Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα ΕΤΕ - 3Ε για την πρωτοκαθεδρία

Σε χαμηλό 12 μηνών έκλεισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (-2,99%) που κινδυνεύει να χάσει από την 3Ε (+3,52%) την πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις ύστερα από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

“Βρήκαμε την Χώρα στο χείλος του γκρεμού και την πήγαμε ένα βήμα μπροστά” είχε πει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος (21η Απριλίου σήμερα).

Βρίσκουν την οικονομία της Χώρας στα πρόθυρα της εξαθλίωσης (όπως αναγνωρίζουν δημοσίως και οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι), τα ξένα χαρτοφυλάκια και εκμεταλλευόμενα την απόλυτη έλλειψη πρωτοβουλιών, τις παλινωδίες και την ολιγωρία λήψης σημαντικών αποφάσεων δημιουργούν στις Αγορές ομολόγων και μετοχών εικόνες ασφυξίας.

Το spread στο δεκαετές ομόλογο ξεπέρασε τις 520 μονάδες, το διετές άφησε πίσω και τις 700 μ.β. και βέβαια αυτά μόνο θετικό αντίκτυπο δεν μπορούσαν να έχουν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος και σήμερα έδειξε σημαντικά περιορισμένος, οι πωλήσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους κυρίως του Τραπεζικού κλάδου, συνεχίζονται με σπουδή χωρίς να αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι Αγορές προσπαθούν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στην “επιβίωση” της Ελληνικής οικονομίας υποστηρίζουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, ενώ άλλοι περισσότερο δύσπιστοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην εγχώρια οικονομία είναι μη διαχειρίσημη και μη αναστρέψιμη και αυτό τρέπει σε συνεχείς ρευστοποιήσεις θέσεων τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ασφαλώς “πονταρίσματα” υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Οι λιγότεροι εκτιμούν ότι η Χώρα θα αιτηθεί γρήγορα για ενεργοποίηση του “μηχανισμού στήριξης” και παίρνουν θέσεις στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, προσδοκώντας ανοδική αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Είναι περίπου βέβαιο ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αγοραστών δίνει ελάχιστο χρονικό περιθώριο για να επαληθευτούν οι προβλέψεις τους και μετά από αυτό θα ταχθούν στην πλευρά των πωλητών (και μάλιστα με επιθετικές διαθέσεις) πιεζόμενοι από τα μικρά χρονικά περιθώρια της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3).

Οποιαδήποτε αγορά μοιάζει με κίνηση σε βάλτο με κινούμενη άμμο, υποστηρίζουν οι συντηρητικοί που βλέπουν τα όποια “τεχνικά οχυρά” να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο και την Σοφοκλέους να παραμένει αρνητικά αυτονομημένη από τις διεθνείς Αγορές.

Σαν μόνο σίγουρο δείχνει ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και μάλιστα στην υπερπουλημένη ζώνη που κινείται το Χ.Α. λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” μπορούν να δώσουν κατεύθυνση στην Αγορά.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι όλα αυτά έχουν τελικό στόχο την περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ και δεν αποκλείουν η ισοτιμία με το δολάριο να κατρακυλήσει στο 1,30 προκειμένου να ενεργοποιηθούν αγοραστικά αντανακλαστικά.

Η Αγορά ακόμα και να δώσει ανοδική αντίδραση ωθούμενη από πιθανές θετικές, για αυτήν, εξελίξεις, όσοι ακολουθήσουν τον ανοδικό βηματισμό πρέπει να χαρακτηρίζονται από τις γρήγορες κινήσεις τους, γιατί μετά τον πρώτο “ενθουσιασμό” θα επιστρέψει η επιφυλακτικότητα.

Άλλωστε όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι έρχεται ο “δύσκολος” παραδοσιακά Μάιος και αν ξεκινήσει σημαντική διόρθωση στα ξένα Χρηματιστήρια δεν χρειάζεται αυξημένη φαντασία για να προβλέψει κάποιος τι θα συμβεί στην χωρίς “ψυχικές αντοχές” Σοφοκλέους.

