Σε ισχύ το ανοδικό σενάριο στo XA

H επιβεβαίωση των χαμηλών στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν φαίνεται να ακυρώνει το σενάριο της περαιτέρω αντίδρασης βασικών δεικτών μέχρι τις 2.780 μονάδες. "Κλειδί" η Alpha. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Το "γύρισμα" της Παρασκευής κατέδειξε για πολλοστή φορά τον υψηλό βαθμό εξάρτησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις αιφνίδιες διακυμάνσεις των βασικών δεικτών της Wall.

Η ανακοίνωση αρνητικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ ήταν αρκετή για να χαθούν οι αποδόσεις, που σημείωναν μέχρι αργά το μεσημέρι τα ευρωπαικά χρηματιστήρια συμπεριλαμβανόμενου του ΧΑ.

Η διόρθωση του Γενικού Δείκτη στις 2.667 από τις 2.713 μονάδες και του Ftse 20 στις 1.430 από τις 1.458 μονάδες, για να "συμμαζευτούν" λίγο στη συνέχεια.

Κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πρόκειται για ακόμη μία βύθιση που συν τοις άλλοις δοκιμάζει τις αντοχές των βραχυπρόθεσμων παικτών και την ανθεκτικότητα στηρίξεων τριημέρου.

Εν προκειμένου η επιβεβαίωση των χαμηλών στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν φαίνεται να ακυρώνει το σενάριο της περαιτέρω αντίδρασης των βασικών δεικτών μέχρι τα επίπεδα των 2.780 μονάδων.

Παράλληλα το "μάζεμα", που έγινε από τα χαμηλά των 1.430 μονάδων για τον Ftse 20 δημιούργησε μία "μαγιά" ρευστότητας περίπου 18-20 εκατομμυρίων ευρώ που επανατοποθετήθηκε σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως το ανοδικό σενάριο δεν έχει ακυρωθεί με την τάση να αποσαφηνίζεται στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Με την προυπόθεση, πως δεν θα μεταβληθεί θεαματικά το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια οι εισροές ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους αλλά και σε Ελλάκτωρ, Motor Oil, EXAE, ΟΠΑΠ κ.α. με την βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει μεν πτωτική αλλά ικανή να δώσει ακόμη 2-3 ανοδικές αντιδράσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως για παράδειγμα ο Γενικός Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.582 μονάδων (χαμηλό προηγούμενης εβδομάδας) ενδιάμεσα όμως μπορεί να αποφέρει κάποιες εκλάμψεις μέχρι και 1,5-2% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Κίνηση, που θα επιβεβαιώνει την συσσώρευση της ελληνικής αγοράς σε ένα πλαγιοκαθοδικό κανάλι (που ξεκινά από τα υψηλά της 15-16 Οκτωβρίου) με κυριότερη περιοχή στήριξης επίπεδα λίγο υψηλότερα των 2.500 μονάδων.

Σε αυτό το εύρος εκτιμάται, πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχίζονται οι όποιες βραχύβιες κινήσεις παικτών, που υπολογίζεται ότι ελέγχουν σχεδόν το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.

Η πλειονότητα τους εξακολουθεί να κινείται με ορίζοντα την περίοδο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, δηλαδή προς τις 24-30 Νοεμβρίου και με την προσδοκία πως μία τόσο μεγάλης έκτασης έκδοση (περί τα 950 εκατ. ευρώ) χρειάζεται αν μη τι άλλο ουδέτερο ή ελαφρώς πτωτικό-ελεγχόμενο κλίμα στον τραπεζικό κλάδο και τον Ftse20.

Πιο "μάυρη" εμφανίζεται η Εμπορική, θεωρώντας βραχύβια και μικρής διάρκειας την αντίδραση, προσθέτοντας ότι πριν ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύμα, μπορεί να προσεγγισθεί και πάλι η περιοχή στήριξης των 2.600 μονάδων. Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης "η εβδομάδα που πέρασε ο ΓΔ εμφάνισε διπλή όψη. Αρχικά κινήθηκε έντονα πτωτικά, σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 2.585,52μ (την Τρίτη) και συνέχεια ανέκαμψε δυναμικά, ξεπερνώντας τις 2.700μ.

Η ευρύτερη περιοχή στήριξης των 2.600μ επιβεβαίωσε βραχυπρόθεσμα την αντοχή της, καθώς ο ΓΔ παρέμεινε μόλις για μια συνεδρίαση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Η δυναμική της ανοδικής αντίδρασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δοκιμασθεί αρχικά στην πλησιέστερη αντίσταση των 2.724μ. Προς το παρόν δεν υπάρχει αξιόλογη αύξηση των συναλλαγών στις ανοδικές συνεδριάσεις.".

