Ξεκαθαρίζει η βραχυπρόθεσμη τάση

Στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις εκτιμούν οι αναλυτές, πως θα ξεκαθαρίσει η βραχυπρόθεσμη τάση στη Σοφοκλέους. Ανοιχτό το σενάριο ανόδου προς τις 2.480 μονάδες. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις εκτιμούν οι αναλυτές, πως θα ξεκαθαρίσει η βραχυπρόθεσμη τάση.

Μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση του ΧΑ και την λελογισμένη κατοχύρωση υπεραξιών οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν έως τις πρώτες στηρίξεις τους.

Ο μεν Γενικός Δείκτης διόρθωσε προς τα επίπεδα των 2.280 μονάδων ο δε Ftse20 προς τις 1.170 μονάδες με περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ να "αλλάζουν χέρια". Ουσιαστικά η φορά των βασικών δεικτών παρέμεινε μεσοπρόθεσμα αμετάβλητη δηλαδή θετική με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου προς τις 2.480 μονάδες.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιβεβαιωθεί εφ΄ όσον δεν αλλάξει θεαματικά η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων, συνεχιστούν οι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τοποθετήσεις κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων και δεν επιβαρυνθεί η θέση της εθνικής οικονομίας.

H σπουδή που έδειξαν συγκεκριμένοι κύκλοι ειδικά στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ενισχύει την εκτίμηση, πως "ισχυρά χέρια" θέλουν και έχουν συμφέρον να διατηρήσουν το θετικό κλίμα στην αγορά.

Εξ άλλου κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν, πως η…αιφνίδια επαναφορά τριών φορολογικών μέτρων (και μάλιστα… νύχτα) ήταν ένα πειστικό μήνυμα της ελληνικής πλευράς προς τους ξένους. Επίσης η αναδίπλωση της κυβέρνησης στο μείζον θέμα των τραπεζών φαίνεται να οδηγεί σε ανακωχή τις δύο πλευρές με πιθανό το όφελος για την χρηματιστηριακή αγορά.

Αιχμή και της τελευταίας κίνησης παρέμειναν οι τράπεζες, με την Εθνική να οδηγεί ακόμη μία αντίδραση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπου επικεντρώθηκε περισσότερο από το 80% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Το γεγονός, ότι βραχυμεσοπρόθεσμα κεφάλαια τοποθετήθηκαν σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ αποτελεί επίσης ενθαρρυντική ένδειξη. Πρόκειται για μετοχές εισηγμένων αυξημένης βαρύτητας, που δεν ακολούθησαν την αντίδραση του 2009 ενώ στην περίπτωση του ΟΠΑΠ -κατά την εκτίμηση μας- παίζεται ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος στοίχημα για φέτος.

Συστηματικές οι εισροές από τα χαμηλά των 14,9-15 ευρώ στη μετοχή του Οργανισμού που- υπό προυποθέσεις- θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα αξιόλογα στοιχήματα του 2010.

Ωστόσο αυτή τη φορά σημειώθηκαν εισροές ρευστότητας και σε μετοχές εταιρειών μεσαίας- χαμηλότερης αποτίμησης δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στις τελευταίες συνεδριάσεις. Μετά από καιρό μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας υπεραπέδωσαν έναντι των τραπεζικών και τίτλων του Ftse20 προσελκύοντας κεφάλαια εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και επιχειρηματικών κύκλων.

Ενδεικτική θεωρείται η υπεραπόδοση μετοχών με χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη των δέκα εκατομμυρίων ευρώ ανασύροντας από το περιθώριο εισηγμένες όπως η Ελφίκο, η Λανακάμ, Εδραση Ψαλλίδας, Ζάμπα, Ευρωπαική Πίστη, Παίρης, Spider κ.α.

Όμως για να συντηρηθεί αυτό το κλίμα και στα μικρομεσαία θα πρέπει πρωτίστως να παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα των 2.250-2.280 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την εισροή κεφαλαίων, που σημειώνεται από ισχυρούς επιχειρηματικούς-επενδυτικούς κύκλους σε μετοχές των Fourlis, Folli- Follie, Frigoglass και άλλων εισηγμένων από αυτή την ομάδα μετοχών.

Πρόκειται κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών πηγών για μεσοπρόθεσμου ορίζοντα κινήσεις κύκλων στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν υγιείς εταιρείες, εισηγμένες που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά στη συνέχεια της δύσκολης χρονιάς. Εκτίμηση τους είναι, πως αυτές οι τοποθετήσεις θα γίνονται στην διάρκεια ακόμη και ενδεχόμενων μεγάλων διορθώσεων της αγοράς.

Τεχνικά εμμένουμε στην πρόσφατη προσέγγιση μας, όπως αυτή καταγράφηκε στον Εκηβόλο (στην αναφορά της 29ης Δεκεμβρίου).