Οι ασφυκτικές έως αποκαρδιωτικές συνθήκες που επικρατούν στον επιχειρηματικό κόσμο δεν επιτρέπουν “λεονταρισμούς” υποστηρίζει παράγων της Αγοράς, από τους παλαιότερους και συνεχίζει επισημαίνοντας την συμφωνία με τις εγχώριες και διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες που υπέγραψε χθες το Υπουργείο Οικονομικών για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος αλλά και την υλοποίηση του προϋπολογισμού προγραμμάτων. Με βάση τη συμφωνία δύο ελεγκτές από αυτές τις εταιρείες θα εγκατασταθούν στα Υπουργεία όλης της χώρας.

Οι ιδιώτες ελεγκτές θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο, υποδεικνύοντας πρακτικές ελέγχου κάθε κωδικού δημόσιας δαπάνης, ενώ θα υποβάλλουν προτάσεις και για την καθιέρωση προϋπολογισμού προγραμμάτων.

“Αυτό δεν είναι έμμεσα ακόμα μία κραυγαλέα παραδοχή της ανυπαρξίας λειτουργίας των κρατικών μηχανισμών ελέγχου;” διερωτάται ο παλαιός χρηματιστής.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό της Σοφοκλέους, η κοινή διαπίστωση όσων παρακολούθησαν και την σημερινή συνεδρίαση είναι πως παίρνει επικίνδυνη κλίση ο “σηματωρός” της Αγοράς, αν μπορεί να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται έτσι ο τίτλος της Εθνικής.

Η μετοχή της “μεγάλης μας φίλης” συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κινείται σε χαμηλά δωδεκαμήνου και “εμπνέει” σημαντικές τεχνικές ανησυχίες.

Αν ο τίτλος δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από την ζώνη στήριξης 12,37 – 12,20 ευρώ, δεν αποκλείεται να αναζητήσει στήριξη στην ζώνη 11,00 – 10,50 ευρώ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Δείκτη.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι αν συνεχιστεί η αρνητική εικόνα και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η Εθνική (που απέσπασε σήμερα το 42,5% του συνολικού τζίρου) κινδυνεύει άμεσα να χάσει την πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. από την Coca-Cola.

Η πρώτη επτάδα στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. μετά και την σημερινή συνεδρίαση και διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική Τράπεζα (7,48 δισ), Coca-Cola 3Ε (7,42 δισ), ΟΠΑΠ (5,45 δισ), ΟΤΕ (4,18 δισ), Alpha Bank (3,34 δισ), Eurobank (3,27 δισ), ΔΕΗ (3,07 δισ).

Λίγες οι “πράσινες” εξαιρέσεις στο ταμπλό του 20αρη. Τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca-Cola 3Ε (+3,52% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και ΔΕΗ (+1,43%). Απλά θετικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια και Αγροτική Τράπεζα και αμετάβλητος ο τίτλος της Intralot.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-5,15%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Τράπεζα Πειραιώς και Τιτάν.

Απώλειες μεγαλύτερες ων δύο ποσοστιαίων μονάδων για Ελλάκτωρα, Εθνική Τράπεζα, Βιοχάλκο, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Eurobank, MPB, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τράπεζα Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!) φθάνοντας μέχρι τις 1970,97 μονάδες (10.41) για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων. Όμως μετά τις 11.04 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1924,39 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 1936,43 μονάδες με απώλειες 1,3%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 148 εκατ. από τα οποία τα 11,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 124 πτωτικών και 31 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 18,52%.

Από την μέση και χαμηλότερα η εικόνα θυμίζει “εγκαταλελειμμένη πόλη”. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, τουλάχιστον ένας τίτλος χάνει το αποφασιστικό όριο των 0,30 ευρώ και τίθεται στην κατηγορία “ειδικών χαρακτηριστικών”, δημιουργώντας σημαντικότατα προβλήματα στα χαρτοφυλάκια που παραμένουν επενδεδυμένα σε αυτούς τους τίτλους, αφού όπως και οι μετοχές που υπάγονται στην κατηγορία “επιτήρησης” όχι μόνο δεν εντάσσονται στο margin, αλλά στερούνται “αγοραστικής δύναμης” την οποία μάλιστα αφαιρούν ισόποσα από το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Τρία στοιχεία χαρακτηρίζουν στην παρούσα φάση την Αγορά, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

1) Η κατεύθυνσή της έχει πάψει να είναι αυτόνομη ή να σχετίζεται με την κίνηση των ξένων Αγορών και καθορίζεται από τις ημερήσιες εξελίξεις στην Αγορά ομολόγων.

