πίεση στις αποτιμήσεις των χρηματιστηριακών αξιών.

Ευνόητο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες θα είναι πολλαπλάσιες στους πιο “ευάλωτους”, όπως δείχνει το ευρώ και το “μαλακό υπογάστριο” της Ευρωζώνης.

Τουλάχιστον σημαντικές οι απώλειες στα Χρηματιστήρια Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, ενώ “ακούραστοι” δείχνουν και οι πωλητές στο ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση οι επενδυτές ανησυχούν για τα μέτρα λιτότητας των Χωρών και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Στην περίπτωση του ενιαίου νομίσματος, που κινείται σε χαμηλά 17μηνου, οι διεθνείς αναλυτές αναφέρονται σε εντεινόμενους φόβους για κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν ανοιχτά ανήσυχοι για την “αξιοπιστία” της ΕΚΤ και της απόφασης να αρχίσει εκ νέου να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα στην Αγορά και να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης χρέους.

Η ΕΚΤ εκτίθεται σε πιθανές συγκρούσεις και αυτό βλάπτει το ευρώ”, τονίζει ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.
Τεχνικά και όσον αφορά το ενιαίο νόμισμα η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 1,2430 δολάρια και αν αυτή διασπαστεί καθοδικά οι αμέσως επόμενες είναι στα 1,2370 και στην ζώνη 1,22 – 1,21 δολάρια, όπου και πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθεί σημαντική και πειστική ανοδική αντίδραση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες του χώρου εδραιώνονται σταδιακά η αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων σε συνθήκες επιταχυνόμενης ύφεσης.
Οι νέες εκτιμήσεις (επί τα χείρω) αποτελούν “οδηγό” για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, που συνδυάζονται με μείωση θέσεων σε πολλά blue chips.

Στο τραπεζικό ταμπλό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια ιδιότυπη "μάχη" μεταξύ ξένων χαρτοφυλακίων με εγχώρια -κυρίως Τραπεζικά και Κρατικού ενδιαφέροντος - που προσπαθούν να προστατεύσουν τις αποτιμήσεις τους, τονίζει με έμφαση εξαιρετικά έμπειρος χρηματιστής που εκτιμά ότι και τις επόμενες μέρες αναμένεται ότι θα συνεχισθούν οι “αναγνωριστικές κινήσεις” και “αψιμαχίες” προκειμένου να διαπιστωθεί μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένα να πιέσουν τα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν αποφασίσει να μειώσουν δραστικά θέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Δυστυχώς το “μαρτύριο της σταγόνας” παίρνει ακόμα μεγαλύτερη έκταση και διάρκεια από την ανυπαρξία των αγοραστών που δυσχεραίνει το έργο των εν δυνάμει πωλητών και από την εικόνα “αποσύνθεσης” που επικρατεί (πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων) σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Η ψυχολογία όσων έχουν το κουράγιο και παρακολουθούν σχετικά στενά τις συνεδριάσεις στην Σοφοκλέους, συνθλίβεται από την πίεση των τιμών και από την καθημερινή διαπίστωση έλλειψης πραγματικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Δυστυχώς η εγχώρια Αγορά συνεχίζει να άγεται και να φέρεται από τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων και η τάση να εντείνεται από τις κινήσεις των traders που απλά ακολουθούν το γενικότερο κλίμα, αλλάζοντας (πολλές φορές) διαθέσεις και στρατηγική ακόμα και μέσα στην μέρα (!)

Μετά τους χθεσινούς τρεις διασωθέντες στο ταμπλό του 20αρη, σήμερα μόνο δύο γλίτωσαν το αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,54%) και Motor Oil που έκλεισε αμετάβλητη.

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των απωλειών οι Βιοχάλκο (-9,56%) και ΟΤΕ (-7,22% και νέο ιστορικό χαμηλό).

Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5% οι Μυτιληναίος, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG, του 4% οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Εθνική, Κύπρου, Alpha Bank και του 3% οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Eurobank, MPB.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1657,19 μονάδες (17.08) και έκλεισε στις 1658,29 μονάδες με απώλειες 3,41%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 113 εκατ. από τα οποία τα 0,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 127 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 6 έως 20%.

Ήδη από χθες ο φίλος και συνεργάτης Μάνος Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη μείωσης του ωραρίου των συναλλαγών και προσαρμογής του στις μειωμένες συναλλακτικές απαιτήσεις, κάτι που φαίνεται να το ενστερνίζεται και ο ΣΜΕΧΑ με σημερινή του ανακοίνωση.
Ευνόητο είναι πως μέσα σε ένα τόσο βαρύ κλίμα τα σενάρια συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν (!)

Από το ότι μπορεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο η Γερμανία να αποφασίσει την έξοδό της από ευρώ (!), μέχρι ότι μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης θα έλθει η επικρεμόμενη υποβάθμιση από την Moody΄ς ή άλλο οίκο αξιολόγησης (!)

Εν των μεταξύ η Moody΄ς με σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι “υψηλότερη από 80% είναι η πιθανότητα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας για τους επόμενους τρεις μήνες”. “Μία υποβάθμιση αρκετών βαθμίδων είναι πιθανή”, επισημαίνει η Moody’s, ενώ αντίθετα εξηγεί ότι η πιθανότητα της αναβάθμισης είναι “μη ρεαλιστική στο προσεχές μέλλον”.

Η ακριβής έκταση της υποβάθμισης θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους όρους του πακέτου της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και από τα επίπεδα στα οποία θα σταθεροποιηθεί, ή θα αναστραφεί, το χρέος”. Η Moody’s διαπιστώνει αυξημένο πολιτικό ρίσκο, λόγω των πολύ απαιτητικών όρων της διάσωσης.

