Επιχείρηση ...ηρεμίας στη Σοφοκλέους

Σταδιακά η αγορά θα επιχειρηθεί να ηρεμήσει, να ανακοπεί η αγελαία κίνηση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, μετά την έντονη μεταβλητότητα της τελευταίας εβδομάδας. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας. 

Η διάψευση από την Moody's των φημών για έκθεση, που υποβαθμίζει την Ελλάδα ανέσυρε από τον… βυθό των 2.298 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κίνηση, που σε μέγεθος αποτίμησης αντιστοιχεί σε 2,3 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά σε τράπεζες και μετοχές του Ftse20.

Είχε προηγηθεί μία συνεδρίαση νωρίτερα η αρνητική έκθεση της Goldman Sachs που συνέβαλε στην "εξαέρωση" σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ από την αποτίμηση των εισηγμένων. Υπολογίζεται, πως τις τελευταίες ημέρες, που η ελληνική αγορά ομολόγων-μετοχών άγεται και φέρεται ανάλογα με το περιεχόμενο εκθέσεων, αναλύσεων αλλά και δημοσιευμάτων, επιθέσεων ξένων ΜΜΕ έχει "παιχτεί" κεφαλαιοποίηση, που συνολικά προσεγγίζει τα 15-16 δισ. ευρώ.

Σχεδόν το 5% του φετεινού ΑΕΠ, για να υπάρχει μία πιο εύγλωττη εικόνα των ακραίων καταστάσεων. Βέβαια, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές οι ακραίες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών ενδέχεται να οδηγούν στην διαμόρφωση ενός "πυθμένα" για τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 2.250 μονάδων και πάνω από τις 1.180 μονάδες για τον Ftse20.

Το πιθανότερο είναι, πως σταδιακά η αγορά θα επιχειρηθεί να ηρεμήσει, να βρεθούν σημεία αναφοράς, να ανακοπεί η αγελαία κίνηση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Αυτό μέχρι να βεβαιωθεί η εκτίμηση της μίας ή της άλλης πλευράς που υποστηρίζουν η μεν, πως το "καθοδικό μέτρημα" έχει ξεκινήσει, η δε, ότι της διόρθωσης θα προηγηθεί μία τελευταία ανοδική κίνηση.

Προσώρας η τάση παραμένει καθοδική, αλλά με τους βασικούς δείκτες να μην υποχωρούν στα χαμηλά της 26-27 Νοεμβρίου με ενδεικτική την αντίδραση του Γενικού Δείκτη αρκετά υψηλότερα των 2.164 μονάδων (πυθμένας στις 26/11). Βέβαια ούτε η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά επιβεβαιώθηκε πλήρως, αφού στην συνεδρίαση της 3/12 η αντίδραση του ΓΔ εκφυλίστηκε περί τις 40 μονάδες χαμηλότερα από την κρίσιμη περιοχή των 2.520 μονάδων.

Αναμφίβολα η πορεία των ξένων αγορών θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο ΧΑ, που σημειωτέον έχει πίσω του έναν μήνα γενναίας υστέρησης έναντι των υπόλοιπων, τον Νοέμβριο, και υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να συγκλίνει με τους ξένους.

Η εικόνα των διεθνών αγορών φαίνεται, πως θα αποσαφηνισθεί άμεσα (Δευτέρα-Τρίτη) καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής επιχειρήθηκε να διασπασθούν ανοδικά ισχυρές αντιστάσεις. Από την Wall και τους Dow Jones, S&P 500 μέχρι την Φρανκφούρτη αλλά και το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, το Παρίσι δημιουργούνται "σχηματισμοί αναστροφής" με ό τι αυτό μπορεί να αποφέρει στη συνέχεια.

Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ ήταν η αφορμή, που χρειάζονταν η Wall για να ξεπεράσει μία δύσκολη περιοχή ξαναβάζοντας στο "παιχνίδι" το ενδεχόμενο προσέγγισης των 11.000 μονάδων για τον DJIA. Θα δείξει λοιπόν εάν η μια ή η άλλη πλευρά θα δικαιωθεί καθώς μέχρι τις 15-20 Δεκεμβρίου υπάρχει χρόνος πολύς.


----

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Αν και η εβδοµάδα έκλεισε θετικά η γενική αίσθηση στο τέλος της εβδοµάδας ήταν µάλλον απαισιόδοξη αφού για µια ακόµα φορά ο Γενικός ?είκτης αυτονοµείται αρνητικά σε σχέση µε το εξωτερικό. Στην αρνητική αυτονόµηση σηµαντικό ρόλο έπαιξε η έντονα αρνητική φηµολογία περί υποβαθµίσεως της Ελληνικής πιστοληπτικής διαβάθµισης αλλά και της επιβολής υψηλότερου φορολογικού συντελεστή στην χρήση του 2010.