2) Έχει περιοριστεί αισθητά ο όγκος συναλλαγών. Αυτό δείχνει ότι όσοι έχουν ρευστότητα εκτός Αγοράς, παραμένουν επιφυλακτικοί και σε ρόλο θεατή, παρά την αποψίλωση των αποτιμήσεων.

3) Το γνωστό φαινόμενο της συγκέντρωσης του όγκου συναλλαγών σε ελάχιστους τίτλους του 20ρη. Άρα επί της ουσίας η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων μετοχών έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να δικαιολογεί όχι μόνο τις τρέχουσες αποτιμήσεις, αλλά και την παρουσία της στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η συναλλακτική απονεύρωση του μεγαλύτερου τμήματος των εισηγμένων οφείλεται στο γεγονός ότι οι “φυσικοί αγοραστές” είτε ως ιδιώτες που δεν “εκπαιδεύτηκαν” σωστά το πώς να αντιμετωπίζουν τις επενδύσεις στο Χ.Α., είτε ως θεσμικοί που διαχειρίζονται ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εκτιμώντας ότι στην παρούσα φάση οποιαδήποτε τοποθέτηση εσωκλείει σημαντικούς κινδύνους καταγραφής υποαξιών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Wealth Management, σαν μόνη “αισιόδοξη” πλευρά της Αγοράς είναι η εκτίμηση ότι στις τρέχουσες αποτιμήσεις ενσωματώνονται καθημερινώς τα όποια αρνητικά σενάρια, ενώ η πραγματική αξία αρκετών εταιρειών σε υποδομές, άυλα περιουσιακά στοιχεία και έμψυχο δυναμικό, παραμένουν στα “αζήτητα”.

Η όποια ανοδική προσπάθεια θα εξαντλείται, maximum, στην περιοχή πέριξ των 1980 μονάδων αν δεν συνοδεύεται από σημαντική αποφόρτιση των spreads τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ακόμα και τα ελάχιστα ανοδικά διαλείμματα για να έχουν νόημα θα απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια και επιχειρήματα νέων που θα δώσουν πιο χειροπιαστούς λόγους στην Αγορά στο να κινηθεί σε ανοδική πορεία.

Εφιστάται η προσοχή σε έντονες ανοδικές διακυμάνσεις που ενδεχομένως δεν στοιχειοθετούνται από θεμελιώδη ή επιχειρηματικά νέα καθώς η Αγορά δείχνει να αναζητά καθημερινά μετοχές που προσφέρονται μόνο για βραχυπρόθεσμες κινήσεις και χρηματοδοτούνται με μόχλευση, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αρνητικών συνεδριάσεων συνέχεια, με σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με υποδεέστερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,33%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9947, τιμή εκκαθάρισης 935,72) κινήθηκαν μεταξύ 927,5 και 956,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (13000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3765), Alpha Bank (758), Πειραιώς (427), Eurobank (641), ΟΤΕ (307), Κύπρου (270), MIG (1154), Μυτιληναίος (304), Ταχ. Ταμιευτήριο (133), Μέτκα (128), MPB (1370), Ελλάκτωρ (127), ΓΕΚ (182).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Ελ. Πετρέλαια 8640 τεμ., Τιτάνα 37713 τεμ., Alpha Bank 17758 τεμ., Eurobank 61076 τεμ., Εθνική 110647 τεμ., Coca-Cola 26073 τεμ., ΟΤΕ 50000 τεμ., Jumbo 5000 τεμ., Πειραιώς 41514 τεμ., Τέρνα Ενεργειακή 7734 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alapis 20000 τεμ., Αγροτική 50000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10353767 τεμ.), Eurobank (10462677 τεμ.), Alpha Bank (6910807 τεμ.), Πειραιώς (8156285 τεμ.), Κύπρου (5250327 τεμ.), MIG (7088423 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 10,00 ευρώ.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v