Σε κάθε περίπτωση και καθαρά από τεχνικής άποψη η εικόνα τόσο σε Γενικό Δείκτη όσο και σε FTSE δείχνει επιβαρυνόμενη, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 1630 και 800 μονάδες αντίστοιχα.

Για όσους ακόμα αντέχουν να ασχολούνται με τα στατιστικά της Σοφοκλέους, η εβδομάδα που μόλις έληξε ξεκίνησε για τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 9,31%, όμως τελικά και σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη συρρικνώθηκαν στο +1,71%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν το -24,49%.

Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε την εβδομάδα με κέρδη 14,42%, όμως στην λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής “είδε” τα εβδομαδιαία κέρδη του να περιορίζονται στο +2,27%, ενώ οι απώλειες από την αρχή του χρόνου για τον δείκτη των Τραπεζών φθάνουν στο -36,92%.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση που έδωσε τον πέμπτο χαμηλότερο τζίρο για το 2010, το 93% αυτού “απασχολήθηκε” από τίτλους του 20αρη, όπου και σημειώθηκαν σημαντικές, εκ νέου, ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων.

Έτσι η πρώτη επτάδα διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,8 δισ), Εθνική (6,57 δισ), ΟΠΑΠ (4,18 δισ), ΟΤΕ (3,53 δισ), ΔΕΗ (2,89 δισ), Eurobank (2,59 δισ), Alpha Bank (2,57 δισ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η πειστική και σημαντική ανάκαμψη για το Χ.Α. θα αργήσει ακόμα, υποστηρίζει ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ η παραλαβή από την Χώρα μας του πρώτου πακέτου στήριξης 5,5 δισ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και απόφαση των Ευρωπαίων Ηγετών για τη συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, μ’ ένα πακέτο-μαμούθ της τάξης των 750 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΚΤ για απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, από τη δευτερογενή αγορά, άλλαξε δραματικά τα δεδομένα.

Φαίνεται ότι κυριολεκτικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποχρεώθηκαν, ευτυχώς, από την Αμερικάνικη ηγεσία να προχωρήσουν στη δημιουργία αυτού του μηχανισμού.

Όπως στην υπόθεση Lehman, έτσι και εδώ υπήρχε εγκληματική ολιγωρία. Τα χρήματα θα διασφαλίσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα για 6 μήνες, μήνες κρίσιμους, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στο τελικό, και πρακτικά πιο επιβαρυμένο, εξάμηνο της ύφεσης αυτού του οικονομικού κύκλου. Από τον Ιούνιο, η ΕΕ πιθανόν να εισέλθει σε αργή ανάκαμψη, όπως εξάλλου επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα Γερμανικά μακροοικονομικά δεδομένα.

Στα πλαίσια αυτά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι από πριν, εκτιμάται όμως διατήρηση της κίνησης της Αγοράς μεταξύ 1600 και 2150 μονάδων, Γενικό Δείκτη ΧΑ, ως τα μέσα Ιουνίου, λέει ο αναλυτής της Κύκλος.

Η έντονη μεταβλητότητα για άλλη μια εβδομάδα προβλημάτισε του συμμετέχοντες στην Ελληνική Αγορά καθώς οι εντυπώσεις και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα της αγοράς οδήγησαν προοδευτικά σε αποχή μεγάλο μέρος του επενδυτικού κοινού, ειδικά όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα συρρικνώνοντας σημαντικά την συναλλακτική δραστηριότητα η οποία περιορίζεται ακόμα και σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το σκηνικό ρηχών συναλλαγών υπερίσχυσε ο νόμος της αδράνειας.

Οι μετοχές έγιναν πολύ ευάλωτες σε σχετικά περιορισμένης έκτασης πωλήσεις ενώ την ίδια στιγμή η απουσία γεγονότων που θα δικαιολογούσαν σε κάποιο βαθμό την υποχώρηση των δεικτών άνοιξε τον κύκλο της αρνητικής φημολογίας με τις Τράπεζες να βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο.

Επί του παρόντος το μόνο που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί με κάποια σχετική ασφάλεια είναι η μείωση των κερδών στους Τραπεζικούς ισολογισμούς του α’ τριμήνου, εξέλιξη πάντως γνωστή και επαρκώς τιμολογημένη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Από την άλλη πλευρά οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα από ΕΧΑΕ, Frigoglass, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν ενδεχομένως να μειώσουν την εξάρτηση της αγοράς από την πορεία των Τραπεζικών τίτλων, τονίζει ολοκληρώνοντας την άποψη του ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Σημαντικές απώλειες και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις συναλλαγές να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 0,53%.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12335, τιμή εκκαθάρισης 790,63) κινήθηκαν μεταξύ 787 και 818,25 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (7300 Πειραιώς, 6700 ΔΕΗ, 16700 MIG, 20000 Εθνική, 9000 Κύπρου, 5400 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6121), Alpha Bank (1344), Πειραιώς (802), Eurobank (544), ΟΤΕ (1171), Κύπρου (344), MIG (421), Μυτιληναίος (180), Ταχ. Ταμιευτήριο (191), ΟΠΑΠ (249), ΔΕΗ (153), Τιτάν (228), Motor Oil (154), Ελ. Πετρέλαια (181), Βιοχάλκο (177), Αγροτική (177), ΓΕΚ (146).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Μυτιληναίο (12000 τεμ.) και ΟΠΑΠ (9000 τεμ.)

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13461855 τεμ.), Eurobank (7580529 τεμ.), Alpha Bank (5040880 τεμ.), Πειραιώς (7358019 τεμ.), Κύπρου (4706390 τεμ.), MIG (6828858 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v