Τα 2 συν 1 ατού των ελληνικών τραπεζών

Τι είπαν στις παρουσιάσεις στο εξωτερικό για κόστη και επισφάλειες που άρεσαν στους ξένους. Γιατί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προσπορίζει οφέλη στο τραπεζικό σύστημα. Πού εστιάζουν οι ανησυχίες.

Τα 2 συν 1 ατού των ελληνικών τραπεζών
Δύο άσους κατέβασαν οι Έλληνες τραπεζίτες κατά τη διάρκεια των πρόσφατων -συνεχών- παρουσιάσεων σε ξένους fund managers, αλλάζοντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις των αναλυτών και διαχειριστών για την κερδοφορία του 2010.

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών παρουσιάστηκαν σε σειρά road shows τα οποία διοργάνωσαν η Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η KBW και η Goldman Sachs.

Και παρά το γεγονός ότι επί έναν σχεδόν μήνα είδαν πελάτες των παραπάνω brokers στο 4ο ετήσιο road show της ΕΧΑΕ, οι τράπεζες που συμμετείχαν (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank κ.ά.) είχαν κατά μέσο όρο περίπου 30 και πλέον ραντεβού έκαστη.

Το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες ήταν και παραμένει έντονο για δύο βασικά σημεία τα οποία ανέδειξαν οι Έλληνες τραπεζίτες στις παρουσιάσεις τους: αφενός έχουν ήδη σχηματίσει υψηλές προβλέψεις, αφετέρου έχουν μειώσει σημαντικά τα κόστη τους και θα τα διατηρήσουν σταθερά το 2010.

Επομένως διαθέτουν για τους επενδυτές χαμηλότερο κίνδυνο ως προς την ποιότητα του ενεργητικού τους, συγκριτικά με τις ιταλικές ή τις αυστριακές τράπεζες, και προϋποθέσεις να εμφανίσουν υψηλότερο ρυθμό αύξησης στην κερδοφορία σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης των οργανικών τους εσόδων.

Μετά τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο υπάρχει κυρίαρχη αίσθηση στο εξωτερικό ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα είναι ισχυρή και το 2010. Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων εξασφαλίζει "μαξιλάρι" κερδοφορίας και για τους πρώτους μήνες του 2010.

Η ανάγκη του Δημοσίου να δανειστεί άμεσα περίπου 10 δισ. ευρώ ίσως και παραπάνω για να εξοφλήσει οφειλές νοσοκομείων και ταμείων εκτιμάται ότι θα το αναγκάσει να προσφύγει και πάλι στις ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν εκείνες ένα μέρος των εκδόσεων.

Η ρευστότητά τους, άλλωστε, έχει ενισχυθεί αφού όλες προχώρησαν σε κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, καλυμμένων ομολογιών, έκδοσης απλών ή σύνθετων ομολογιακών και πώλησης ιδίων μετοχών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού ράλι των κρατικών ομολόγων μείωσαν τις θέσεις τους εγγράφοντας κέρδη, ενώ η ρευστότητά τους αυξάνεται και από τις αποπληρωμές δανείων σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό νέων χορηγήσεων.

Υποσχέθηκαν μηδενική αύξηση στα κόστη για το 2010!

Οι ξένοι, βάσει των πρόσφατων παρουσιάσεων, εκτιμούν ότι σταδιακά εντός του 2010 θα αρχίσει να επιταχύνεται και ο ρυθμός αύξησης της οργανικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών καθώς προβλέπεται να ενισχυθούν οι χορηγήσεις αρχικά προς τις επιχειρήσεις και εν συνεχεία προς τα νοικοκυριά.

Στις παρουσιάσεις του Λονδίνου η πλειονότητα των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών έδωσε ως στόχο τη διατήρηση για το 2010 σταθερών εξόδων ως ποσοστό επί των πωλήσεων. Υπόσχεση που στα μοντέλα των αναλυτών αυξάνει την εκτιμώμενη κερδοφορία του 2010, ακόμα και αν διατηρηθούν σταθερές οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων και των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες.

Υπό το παραπάνω πρίσμα οι fund managers θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν σε λογικά επίπεδα με κριτήριο το P/BV, ενώ ίσως είναι ακόμα συγκριτικά φθηνές βάσει του εκτιμώμενου πολλαπλασιαστή κερδών 2010 και 2011.

Ικανές οι προβλέψεις ακόμη και για ενδεχόμενη κορύφωση των επισφαλειών

Οι ξένοι εκτιμούν ότι οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει στο β΄ εξάμηνο του 2008 και στο α΄ εξάμηνο του 2009 είναι ικανές να καλύψουν ακόμη και ενδεχόμενη κορύφωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλών δανείων εντός του 2010.

Οι ερωτήσεις των ξένων εστίασαν και στο στίγμα που θα δώσει η νέα κυβέρνηση ως προς την ανάπτυξη, τον περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών και το πρόγραμμα σύγκλισης, ζητώντας εκτιμήσεις από τους τραπεζίτες για το πώς θα επηρεάσουν την κερδοφορία του 2010 και του 2011.

Με δεδομένο ότι τα φετινά κέρδη των τραπεζών προέρχονται κυρίως από τα ομόλογα, οι ξένοι επικεντρώθηκαν στις αλλαγές που θα επέλθουν ως προς τη φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών. Σήμερα τα κέρδη κεφαλαίου, εφόσον διανεμηθούν, φορολογούνται άμεσα με 25% αφού αφαιρεθεί ο φόρος που παρακρατήθηκε στην πηγή.

Για τα μη διανεμόμενα κέρδη κεφαλαίου επί Αλογοσκούφη πέρασε ρύθμιση που τα φορολογεί με 25% εννέα μήνες μετά την επίτευξή τους. Το ΠΑΣΟΚ έχει διακηρύξει ότι θα μειώσει τον συντελεστή για τα μη διανεμόμενα κέρδη, υπόσχεση που αν υλοποιηθεί θα σημάνει την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών.

Μείωση των επισφαλών δανείων μέσω του Ταμείου Αναχρηματοδότησης!

Το σημαντικότερο όμως κλειδί από τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ είναι η λειτουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία bad bank για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή αλλιώς για ένα κρατικό distress fund στο οποίο θα εισφέρουν οι τράπεζες δάνεια και λοιπές απαιτήσεις από "προβληματικές" μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τις νέες γραμμές πίστωσης που θα παραχωρούν θα λαμβάνουν εγγύηση (σ.σ.: πιθανώς ομόλογα) από την πλευρά του Δημοσίου.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση κλείσει, οι τράπεζες γράφουν ζημία για τα παλαιά δάνεια για τα οποία έχουν σχηματίσει όμως προβλέψεις, και θα στρέφονται εναντίον του Δημοσίου για την κατάπτωση της εγγύησης αναφορικά με τα νέα δάνεια που έχουν δώσει στο ταμείο. Η λειτουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης αναμένεται αφενός να ενισχύσει τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις και αφετέρου να μειώσει το ποσοστό των επισφαλών δανείων για τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v