ΧΑ: Μια Εθνική δε φέρνει τις... 2.730

Μία Εθνική δεν φτάνει για να συνεχιστεί η άνοδος πάνω από τις 2.725-2.730. Απαιτείται συστράτευση και άλλων δυνάμεων για να έχει τύχη το "ράλι". Στα υψηλά της 7μηνης (και πλέον) αντίδρασης ισορροπούν οι αγορές.

Και τώρα η αγορά απαιτεί την επιστράτευση και άλλων δυνάμεων. Η "υπόθεση άνοδος" για να μπορεί να έχει συνέχεια χρειάζεται την στήριξη περισσότερων τραπεζών, πέραν της Εθνικής σε μία ευαίσθητη περίοδο καθώς σε όλο και περισσότερα χρηματιστήρια διαμορφώνονται "σχηματισμοί κορυφής".

Με τα χθεσινά υψηλά για Ftse 20 και Εθνική στις 1.456,6 μονάδες και τα 25,44 ευρώ αντίστοιχα ολοκληρώνεται ένας μεγάλος σημαντικός κύκλος ανάκαμψης, που κατά μείζονα λόγο στηρίχτηκε στον πρώτο τη τάξει όμιλο του ΧΑ.

Για αυτό αναφερόμαστε στην απαραίτητη προυπόθεση συνδρομής και άλλων ομίλων στο εγχείρημα συντήρησης της ανόδου, με επιβεβαίωση των 2.700 μονάδων. Το γεγονός, πως στα χθεσινά υψηλά της Εθνικής (25,44 ευρώ) βγήκαν μαζικές πωλήσεις, όπως επίσης η σχεδόν αντανακλαστική κίνηση κατοχύρωσης κερδών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του φίλου και διορατικού αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη "στα 25,40 ευρώ ολοκληρώνονταν το 50% όλης της κίνησης από το 2007 στο χαμηλό Μαρτίου, μία κούρσα που… ζηλεύουν όλοι οι συνοδοιπόροι της (σ.σ. κυρίως του τραπεζικού κλάδου)" .

Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η σημασία της στάθμισης της Εθνικής στην διαμόρφωση του 20άρη αλλά και της γενικότερης εικόνας του ελληνικού χρηματιστηρίου σημειώνουμε, πως με βάση το 50% της Εθνικής το ανάλογο επίπεδο για τον δείκτη αντιστοιχεί στις 1.782 μονάδες.

Πρακτικά εάν όλες οι μετοχές του 20άρη είχαν ακολουθήσει μία πορεία ανάλογη με αυτήν της Εθνικής ο Ftse 20 θα ήταν (θεωρητικά) μέχρι 25% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.

Εν πάσει περιπτώσει ο FTSE Εθνικής (όπως θα μπορούσε να αποκαλείται… αντιπροσωπευτικότερα) κατέγραψε χθες κορυφή στις 1.457 μονάδες και λόγω του γυρίσματος της Εθνικής από τα 25,44 στα 24,18 (σημειωτέον, πως αποτέλεσε και χαμηλό ημέρας) διαμορφώθηκε στις 1.428,9 μονάδες επίσης χαμηλό συνεδρίασης.

Εκτίμηση μερίδας διορατικών παικτών είναι πως η διήμερη αντίδραση (από τις 1.359 έως τις 1.457 μονάδες) για τον δείκτη αποτελεί ουσιαστικά την "οφειλόμενη" μετεκλογική "ψήφο εμπιστοσύνης" που παραδοσιακά από το 1986 δίνεται μετά την ανάδειξη ισχυρών κυβερνητικών σχημάτων.

Μένει να φανεί κατά πόσον αυτή η εκτίμηση είναι βάσιμη σε μία φάση των αγορών, όπου τα αποτελέσματα αρχίζουν και πάλι να μετρούν ειδικότερα στην Wall. Η περίπτωση της Alcoa είναι ενδεικτική μίας νέας φάσης της αμερικανικής αγοράς, που θα επηρεάσει και τις ευρωπαικές, την ελληνική.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX στην Φραγκφούρτη παρέπεμπαν σε ισχυρή ανοδική αντίδραση με το ενδεχόμενο αύξησης των αγγλικών επιτοκίων να είναι στο… τραπέζι.

Κατά συνέπεια είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρήσουμε-μέχρι νεοτέρας- τις 1.457 μονάδες ως νέα κορυφή μία πρώτη αντίσταση με στήριξη-βραχυπρόθεσμα- τις 1.380-1.390 μονάδες. Πολλά θα εξαρτηθούν κυρίως από την Εθνική(εάν θα επιβεβαιώσει σήμερα-αύριο τα 23,5 ευρώ) και βεβαίως τις λοιπές τράπεζες με βαρύνουσα τη θέση της AlphaBank σε αυτή τη φάση.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί, πως από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες συντηρείται η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά για μετοχές όπως Proton Bank, ΟΛΘ, Motor Oil, ΕΒΖάχαρης, Αβαξ, Γενική, ΕΤΕΜ, Φουρλής και άλλων 28-30 με απόδοση μεγαλύτερη του 2% από τις 29/9 μέχρι και χθες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v