Χαμηλότερα προς το διπλό πυθμένα το ΧΑ

Ολο και χαμηλότερα το ΧΑ κλίνοντας σταδιακά προς τον διπλό πυθμένα των 1.621-1.625. Χαμηλότερα των €11 η Εθνική, απώλειες έως 5,2% για τραπεζικές μετοχές. Νέες ελάχιστες τιμές για τον απαξιούμενο ΟΤΕ.

Μάχη για να μην χαθούν οι στηρίξεις… δίνεται με το ΧΑ όμως να στερείται εμφανώς κινήτρων και προυποθέσεων μόχλευσης.

Από την πρώτη κιόλας εντολή οι πωλητές πίεσαν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές κάνοντας ξεκάθαρη την διάθεση τους, καθώς η σχέση πωλήσεων-αγορών παραμένει σταθερά μονομερώς σε βάρος των δεύτερων.

Αναπόφευκτη η νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.693,25 μονάδες, του FΤ 20 έως τις 824,68 με την Εθνική Τράπεζα να αγγίζει ακριβώς στα 11 ευρώ προτού επιχειρηθεί μία μικρή αντίδραση προς τα 11,10 ευρώ.

Ούτως ή άλλως μέτριες- όπως και εχθές- οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 11 εκατ. ευρώ (στις 11.00) από τα οποία τα 3,6 στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 2,2 στη μετοχή της Alpha Bank.

Το… νέο της συνεδρίασης όμως είναι το… νέο πολλοστό "χαμηλό" για τη μετοχή του ΟΤΕ με την τιμή να υποχωρεί έως 2,2% στα 7,59 ευρώ και την αποτίμηση του Οργανισμού να συρρικνώνεται και άλλο στα 3,724 δισ. ευρώ.

Η στήλη, ό,τι έχει να πει για "το παιχνίδι του ΟΤΕ" στις πλάτες των υπόλοιπων μετόχων το έχει αναφέρει πλειστάκις (μέχρι σημείου παρεξηγήσεως, θα λέγαμε…) χωρίς να… ιδρώνει κανείς λες και πρόκειται για την τελευταία μετοχή της περιθωριακής περιφέρειας. Με αυτά όμως και με εκείνα δεν απαξιώνουν μόνο τον Οργανισμό αλλά την αγορά ευρύτερα, την έννοια της μετοχικής ιδέας και βεβαίως τον ορισμό της ευθιξίας των καθ΄ύλην αρμοδίων και υπευθύνων.

Σταθερά χαμηλότερα των 1.690 μονάδων ο ΓΔ αρχίζει να "φλερτάρει" με τις ελάχιστες τιμές έτους αν και ο 20άρης (λόγω 2-3 μη τραπεζικών μετοχών) απέχει συγκριτικά περισσότερο από τον αντίστοιχο πυθμένα.

Στα 4,86 ευρώ η Alpha Bank μία μέρα μετά την έναρξη κάλυψης 8 ελληνικών τραπεζών από την Credit Suisse με τον ξένο όμιλο να έχει δώσει τιμή-στόχο τα 4,2 ευρώ για την τράπεζα. Στα 4,77 ευρώ η Eurobank που υποχωρεί κατά 3,7% με την C.S να έχει δώσει τιμή-στόχο τα 5,9 ευρώ.

Αντίστοιχα για την Εθνική Τράπεζα θέτει τον πήχη στα 11,5 ευρώ, στα 4,7 για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 5,6 για την Τράπεζα Κύπρου, το 1 ευρώ για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ενώ στα 2,7 κατεβάζει τον στόχο για την Εμπορική.

Επί της ουσίας βλέπουμε πως μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες η τιμή των τραπεζικών μετοχών "έπιασε" τις χαμηλές τιμές που έδιναν διάφοροι ξένοι οίκοι επιβεβαιώνοντας παράλληλα την σταδιακή αποχώρηση ορισμένων ξένων χαρτοφυλακίων.

Τώρα ο πήχης χαμηλώνει και άλλο για μετοχές του κλάδου διαμορφώνοντας παράλληλα φθηνότερες κεφαλαιοποιήσεις με ό τι αυτό συνεπάγεται για τις αναπόφευκτες εξελίξεις στον κλάδο. Από αυτή την άποψη θα εμείνουμε στις τελευταίες δηλώσεις των ανθρώπων της Credit Agricole για τη συμμετοχή τους στα ελληνικά ομόλογα, την Εμπορική και το ενδεχόμενο αναδιάταξης των σχεδίων τους.

Σταδιακά μετά τα πρώτα 40 της συνεδρίασης οι αγοραστές μειώθηκαν ακόμη περισσότερο οι πωλητές έγιναν επιθετικότεροι πιέζοντας τον ΓΔ έως 2,2% χαμηλότερα προς τις 1.680 μονάδες.

Θυμίζουμε πως ενδοσυνεδριακά χαμηλές τιμές και για τον ΓΔ σημειώθηκαν στις 5 και 7 Μαίου στα επίπεδα των 1.625 και 1.621 μονάδων.

Ζώνη τιμών, σχηματισμός "διπλού πυθμένα", στήριξη ή και σημείο αναφοράς για το ΧΑ που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απαξία προεξοφλώντας σε μεγάλο βαθμό την απουσία θετικών καταλυτών και προυποθέσεων μόχλευσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v