ΧΑ: "Φρένο" η διχογνωμία για τράπεζες

Οσο συντηρείται η διχογνωμία για τις ελληνικές τράπεζες τόσο ο «κλάδος-ατμομηχανή» του ΧΑ θα ξεμένει από…καύσιμα. Όμως η συντήρηση του 20άρη υψηλότερα των 1.240-1.250 κρατά «ζωντανό» το ενδεχόμενο αντίδρασης.

Εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων για τον τραπεζικό κλάδο καλείται να ανταπεξέλθει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τη χθεσινή συνεδρίαση να «αναιρεί» στο σύνολο της την αντίδραση της προηγούμενης με τον Γενικό Δείκτη ωστόσο να συντηρείται υψηλότερα των 2.400 μονάδων.

Προσώρας και ο FTSE 20, που ελέω τραπεζών κλίνει χαμηλότερα, δεν χάνει τις 1.240-1.250 μονάδες μεταθέτοντας για αργότερα το σενάριο της περαιτέρω διόρθωσης προς την ευρύτερη περιοχή των 1.180 μονάδων. Οσο ο 20άρης δεν υποχωρεί χαμηλότερα της πρώτης ζώνης τόσο το ενδεχόμενο μίας ανοδικής αντίδρασης θα παραμένει «ζωντανό».

Βέβαια με τον τραπεζικό κλάδο να μετρά απώλειες 16,5% σε διάστημα 30 ημερών, να διαμορφώνεται στις 3.173 μονάδες το…τελευταίο, που χρειάζονταν ήταν η διάσταση απόψεων μεταξύ τραπεζιτών και διοικητής της ΤτΕ. Εύγλωττα όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα «άλλο τράπεζες, άλλο οικονομία !» (του Στέφανου Κοτζαμάνη) αλλά και τις προειδοποιήσεις του Γιώργου Προβόπουλου για δανεισμό και αν συνεχιστεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οργανισμούς, το εφιαλτικό ενδεχόμενο «να βρεθούμε σε ισορροπία τρόμου, καθώς δεν θα παίρνουμε ρευστότητα από την ΕΚΤ γιατί κινδυνεύουν να μη γίνονται δεκτά τα ομόλογα, κρατικά και μη» όπως σημειώνεται εκτενώς από την Ελενα Λάσκαρη.

Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ, δηλαδή κυρίως οι τράπεζες, καλούνται να ισορροπήσουν να βρεθούν σε σημεία αναφοράς και επαναπροσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. Λίγο αβέβαιο, υπό αυτές τις συνθήκες, τη στιγμή μάλιστα που οι πρώτες γκρίνιες αρχίζουν να ακούγονται και εκτός Ιπποκράτους από πρωτοκλασσάτα στελέχη της κυβέρνησης.

Ωστόσο αρκετοί γνωρίζοντες επιμένουν, πως πράγματι άλλο…οικονομία και άλλο χρηματιστήριο και το ΧΑ- ή εν πάσει περιπτώσει ένα μέρος του- θα πρέπει να συνεχίσει να αποδίδει (σ.σ. δες και Εκηβόλο 24/11) για ευνόητους λόγους.

Και σε αυτό το μέρος του ΧΑ συνεχίζονται οι κινήσεις των καλούμενων insiders, οι αγορές από μεγαλομετόχους, οι κινήσεις αντασφάλισης (λ.χ στη μετοχή της ΔΕΗ) , τα πονταρίσματα σε μετοχές εταιρειών που είναι «καταδικασμένες» να συνεχίσουν να λειτουργούν διευρύνοντας μάλιστα το μερίδιο αγοράς τους. Σε αυτή την ολιγομελή ομάδα εισηγμένων (πιο αναλυτικά αναφέρονταν στο χθεσινό σχόλιο μας ) οι γνωρίζοντες επιμένουν, πως ενισχύονται οι μετοχικές θέσεις.

Και εν όψει ενός τελευταίου ανοδικού κύκλου των αγορών, διεθνώς, που σε κάποιο βαθμό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το ΧΑ και εν αναμονή ραγδαίων εξελίξεων σε καίριους τομείς, κλάδους της εθνικής οικονομίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v