Σύµφωνα µε το consensus των… φηµών o µέσος όρος των εκτιµήσεων κινείται στο 30% και η επίπτωση στο ΡΕ της αγοράς µε βάση την τρέχουσα χρήση και αποτίµηση αφορά 300 µε 400 εκ. ευρώ ή µισή µονάδα.

Όπως και να έχει ακόµα το ΡΕ κινείται σε χαµηλά επίπεδα αφού οι 10,7 φορές τα κέρδη του 2009 δεν θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν απαιτητική αποτίµηση, στερούνται ωστόσο τον καταλύτη που θα έδινε µια ενεργή υποστήριξη στις αποτιµήσεις πέρα από την στατική ελκυστικότητα τους. Σε αυτό το κλίµα η µικρή βελτίωση των αποτελεσµάτων του γ’ τριµήνου πέρασε σε δεύτερη µοίρα και από ότι φαίνεται η βασική προτεραιότητα της εγχώριας αγοράς παραµένει η δηµοσιονοµική σταθερότητα και η µείωση της µεταβλητότητας στην αγορά οµολόγων.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης επιβεβαίωσε την σηµασία της αντίστασης των 2.440 µονάδων αφού κινήθηκε για λίγες ώρες έως την ζώνη των 2.480 µονάδων. Η κατοχύρωση κερδών ήταν πολύ βίαιη και σε κάποιο βαθµό αναίρεσε την δυναµική της αντίδρασης η οποία ούτως ή άλλως ήταν απίθανο να διατηρηθεί σε τόσο έντονη κλίση.

Οι βραχυπρόθεσµοι δείκτες παρέµειναν πουληµένοι εκτός από τον MACD ο οποίος την Παρασκευή έδωσε το πρώτο σήµα αγορών ενώ οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν µερικώς από τις έντονες υποτιµήσεις της προηγούµενης εβδοµάδας.

Κοµβικό σηµείο πλέον για την διατήρηση της ανόδου αποτελεί η ζώνη µεταξύ 2.250 – 2.170 µονάδων όπου εκτιµούµε ότι θα δηµιουργηθούν προϋποθέσεις διπλού u960 πυθµένα.

Επισηµαίνουµε πάντως και την ύπαρξη ενός δεύτερου σεναρίου, πιο απαισιόδοξου από την περίπτωση της ισορροπίας πάνω από τις 2.170 µονάδες που θέλει την αγορά να συνεχίζει χαµηλότερα προς την περιοχή των 2.050 µονάδων όπου εντοπίζεται η τελευταία στήριξη fibonacci στο εύρος διόρθωσης 1.457 – 2.932 µονάδων, µια εκδοχή που ανατρέπει ακόµα και την µακροπρόθεσµη ανοδική τάση και θέτει προβληµατισµούς ως προς την φορά της αγοράς.

Θα υποστηρίξουµε το πρώτο σενάριο ως πιθανότερο για την προσεχή εβδοµάδα καθώς παραδοσιακά η αγορά δηµιουργεί διπλούς πυθµένες όταν βρίσκεται σε απότοµες διορθώσεις µε το δεύτερο σκέλος της ανόδου να εξελίσσεται οµαλότερα και µε µικρότερες διακυµάνσεις από την πρώτη φάση όπου κυριαρχούν επιθετικές κινήσεις".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.383,62 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 5,59%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 33,42%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 6,38%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 5,14%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 5,68% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Ασφαλειών με άνοδο 18,76%, της Τεχνολογίας κατά 15,14% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Τροφίμων & Ποτών (+12,09%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα μεταξύ άλλων οι κλάδοι του Real Estate κατά 10,41%, των Τηλεπικοινωνιών (-1,96%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (-1,37%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελβιεμέκ (ΚΟ) ( 54,50%), Τεχνική Ολυμπιακή (38,71%), Αγροτική Τράπεζα (31,51%), Βωβός Μπάμπης (28,38%), Alma Ατέρμων (26,67%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (25%), Intracom (23,81%), Vivartia (23,64%), Ευρωπαική Πίστη (20,75%) και Αγροτική Ασφαλιστική(18,94%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελληνική Υφαντουργία (-18,18%), Κτήμα Λαζαρίδη (-18,07%), Logismos (-15,22%), Έδραση- Ψαλίδας (-10,71%), Πετζετάκις (-9,09%), Καραμολέγκος (-9%), Ιντεάλ (-8,24%), Παίρης (-7,69%), Epsilon Net (-7,17%) και Μινωικές Γραμμές (-6,76%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v