---

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: " Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε το 2010 αφού στην πρώτη εβδοµάδα διαπραγµάτευσης η αγορά έδειξε διατεθειµένη να καλύψει το χαµένο έδαφος από τις ξένες αγορές. Παρά την διαφαινόµενη πολύ µέτρια επίδοση της ζήτησης του δ’ τριµήνου η αγορά βρήκε πάτηµα στην αισιοδοξία που απορρέει από την προσπάθεια επίσπευσης του χρόνου µείωσης των δηµοσιονοµικών ελλειµµάτων.

Επιπλέον µετά από καιρό παρατηρείται κινητικότητα στο µέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων µε τον κλάδο των εκδόσεων να βρίσκεται στο επίκεντρο και τις… µικρές τράπεζες σε µια ανήσυχη εγρήγορση.

Όπως και να έχει οι χαµηλές αποτιµήσεις και οι επιµέρους δυσκολίες που λόγω της οικονοµικής συγκυρίας ταλαιπωρούν ένα µεγάλο µέρος της οικονοµικής δραστηριότητας ευνοούν τους κατέχοντες ρευστότητα ή ηγετική θέση στην αγορά πυκνώνοντας την φηµολογία για επερχόµενα deals.

Η παράµετρος των επιχειρηµατικών συµφωνιών εκτιµούµε ότι είναι ο βασικός λόγος για την διαµόρφωση ενός ανοδικού κλίµατος στο ξεκίνηµα της χρονιάς και καθώς η πλειοψηφική στάση της αγοράς παραµένει από επιφυλακτική ως απαισιόδοξη οι εν δυνάµει αγοραστές παραµένουν ακόµα µια αρκετά υπολογίσιµη ποσότητα για την συνέχιση ή την διάχυση της ανόδου σε περισσότερους τίτλους και διαφορετικές κεφαλαιοποιήσεις.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιβεβαιώσει ένα σηµαντικό σήµα αγοράς διασπώντας την χρονοσειρά των 200 ηµερών η οποία κινείται στις 2.313 µονάδες µε παράλληλη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Ελαφρώς υψηλότερα κινείται η εκθετική εκδοχή των ΚΜΟ-200 ηµερών υπέρβαση (2.390) της οποίας θα σηµάνει και την επιστροφή της αγοράς σε ανοδική αγορά µετά την πτωτική διάσπαση του περασµένου Νοεµβρίου. Η συσσώρευση που βρίσκεται στην ζώνη 2100 – 2200 και ο χρόνος αναµονής που έχει «κερδηθεί» από τους αγοραστές έχουν βελτιώσει το ανοδικό περιθώριο της αγοράς το οποίο εντοπίζεται αρχικά στις 2.400 και εν συνεχεία στις 2.600 µονάδες.

Χαµηλά παραµένουν οι ταλαντωτές ενώ πολύ αξιόπιστο αποδεικνύεται το σήµα αγοράς από το MACD το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περιοχή των 2.166 µονάδων. Πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα µηνύµατα από τα διαγράµµατα των βασικών τραπεζικών τίτλων όπου η διάσπαση των κινητών µέσων των 200 ηµερών συντελείται διαδοχικά από Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται πλέον και η Τρ. Πειραιώς.

Τα παραπάνω διαγράµµατα αποτελούν φωτογραφική συνέχεια µε διαφορά φάσης βάζοντας σταδιακά τον τραπεζικό κλάδο σε ανοδική πορεία και υποστηρίζοντας πιο συστηµατικά την δυναµική της ανόδου. Η αφύπνιση περισσότερων τίτλων την προσεχή εβδοµάδα εκτιµούµε ότι θα υποστηρίξει την επέκταση της ανόδου και σε συνδυασµό µε την κοµβική ηµεροµηνία της 12ης Ιανουαρίου όπου πραγµατοποιείται η πρώτη µεγάλη δηµοπρασία οµολόγων θα βελτιώσουν την –ακόµα- εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.327,57 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 5,98%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 6,89%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 4,2%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,18% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος της Υγείας, υψηλότερα 9,6%, ο κλάδος του Πετρελαίου & Αερίου με άνοδο 9,53%, των Τραπεζών ενισχύθηκε κατά 8,46% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Πρώτων Υλών (7,56%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελφίκο (ΚΟ) ( 86,54%), Παίρης Πλαστικών (36,21%), Λανακάμ (33,77%), Δίας Ιχθ/γειες (22,97%), Λυμπέρης Εκδόσεις (22,5%), Εμπορικός Δεσμός (22,22%), Ατέρμων (21,43%), Εκτέρ (19,35%), Ξυλεμπορία (12,94%) και Byte Computer (17,05%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Mινωικές Γραμμές (-12,65%), Medicon (-8,74%), Δομική Κρήτης (-6%), Jumbo (-5,86%), Σαράντης (ΚΟ) (-5,12%), Ιασώ (-5,07%), Κτήμα Λαζαρίδη (-4,17%), Reds (-4%), Κυριακούλης (-3,92%), Εβροφάρμα (-3,9%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v