Σε αυτή την περίπτωση, όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες δεν αποκλείεται να "μοχλευθούν" μεμονωμένα μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν οικονομικά μεγέθη τριμήνου. Είτε θετικά είτε αρνητικά, καλύτερα ή χειρότερα των εκτιμήσεων ή ακόμη με οδηγό επιχειρηματικές ενέργειες, εξελίξεις οι περιπτώσεις της Τράπεζας Κύπρου, της Coca Cola 3E, του ΟΤΕ αλλά και των Alpha Bank μέχρι τη μικρότερη Centric είναι ενδεικτικές πως μπορούν να επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα μεμονωμένα τίτλοι εισηγμένων.

Η ομάδα της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης ) από την πλευρά της υποστηρίζει, πως "Κεντρικό γεγονός για την εβδοµάδα που ξεκινά είναι η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.

H διαχείριση εώς τώρα της διαδικασίας σε επίπεδο εγκρίσεων, προώθησης του δελτίου και της
ροής νέων θα µπορούσε να χαρακτηριστεί υποδειγµατική. Η αποκοπή του δικαιώµατος και η άµεση ανακοίνωση των αποτελεσµάτων 9µήνου (?ευτέρα 9/11) έχουν φέρει την µετοχή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και δεν θα ήταν υπερβολή να σηµειωθεί ότι για το επόµενο χρονικό διάστηµα η Alpha αναλαµβάνει τα ηνία της αγοράς σε ότι αφορά την διαµόρφωση
της τάσης.

Επισηµαίνεται πάντως ότι η επίσπευση των αποτελεσµάτων 9µήνου είναι ενδεικτική της δυσκολίας του εγχειρήµατος της αύξησης και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να υπάρξει µια όσο το δυνατόν στενή επικοινωνία της διοίκησης µε το επενδυτικό κοινό και µια όσο το δυνατόν «σφιχτή» τήρηση των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση της.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης αν και διέσπασε την πλαγιοανοδική γραµµή στήριξης στις 2.660
µονάδες έκανε µια αρκετά δυναµική προσπάθεια επιστροφής στο κανάλι από τα χαµηλά των 2.582 µονάδων.

Η επιστροφή του Γενικού ?είκτη ακόµα εµπεριέχει χαρακτηριστικά ανοδικής διόρθωσης καθώς δεν έχουν ενεργοποιηθεί σήµατα αγορών από τους δηµοφιλείς τεχνικούς δείκτες οι οποίοι είθισται να πιστοποιούν µια δυναµική κατεύθυνση της αγοράς. Οι ταλαντωτές παραµένουν σε ουδέτερα επίπεδα, ο MACD διατηρεί τα σήµατα πώλησης αλλά βρίσκεται οριακά σε υποτιµηµένη ζώνη τιµών ενώ ο κινητός µέσος των 30 ηµερών κινείται στην περιοχή των 2.730 µονάδων η οποία αποτελεί και την κυριότερη άµεση αντίσταση της αγοράς.

Εκτιµούµε ότι η ανοδική αντίδραση από τα χαµηλά συντελέσθηκε µε πολύ βίαιο τρόπο και ενδεχοµένως να χρήζει κάποιας αποφόρτισης, ενδεχόµενο το οποίο θεωρούµε ότι έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης την ερχόµενη εβδοµάδα.

Η δυναµική των συνεχών νευρικών διακυµάνσεων είτε προς την θετική είτε προς την αρνητική πλευρά δεν έχει κοπάσει και αυτό αποτελεί την βασικότερη µας παρατήρηση ως προς την διατήρηση επιφυλάξεων για τον τερµατισµό της διόρθωσης που ξεκίνησε από τις 2.932 µονάδες.

Επισηµαίνουµε τέλος ότι την ερχόµενη εβδοµάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσµάτων εννεαµήνου µε κυριότερες αυτές των Alpha bank, Motor Oil, Μυτιληναίος,
ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, ΑΤΕ και Σιδενόρ
."


--------------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.701,42 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 0,57%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 51,21%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 1,37%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 0,53%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,63% χαμηλότερα.

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν την εβδομάδα, οι κλάδοι των Ασφαλειών (+3,75%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+3,37%), των Τραπεζών (+2,21%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (+2,15%).

Στον αντίποδα τις σημαντικότερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης κατά 5,25%, των Τροφίμων και Ποτών (-3,69%) και της Υγείας (-3,28%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι οι: Περσεύς (ΚΟ) ( 32%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (14,29%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ‘90)(13,45%), Κυριακίδης FHL (12,50%), Μαξίμ Περτσινίδης (10%), Κτήμα Λαζαρίδης (κο) (9,88%), Οπτοηλεκτρονικές Τεχν. (9,76%), Βογιατζόγλου Systems(8,89%), MLS Πληροφορική (8,76%) και Κλουκίνας- Λάππας(8,74%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Audiovisual(-33.06%), ΑΕΓΕΚ (-12,35%), Νεώριον(-11,40%), Εικόνα- Ήχος (-11,11%), Σφακιανάκης (-10,06%), ΕΥΑΘ (-9,36%), Σέλμαν (-8,82%), FG Europe (-8,51%), Πετρόπουλος Π. (-8.43%), Unibios (-8%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v